Προδρομικός πλακούντας

Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποσκοπεί στην παροχή οξυγόνου και τροφής στο μωρό και στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Ο πλακούντας συνδέεται με το μωρό σας μέσω του ομφάλιου λώρου. Συνήθως, ο πλακούντας συνδέεται στην κορυφή ή στο πλάι του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας.

Στην περίπτωση του προδρομικού πλακούντα, ο πλακούντας προσκολλάται χαμηλότερα στη μήτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιο τμήμα του ιστού του πλακούντα να καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό.

Οι αλλαγές στη μήτρα και τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν στη διόρθωση του προβλήματος από μόνο του. Εάν δεν γίνει αυτό, το μωρό γεννιέται με καισαρική τομή.

Προδρομικός πλακούντας: Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα του προδρομικού πλακούντα είναι η έντονη κόκκινη κολπική αιμορραγία, συνήθως χωρίς πόνο, μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές, η αιμορραγία παρατηρείται πριν από ένα επεισόδιο με μεγαλύτερη απώλεια αίματος.

Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με τις προγεννητικές συσπάσεις της μήτρας που προκαλούν πόνο.

Η αιμορραγία μπορεί επίσης να προκληθεί από το σεξ ή κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης. Σε ορισμένες γυναίκες, η αιμορραγία μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι τον τοκετό. Συχνά δεν υπάρχει κάποιο σαφές γεγονός που να οδηγεί σε αιμορραγία.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν έχετε κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Εάν η αιμορραγία είναι σοβαρή, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Προδρομικός πλακούντας: Αιτίες

Η ακριβής αιτία του προδρομικού πλακούντα είναι άγνωστη.

Προδρομικός πλακούντας: Παράγοντες κινδύνου

Ο προδρομικός πλακούντας είναι πιο συχνός στις γυναίκες που:

 • Έχουν γεννήσει στο παρελθόν
 • Έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη καισαρική τομή
 • Έχουν ουλές στη μήτρα από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή πράξη
 • Είχαν πρόδρομο πλακούντα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
 • Είναι έγκυες μετά από διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) για τη θεραπεία της υπογονιμότητας
 • Κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα
 • Είναι ηλικίας 35 ετών και άνω
 • Καπνίζουν
 • Χρησιμοποιούν κοκαΐνη

Επιπλοκές

Εάν έχετε προδρομικό πλακούντα, ο γιατρός σας θα επιβλέπει εσάς και το μωρό σας για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω σοβαρών επιπλοκών:

 • Αιμορραγία. Σοβαρή, ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή κολπική αιμορραγία (αιμορραγία) μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού,  ή τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό.
 • Πρόωρος τοκετός. Η σοβαρή αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα καισαρική τομή πριν το μωρό σας γίνει τελειόμηνο.
 • Φάσμα προσαύξησης του πλακούντα. Ο προδρομικός πλακούντας σχετίζεται με μια ομάδα καταστάσεων που ονομάζεται φάσμα πλακούντα accreta (Συμφυτικός ή Στιφρός πλακούντας). Σε αυτές τις καταστάσεις, ο πλακούντας αναπτύσσεται μέσα ή διαμέσου του τοιχώματος της μήτρας. Ο πλακούντας accreta ενέχει υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Προδρομικός πλακούντας: Διάγνωση

Η διάγνωση του προδρομικού πλακούντα γίνεται με υπερηχογράφημα, είτε κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου προγεννητικού ελέγχου είτε μετά από ένα επεισόδιο κολπικής αιμορραγίας. Οι περισσότερες περιπτώσεις προδρομικού πλακούντα διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας υπερηχογραφικής εξέτασης στο δεύτερο τρίμηνο.

Η αρχική διάγνωση μπορεί να γίνει με μια συσκευή υπερήχων στην κοιλιά σας. Για πιο ακριβείς εικόνες, μπορεί επίσης να χρειαστείτε διακολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί και τοποθετείται μέσα στον κόλπο σας. Ο γιατρός σας θα φροντίσει για τη θέση της συσκευής, ώστε να μην διαταράξει τον πλακούντα και να μην προκαλέσει αιμορραγία.

Προδρομικός πλακούντας

Προδρομικός πλακούντας: Θεραπεία

Εάν ο προδρομικός πλακούντας διαγνωστεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας, θα κάνετε πιθανότατα πιο συχνά υπερηχογραφικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στον πλακούντα.

Σε πολλές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με προδρομικό πλακούντα στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της.

Καθώς η μήτρα μεγαλώνει, η απόσταση μεταξύ του τραχήλου της μήτρας και του πλακούντα μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, η κατεύθυνση ανάπτυξης του πλακούντα μπορεί να είναι υψηλότερα στη μήτρα και οι άκρες του πλακουντιακού ιστού κοντά στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να συρρικνωθούν.

Εάν ο προδρομικός πλακούντας υποχωρήσει, μπορεί να είστε σε θέση να προγραμματίσετε έναν κολπικό τοκετό. Εάν δεν υποχωρήσει, θα προγραμματίσετε έναν τοκετό με καισαρική τομή.

Θεραπεία της αιμορραγίας

Η κολπική αιμορραγία μετά τις 20 εβδομάδες αντιμετωπίζεται ως επείγον ιατρικό περιστατικό. Μπορεί να εισαχθείτε στη μονάδα τοκετού του νοσοκομείου. Εσείς και το μωρό σας θα παρακολουθείστε και μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος για να αντικαταστήσετε το χαμένο αίμα.

Εάν βρίσκεστε στις 36 εβδομάδες, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε καισαρική τομή για να γεννήσετε το μωρό. Εάν έχετε ακραία απώλεια αίματος ή υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας ή για την υγεία του μωρού, μπορεί να χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή πριν από τις 36 εβδομάδες.

Εάν αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχατε αιμορραγία και η αιμορραγία έχει σταματήσει για τουλάχιστον 48 ώρες, μπορεί να σας στείλουν στο σπίτι από το νοσοκομείο. Εάν συνεχίσετε να έχετε επεισόδια με πιο έντονη αιμορραγία, το ιατρικό τιμ μπορεί να σας συστήσει να παραμείνετε στο νοσοκομείο.

Θεραπεία για την περίπτωση που δεν υπάρχει αιμορραγία

Όταν δεν υπάρχει αιμορραγία, ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανής αιμορραγίας και να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία του τοκετού. Ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει να αποφύγετε τα εξής:

 • Τη σεξουαλική επαφή ή τη σεξουαλική δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οργασμό
 • Μέτρια ή έντονη άσκηση
 • Μέτρια ή βαριά ανύψωση βαρών
 • Όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Εάν σας στείλουν στο σπίτι από το νοσοκομείο μετά από ένα πρώτο αιμορραγικό επεισόδιο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ίδιες συστάσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου επεισοδίου.

Θα σας συμβουλεύσουν να ζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν έχετε κολπική αιμορραγία ή συσπάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε υποστήριξη στο σπίτι που να επιτρέπει τη μεταφορά σας σε κοντινό νοσοκομείο.

Προγραμματισμένος τοκετός με καισαρική τομή

Ακόμη και αν δεν είχατε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας λόγω προδρομικού πλακούντα – ή αν δεν είχατε αιμορραγία μετά το πρώτο επεισόδιο – είναι πιθανό να προγραμματιστεί τοκετός με καισαρική τομή κάποια στιγμή μεταξύ 36 και 37 εβδομάδων.

Εάν ο τοκετός σας προγραμματιστεί πριν από τις 37 εβδομάδες, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή για να βοηθήσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού σας.

Share to...