Πώς επηρεάζει η κάνναβη την υγεία του εγκεφάλου. Πράγματα που οι ερευνητές θέλουν να γνωρίζετε

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) θέλει να μάθει ο κόσμος μερικά πράγματα για την κάνναβη, συγκεκριμένα ότι δεν είναι ακίνδυνη, ειδικά για τους νέους και υπό ανάπτυξη εγκεφάλους.

Οι αρμόδιοι της AHA λένε ότι η πρώτη τους επιστημονική δήλωση σχετικά με την κάνναβη και την υγεία του εγκεφάλου εκδίδεται για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να έχουν “ισορροπημένες και στοχευμένες” συζητήσεις με τους ασθενείς τους.

Υποστηρίζουν ότι η δήλωση αντικατοπτρίζει τις γνωστές έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη μπορεί να επηρεάσει τομείς όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός νεαρού ατόμου ή η ικανότητα ενός ενήλικα να οδηγεί αυτοκίνητο.

Τα τελευταία χρόνια, η AHA δημοσίευσε ανακοινώσεις σχετικά με τις απόψεις της όσον αφορά την κάνναβη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τη χρήση κάνναβης και τις επιπλοκές όσον αφορά τα καρδιακά επεισόδια.

Οι έρευνες αφορούσαν άτομα που κάπνιζαν κάνναβη ή δεν ασχολήθηκαν με τα διαφορετικά αποτελέσματα άλλων μεθόδων κατάποσης, όπως η κατανάλωση τροφών ή τα βάμματα κάνναβης.

Επικαλούμενη μελέτες που αφορούσαν τρωκτικά – οι οποίες, όπως αναγνωρίζει, δεν μπορούν πάντα να εφαρμοστούν στον άνθρωπο – η δήλωση της AHA αναφέρει ότι η “παρατεταμένη έκθεση” στην ψυχοδραστική χημική ουσία της κάνναβης, την τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρότερες ηλικίες, όταν η ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αν και το να προτείνει στις εγκύους και τα μικρά παιδιά να μην καταναλώνουν τακτικά THC δεν είναι εντελώς πρωτοποριακό, ωστόσο διακρίνει τις διαφορετικές ιατρικές επιπτώσεις της THC σε σχέση με την CBD (κανναβιδιόλη), όπως η θεραπεία για τις επιληπτικές κρίσεις στα παιδιά.

Η ανακοίνωση επικαλείται μελέτες που δείχνουν ότι η THC που καταναλώνεται από μια έγκυο μητέρα μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, τη συναισθηματική συμπεριφορά και την αντίδραση του παιδιού της στο στρες.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών εφηβικών χρόνων, η THC μπορεί να αλλάξει τμήματα του νεαρού εγκεφάλου, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος, τα οποία επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την κοινωνική συμπεριφορά του.

Επικαλούμενος αυτές τις μελέτες που αφορούσαν τρωκτικά, ο Dr. Fernando D. Testai, καθηγητής νευρολογίας και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας που συνέταξε την επιστημονική ανακοίνωση της AHA, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στην ιατρική κοινότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία και ότι η πρόθεση της ανακοίνωσης είναι να βοηθήσει τους γιατρούς να συζητήσουν με τους ασθενείς τους.

“Η γνώση μας για τις επιδράσεις της μαριχουάνας στον εγκέφαλο είναι ατελής και η έρευνα στον άνθρωπο σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Testai.

“Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών σε ζώα αμφισβητούν την ευρέως αποδεκτή ιδέα ότι τα κανναβινοειδή είναι αβλαβή και απαιτούν προσοχή κατά τη χρήση μαριχουάνας, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη ή την εφηβεία”, ανέφερε.

Οι πιθανές επιπτώσεις

Η έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση κάνναβης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ελλιπής, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την κάνναβη στο πρόγραμμα 1 των ελεγχόμενων ουσιών, λέγοντας ότι ενέχει υψηλό κίνδυνο κατάχρησης με ελάχιστα ιατρικά οφέλη.

Η γενική ιατρική ομοφωνία είναι ότι η βαριά χρήση κάνναβης μπορεί να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις σε εγκεφάλους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Όσον αφορά τους εγκεφάλους σε άτομα άνω των 25 ετών, η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποφανθεί.

Η ικανότητα της THC να επηρεάζει τον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο ενός νέου ατόμου έχει ωθήσει ορισμένες πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη σε άτομα ηλικίας 18 ετών να καθιερώσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης που αλλάζουν το “μην” σε ” καθυστερήστε”.

Οι εκστρατείες έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τα νέα παιδιά να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν λίγο για να καταναλώσουν κάνναβη.

Όπως ανέφερε το NPR, ένα μεγάλο μέρος των μηνυμάτων αυτών αφορά τα φαγώσιμα που μπορεί να μοιάζουν και να έχουν γεύση καραμέλας, αλλά μπορούν να περιέχουν υψηλές δόσεις αν κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν με παρόμοιο τρόπο για τις επιπτώσεις της THC στους νέους και αναπτυσσόμενους εγκεφάλους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση.

Οι επιδράσεις της THC εξαρτώνται από τη συγκέντρωση που καταναλώνεται, το πόσο τακτικά χρησιμοποιείται το ναρκωτικό, σε ποια ηλικία κάνουν χρήση οι άνθρωποι και αν τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται μαζί με άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ ή ο καπνός. Το CDC και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο ασφαλούς δοσολογίας, παρόμοιο με αυτόν που θεωρούν ασφαλή και φυσιολογικό για άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ.

Share to...