ΚΥΗΣΗ - ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πιθανές αιτίες αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα επίπεδα των ορμονών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αλλάξουν ώστε να μην έχετε έμμηνο ρύση και δεν είναι δυνατόν το σώμα σας να αποβάλει ολόκληρο το τοίχωμα της μήτρας ενώ παράλληλα διατηρεί την εγκυμοσύνη.

Είναι, ωστόσο, δυνατό να έχετε αιμορραγία που μοιάζει με εμμηνορρυσία για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρόλο που οι κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν σε περιπτώσεις βιώσιμης εγκυμοσύνης και δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για αποβολή.

Ο όρος “κηλίδες” σημαίνει πολύ ελαφριά κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μεταξύ των περιόδων.

Οι κηλίδες είναι συνήθως ανοιχτού χρώματος και καφέ, αν και οι έντονες κηλίδες μπορεί να είναι κόκκινες.

Μια γυναίκα που έχει κηλίδες μπορεί να χρειάζεται μόνο μια σερβιέτα και όχι πιο απορροφητικά υλικά περιόδου για να διαχειριστεί τη ροή.

Πιστεύεται ότι περίπου το 25% των γυναικών εμφανίζουν κηλίδες σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όποια γυναίκα εμφανίζει κηλίδες θα πρέπει να καλέσει το γιατρό της.

Αιτίες των κηλίδων (ελαφριά αιμόρροια)

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν κηλίδες στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Σίγουρα, η αποβολή είναι μία από αυτές, αλλά υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για κηλίδες σε μια φυσιολογική, υγιή εγκυμοσύνη. Αυτές μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

Ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας μετά από σεξουαλική επαφή, πρόσφατη πυελική εξέταση ή πρόσφατο διακολπικό υπερηχογράφημα:

Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο τράχηλος της μήτρας γίνεται πολύ αγγειώδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί μερικές φορές να αιμορραγεί με την ελάχιστη επαφή.

Αυτή η αιμορραγία δεν είναι επικίνδυνη, εκτός από το να σας κάνει να φοβάστε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγετε την επαφή (ή τις πυελικές εξετάσεις ή τους υπερήχους) στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αιμορραγία εμφύτευσης: Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, μπορεί να εμφανιστεί κηλίδωση (βλ. παρακάτω).

Τραχηλική εκτοπία, η οποία είναι η εισβολή κυττάρων που φυσιολογικά υπάρχουν στη μήτρα ή στον τραχηλικό σωλήνα στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας.

Αυτά τα ευαίσθητα κύτταρα έχουν την τάση να αιμορραγούν με ελάχιστο ερεθισμό.

Η εκτοπία είναι πιο συχνή σε γυναίκες που έχουν βιώσει κολπικό τοκετό στο παρελθόν και σε εκείνες που έχουν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα) σημαίνει φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και προκαλείται συχνότερα από λοιμώξεις.

Αυτές μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχομονάδα ή ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ή μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα.

Η τραχηλίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από ερεθισμό από ένα διάφραγμα ή από αλλεργία στο λάτεξ των προφυλακτικών.

Έκτοπη κύηση: Η εμφάνιση κηλίδων μπορεί να οφείλεται σε έκτοπη κύηση, κατά την οποία ένα έμβρυο εμφυτεύεται στις σάλπιγγες.

Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό.

Όταν οι κηλίδες εμφανίζονται αργότερα στην εγκυμοσύνη (στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο), συχνά η αιτία δεν είναι γνωστή και οι κηλίδες δεν υποδεικνύουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες είναι οι εξής:

  • Ο προδρομικός πλακούντας προκύπτει όταν ο πλακούντας βρίσκεται πάνω από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας.
  • Αποκόλληση του πλακούντα: Η αποκόλληση του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό συχνά οδηγεί σε πολύ έντονη αιμορραγία, αλλά μερικές φορές η αιμορραγία περιορίζεται πάνω από τον πλακούντα και εμφανίζεται μόνο κηλίδωση.
  • Τοκετός: Όταν ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να διαστέλλεται στην αρχή του τοκετού. είναι σύνηθες να έχουμε αιμόρροια.

Με τι μοιάζουν οι κηλίδες

Γενικά, ο όρος κηλίδες χρησιμοποιείται για πολύ ελαφριά αιμορραγία σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται συνήθως για μικρή ποσότητα αίματος και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο, ροζ ή ανοιχτό καφέ στην εμφάνιση.

Η κηλίδωση μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα στο εσώρουχό σας ή να σας υποχρεώσει να φορέσετε σερβιετάκι.

Η αιμορραγία που είναι αρκετά βαριά ώστε να απαιτείται σερβιέτα αναφέρεται συνήθως ως κολπική αιμορραγία και όχι ως κηλίδες και θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας.

Μήπως η κηλίδωση σημαίνει αποβολή;

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι οι κηλίδες στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημάδι αποβολής, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Περίπου οι μισές γυναίκες που εμφανίζουν κηλίδες στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν αποβάλλουν.

Η κηλίδωση αργότερα στην εγκυμοσύνη είναι συχνά λιγότερο σοβαρή, αλλά υπάρχουν φορές που είναι πολύ σοβαρή.

Μεταξύ 10% και 30% των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο τελειόμηνα, υγιή μωρά αναφέρουν ότι είχαν κηλίδες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όποια έγκυος εμφανίζει κηλίδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό της.

Μήπως είναι αιμορραγία εμφύτευσης;

Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, περίπου την ώρα που θα περιμένατε την έμμηνο ρύση σας, αλλά η ποσότητα του αίματος είναι ελάχιστη και η αιμορραγία δεν διαρκεί πολύ.

Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα, περίπου 10 ημέρες μετά την ωορρηξία.

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες παρατηρούν μόνο μια κόκκινη απόχρωση στο εσώρουχό τους ή στο χαρτί τουαλέτας, αν και μερικές φορές η αιμόρροια μπορεί να είναι πιο έντονη.

Γυναίκες που συνήθως έχουν ελαφριά περίοδο μπορεί να μπερδέψουν την αιμορραγία εμφύτευσης με περίοδο και να μην αντιληφθούν ότι είναι έγκυες.

Χαρακτηριστικά της αιμορραγίας εμφύτευσης

Η αιμορραγία εμφύτευσης συμβαίνει κατά τα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται ως κηλίδα αίματος στο εσώρουχό σας ή στο χαρτί τουαλέτας λίγες ημέρες πριν ή μετά τη στιγμή που μπορείτε να κάνετε το πρώτο θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Η αιμορραγία εμφύτευσης, η οποία εμφανίζεται περίπου δέκα ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, σηματοδοτεί ότι ένα γονιμοποιημένο ωάριο έχει εμφυτευτεί ή προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας της γυναίκας.

Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται συνήθως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση (σύλληψη), η οποία συχνά είναι κοντά στο χρόνο που θα περιμένατε τη μηνιαία σας περίοδο.

Λόγω αυτής της χρονικής στιγμής, η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως μια εξαιρετικά ελαφριά περίοδος, ειδικά για τις γυναίκες που συνήθως έχουν ελαφριά έμμηνο ρύση.

Η αιμορραγία εμφύτευσης δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα της εγκυμοσύνης και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ομοίως, η μη ύπαρξη αιμορραγίας εμφύτευσης είναι επίσης φυσιολογική και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι πρόκειται για ένδειξη εγκυμοσύνης και όχι για περίοδο.

Εάν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος, μπορείτε να διακόψετε δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο μωρό σας, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Εάν έχετε ασυνήθιστα ελαφριά αιμορραγία γύρω από το χρόνο της περιόδου σας και η αιμορραγία δεν γίνεται βαρύτερη, φυσιολογική ροή, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Μερικές κηλίδες αίματος ή μια ελαφριά αιμορραγία δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως περίοδος ή ως ένδειξη ότι δεν είστε έγκυος – μπορεί να είστε.

Αιμορραγία εμφύτευσης VS πρώιμη αποβολή

Εάν παρουσιάσετε αιμορραγία όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή όταν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος, είναι πιθανό να ανησυχήσετε πολύ.

Η διάκριση της αιμορραγίας εμφύτευσης από την αιμορραγία μιας πρώιμης αποβολής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Σε γενικές γραμμές, η αιμορραγία που σχετίζεται με επικείμενη αποβολή ή χημική εγκυμοσύνη (μη βιώσιμη εγκυμοσύνη) μπορεί να ξεκινήσει ως κηλίδες και στη συνέχεια να μετατραπεί σε βαρύτερη ροή με ορατούς θρόμβους και σκούρο κόκκινο χρώμα, παρόμοια με μια βαριά έμμηνο ρύση.

Οι κράμπες και η διέλευση ιστού από τον κόλπο είναι άλλα σημάδια αποβολής.

Αντίθετα, η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να εμφανιστεί ως καφέ ή πιο ανοιχτόχρωμο έκκριμα χωρίς θρόμβους.

Πρόκειται για μια ελαφρύτερη ροή που διαρκεί μόνο λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε την αιτία της αιμορραγίας στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πιθανότατα θα κάνετε μια εξέταση αίματος hCG ή ένα υπερηχογράφημα πρώιμης εγκυμοσύνης, πέραν του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και της σωματικής εξέτασης.

Η εξέταση αίματος hCG μετρά την ορμόνη της εγκυμοσύνης, την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία παράγεται από τον πλακούντα μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυση της μήτρας.

Με το υπερηχογράφημα, ένας σάκος κύησης γίνεται ορατός περίπου πέντε εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμμηνορροϊκό κύκλο σας, εάν είστε έγκυος, και ένα έμβρυο ή ένας εμβρυϊκός πόλος είναι ορατός στο τέλος της έκτης εβδομάδας.

Άλλες αιτίες αιμορραγίας στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ορισμένες γυναίκες που είναι έγκυες παρουσιάζουν επίσης ελαφριά αιμορραγία μετά το σεξ ή μετά από πυελική εξέταση, λόγω της ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων στον τράχηλο της μήτρας. Ή, η κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος.

Η κολπική αιμορραγία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη έκτοπης εγκυμοσύνης, η οποία συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε μία από τις σάλπιγγες αντί του βλεννογόνου της μήτρας.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, την πύελο ή ακόμη και στον ώμο, αλλά μερικές φορές η κολπική αιμορραγία είναι το μόνο σημάδι.

Η έκτοπη εγκυμοσύνη είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, επειδή η σάλπιγγα μπορεί να διαρραγεί και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα.

Το γονιμοποιημένο ωάριο στη σάλπιγγα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.

Αιτίες αιμορραγίας στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες της αιμορραγίας που παρουσιάζεται αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Τραχηλίτιδα
  • Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας ή πρόωρο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας
  • Αποβολή
  • Αποκόλληση του πλακούντα
  • Πρόωρη αιμορραγία
  • Ρήξη της μήτρας

Μια μικρή αιμορραγία μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τέλος της εγκυμοσύνης και να χρησιμεύσει ως σημάδι ότι πρόκειται να γεννήσετε. Το αίμα αυτό συχνά αναμιγνύεται με βλέννα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...