Πότε (και γιατί) πρέπει να αρχίσετε να επισκέπτεστε έναν ουρολόγο

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Όταν ήδη έχετε ένα εκατομμύριο προτεραιότητες, το να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας.

Αλλά μόλις φτάσετε την ηλικία των 40 ετών, ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε αυτό το ζήτημα πολύ πιο ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές σας. 

Εξάλλου, η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σας καλύτερη – όπως με το να σας διευκολύνει να κατουράτε ή να πετυχαίνετε στύση. Και ενώ μπορεί να μη θεωρείτε αυτές τις λειτουργίες ιατρικά σημαντικές, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι και με το παραπάνω.

Προκειμένου να φροντίσετε την υγεία του προστάτη, του ουροποιητικού και του σεξουαλικού σας συστήματος, θα πρέπει να αρχίσετε να επισκέπτεστε τακτικά έναν ουρολόγο από την ηλικία των 40 ετών.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής γίνονται πιο πιεστικά. Στους άνδρες, οι αλλαγές στο αναπαραγωγικό σας σύστημα μπορεί να επηρεάσουν το ουροποιητικό σας σύστημα και ιδιαίτερα τη σεξουαλική σας υγεία. 

Οι ουρολόγοι είναι ειδικοί στη διαχείριση αυτών των θεμάτων και μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με το τι να περιμένετε, με τις χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, πότε να παρακολουθείτε απλώς ένα ζήτημα και πότε να το αντιμετωπίζετε. 

Εάν παρατηρούνται αλλαγές ή κάτι χειροτερεύει, είναι σημαντικό να προσέλθετε στο ιατρείο ενός ουρολόγου και να εξεταστείτε, ώστε στη συνέχεια αυτός να προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν υποκείμενες -και συχνά αναστρέψιμες- αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν σε ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις.

Ακολουθούν μερικές από τις συνήθεις παθήσεις που παρακολουθούν οι ουρολόγοι.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ή αλλιώς διογκωμένος προστάτης)

Να κάτι για το οποίο μπορεί να μην σας είχαν προειδοποιήσει στα νεανικά σας χρόνια: Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει το κατούρημα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει συχνή ή διακοπτόμενη ούρηση, να ξυπνάτε αρκετές φορές τη νύχτα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και να έχετε αίσθημα καύσου όταν κατουράτε. 

Ο ένοχος είναι συχνά ο διογκωμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Από μόνη της, αυτή η κατάσταση δεν είναι καρκινική και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αν και μερικές φορές είναι απαραίτητη η επέμβαση ή η χειρουργική επέμβαση.

Ο ουρολόγος σας πιθανότατα θα σας συστήσει επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται η τροποποίηση της διατροφής σας και η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ. 

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν ουρολόγο για τα προβλήματα στην ούρηση: Μερικές φορές, τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως ο καρκίνος του προστάτη, επομένως θα πρέπει να το προλάβετε εγκαίρως.  

o1
Πότε (και γιατί) πρέπει να αρχίσετε να επισκέπτεστε έναν ουρολόγο

Καρκίνος του προστάτη

Η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Αυτή η απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και να καθοριστείι συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνετε για να εξεταστείτε στο μέλλον.

Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του PSA, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, οι λοιμώξεις και άλλες ιατρικές επεμβάσεις, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα του PSA). 

Εάν το PSA σας είναι 0,7 ή λιγότερο, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις μόνο κάθε πέντε χρόνια περίπου, με κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής σας περίπου 10% ή λιγότερο. Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, με βαθμολογία 1 ή υψηλότερη, μπορεί να ωφεληθείτε από πιο συχνές εξετάσεις. Στη συνέχεια, εάν φτάσετε την ηλικία των 60 ετών και η βαθμολογία σας είναι κάτω από 1 ή 2, είναι πιθανό να είναι ασφαλές να διευρύνετε και πάλι το μεσοδιάστημα ελέγχου.

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο μπορεί να είναι σωτήριες. Οι τακτικές επισκέψεις στον ουρολόγο σας μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και να αντιμετωπίζετε λίγο πιο εύκολα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

o2
Πότε (και γιατί) πρέπει να αρχίσετε να επισκέπτεστε έναν ουρολόγο

Αλλαγές στους όρχεις

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, οποιαδήποτε εξογκώματα ή καρούμπαλα στα γεννητικά σας όργανα θα πρέπει να ελέγχονται από ουρολόγο, όπως και οποιοσδήποτε πόνος στους όρχεις. Τα αίτια μπορεί να είναι τα εξής:

  • Κύστεις γεμάτες με υγρό (σπερματοκήλη).
  • Μια κήλη, όταν ένα από τα όργανά σας διογκώνεται μέσα από τον μυ ή τον ιστό που το περιέχει.
  • Διογκωμένες φλέβες μέσα στον όρχι (κιρσοκήλη).
  • Μόλυνση ή οίδημα του σωλήνα που αποθηκεύει το σπέρμα (επιδιδυμίτιδα).
  • Καρκίνος των όρχεων. 

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία και η μείωση της λίμπιντο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ειδικά όταν αρχίζετε να φτάνετε στα τέλη της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 50. 

Προσδιορίζουμε γενικά τον όρο “στυτική δυσλειτουργία” επειδή η σεξουαλική δραστηριότητα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Ορισμένοι άνθρωποι επιδίδονται σε διείσδυση και άλλοι όχι. Αλλά βασικά, αν στην ουσία σας ενοχλεί η έλλειψη επαρκούς σκληρότητας, τότε έχετε στυτική δυσλειτουργία.

Περίπου το 50% των ανδρών την αντιμετωπίζει σε κάποιο βαθμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας των 50 ετών, ενώ 1 στους 10 άνδρες την αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα. Και μερικές φορές, μπορεί επίσης να είναι προάγγελος ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιαγγειακής νόσου, οπότε αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με έναν ουρολόγο. 

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Νομίζετε ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πρόβλημα των νέων; Ξανασκεφτείτε το. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, κινδυνεύετε, τελεία και παύλα.

Τα επώδυνα εξογκώματα και οι ορατές διαβρώσεις μπορεί να προέρχονται από κάτι όπως ο έρπητας, αλλά τα ΣΜΝ δεν έχουν πάντα ορατά συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να συζητάτε τη σεξουαλική σας υγεία με τον γιατρό σας – και να είστε ειλικρινείς. 

Βασεκτομή

Εάν δεν θέλετε πια να κάνετε παιδιά ή θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε, ίσως σας ενδιαφέρει να υποβληθείτε σε εκτομή σπερματικών πόρων. Αυτή η ολιγόλεπτη διαδικασία εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στο σπέρματικό σας υγρό, καθιστώντας την μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή μόνιμης αντισύλληψης. 

Είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να δώσει σε εσάς και τον σύντροφό σας την απαραίτητη ηρεμία στη σεξουαλική σας ζωή. Και είναι μια γρήγορη, ασφαλής διαδικασία στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς μακροπρόθεσμους κινδύνους. 

Ο ουρολόγος σας μπορεί να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις και ανησυχίες που έχετε σχετικά με τη διαδικασία, να σας καθοδηγήσει σχετικά με άλλες μορφές αντισύλληψης, να εκτελέσει τη διαδικασία και να σας ενημερώσει πότε είναι ασφαλές να κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις με τον/την σύζυγό σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.