Πότε και Πώς να ξεκινήσετε να δίνετε στέρεες τροφές στο μωρό σας

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστούν την έναρξη στερεών τροφών σε ηλικία περίπου 6 μηνών, όταν τα μωρά εμφανίζουν αναπτυξιακά σημάδια ετοιμότητας για την κατανάλωση στερεών και συμπαγών τροφών.

Ωστόσο, ορισμένες πηγές υποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να δοκιμάσετε να εισαγάγετε στερεές τροφές νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα.

Το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης αναφέρει ότι “γενικά, όταν τα βρέφη διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους (συνήθως σε ηλικία περίπου 4 μηνών) και ζυγίζουν περίπου 6 κιλά ή περισσότερο, ενδεχομένως να είναι έτοιμα για τη λήψη στερεών τροφών”.

Ωστόσο, η έναρξη της χορήγησης στερεών τροφών νωρίτερα από την ηλικία των 4 μηνών δεν συνιστάται.

Πώς ξέρω ότι το μωρό μου είναι έτοιμο να φάει στερεές τροφές;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά αναπτυξιακά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τα οποία θα σας δείξουν αν το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεές τροφές.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυτά τα αναπτυξιακά στάδια είναι τα εξής:

 • Επαρκής έλεγχος του κεφαλιού και του λαιμού του
 • Ικανότητα να κάθεται μόνο του ή με κάποια υποστήριξη
 • Μπορεί να καταπιεί την τροφή αντί να την σπρώχνει προς τα έξω
 • Μετακινεί την τροφή από το μπροστινό μέρος της γλώσσας στο πίσω μέρος προκειμένου να καταπιεί
 • Ανοίγει το στόμα του όταν του προσφέρεται φαγητό
 • Βάζει αντικείμενα στο στόμα του
 • Προσπαθεί να αρπάξει μικρά αντικείμενα

Πώς μπορώ να ξεκινήσω να ταΐζω το μωρό μου με στερεές τροφές;

Καθώς ξεκινάτε να ταΐζετε το μωρό σας με στερεές τροφές, να περιμένετε ότι θα τρώει μόλις 1 κουταλιά της σούπας ή ακόμα και λίγες μπουκιές.

Θα εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής του είτε από το μητρικό γάλα είτε από το συσκευασμένο βρεφικό γάλα.

Η ισορροπία μεταξύ του βρεφικού ή του μητρικού γάλακτος και των στερεών τροφών θα αρχίσει να αλλάζει καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Στους 6 μήνες μπορεί να τρώνε μία ή δύο μερίδες την ημέρα, και στη συνέχεια, μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό τρώει στερεά τροφή πιθανότατα κοντά στις τρεις με πέντε φορές την ημέρα.

Η σημασία της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στην στερεά τροφή

Όταν εισάγετε τροφές που μπορεί να μην είναι γλυκές ή αλμυρές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτές είναι σημαντική.

Πιθανότατα θα δείτε το μωρό κατά την πρώτη έκθεση -ή τις πρώτες εκθέσεις- να παίζει με το φαγητό, να το βάζει στο στόμα του και μετά να το φτύνει, να το ρίχνει στο πάτωμα και να το ξανασηκώνει ή να το παίζει με τα χέρια του.

Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση και οι γονείς πρέπει να είναι επίμονοι και υπομονετικοί και να συνεχίσουν να τους το προσφέρουν.

Ποια τροφή πρέπει να ταΐσω πρώτα το μωρό μου;

Οι τροφές που πρέπει να ταΐζετε αρχικά το μωρό σας είναι τα βρεφικά δημητριακά και οι πουρέδες (κρέμες και πολτοί) από λαχανικά, φρούτα ή κρέατα, ή οι τρυφερές μαγειρεμένες τροφές από το οικογενειακό τραπέζι που τρώγονται σαν σνακ με σκοπό το μωρό να πιάσει και να φάει την τροφή μόνο του (γνωστό και ως απογαλακτισμός με βρεφική πρωτοβουλία), ή ένας συνδυασμός και των δύο, αν και οι τροφές που δε θέλουν πηρούνι και τρώγονται με τα δάχτυλα δεν συνιστώνται μέχρι τα μωρά να είναι περίπου 6 μηνών και να παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά αναπτυξιακά σημάδια ετοιμότητας.

Επίσης, στην ηλικία των 6 μηνών περίπου, τα αποθέματα σιδήρου των περισσότερων βρεφών είναι χαμηλά και πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν σίδηρο και ψευδάργυρο μέσω συμπληρωματικών τροφών, επομένως είναι χρήσιμο να θέσετε ως προτεραιότητα την προσφορά τροφών πλούσιων σε σίδηρο (όπως το κρέας και τα αυγά) σε μορφές ασφαλείς για τα βρέφη.

Δύο τροφές που δεν πρέπει να προσφέρετε στο μωρό σας πριν από τους 12 μήνες είναι το μέλι, καθώς μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση, και το αγελαδινό γάλα (ως ρόφημα, αν και μικρές ποσότητες σε συνταγές είναι μια χαρά), επειδή το μωρό πρέπει να εξακολουθήσει να λαμβάνει ανθρώπινο γάλα ή βρεφικό γάλα για να προσλαμβάνει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να αποφύγετε ακόμη και προϊόντα που απλώς περιέχουν μέλι, όπως δημητριακά ή κράκερ που έχουν μέσα μέλι.

Πώς ταΐζω το μωρό μου με στερεές τροφές;

Η κατάλληλη μέθοδος για να ταΐσετε το μωρό σας με στερεές τροφές εξαρτάται από το κάθε παιδί.

Ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια, κάθε γονέας που έχει περισσότερα από ένα παιδιά θα πει ότι κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό. Επομένως, είναι δύσκολο να γίνει μια γενική σύσταση.

Ο κηδεμόνας θα πρέπει να ταΐζει το μωρό αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανταπόκριση. Ανταποκρινόμενη σίτιση σημαίνει να μάθουμε τα μηνύματα του μωρού για την πείνα και το κορεσμό και να ανταποκριθούμε αμέσως σε αυτά με εγκάρδιο και θετικό τρόπο, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να αυτορυθμίζεται.

Ενώ τρώει, το μωρό θα πρέπει είτε να κάθεται σε καρεκλάκι που προσφέρει στήριξη είτε να υποστηρίζεται από τον κηδεμόνα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι γονείς μπορούν να το μεταφέρουν σε καρεκλάκι με στήριξη στο κεφάλι και στα πόδια.

Η αναγούλες είναι ένα συνηθισμένο, θορυβώδες μέρος της διαδικασίας εκμάθησης του φαγητού. Εάν, όταν ταΐζετε το μωρό σας, παρατηρήσετε ότι αρχίζει να έχει αναγούλες, να βγάζει την τροφή του ή να βήχει, είναι προτιμότερο να παραμείνετε ήρεμοι και να εκπαιδεύσετε το μωρό να μασάει και να καταπίνει το φαγητό μόνο του.

Τι γίνεται αν στο μωρό μου δεν αρέσουν οι στερεές τροφές;

Εάν ένα μωρό είναι περίπου 4 ή 5 μηνών και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις στερεές τροφές, οι ειδικοί γιατροί συνιστούν να του δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο.

Αλλά αν το μωρό είναι 6 μηνών -ή ιδιαίτερα αν πλησιάζει τους 7 ή 8 μήνες σε ηλικία– οι ειδικοί συμβουλεύουν τους κηδεμόνες να δοκιμάσουν να το ταΐζουν πιο συχνά και με την τροφή να προσφέρεται με διαφορετικούς τρόπους.

Για τα μωρά που είναι 7 ή 8 μηνών και εξακολουθούν να μην δέχονται στερεές τροφές, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους.

Ορισμένα μωρά μπορεί να έχουν στοματική αμυντικότητα, γεγονός που τα κάνει να δυσκολεύονται να βάλουν πράγματα στο στόμα τους πέρα από το μητρικό γάλα ή το μπιμπερό.

Ο παιδίατρος μπορεί να αξιολογήσει την ανάπτυξη του μωρού σας και να βεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο από αναπτυξιακής άποψης.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου έχει αλλεργία σε μία νέα τροφή;

Η κνίδωση και ο εμετός είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση σε μια νέα τροφή.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δύσπνοια, βήχας ή συριγμός, αν και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα σε σχέση με τα μωρά.

Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας είναι μια άλλη αντίδραση που πρέπει να προσέξετε. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση φαγούρας στο στόμα, αλλά δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο για το παιδί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να εισαγάγετε τα ιδιαίτερα αλλεργιογόνα τρόφιμα νωρίς, ξεκινώντας περίπου από τους 4 έως 6 μήνες – ειδικά για τα παιδιά που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες.

Παλαιότερα, προτεινόταν να περιμένει ένα παιδί να γίνει τουλάχιστον ενός έτους για να εισαγάγει αυτή την ομάδα τροφίμων, αλλά οι έρευνες έχουν πλέον δείξει ότι αυτή η καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες.

Ορισμένες από τις πιο έντονα αλλεργιογόνες τροφές και ομάδες τροφίμων είναι οι εξής:

 • Αγελαδινό γάλα
 • Σόγια
 • Αυγά
 • Σιτάρι
 • Ξηροί καρποί
 • Φιστίκια
 • Οστρακοειδή
 • Ψάρια
 • Σουσάμι
Share to...