ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ

Ποιο φάρμακο για τις αλλεργίες είναι αποτελεσματικότερο;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Επεξήγηση για τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των αλλεργιών: τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά

Παρακάτω περιγράφονται τι είναι, τι κάνει το καθένα από αυτά, πόσο συχνά μπορείτε να τα παίρνετε και πολλά άλλα.

Τι είναι τα αντιισταμινικά;

Για να κατανοήσετε τα αντιισταμινικά, είναι καλό να γνωρίζετε πρώτα τι είναι η ισταμίνη. Αυτή η σημαντική χημική ουσία παίζει ρόλο στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού σας.

Συμμετέχει επίσης στις τοπικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η ισταμίνη αποθηκεύεται στα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μαστοκύτταρα.

Όταν το σώμα σας συναντά κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί (γνωστό ως αλλεργιογόνο), αυτά τα μαστοκύτταρα ενεργοποιούνται για να απελευθερώσουν το περιεχόμενό τους, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας.

Η ισταμίνη είναι η κύρια χημική ουσία που ευθύνεται για τον κνησμό που προκαλείται από τις αλλεργίες.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερη διαπερατότητα (διαρροή) των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που προκαλεί μπούκωμα.

Τα αντιισταμινικά, λοιπόν, είναι φάρμακα που εμποδίζουν ορισμένες από τις επιδράσεις της ισταμίνης.

Οι αλλεργιολόγοι συνιστούν αντιισταμινικά μακράς δράσης, μη κατασταλτικά -αυτά που δεν θα σας κάνουν να νυστάζετε- για καθημερινή χρήση.

Αν και μπορεί να τα γνωρίζετε από τα εμπορικά τους ονόματα, οι γενικές παραλλαγές αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα:

 • Κετιριζίνη (Zyrtec®, Aller-Tec®, Wall-Zyr®). 
 • Φεξοφεναδίνη (Allegra®). 
 • Λοραταδίνη (Claritin®). 

Η διφαινυδραμίνη, ευρέως γνωστή ως Benadryl®, είναι επίσης ένα αντιισταμινικό, αλλά δεν συνιστάται για καθημερινές αλλεργίες.

Είναι βραχείας δράσης και πολύ κατασταλτικό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας εργασία και την ικανότητά σας να χειρίζεστε μηχανήματα (όπως το αυτοκίνητό σας). 

Zyrtec vs. Allegra vs. Claritin: Τι είδους αντιισταμινικό να πάρετε

Με τρία είδη αντιισταμινικών να ισχυρίζονται όλα ότι είναι αποτελεσματικά, ποιο θα πρέπει να επιλέξετε;

Ως ένα βαθμό, το θέμα είναι να ανακαλύψετε σε ποιο φάρμακο αντιδρά καλύτερα ο οργανισμός σας. 

Όλα κάνουν την ίδια δουλειά μπλοκάροντας τον ίδιο υποδοχέα, αλλά μερικοί ασθενείς λένε ότι ένα φάρμακο φαίνεται να έχει καλύτερη δράση γι’ αυτούς.

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό είναι το φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Η βασική διαφορά μεταξύ των τριών είναι η ικανότητά τους να σας κάνουν να νυστάζετε.

Όλα φέρουν την ένδειξη “non-drowsy” (μη υπναγωγό), αλλά η σετιριζίνη έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει υπνηλία.

Η σετιριζίνη (Zyrtec) έχει λίγο υψηλότερο κίνδυνο καταστολής από τα άλλα δύο, ακολουθούμενη από τη λοραταδίνη (Claritin).

Η φεξοφεναδίνη (Allegra) είναι το μόνο μακράς δράσης, μη κατασταλτικό αντιισταμινικό που έχει εγκριθεί για τους πιλότους αεροπορικών εταιρειών, επειδή είναι το λιγότερο κατασταλτικό από τα τρία.

Να και κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: Αν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει υπνηλία, η σετιριζίνη έχει επίσης την ταχύτερη έναρξη δράσης – με άλλα λόγια, αρχίζει να δρα πιο γρήγορα.

Τι είναι τα αποσυμφορητικά;

Τα αποσυμφορητικά κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους: Βοηθούν στην εξάλειψη της συμφόρησης που προκαλούν οι αλλεργίες.

Τα αποσυμφορητικά συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, γεγονός που ανοίγει τους αεραγωγούς για ορισμένους ασθενείς.

Η ψευδοεφεδρίνη, που πωλείται μόνη της ως Sudafed®, είναι το πιο κοινό αποσυμφορητικό, αλλά η ψευδοεφεδρίνη συνοδεύεται και από αντιισταμινικό.

Εάν υπάρχει ένα “-D” στο τέλος της ονομασίας του φαρμάκου σας, σημαίνει “αποσυμφορητικό”, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα υβρίδιο αντιισταμινικού/αποσυμφορητικού:

 • Κετιριζίνη με ψευδοεφεδρίνη (Zyrtec-D®).
 • Δεσλοραταδίνη με ψευδοεφεδρίνη (Clarinex-D®).
 • Φεξοφεναδίνη με ψευδοεφεδρίνη (Allegra-D®).
 • Λοραταδίνη με ψευδοεφεδρίνη (Claritin-D®).

Τα προϊόντα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη συνήθως υπόκεινται σε νομοθετική ρύθμιση.

Πόσο συχνά μπορείτε να παίρνετε φάρμακα για αλλεργίες;

Τα καλά νέα για τις σοβαρές αλλεργίες: Τα αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά. 

Τα μακράς δράσης, μη κατασταλτικά αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά και είναι γενικά πολύ ασφαλή στη χρήση τους, ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να πάρετε δύο μέσα σε μια μέρα, αλλά αν αισθάνεστε συχνά ότι τα αντιισταμινικά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας σας, δοκιμάστε έναν άλλο τύπο ή επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας για να λάβετε τη γνώμη του. 

Και μην παίρνετε αποσυμφορητικά κάθε μέρα. 

Τα αποσυμφορητικά μπορούν να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες για να αντιμετωπίσουν δύσκολες ημέρες – αλλά σίγουρα όχι για περισσότερο από 10 έως 14 ημέρες κάθε φορά.

Έχουν μια επίδραση που μοιάζει με εκείνη της καφεΐνης στον οργανισμό σας, οπότε ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. 

Με άλλα λόγια, κρατήστε τα αποσυμφορητικά για τις απολύτως δύσκολες ημέρες της αλλεργίας σας.

Μπορείτε να πάρετε δύο είδη χαπιών για αλλεργίες μαζί;

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, διότι αυτή ποικίλλει ανάλογα με τους τύπους των χαπιών αλλεργίας.

 • Βρείτε το αντιισταμινικό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση σε μια άσχημη ημέρα με αλλεργίες, είναι γενικά ασφαλές να πάρετε ένα αντιισταμινικό που είναι διαφορετικό από αυτό που πήρατε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Και αν ο αλλεργιολόγος σας σας συμβουλεύει ότι η τακτική λήψη δύο διαφορετικών αντιισταμινικών είναι η σωστή αντιμετώπιση για εσάς, ακολουθήστε τις οδηγίες του.
 • Πάρτε ένα αντιισταμινικό και ένα αποσυμφορητικό μαζί ανάλογα με τις περιστάσεις. Τις ημέρες που είστε ιδιαίτερα μπουκωμένοι, μπορείτε να πάρετε το κανονικό σας αντιισταμινικό με ένα Sudafed. “Εάν υπάρχουν ημέρες που έχετε επιπλέον προβλήματα, μπορείτε να προσθέσετε ψευδοεφεδρίνη στο αντιισταμινικό σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
 • Μην προσθέτετε αποσυμφορητικό σε οποιοδήποτε φάρμακο που τελειώνει σε “-D”. Να θυμάστε ότι τα αντιισταμινικά που τελειώνουν σε -D περιέχουν ήδη ένα αποσυμφορητικό. Έτσι, αν έχετε πάρει ένα από αυτά, δεν θα πρέπει να προσθέσετε ένα ξεχωριστό
  αποσυμφορητικό σε αυτό.
 • Μην παίρνετε περισσότερα από ένα συνδυαστικά φάρμακα κατά των αλλεργιών. Εάν τελειώνει σε “-D”, πάρτε μόνο ένα την ημέρα – και, πάλι, όχι για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες κάθε φορά.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων για αλλεργίες; 

Έχουμε ήδη αναφερθεί σε ορισμένες από τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων για αλλεργίες, αλλά πρέπει να τις επαναλάβουμε.

Από τα τρία αντιισταμινικά, η σετιριζίνη (Zyrtec) είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσει υπνηλία (3%-8% σε σχέση με το εικονικό φάρμακο στις περισσότερες μελέτες), με τη λοραταδίνη (Claritin) στη δεύτερη θέση (2%-4%).

Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το φάρμακο για τις αλλεργίες σας δεν θα επηρεάσει την καθημερινή σας λειτουργικότητα, πάρτε το το βράδυ πριν πάτε για ύπνο – ή πάρτε φεξοφεναδίνη (Allegra) (1%-3%), η οποία είναι το λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσει υπνηλία.

Και δεν θα πρέπει να παίρνετε αποσυμφορητικά (όπως οποιοδήποτε φάρμακο για αλλεργίες που τελειώνει σε “-D”) για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες στη σειρά, αλλιώς κινδυνεύετε από καρδιακά προβλήματα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...