ΠΛΑΣΤΙΚΗ & ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ρινοπλαστική – Πλαστική χειρουργική για τη μύτη

Από

Medbox

Τα βασικά της πλαστικής της μύτης

Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση στη μύτη με σκοπό την αλλαγή του σχήματός της ή τη βελτίωση της λειτουργίας της.

Οι τύποι ρινοπλαστικής είναι οι εξής:

 • Αφαίρεση μιας καμπούρας στη μύτη
 • Ίσιωμα της γέφυρας (ράχη μύτης, άκανθα της ρινός)
 • Αναδιαμόρφωση της κορυφής της μύτης
 • Αύξηση ή μείωση του μεγέθους των ρουθουνιών
 • Διόρθωση της μύτης μετά από τραυματισμό
 • Άνοιγμα των αναπνευστικών διόδων
 • Μεγέθυνση ή σμίκρυνση της μύτης

Οι επεμβάσεις στη μύτη μπορούν να γίνουν για να αλλάξετε την εμφάνισή σας ή για ιατρικούς λόγους. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αποκαταστήσουν ένα πρόβλημα με τον χόνδρο που χωρίζει το ένα ρουθούνι από το άλλο. Άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν να μικρύνουν τη μύτη τους ή να αλλάξουν το σχήμα της.

Ρινοπλαστική - Πλαστική χειρουργική για τη μύτη
Ρινοπλαστική - Πλαστική χειρουργική για τη μύτη

Έφηβοι και ρινοπλαστική

Οι έφηβοι δεν θα πρέπει να κάνουν πλαστική μύτης μέχρι η μύτη να φτάσει στο ενήλικο μέγεθός της. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 15 ή 16 ετών για τα κορίτσια και ένα χρόνο περίπου αργότερα για τα αγόρια.

Είναι προτιμότερο η διαδικασία να γίνεται σε μια πιστοποιημένη κλινική. Εάν έχετε κάποια επιπλοκή, ένας έμπειρος χειρουργός που συνεργάζεται με μια καλά εκπαιδευμένη ομάδα θα είναι σε θέση να αξιολογήσει και να διορθώσει την κατάσταση.

Έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει η τέλεια μύτη. Η χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να τονίσει την ιδιαίτερη και φυσική σας ομορφιά. Ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας περιγράψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που σας καθιστούν μοναδικούς και να σας πει πώς τυχόν αλλαγές θα βελτίωναν την εμφάνισή σας.

Ο χειρουργός θα αξιολογήσει τη δομή της μύτης σας και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Μετά από αυτή την αξιολόγηση, μπορεί να σας πει αν οι απαιτήσεις σας είναι ρεαλιστικές.

Ο χειρουργός θα εξετάσει επίσης τη συνολική κατάσταση της υγείας σας και θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την αναδιαμόρφωση της μύτης. Μόλις αποφασίσετε να προβείτε στην επέμβαση, ο χειρουργός σας θα πρέπει να σας περιγράψει τι ακριβώς προτείνει να κάνει.

Η Ρινοπλαστική βήμα – βήμα.

Η ρινοπλαστική γίνεται συνήθως στο χειρουργείο. Θα λάβετε γενική ή τοπική αναισθησία. Με τη γενική αναισθησία, θα κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με την τοπική αναισθησία, θα είστε σε καταστολή και η μύτη σας θα είναι μουδιασμένη, ώστε να μην μπορείτε να αισθανθείτε τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει τομές μέσα στα ρουθούνια. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί επίσης να κάνει τομές κατά μήκος της βάσης της μύτης. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αναδιαμορφώνει το εσωτερικό οστό και τον χόνδρο για να δημιουργήσει μια πιο ελκυστική εμφάνιση.

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται είτε με κλειστή επέμβαση, όπου οι τομές είναι κρυμμένες στο εσωτερικό της μύτης, είτε με ανοικτή επέμβαση, κατά την οποία η τομή γίνεται κατά μήκος του ρινικού στυλίσκου, δηλαδή της στενής λωρίδας ιστού που χωρίζει τα ρουθούνια.

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους ανασηκώνεται απαλά, επιτρέποντας την πρόσβαση για την αναδιαμόρφωση της δομής της μύτης.

Μια υπερβολικά μεγάλη μύτη μπορεί να μειωθεί με την αφαίρεση οστού ή χόνδρου. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση της μύτης μπορεί να απαιτεί την προσθήκη μοσχευμάτων χόνδρου.

Συνηθέστερα, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται χόνδρος από το διάφραγμα, το διαχωριστικό στη μέση της μύτης. Ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί χόνδρος από το αυτί ή σπάνια ένα τμήμα χόνδρου των πλευρών.

Εάν το διάφραγμα έχει παραμορφωθεί, μπορεί να ευθυγραμμιστεί και να μειωθούν οι προεξοχές στο εσωτερικό της μύτης για να βελτιωθεί η αναπνοή.

Αφού η υποκείμενη κατασκευή της μύτης διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα, το ρινικό δέρμα και ο ρινικός ιστός αναδιπλώνονται και οι τομές κλείνουν.

Μπορεί να πραγματοποιηθούν επιπλέον τομές στις φυσικές πτυχές των ρουθουνιών για να αλλάξει το μέγεθός τους.

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από μια ρινοπλαστική;

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από τη ρινοπλαστική, μπορεί να τοποθετηθεί νάρθηκας ή/και επιθέματα στο εσωτερικό της μύτης σας και νάρθηκας ή επίδεσμοι στο εξωτερικό για τη στήριξη και την προστασία των νέων δομών κατά την αρχική επούλωση.

Ενώ το αρχικό πρήξιμο υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος για να τελειοποιηθεί πλήρως το νέο ρινικό σας σχήμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να παρατηρήσετε σταδιακές αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης σας καθώς αυτή βελτιώνεται για να αποκτήσει ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

Το πρήξιμο μπορεί να έρχεται και να φεύγει και να επιδεινώνεται το πρωί κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τη χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής.

Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες που μπορεί να αφορούν τα εξής:

 • Πώς να φροντίζετε τη χειρουργημένη περιοχή
 • Φάρμακα που πρέπει να εφαρμόζετε ή να λαμβάνετε από το στόμα για να βοηθήσετε την επούλωση και να μειώσετε το ενδεχόμενο μόλυνσης
 • Συγκεκριμένες λεπτομέριες που πρέπει να προσέξετε στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης ή στη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας
 • Πότε να επικοινωνήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας.

Ποια είναι τα στάδια του πρηξίματος μετά τη ρινοπλαστική;

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής, θα παρουσιάσετε πρήξιμο. Το πρήξιμο παρατηρείται όταν η μύτη σας είναι μεγαλύτερη από ό,τι κανονικά, επειδή συσσωρεύεται υγρό μέσα και κάτω από το δέρμα σας. Τα στάδια του πρηξίματος μετά τη χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής είναι τα εξής:

 • Τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση: Η μύτη σας θα είναι πρησμένη για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα φαίνεται και θα τη νιώθετε μεγαλύτερη από το κανονικό. Ενδέχεται να εμφανίσετε μώλωπες ή χρωματικές αλλαγές στο δέρμα γύρω από τη μύτη σας ενώ αυτή επουλώνεται.
 • Τρεις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση: Το πρήξιμο θα μειωθεί αργά μεταξύ του ενός και τριών μηνών. Μετά από τρεις μήνες, το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος θα υποχωρήσει (περίπου το 90%).
 • Ένα χρόνο μετά την επέμβαση: Ελάχιστο πρήξιμο στη μύτη σας μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει έως και ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Δεν θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τα πλήρη αποτελέσματα της επέμβασης μέχρι να υποχωρήσει εντελώς το πρήξιμο.

Κάθε άτομο αναρρώνει με διαφορετικό τρόπο μετά την επέμβαση ρινοπλαστικής. Το μέγεθος του οιδήματος και το χρονοδιάγραμμα του πότε θα δείτε τα τελικά σας αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του θεράποντα ιατρού σας μετά την επέμβαση και μείνετε ενήμεροι για τα ραντεβού ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι η μύτη σας επουλώνεται σωστά.

Τι είναι η ασύμμετρη επούλωση μετά από ρινοπλαστική;

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το σώμα σας να αντιδρά στην επέμβαση με διαφορετικούς τρόπους, όπως η ασύμμετρη επούλωση. Η ασύμμετρη επούλωση είναι το πρήξιμο που επηρεάζει τη μία πλευρά της μύτης σας και όχι την άλλη. Αυτό κάνει τη μύτη σας να φαίνεται στραβή και μπορεί να σας προκαλέσει ανησυχία. Δεν πρόκειται για κάποιο σφάλμα. Η ασύμμετρη επούλωση είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας αναρρώνει μετά την επέμβαση. Μπορεί να εμφανίσετε αυτό το φαινόμενο εντός των πρώτων εβδομάδων μετά την επέμβασή σας.

Πώς μπορώ να επιταχύνω την επούλωση μετά τη ρινοπλαστική;

Για να βοηθήσετε τη μύτη σας να επουλωθεί σωστά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση ρινοπλαστικής, θα πρέπει:

 • Να εφαρμόζετε δροσερές κομπρέσες (όχι πάγο) στα μάγουλά σας ή κάτω από τα μάτια σας (όχι απευθείας στη μύτη σας).
 • Να αποφεύγετε οποιαδήποτε πρόσκρουση στο πρόσωπό σας.
 • Να προσέχετε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στη γέφυρα της μύτης σας όταν φοράτε γυαλιά οράσεως ή γυαλιά ηλίου.
 • Κρατήστε το κεφάλι σας υπερυψωμένο, ειδικά όταν κοιμάστε.
 • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο.
 • Μην φυσάτε τη μύτη σας.
 • Μην σηκώνετε τίποτα βαρύ.
 • Πάρτε παυσίπονα χωρίς συνταγή αν αισθάνεστε πόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού σας.

Rhinoplasty (Nose Job) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11011-rhinoplastyWhat are the steps of a rhinoplasty procedure?https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty/procedure

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link