Χρειάζεστε ορμονολογικό έλεγχο; Πότε πρέπει να γίνουν ορμονικές εξετάσεις;

Χρειάζεστε ορμονολογικό έλεγχο; Πότε πρέπει να γίνουν ορμονικές εξετάσεις;

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Χρειάζεστε ορμονολογικό έλεγχο; Πότε πρέπει να γίνουν ορμονικές εξετάσεις;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Πιθανότατα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε γυναίκα στον πλανήτη έχει, κάποια στιγμή, ακούσει κάποιον να λέει: “Μάλλον φταίνε οι ορμόνες σου“.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποδίδουν σχεδόν τα πάντα – από πονοκεφάλους μέχρι εξάψεις και κάθε είδους καταστάσεις στο ενδιάμεσο – στις ορμόνες.

Μερικές φορές όμως όντως ευθύνονται οι ορμόνες σας.

Και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να σημαίνουν περισσότερα για την υγεία σας από μια κακόκεφη μέρα ή μερικά σπυράκια πριν από την περίοδό σας.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε πότε φταίνε οι ορμόνες και πότε κάτι άλλο; 

Χρειάζεστε ορμονολογικό έλεγχο Πότε πρέπει να γίνουν ορμονικές εξετάσεις
Χρειάζεστε ορμονολογικό έλεγχο; Πότε πρέπει να γίνουν ορμονικές εξετάσεις;

Πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Για να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις (και αν ναι, τι είδους), ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει κάνοντάς σας πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Αυτό θα τον βοηθήσει να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ για το τι μπορεί να συμβαίνει.

Πρώτον, μήπως αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν ορμονικά;

Αν ναι, φαίνεται να σχετίζονται με τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, την τεστοστερόνη ή κάποιο άλλο είδος ορμόνης;

Και τέλος, είναι επειδή τα ορμονικά επίπεδα είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά;

Μόλις ο γιατρός σας καταλάβει τι μπορεί να συμβαίνει, θα αποφασίσει ποιες εξετάσεις θα κάνει (ή δεν θα κάνει).

Ένα σύμπτωμα που καταδεικνύει ότι μπορεί να χρειάζεστε εξετάσεις είναι οι μη κανονικές περίοδοι.

Εάν έχετε κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους και δεν έχετε συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, συνήθως οι γιατροί δεν ξεκινούν με εξετάσεις οιστρογόνων, προγεστερόνης ή τεστοστερόνης.

Αν όμως αντιμετωπίζετε πολλές ανωμαλίες στον κύκλο σας, είναι πιθανό να διενεργηθούν περισσότερες εξετάσεις.

Συνήθεις ορμονικές ανισορροπίες που παρατηρούνται στις γυναίκες

Έχουμε τουλάχιστον 50 διαφορετικές ορμόνες στο σώμα μας και από αυτές μπορεί να προκύψουν πολύ σύνθετα συμπτώματα.

Η υπερβολική ποσότητα ή η έλλειψη ορισμένων ορμονών προκαλεί συμπτώματα και προβλήματα στην υγεία σας.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται σε γυναίκες.

  • Εμμηνόπαυση: Είναι φυσικό να σταματήσει η έμμηνος ρύση καθώς μεγαλώνετε. Όμως η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγή των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και κάποια που ξεκινούν κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, γνωστή ως περιεμμηνόπαυση. 
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Όταν οι ωοθήκες σας παράγουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, οι αναπαραγωγικές ορμόνες σας διαταράσσονται.
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής σας είναι ένα μικρό όργανο στο λαιμό σας που παράγει ορμόνες που επηρεάζουν πολλά όργανα του σώματός σας, αλλά μερικές φορές, παράγει είτε πάρα πολλές είτε πολύ λίγες από αυτές τις ορμόνες. Υπάρχουν αρκετά είδη παθήσεων του θυρεοειδούς, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα.
  • Διαβήτης: Η συχνή αυτή πάθηση εμφανίζεται όταν το πάγκρεάς σας δεν παράγει καθόλου ή δεν παράγει αρκετή ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης ή όταν το σώμα σας δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Ο διαβήτης είναι η πιο συχνή ορμονική πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν και λιγότερο συχνές ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Cushing και η νόσος του Addison.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια ορμονική διαταραχή αντιμετωπίζετε και ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι η καλύτερη. 

7 συνηθισμένα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Το θέμα είναι το εξής: Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να έχουν πολλά συμπτώματα – και ενδέχεται να έχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με το ποια είναι η αιτία των προβλημάτων σας.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν συγκεχυμένα ή εξαρχής άσχετα μεταξύ τους, και δεν σχετίζονται πάντα με τις ορμόνες.

Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα συμπτώματα ορμονικών διαταραχών στις γυναίκες και τι μπορεί να σημαίνουν.

1. Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Οι μη κανονικές περίοδοι αποτελούν βασικό σημάδι μιας ορμονικής διαταραχής.

Η ακανόνιστη έμμηνος ρύση μπορεί να είναι σημάδι της περιεμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να έχει και μια σειρά από άλλες αιτίες, ειδικά αν δεν πλησιάζετε ακόμα στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Αν οι εμμηνορροϊκοί σας κύκλοι είναι διαταραγμένοι ή αν διανύετε την εμμηνόπαυση, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κάποιον για να σας δει και να συζητήσετε την κατάσταση.

2. Ακμή

Αν μια γυναίκα παραπονιέται για ακμή, τότε ο γιατρός πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με τα πιθανά υψηλά επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη.

Το παρατηρούμε αυτό σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα ( μεταξύ των οποίων και η τεστοστερόνη), τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή.

3. Αλλαγές στα μαλλιά και στην τριχοφυΐα

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στα μαλλιά σας -είτε στο κεφάλι, στο πρόσωπο ή κάπου αλλού, όπως στα χέρια και στα πόδια- αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ορμονικής διαταραχής.

Αρχίζετε να βλέπετε τρίχες στο πηγούνι ή λίγο μουστάκι; Η αυξημένη τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση).

Η υπερτρίχωση μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή της εμμηνόπαυσης, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. 

Από την άλλη όμως, οι ορμονικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι, τα πόδια και την ηβική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη των μαλλιών ή να προκαλέσει πιο εύκολη πτώση τους.

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Ίσως πάλι η τριχόπτωσή σας να σχετίζεται με κάτι εντελώς διαφορετικό – κάτι μη ορμονικό.

4. Eξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποδηλώνουν ότι οι ορμόνες μιας γυναίκας είναι χαμηλότερες, όπως συμβαίνει με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων που βλέπουμε στην περιεμμηνόπαυση ή τη μετεμμηνόπαυση.

Μπορεί επίσης να αποτελούν παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και θεραπειών.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους διαχείρισης των εξάψεων, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας.

5. Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα ποικίλων ορμονικών διαταραχών, καθώς και παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του ατόμου, επομένως οι γιατροί χρησιμοποιούν και άλλες ενδείξεις σχετικά με την υγεία σας για να καταλάβουν τι συμβαίνει. 

Αν παρουσιάζετε αύξηση βάρους ενώ έχετε κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, είναι πιο πιθανό αυτή η άυξηση να σχετίζεται με κάτι όπως η κορτιζόλη, ο θυρεοειδής, η ινσουλίνη ή οι καθημερινές σας συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας.

6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Δεν έχετε αλλάξει τον τρόπο ζωής σας, αλλά ξαφνικά χάσατε 15 κιλά;

Αυτό το σύμπτωμα αποτελεί συχνά ένδειξη υπερλειτουργικού θυρεοειδούς ή αλλιώς υπερθυρεοειδισμού.

Όταν το σώμα σας παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους σε συνδυασμό με ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και άλλα συμπτώματα. 

7. Κολπική ξηρότητα

Παρά το γεγονός ότι η κολπική ξηρότητα μπορεί να αποτελεί σημάδι πολλών προβλημάτων, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα η οποία προκαλεί δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ο κόλπος είναι αρκετά ευαίσθητος στην έλλειψη οιστρογόνων.

Περίπου το 50% των γυναικών έχουν κολπική ξηρότητα που μπορεί να εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή και έχει την τάση να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. 

Μπορεί να μην φταίνε οι ορμόνες σας

Μολονότι είναι σημαντικό να προασπίζεστε την υγεία σας, προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από γενικόλογους ισχυρισμούς ( βλ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που επιμένουν ότι όλοι χρειάζονται ορμονικές εξετάσεις ή ότι κάθε σύμπτωμα που αντιμετωπίζετε σχετίζεται με τις ορμόνες σας. 

Το γεγονός ότι βιώνετε συμπτώματα ορμονικής διαταραχής δεν σημαίνει ότι πάσχετε από μία ορμονική διαταραχή.

Σχεδόν κάθε σύμπτωμα ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να έχει και άλλες αιτίες.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας: Πότε χρησιμοποιούνται;

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΗΑΠΑΤΟΛΟΓΙΑ

Εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας: Πότε χρησιμοποιούνται;

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...