Βουλωμένα αυτιά: Πώς να ανοίξετε και να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας!

Είναι ένα από τα χειρότερα μέρη ενός αεροπορικού ταξιδιού: Βρίσκεστε επιτέλους στο ύψος πτήσης και ξαφνικά, αισθάνεστε ότι τα αυτιά σας είναι με κάποιο τρόπο βουλωμένα.

Τα βουλωμένα αυτιά είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ώστε υπάρχει και ειδική ονομασία γι’ αυτό στην αγγλική βιβλιογραφία: airplane ear.

Ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η ακοή σας μπορεί να καταστεί υπόκωφη και να χρειαστεί ξαφνικά να ξεβουλώσετε το αυτί σας.

Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια

Το να έχετε βουλωμένα αυτιά είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα στην καλύτερη περίπτωση και ένα δυσάρεστο και επώδυνο στη χειρότερη.

Μερικές φορές, ένα βουλωμένο αυτί θα υποχωρήσει από μόνο του, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε την πίεση και να κάνετε τα αυτιά σας να ανοίξουν.

Ανοίξτε τις ευσταχιανές σας σάλπιγγες

Μεταξύ της περιοχής πίσω από το τύμπανο του αυτιού σας και του πίσω μέρους της μύτης και του λαιμού σας υπάρχει ένας σωλήνας που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Έχετε δύο τέτοιες σάλπιγγες – μία πίσω από κάθε αυτί.

Αυτός ο σωλήνας βοηθά στη διατήρηση της ισορροπημένης πίεσης του αέρα μεταξύ της περιοχής πίσω από το τύμπανο και της περιοχής που βρίσκεται εκτός του τυμπάνου.

Βουλωμένα αυτιά
Βουλωμένα αυτιά

Αν έχει βουλώσει ποτέ το αυτί σας, υπάρχουν δύο μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το ξεβουλώσετε. Η πίεση που δημιουργούν αυτοί οι δύο χειρισμοί είναι δυνατόν να βοηθήσει στο άνοιγμα των ευσταχιανών σαλπίγγων σας. Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι δύο μέθοδοι έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας στο να ξεβουλώσουν ή να “ανοίξουν” τα αυτιά σας. 

Η τεχνική Valsalva

Κλείστε το στόμα σας και τα ρουθούνια σας. Στη συνέχεια, εκπνεύστε δυνατά – αλλά μην αφήσετε τον αέρα να διαφύγει από το στόμα ή τη μύτη σας. 

Η τεχνική Toynbee

Κλείστε το στόμα σας, σφίξτε τα ρουθούνια σας και καταπιείτε.

Καταπιείτε ή χασμουρηθείτε για να εξισορροπήσετε την πίεση.

Οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι συνήθως κλειστές και ανοίγουν όταν εκτελείτε δραστηριότητες όπως η κατάποση και το χασμουρητό.

Έτσι, το να κάνετε σκόπιμα αυτές τις ενέργειες μπορεί να βοηθήσει να ξεβουλώσουν τα αυτιά σας, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία, όπως αλλεργίες ή μόλυνση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξισορροπήσετε την πίεση που δημιουργεί την αίσθηση της απόφραξης όπως το μάσημα τσίχλας, η κατάποση και το χασμουρητό.

Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού

Η χρήση ενός ρινικού σπρέι μπορεί να ανακουφίσει την απόφραξη και τη φλεγμονή των ιγμορείων, γεγονός που μπορεί τελικά να βοηθήσει να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας.

Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το ρινικό σπρέι, στοχεύοντας το προς το πίσω μέρος της μύτης σας και όχι προς το ρινικό διάφραγμα (τη μέση της μύτης σας).

Αντιμετωπίστε την υποκείμενη κατάσταση

Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που παθαίνει επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και πρέπει να του τοποθετηθούν ωτοσωλήνες;

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν τη χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία είναι συχνή στα παιδιά.

Κατ’ αρχάς, γιατί βουλώνουν τα αυτιά σας;

 • Αλλαγές στην πίεση του αέρα. Οι ξαφνικές αλλαγές της πίεσης, όπως για παράδειγμα όταν οδηγείτε προς τα πάνω στα βουνά ή όταν κάνετε καταδύσεις, μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση. Καθώς η πίεση αλλάζει γύρω σας, η πίεση του αέρα στο εσωτερικό των εσωτερικών σας αυτιών προσπαθεί να προσαρμοστεί ανάλογα. 
 • Λοιμώξεις του αυτιού. Όταν το μολυσμένο υγρό παγιδεύεται πίσω από το τύμπανό σας, μπορεί να διογκωθεί και να φουσκώσει, οδηγώντας σε μολύνσεις του αυτιού, οι οποίες προκαλούν πόνο και αυτή την αίσθηση του βουλωμένου αυτιού.
 • Το αυτί του κολυμβητή. Μια λοίμωξη στην επένδυση του ακουστικού σας πόρου, γνωστή ως αυτί του κολυμβητή, μπορεί επίσης να προκαλέσει βουλωμένα αυτιά. Πρόκειται για λοίμωξη του εξωτερικού σας αυτιού και όχι του μέσου αυτιού.
 • Λοιμώξεις των ιγμορείων. Οι ιγμορίτιδες μπορούν να αλλάξουν την πίεση πίσω από το τύμπανο του αυτιού σας. 
 • Αλλεργίες. Οι αλλεργίες συνοδεύονται από πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και μπορείτε να προσθέσετε τα βουλωμένα αυτιά στη λίστα.
 • Προβλήματα της ευσταχιανής σάλπιγγας. Μερικές φορές, όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της πίεσης του αέρα μέσα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και της πίεσης έξω από το τύμπανο, μπορεί να νιώσουμε την αίσθηση ότι τα αυτιά μας είναι βουλωμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε μια πάθηση που επηρεάζει άμεσα τις ευσταχιανές σάλπιγγες. Σπάνια, οι όγκοι μπορεί να επηρεάσουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, και το να γεννηθείτε με μη φυσιολογικά διαμορφωμένες ευσταχιανές σάλπιγγες μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εξαιτίας των βουλωμένων αυτιών

Τις περισσότερες φορές, όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αλλά ανάλογα με την αιτία, αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι επικίνδυνες και να προκαλέσουν ακόμη και βλάβες. 

Εάν στο ταξίδι σας υπάρχουν αλλαγές σε μεγάλο υψόμετρο ή γνωρίζετε ότι βρίσκεστε εν μέσω μιας αλλεργικής έξαρσης, τα βουλωμένα αυτιά σας πιθανότατα δεν αποτελούν πρόβλημα και θα πρέπει να υποχωρήσουν αρκετά γρήγορα.

Αλλά τα βουλωμένα αυτιά που επιμένουν ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό ζήτημα. Δώστε προσοχή σε θέματα όπως:

 • Πόνος.
 • Εκκρίσεις.
 • Ζαλάδες.
 • Απώλεια ακοής
 • Κουδούνισμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καιρός να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τη βασική αιτία των προβλημάτων σας και να καταστρώσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια κατάσταση όπως το αυτί του κολυμβητή ή αλλεργίες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα βουλωμένα αυτιά σας αντιμετωπίζοντας την πάθηση που τα προκαλεί.

Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να χρειαστούν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, ρινικά σπρέι και περιστασιακά χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσουν στη διαχείριση και/ή στη θεραπεία της ρίζας του προβλήματος και/ή να καλύψουν τα συμπτώματα μέχρι να επιλυθεί η αιτία. 

Share to...