Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
13 Λεπτά

Τα ψώνια για μωρουδιακά είδη μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα απαιτητικά, και η επιλογή ενός βρεφικού μπιμπερό δεν αποτελεί εξαίρεση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές.

Τι μέγεθος πρέπει να αγοράσετε; Είναι τα πλαστικά, γυάλινα ή ανοξείδωτα μπιμπερό τα κατάλληλα; Τι ισχύει για τις θηλές του μπιμπερό; Χρειάζεστε λεπτή ή φαρδιά θηλή; Τι είναι καλύτερο – σιλικόνη ή λατέξ; Τι θα κάνετε αν σκοπεύετε να θηλάσετε: ποιο είναι το καλύτερο μπιμπερό για μωρά που θηλάζουν; Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μάθετε ακριβώς τι είδους μπιμπερό χρειάζεστε μέχρι να καταφθάσει το μωρό σας και να σας ενημερώσει για τις προτιμήσεις του. Αποδεικνύεται ότι τα μωρά έχουν μεγάλη ποικιλία απόψεων για τέτοια πράγματα – ποιος να το φανταζόταν; Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να οριοθετήσετε τις επιλογές σας με βάση τις δικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες σας όσον αφορά το τάισμα.

Για να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, συγκεντρώσαμε ορισμένους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την αγορά ενός μπιμπερό προκειμένου να καθορίσετε ποιο είναι το καλύτερο μπιμπερό για τις ανάγκες του μικρού σας.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!
Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!

Τι μέγεθος μπουκαλιού πρέπει να προμηθευτείτε;

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του μπιμπερό που πρέπει να αγοράσετε, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όπως η ηλικία του μωρού σας, το αν θηλάζει ή τρέφεται με βρεφικό γάλα και ποιες επιλογές διαθέτει η μάρκα μπιμπερό που σας ενδιαφέρει.

Εάν ταΐζετε το μωρό σας με βρεφικό γάλα, θα αυξάνετε σιγά-σιγά την ποσότητα που το ταΐζετε καθώς μεγαλώνει, οπότε ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε με ένα μπιμπερό που να χωράει λιγότερα γραμμάρια και στη συνέχεια να αυξήσετε το μέγεθός του καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Ωστόσο, αν θέλετε να αξιοποιήσετε καλύτερα τα χρήματα που διαθέτετε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα μπιμπερό όλο αυτό το διάστημα και να αφήσετε το μωρό σας να προσαρμοστεί σε αυτά. Όπως εξηγεί η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής (AAP), τα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα συνήθως καταναλώνουν περίπου 60 έως 90 γραμμάρια κάθε φορά τις πρώτες εβδομάδες, περίπου 120 γραμμάρια ανά τάισμα μετά τον πρώτο μήνα, και στη συνέχεια περίπου 180 έως 240 γραμμάρια ανά τάισμα όταν είναι 6 μηνών και άνω.

Εάν χρησιμοποιείτε αντλία μητρικού γάλακτος και το δίνετε στο μωρό σας σε μπιμπερό, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα ταΐζετε το μωρό σας με μικρότερες ποσότητες μητρικού γάλακτος πιο συχνά. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά που θηλάζουν καταναλώνουν περίπου 60-120 γραμμάρια ανά τάισμα, κάθε 2-3 ώρες.

Τι είδους θηλή για μπιμπερό πρέπει να αγοράσετε;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αγοράζετε θηλές για μπιμπερό. Αυτοί οι παράγοντες αφορούν το σχήμα, το υλικό και τη ροή. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 • Σχήμα

Οι θηλές μπιμπερό μπορεί να είναι στενές, φαρδιές, σε σχήμα θόλου ή πιο επίπεδες. Η κοινή λογική λέει ότι όταν ταΐζετε με μπιμπερό ένα μωρό που θηλάζει, θέλετε να διαλέξετε μια φαρδύτερη θηλή μπιμπερό, ώστε το μωρό σας να εξασκηθεί στο ευρύ άνοιγμα, όπως κάνει κατά το θηλασμό.

Το μωρό σας θα έχει επίσης και αυτό προτιμήσεις σχετικά με το σχήμα της θηλής του μπιμπερό. Επιπλέον, οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνει.

 • Το υλικό της θηλής

Οι θηλές είναι συνήθως είτε από λατέξ είτε από σιλικόνη. Ορισμένα μωρά έχουν ευαισθησίες ή αλλεργίες στο λατέξ, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Ωστόσο, το λατέξ είναι συνήθως πιο εύκαμπτο από τη σιλικόνη, κάτι που αρέσει σε πολλά μωρά. Τα πλεονεκτήματα των θηλών σιλικόνης είναι ότι είναι πιο ανθεκτικές και διατηρούν το σχήμα τους.

 • Ροή

Οι θηλές μπιμπερό έχουν επίσης διαφορετικές ταχύτητες ροής. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αργή ροή και να αυξήσετε την παροχή καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Συνήθως μπορείτε να καταλάβετε πότε μια θηλή με πιο γρήγορη ροή είναι κατάλληλη για το μωρό σας, επειδή το μωρό θα δείχνει απογοητευμένο με την πιο αργή ροή.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το μωρό σας, επομένως ακολουθήστε το ένστικτό σας σε ό,τι αφορά τη δοκιμή θηλών διαφορετικής ροής καθώς και την πρόοδο στο επόμενο επίπεδο ροής. Εάν ταΐζετε με μπιμπερό ένα μωρό που θηλάζει, συνιστάται γενικά να επιμένετε σε μια αργή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του ταΐσματος, καθώς αυτή συνήθως μιμείται τη ροή στο στήθος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες το μωρό σας να αρχίσει να προτιμά τη γρηγορότερη ροή της θηλής του μπιμπερό.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!
Πώς να διαλέξετε το καλύτερο μπιμπερό για το μωρό σας. Τι πρέπει να προσέξετε!

Ποιο υλικό για μπιμπερό είναι το καλύτερο;

Τον Ιανουάριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την οδηγία 2011/8/ΕΕ, η οποία προβλέπει την απαγόρευση της κατασκευής στην ΕΕ μπιμπερό που περιέχουν BPA και την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά και της εισαγωγής στην ΕΕ τέτοιων προϊόντων.

Το 2012, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνέστησε να μη χρησιμοποιούνται μπιμπερό ή κυπελλάκια που είναι κατασκευασμένα από υλικά με βάση το BPA. Τα μπιμπερό που έχουν κατασκευαστεί από BPA γενικά δεν πωλούνται πλέον στα καταστήματα, αλλά το BPA θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα εάν χρησιμοποιείτε μπιμπερό που έχετε πάρει από δεύτερο χέρι ή μπιμπερό που έχουν κατασκευαστεί εκτός των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής των βρεφών, η έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία είναι η υψηλότερη, ιδίως εάν το βρεφικό γάλα είναι η μόνη πηγή διατροφής. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο οργανισμός των βρεφών αναπτύσσεται και δεν έχει την ικανότητα να αποβάλλει το BPA.

Γενικά, μπορείτε να αγοράσετε μπουκάλια από τρία βασικά είδη υλικών. Αυτά είναι το πλαστικό, το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για κάθε τύπο.

 • Πλαστικά μπουκάλια

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και τα πλαστικά μπουκάλια χωρίς BPA έχουν συστατικά που προβληματίζουν τους γονείς, όπως το πολυπροπυλένιο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τον κίνδυνο των πλαστικών και για τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η θέρμανση του πλαστικού μπορεί να το καταστήσει πιο επικίνδυνο,οι ειδικοί συνιστούν να θερμαίνετε το βρεφικό γάλα σε ένα μη πλαστικό δοχείο και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στο μπιμπερό του μωρού σας.

Πλεονεκτήματα

 • Ελαφριά
 • Εύκολη αγορά
 • Δύσκολο να σπάσουν

Μειονεκτήματα

 • Μπορεί να περιέχουν πολυπροπυλένιο
 • Η θέρμανση του μπουκαλιού μπορεί να είναι επικίνδυνη
 • Γυάλινα μπουκάλια

Σε ορισμένους γονείς αρέσουν τα γυάλινα μπιμπερό λόγω του εύκολου καθαρισμού τους και της έλλειψης επικίνδυνων συστατικών όπως το BPA. Εάν κλίνετε προς την αγορά γυάλινων μπουκαλιών, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κατασκευαστές γυάλινων μπουκαλιών πωλούν πλαστικές θήκες για να μειώσουν την πιθανότητα θραύσης.

Πλεονεκτήματα

 • Χωρίς συστατικά που προκαλούν ανησυχία (π.χ. BPA)
 • Ανθεκτικά και ισχυρά
 • Καθαρίζονται εύκολα

Μειονεκτήματα

 • Μπορεί να σπάσουν
 • Βαριά
 • Μπουκάλια από ανοξείδωτο ατσάλι

Σε μερικούς γονείς αρέσει να χρησιμοποιούν μπουκάλια από ανοξείδωτο χάλυβα λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Όμως, μπορεί να είναι δύσχρηστα και να κοστίζουν ακριβά.

Πλεονεκτήματα

 • Ισχυρά
 • Χωρίς BPA

Μειονεκτήματα

 • Πιο ακριβά από το γυαλί ή το πλαστικό
 • Δύσκολο να δείτε πόσα γραμμάρια περιέχει το μπουκάλι
 • Άλλα υλικά

Άλλες επιλογές για μπιμπερό αποτελούν τα μπιμπερό από σιλικόνη και τα μπιμπερό με επένδυση μίας χρήσης. Τα μπιμπερό από σιλικόνη είναι συνήθως πιο ακριβά και δύσκολο να βρεθούν. Οι επενδύσεις μίας χρήσης είναι βολικές για πολλούς, καθώς μπορείτε να τις πετάξετε μετά το τάισμα. Ωστόσο, πρέπει να αντικαθίστανται για κάθε τάισμα και το κόστος μπορεί να αυξηθεί.

Ποια είναι τα καλύτερα μπιμπερό για μωρά που θηλάζουν;

Σχεδόν όλες οι μητέρες που θηλάζουν θα δώσουν κάποια στιγμή στο μωρό τους ένα μπιμπερό με γάλα που έχει αντληθεί από το στήθος τους. Εάν είστε εργαζόμενη μητέρα, θα πρέπει να έχετε αρκετά μπιμπερό σε ετοιμότητα για τη στιγμή που θα επιστρέψετε στην εργασία σας.

Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να ταΐσετε με μπιμπερό το μωρό που θηλάζετε λίγες εβδομάδες πριν από την επιστροφή σας στην εργασία. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες προσπάθειες για να βρείτε το μπιμπερό που ταιριάζει στο μωρό σας, οπότε είναι καλή ιδέα να έχετε κάποιες επιλογές διαθέσιμες.

Για να κάνετε το τάισμα με μπιμπερό μία εύκολη διαδικασία για το μωρό σας που θηλάζει, θα πρέπει να δοκιμάσετε θηλές που έχουν φαρδιά βάση για να μιμηθείτε την ανοιχτή και ευρεία πρόσφυση που πραγματοποιεί το μωρό σας στο στήθος.

Θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιείτε θηλές αργής ροής τις περισσότερες φορές, για να ταιριάζουν με την πιο αργή ροή του στήθους.

Ποια είναι τα καλύτερα μπιμπερό για μωρά που έχουν κολικούς και αέρια;

Τα μικρά μωρά είναι επιρρεπή σε αέρια και στομαχικές διαταραχές. Συνήθως αυτό είναι κάτι που ξεπερνούν εν ευθέτω χρόνω, αλλά μερικές φορές η αλλαγή του τρόπου διατροφής τους μπορεί να τα βοηθήσει. Όταν ταΐζετε με μπιμπερό, εκφράζονται προβληματισμοί σχετικά με το ενδεχόμενο τα μωρά να καταπίνουν πολύ αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αέρια.

 • Πώς βοηθάει ένας αεραγωγός στο μπιμπερό με τα αέρια;

Την ώρα που το μωρό πιπιλάει ένα μπιμπερό, ο αέρας μπορεί να παγιδευτεί στη θηλή. Εάν δεν υπάρχει εξαερισμός ή βαλβίδα στο μπιμπερό ή στη θηλή, το μωρό θα ρουφήξει αυτόν τον αέρα μαζί με το γάλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αέρια και δυσφορία.

Οι αεραγωγοί λειτουργούν έτσι ώστε ο αέρας να απομακρύνεται από τη θηλή και το μπιμπερό, ώστε το μωρό να ρουφάει μόνο το γάλα. Ορισμένα μπιμπερό, διαθέτουν αφαιρούμενο μηχανισμό εξαερισμού. Τα περισσότερα μπιμπερό έχουν μια ενσωματωμένη βαλβίδα στη θηλή από την οποία μπορεί να απελευθερωθεί ο παγιδευμένος αέρας.

Ως εκ τούτου, ορισμένα μπιμπερό είναι σχεδιασμένα με αεραγωγούς για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες κατάποσης αέρα. Τα γωνιακά μπιμπερό μπορούν επίσης να αποτρέψουν το μωρό σας από το να καταπιεί πολύ αέρα. Τα μπιμπερό με εσωτερικούς αεραγωγούς απαιτούν ειδικό καθαρισμό, επομένως να το έχετε κατά νου όταν αγοράζετε αυτά τα μπιμπερό.

 • Αεραγωγός εξαερισμού ή βαλβίδα

Αναζητήστε στο μπουκάλι έναν αφαιρούμενο εξαερισμό ή μια ενσωματωμένη βαλβίδα ή σύστημα εξαερισμού για να βοηθήσετε τον επιπλέον αέρα να διαφύγει από το μπουκάλι. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα του αέρα που ρουφάει το μωρό ενώ τρώει, μειώνοντας τον αέρα στην κοιλιά που μπορεί να προκαλέσει αέρια και δυσφορία. Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων ή θέλετε το καθάρισμα να είναι εύκολο (ποιος δεν το θέλει;), επιλέξτε ένα μπιμπερό με ενσωματωμένη βαλβίδα αντί για αφαιρούμενο εξαερισμό, ώστε να μην έχετε άλλο ένα κομμάτι να πλύνετε.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.