ΦΑΡΜΑΚΑ

Πώς να σταματήσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή με ασφάλεια

Από

Medbox

1. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας

Πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο που σας έχει συνταγογραφηθεί, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Η απότομη διακοπή ενός φαρμάκου μπορεί συχνά να συνδέεται με δυσάρεστες παρενέργειες και επιδείνωση των συμπτωμάτων με βάση τη φαρμακευτική σας αγωγή, το βιοχημικό του προφίλ και τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακό σας διασπάται (μεταβολίζεται) και αποβάλλεται από τον οργανισμό σας.

2. Συζητήστε για τα φάρμακά σας με το γιατρό σας

Περίπου το 40% των ατόμων άνω των 60 ετών λαμβάνουν τουλάχιστον πέντε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που δεν χρειάζονται πλέον. Ορισμένα φάρμακα – όπως τα υπνωτικά χάπια – θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο βραχυπρόθεσμα.

Και τί γίνεται με τα φάρμακα για αλλεργίες που μπορεί να χρειάζονται μόνο την άνοιξη ή το φθινόπωρο;

Χάσατε εκείνα τα λίγα επιπλέον κιλά που σας απασχολούσαν; Αν ναι, ίσως η αρτηριακή σας πίεση να έχει πέσει ξανά στο φυσιολογικό και να μην χρειάζεστε τόσα φάρμακα για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρέπει να συνεχίσετε με το ισχυρότερο παυσίπονό σας ή μπορείτε να επιστρέψετε σε ένα ηπιότερο, μη εθιστικό ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη;

Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει λόγο διακοπής της φαρμακευτικής σας αγωγής, αλλά μόνο αν το εγκρίνει πρώτα ο γιατρός σας.

3. Σταματήστε τα φάρμακά σας για το σωστό λόγο

Σύμφωνα με μια έκθεση της CVS Caremark, οι μισοί από τους ασθενείς που λαμβάνουν συντηρητική φαρμακευτική αγωγή για χρόνιες παθήσεις θα διακόψουν τη λήψη τους εντός του πρώτου έτους από την έναρξη της θεραπείας.

Αυτή η “μη συμμόρφωση” (η μη τήρηση του θεραπευτικού σας προγράμματος) έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης κατά περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, αυξημένες νοσηλείες και χειρότερα αποτελέσματα συνολικά.

Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, π.χ. ενός αντικαταθλιπτικού ή ενός φαρμάκου για την αρθρίτιδα, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιστρέψουν όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Επιπλέον, ορισμένες παθήσεις, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, δεν έχουν ουσιαστικά καθόλου συμπτώματα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν τη θεραπεία τους όταν αισθανθούν καλύτερα, αλλά αυτό συνήθως δεν ισχύει. Όχι μόνο θα επιδεινωθεί η κατάστασή σας, αλλά μπορεί να εμφανίσετε και παρενέργειες από την απότομη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν διαβάσετε ή ακούσετε ειδήσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή σας που σας αφορούν, μη διακόψετε τη φαρμακευτική αγωγή σας πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Οι ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι αβάσιμες ή το συγκεκριμένο ζήτημα που αναδυκνείεται μπορεί να μην έχει σχέση με την κατάστασή σας.

4. Ρωτήστε τον γιατρό σας πώς να σταματήσετε το φάρμακό σας.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να διακοπούν αμέσως χωρίς ειδικό πρόγραμμα διακοπής, αλλά πολλά φάρμακα απαιτούν διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διακοπή τους, δηλαδή μια αργή μείωση της δόσης ή της συχνότητας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η αργή μείωση βοηθά στην αποφυγή δυσάρεστων παρενεργειών ή ακόμη και στερητικών συνδρόμων που μπορεί να εμφανίζατε αν διακόπτατε το φάρμακο γρήγορα.

Η κλιμακωτή και προσαρμοσμένη διακοπή ενός φαρμάκου σημαίνει τη σταδιακή μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης ενός φαρμάκου, συνήθως με στόχο την πλήρη διακοπή του φαρμάκου.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από ημέρες έως εβδομάδες (και ενδεχομένως μήνες), ανάλογα με τους παράγοντες που σχετίζονται με το φάρμακο και την ανταπόκριση του ασθενούς στη μειωμένη δόση.

Είναι σημαντικό κατά τη μείωση των φαρμάκων, ιδίως στους ηλικιωμένους, να μειώνεται ένα φάρμακο κάθε φορά, όταν αυτό είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης και να εντοπίσει ευκολότερα τα προβλήματα που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο φάρμακο.

 • Κατασταλτικά οξέων του πεπτικού

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Γαστρεντερικές διαταραχές και καούρες

 • Αντικαταθλιπτικά/αγχολυτικά

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Ανησυχία, ρίγη, πονοκέφαλος, αϋπνία, ευερεθιστότητα, μυαλγία.

 • Αντιυπερτασικά

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Στηθάγχη, άγχος, σοβαρή υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και ταχυκαρδία.

 • Αντιψυχωσικά

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Δυσκινησίες, αϋπνία, ναυτία, ανησυχία

 • Βενζοδιαζεπίνες

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Ανησυχία, άγχος, σύγχυση, παραλήρημα, αϋπνία, επιληπτικές κρίσεις

 • Κορτικοστεροειδή (υψηλότερες δόσεις/μακράς διάρκειας)

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Ανορεξία, υπόταση, ναυτία, αδυναμία.

 • Οπιοειδή φάρμακα κατά του πόνου

Συμπτώματα απότομης διακοπής: Κοιλιακές κράμπες, άγχος, ρίγη, εφίδρωση, διάρροια, αϋπνία, ανησυχία.

 • Μυοχαλαρωτικά

Συμπτώματα απότομης διακοπής: διέγερση, άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις, υπερτονία, αϋπνία, μανία, εφιάλτες, παράνοια και επιληπτικές κρίσεις.

5. Μάθετε τις παρενέργειες του φαρμάκου σας αν σταματήσετε γρήγορα.

Για παράδειγμα, η απότομη διακοπή ορισμένων εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) αντικαταθλιπτικών που συνταγογραφούνται για την τόνωση της διάθεσής σας – όπως το Paxil (παροξετίνη) ή το Zoloft (σερτραλίνη) – μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος ενοχλητικών παρενεργειών, όπως άγχος, ζάλη, στομαχικές διαταραχές ή κόπωση.

Αυτό ονομάζεται σύνδρομο διακοπής του αντικαταθλιπτικού. Δεν εμφανίζουν όλοι αυτό το σύνδρομο διακοπής του αντικαταθλιπτικού, μόνο περίπου 1 στα 5 άτομα. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνο και συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες ανάλογα με το φάρμακό σας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την επίδρασή του.

Το σύνδρομο διακοπής του αντικαταθλιπτικού μπορεί να είναι πιο συχνό για συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά που παραμένουν στον οργανισμό σας για μικρότερο χρονικό διάστημα, αν και τα αντικαταθλιπτικά μεγαλύτερης διάρκειας δράσης μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες απόσυρσης. Το σύνδρομο διακοπής του αντικαταθλιπτικού μπορεί να εμφανιστεί με πολλά αντικαταθλιπτικά, όχι μόνο με τα SSRI.

Εάν διακόπτετε πολλά φάρμακα, μπορεί να χρειαστεί να τα μειώσετε ένα προς ένα για να αποφύγετε πρόσθετες παρενέργειες — πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

6. Καταγράψτε το σχέδιο διακοπής του φαρμάκου σας

Εάν αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο, θα πρέπει να κάνετε αρκετές ερωτήσεις στο γιατρό σας και να καταγράψετε τις απαντήσεις για να έχετε τη δυνατότητα να ανατρέξετε σε αυτές στο μέλλον, όπως

 • Τη δόση και το πρόγραμμά σας
 • Τα αναμενόμενα αποτελέσματά σας
 • Τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων απότομης διακοπής του φαρμάκου
 • Το κόστος του φαρμάκου σας και τη διαθεσιμότητα γενόσημων
 • Πόσο καιρό πρόκειται να πάρετε το φάρμακο;

Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε φάρμακο λόγω παρενεργειών ή έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Εάν αλλάζετε από ένα φάρμακο σε ένα άλλο της ίδιας κατηγορίας, μπορείτε συνήθως να αλλάξετε φάρμακα αμέσως ή να ξεκινήσετε το νέο φάρμακο σε χαμηλότερη δόση, ενώ παράλληλα να διακόψετε αργά το πρώτο φάρμακο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό που σας συνταγογράφησε την αγωγή, ειδικά αν τα φάρμακα ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Tapering off opioids: When and how https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prescription-drug-abuse/in-depth/tapering-off-opioids-when-and-how/art-20386036

How to taper off your antidepressanthttps://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/how-to-taper-off-your-antidepressant

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link