Παραλλαγή BQ.1.1 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή της COVID -19

Επικαιροποίηση 22-Οκτωβρίου 2022

  • Η BQ.1.1 είναι μια νέα υποπαραλλαγή της Omicron που προέρχεται από την Omicron BA.5.
  • Η BQ.1.1, μαζί με την αδελφή της παραλλαγή BQ.1, αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των νέων περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ.
  • Η νέα υποπαραλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματικές τις θεραπείες πρώτης γενιάς, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι δισθενείς αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου αναμένεται να προστατεύουν από τις υποπαραλλαγές της Omicron που είναι παρόμοιες με την BA.5.

Οι παραλλαγές του COVID-19 φαίνεται να έχουν μεταλλαχθεί αρκετά σε σχέση με τον αρχικό ιό με αποτέλεσμα ορισμένες θεραπείες να μην είναι πλέον αποτελεσματικές εναντίον τους. Η BQ.1.1, η νεότερη υποπαραλλαγή της Omicron, απειλεί να διαφύγει από τα μονοκλωνικά αντισώματα σε θεραπείες όπως το Evusheld.

Το Evusheld της AstraZeneca δεν ήταν η πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση κατά της COVID-19, αλλά είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε ειδικά για την προφύλαξη ορισμένων ατόμων από την εμφάνιση της COVID εξ αρχής.

Το Evusheld είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων -του tixagevimab και του cilgavimab- που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2. Έτσι, εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στο εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων. Το φάρμακο χορηγείται σε δύο ενέσεις, η μία αμέσως μετά την άλλη.

Η BQ.1.1 και η αδελφή παραλλαγή της BQ.1 έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, αν και τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να είναι υποεκτιμημένα λόγω της μείωσης των ενεργειών επιτήρησης του ιού και των τεστ PCR.

Προς το παρόν, η BA.5 εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή, υπεύθυνη για το 68% περίπου των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, η σοβαρότητα της νόσου του COVID-19 φαίνεται να μειώνεται, καθώς τόσο οι ημερήσιες νοσηλείες όσο και οι θάνατοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν πτωτική τάση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η BQ.1.1;

Η BQ.1.1 και η αδελφή της παραλλαγή BQ.1 είναι και οι δύο απόγονοι της BA.5, με ορισμένες μεταλλάξεις παρόμοιες με εκείνες της BA.5.

Η BA.5 είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια. Εντός της BA.5, μπορούμε να έχουμε διαφοροποιήσεις, και καθώς η εξέλιξη προχωράει, έχουμε μεταλλάξεις.

Καθώς αυτές οι νέες υποπαραλλαγές ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μία από αυτές θα μπορούσε να καταστεί κυρίαρχη και πιο ανθεκτική στα εμβόλια, καθώς οι χειμερινές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ενδέχεται να επιτρέψουν την ταχύτερη εξάπλωση των παραλλαγών.

Θα προστατεύσουν οι νέες δισθενείς αναμνηστικές δόσεις από την BQ.1.1;

Δεδομένου ότι η σύνθεση του BQ.1.1 είναι παρόμοια με τη σύνθεση του BA.5, τα νέα δισθενή αναμνηστικά εμβόλια θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι αυτής της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Pfizer, οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο ” επέδειξε σημαντική αύξηση της απάντησης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων Omicron BA.4/BA.5″ επτά ημέρες μετά τη χορήγηση.

Τα διδύναμα αναμνηστικά εμβόλια δεν είναι εξολοκλήρου νέα εμβόλια. Η Moderna και η Pfizer τροποποίησαν τα υπάρχοντα εμβόλιά τους ώστε να στοχεύουν διαφορετικές εκδοχές του ιού COVID-19. Το νέο αναμνηστικό εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5.

Τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζουν αυτές τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα. Έτσι, αν υπάρχει κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, είναι να πάνε και να κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο. Αυτό θα παρέχει σίγουρα καλύτερη προστασία.

Tα εμβόλια είναι αποτελεσματικότερα όσον αφορά τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων παρά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, αλλά τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά εμβόλια εξακολουθούν να αποτελούν το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο κατά της COVID-19.

Θα αποδώσουν οι τρέχουσες θεραπείες κατά της BQ.1.1;

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από την δημοσίευσή της υποστήριξε ότι τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως το Evusheld, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής BQ.1.1. Αυτές οι θεραπείες προορίζονται για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από παραλλαγές που εξαλείφουν τα αντισώματα, όπως η BQ.1.1.

Δεδομένου ότι οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα για την COVID-19 αναπτύχθηκαν νωρίτερα στην πανδημία, ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικές έναντι των υποπαραλλαγών της Omicron, οι οποίες διαφέρουν πολύ από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με αυτή την πρώτη γενιά θεραπειών. Δεν διαπιστώνουμε την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς θεραπειών με τον τρόπο που πρόκειται να απαιτηθεί στο μέλλον από τις περιστάσεις”, δηλώνουν οι ειδικοί.

Για να καταπολεμηθεί ισότιμα η πανδημία, οι εμπορικοί κατασκευαστές πρέπει να δημιουργήσουν επικαιροποιημένες εκδόσεις της θεραπείας για τις παραλλαγές της Omicron.

Η διέξοδος μας από αυτή την πανδημία συνίσταται στο να διατηρήσουμε το σπαθί μας ακονισμένο και να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά. Αν χαλαρώσουμε έστω και λίγο, κινδυνεύουμε να περιορίσουμε τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση του ιού και να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Share to...