Προβιοτικά τρόφιμα

Προβιοτικά τρόφιμα τα οποία είναι άκρως υγιεινά

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
6 Λεπτά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι προσφέρουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται.

Τα προβιοτικά, τα οποία συνήθως ονομάζονται ωφέλιμα βακτήρια, παρέχουν ένα σωρό ισχυρά πλεονεκτήματα στον οργανισμό και τον εγκέφαλό σας. Είναι δυνατόν:

  • να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • να περιορίσουν την κατάθλιψη
  • να προάγουν την υγεία της καρδιάς

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να σας χαρίσουν καλύτερη εμφάνιση του δέρματός σας.

Η κατανάλωση προβιοτικών σε μορφή συμπληρώματος είναι ένας από τους πλέον συνηθισμένους τρόπους για να τα λάβετε, αλλά μπορείτε επίσης να τα λάβετε από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ακολουθεί μια λίστα με 11 προβιοτικές τροφές που είναι εξαιρετικά υγιεινές.

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών, δηλαδή των φιλικών βακτηρίων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας.

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από προβιοτικά, κυρίως γαλακτικά βακτήρια και μπιφιντοβακτήρια.

Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της υγείας των οστών. Είναι επίσης ευεργετικό για τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στα παιδιά, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας που προκαλείται από τα αντιβιοτικά. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μετατρέπουν μέρος της λακτόζης σε γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι επίσης αυτό που δίνει στο γιαούρτι την ξινή του γεύση.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια ζωντανά προβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζωντανά βακτήρια έχουν σκοτωθεί κατά την επεξεργασία.

Για το λόγο αυτό, φροντίστε να επιλέγετε γιαούρτι με ενεργές ή ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων.

p1 5
Προβιοτικά τρόφιμα τα οποία είναι άκρως υγιεινά

2. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ποτό από προβιοτικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ σε αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Οι κόκκοι κεφίρ δεν είναι κόκκοι δημητριακών, αλλά καλλιέργειες βακτηρίων γαλακτικού οξέος και μυκήτων που θυμίζουν λιγάκι κουνουπίδι.

Η λέξη “κεφίρ” θεωρείται ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif”, η οποία σημαίνει ότι αισθάνεστε καλά μετά το φαγητό.

Πράγματι, το κεφίρ έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, να βοηθήσει σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα και να προστατεύσει από λοιμώξεις.

Παρόλο που το γιαούρτι είναι ίσως η πιο γνωστή προβιοτική τροφή στη δυτική διατροφή, το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια ακόμη καλύτερη πηγή καλών βακτηρίων. Το κεφίρ περιέχει πολλά σημαντικά στελέχη φιλικών βακτηρίων και μυκήτων, καθιστώντας το ένα διαφοροποιημένο και ισχυρό προβιοτικό.

Όπως και το γιαούρτι, το κεφίρ γίνεται κατά κανόνα καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

p2 4
Προβιοτικά τρόφιμα τα οποία είναι άκρως υγιεινά

3. Λάχανο τουρσί

Το λάχανο τουρσί είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια γαλακτικού οξέος. Είναι ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά τρόφιμα και είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Το λάχανο τουρσί έχει ξινή, αλμυρή γεύση και μπορεί να αποθηκευτεί για μήνες σε αεροστεγές δοχείο.

Εκτός από τις προβιοτικές του ιδιότητες, το λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς και σε βιταμίνες C και Κ. Είναι επίσης πλούσιο σε νάτριο και περιέχει σίδηρο και κάλιο.

Το λάχανο τουρσί περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

4. Πίκλες

Οι πίκλες (επίσης γνωστές ως αγγουράκια τουρσί) είναι αγγουράκια που έχουν συντηρηθεί σε διάλυμα αλατιού, και νερού.

Αφήνονται να ζυμωθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα δικά τους φυσικά βακτήρια γαλακτικού οξέος. Η διαδικασία αυτή τα καθιστά ξινά.

Τα αγγουράκια τουρσί αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινών προβιοτικών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την πήξη του αίματος.

Λάβετε υπόψη ότι τα τουρσιά έχουν επίσης συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τουρσιά που παρασκευάζονται με ξύδι δεν περιέχουν ζωντανά προβιοτικά.

5. Ορισμένα είδη τυριού

Παρόλο που τα περισσότερα είδη τυριού είναι ζυμωμένα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα περιέχουν προβιοτικά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητάτε τις λέξεις “ζωντανές καλλιέργειες” ή “ενεργές καλλιέργειες” στις ετικέτες των τροφίμων.

Τα καλά βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία παλαίωσης σε ορισμένα τυριά, όπως το γκούντα, η μοτσαρέλα, το τσένταρ και το τυρί κότατζ.

Το τυρί είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων το ασβέστιο, η βιταμίνη Β12, ο φώσφορος και το σελήνιο.

Η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί, μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.

6. Ελιές σε άλμη

Οι ελιές που έχουν διατηρηθεί σε άλμη αποτελούν εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Όπως και με τα αγγουράκια τουρσί σε αλάτι, φροντίστε να επιλέξετε πρώτα ένα προϊόν που είναι βιολογικό. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι οι ελιές σας δεν προέρχονται από έναν μεγάλο παρασκευαστή και προσπαθήστε να επιλέξετε μια μικρότερη εταιρεία που διαφημίζει τα προβιοτικά.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι ελιές σας δεν περιέχουν βενζοϊκό νάτριο, ένα πρόσθετο τροφίμων που μπορεί να αναιρέσει πολλές από τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία αυτής της προβιοτικής υπερτροφής.

p3 4
Προβιοτικά τρόφιμα τα οποία είναι άκρως υγιεινά
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.