ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού. Τι είναι αυτό που μπορεί να σας βάλει σε υποψίες;

Από

Medbox

Ορισμένα κύτταρα του ιστού του μαστού μπορεί να υποστούν γενετικές αλλαγές και να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, γεγονός που οδηγεί σε καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού οι οποίοι έχουν ξεχωριστά συμπτώματα. Τα σημάδια διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρώιμα συμπτώματα.

Στις ΗΠΑ, το 12,9 % των γυναικών μπορεί να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία 2017-2019 του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI).

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος πρόληψης της νόσου, αλλά είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή στο στήθος σας και να γνωρίζετε τα συμπτώματα.

Μπορεί να διαπιστώσετε αλλαγές στο στήθος σας ενώ κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ένα ντους.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) συνιστά, εάν έχετε μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, να ξεκινήσετε τακτικές μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου μεταξύ των ηλικιών 45-54 ετών.

Από τον Μάιο του 2023, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) συνιστά στις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.

Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, η ACS συνιστά την έναρξη των ετήσιων εξετάσεων στα 30 έτη. Υψηλός κίνδυνος σημαίνει ότι έχετε:

 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
 • Συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις
 • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο στήθος
 • Συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας

Ακολουθούν ορισμένα συνήθη πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μη διστάσετε ποτέ να μιλήσετε σε έναν γιατρό.

Ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος

Ένα εξόγκωμα στο στήθος, μερικές φορές μικρό σαν μπιζέλι, είναι το πιο συνηθισμένο πρώιμο σημάδι καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα περισσότερα εξόγκωμα στο στήθος δεν είναι καρκίνος. Αν βρείτε κάποιο εξόγκωμα:

 • Μπορεί να έχετε μια μη καρκινική κύστη μαστού -ένα εξόγκωμα γεμάτο με υγρό- ή μια ινοκυστική κατάσταση
 • Τα καρκινικά ογκίδια είναι πιο πιθανό να είναι ανώδυνα και να έχουν ακανόνιστα όρια
 • Τα καρκινικά ογκίδια μπορεί μερικές φορές να είναι “μαλακά, στρογγυλά, ευαίσθητα ή και επώδυνα”
 • Ένα εξόγκωμα στη μασχάλη μπορεί επίσης να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι

Αλλαγές στην εμφάνιση του στήθους

Ορισμένες αλλαγές στο στήθος είναι φυσιολογικές και μπορεί να προκύψουν λόγω αλλαγής του σωματικού βάρους, λόγω γήρανσης, κατά την περίοδο, κατά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ορμονικά φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή η ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να κάνουν τους μαστούς πιο πυκνούς.

Ορισμένες φορές, αν έχετε καρκίνο του μαστού, μπορεί να παρατηρήσετε άλλες αλλαγές πριν αισθανθείτε ένα εξόγκωμα.

Μορφές καρκίνου του μαστού, όπως ο επιθετικός φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, μπορεί να παρουσιαστούν χωρίς εξογκώματα. Οι πρώιμες αλλαγές στην εμφάνιση του μαστού που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν καρκίνο του μαστού είναι οι εξής:

 • Οίδημα ολόκληρου ή μέρους του μαστού
 • Σπυράκια (το δέρμα μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού)-συνήθως σύμπτωμα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού
 • Αλλαγές στο δέρμα, όπως ξηρότητα, πάχος ή απολέπιση
 • Ένα βαθούλωμα που δεν εξαφανίζεται όταν βγάζετε το σουτιέν σας
 • Ξαφνικές αλλαγές στο χρώμα
 • Άλλες αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος που δεν εξηγούνται από φυσιολογικά ή φαρμακευτικά αίτια

Αλλαγές στις θηλές

Η θηλή ή η περιοχή της θηλής μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Οι αλλαγές στη θηλή που μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα καρκίνου του μαστού είναι οι ακόλουθες:

 • Αντεστραμμένη θηλή ή θηλή που στρέφεται προς τα μέσα (εισολκή θηλής). Ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι μια φυσιολογική αλλαγή.
 • Δερματικές αλλαγές στην περιοχή της θηλής: Οι αλλαγές αυτές αφορούν ερυθρότητα, ξηρότητα, δημιουργία κρούστας ή απολέπιση.
 • Εκκρίσεις που δεν είναι μητρικό γάλα, όπως αίμα: Αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από αντισυλληπτικά χάπια, φάρμακα και λοιμώξεις
 • Πόνος

Πάχυνση του μαστού ή πόνος

Το στήθος σας μπορεί να το αισθάνεστε πιο παχύ ή μπορεί να νιώθετε πόνο σε μέρος ή σε όλο το στήθος. Και τα δύο συμπτώματα είναι συχνά σημάδια μιας λιγότερο σοβαρής πάθησης – τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να κάνουν το στήθος πιο πυκνό και η ίνωση (μια κοινή πάθηση που προκαλεί εξογκώματα στο στήθος) μπορεί να προκαλέσει πόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μιλήστε όμως με έναν γιατρό για να αποκλείσετε τον καρκίνο.

Η εμπειρία οποιασδήποτε από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες δεν οφείλονται σε καρκίνο του μαστού. Και αν λάβετε διάγνωση, να ξέρετε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμες πολλές θεραπευτικές επιλογές, ενώ υπάρχουν κι άλλες στα σκαριά. Απλώς φροντίστε να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό – η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

br1 jpg
Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού. Τι είναι αυτό που μπορεί να σας βάλει σε υποψίες;

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link