Ψωρίαση: 10 συχνές αιτίες – παράγοντες που προκαλούν την πάθηση!

Ιατρική Ομάδα Medbox

Updated on:

Ψωρίαση 10 συχνές αιτίες - παράγοντες που προκαλούν την πάθηση!

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ψωρίαση: 10 συχνές αιτίες – παράγοντες που προκαλούν την πάθηση!

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Όσο λιγότερο άγχος τόσο το καλύτερο

Το άγχος αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία για την ψωρίαση (μια ασθένεια που προκαλεί ερυθρές κηλίδες δέρματος που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες, ξηρό σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί,  κνησμό, αίσθημα καύσου ή ευαισθησία).

Ωστόσο, οι εξάρσεις ψωρίασης προκαλούν επίσης άγχος. Το άγχος αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα. Οι φλεγμονώδεις περιοχές είναι επιβλαβείς για τους ιστούς του σώματος.

Οι γυναίκες φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στο να βιώνουν εξάρσεις ψωρίασης λόγω του στρες. Τα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξημένη ανοσολογική ανταπόκριση και να απελευθερώνουν αφθονία φλεγμονωδών κυττάρων.

Ψωρίαση 10 συχνές αιτίες - παράγοντες που προκαλούν την πάθηση!
Ψωρίαση: 10 συχνές αιτίες - παράγοντες που προκαλούν την πάθηση!

Αντιμετώπιση του στρες

Ο έλεγχος και η διαχείριση του στρες είναι ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μελλοντικών εξάρσεων ψωρίασης. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την καταπολέμηση του στρες.

Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή εμπλέκει το λεγόμενο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα «ξεκούρασης και πέψης». Αναπνεύστε μέσα από τη μύτη σας, αργά και βαθιά από το διάφραγμα σας. Κρατήστε την αναπνοή και μετά εκπνέετε αργά από το στόμα σας.

Η άσκηση ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, απελευθερώνει ενδορφίνες, και αυξάνει αισθήματα καλής ποιότητας ζωής που σχετίζονται με μειωμένο πόνο αντίστοιχα.

Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος και βελτιώνει τον ύπνο. Γυναίκες που γυμνάζονται έντονα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση σε σχέση με τις γυναίκες που είναι λιγότερο ενεργές σωματικά.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης στρες για να μάθετε πώς να χειρίζεστε το άγχος σας πιο αποτελεσματικά. Ένας θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ώστε να σας βοηθήσει να αλλάξετε σκέψεις και συμπεριφορές για να διατηρήσετε τα επίπεδα του άγχους σας χαμηλά.

Περιορίστε τις αλλεργίες

Αλλεργίες και ψωρίαση

Αν και οι αλλεργίες και η ψωρίαση οφείλονται σε ανοσολογική δυσλειτουργία, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η ψωρίαση είναι και αλλεργική αντίδραση. Μερικοί άνθρωποι που έχουν και τις δύο καταστάσεις αναφέρουν ότι τα συμπτώματα αλλεργίας προκαλούν εξάρσεις ψωρίασης.

Οι ψωριασικές δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να εκληφθούν ως αλλεργικές καταστάσεις, αλλά οι δύο εκφάνσεις της νόσου είναι διαφορετικές.

Καταπολέμηση των αλλεργιών

Εάν έχετε αλλεργίες και ψωριαση, η λήψη μέτρων για τον έλεγχο των αλλεργιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ψωρίασης.

Η αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, εάν είστε αλλεργικοί στην σκόνη, ελαχιστοποιήστε τα έπιπλα με ύφασμα και αφαιρέστε τα χαλιά για να μειώσετε την έκθεση σε ακάρεα.

Πάρτε φάρμακα για τις αλλεργίες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η λήψη αντί-αλλεργικών φαρμάκων στις σωστές ώρες και σωστές δόσεις θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Καταγράψτε τα συμπτώματά σας σε ένα ημερολόγιο. Εάν εμφανιστούν νέα ή ενοχλητικά συμπτώματα, παρακολουθήστε το τι τρώτε, πού πηγαίνετε και σε τι εκτίθεστε ώστε να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τα αλλεργιογόνα.

Να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ

Αλκοόλ και ψωρίαση

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και της ψωρίασης. Φαίνεται ότι οι άνδρες που πίνουν πολύ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ψωρίαση σε σχέση με τους άνδρες που δεν πίνουν αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία και μειώνει την πιθανότητα ύφεσης της πάθησης. Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ψωρίασης. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να καταναλώνετε αλκοόλ ενώ έχετε ψωριαση.

Συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε ή να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ εντελώς, η διαχείριση των αιτιών που σας προκαλούν να πιείτε μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τον στόχο σας. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε καταστάσεις υψηλού κινδύνου όπου αναμένετε ότι θα είναι δύσκολο να αποφύγετε τον πειρασμό.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια κατάσταση που σας φέρνει σε δύσκολη θέση, μπορείτε να ενεργοποιηθείτε, και να εφαρμόστε μερικές στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε πειθαρχημένοι και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Αποσπάστε την προσοχή σας καλώντας ή στέλνοντας μηνύματα σε έναν φίλο ή παρακολουθώντας ένα αστείο βίντεο στο διαδίκτυο. Πηγαίνετε για μια βόλτα ή αφιερώστε μερικά λεπτά για να εξασκηθείτε σε βαθιά αναπνοή ή διαλογισμό.

Θυμηθείτε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε να πιείτε. Γράψτε τους λόγους σε ένα χαρτί που θα έχετε στο πορτοφόλι ή στην τσάντα σας για να το διαβάζετε ξανά όταν χρειάζεται.

Συζητήστε με έναν καλό φίλο όταν μπείτε στον πειρασμό να πιείτε και συζητήστε τους λόγους για τους οποίους προσπαθείτε να απέχετε.

Προστατευτείτε από τον κρύο ή τον ξηρό καιρό

Χειμερινή ψωρίαση

Ο κρύος αέρας, το ξηρό κλίμα και το μειωμένο φως του ήλιου συμβάλλουν στη φλεγμονή της ψωρίασης το χειμώνα. Καταπολεμήστε τις συνθήκες αυτές χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα σε εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση ενυδατικής κρέμας βοηθά στην καταπολέμηση του ξηρού δέρματος και στη μείωση της δυσφορίας από την ψωρίαση του χειμώνα. Επιλέξτε ενυδατικά προϊόντα δέρματος που δεν περιέχουν άρωμα, είναι υποαλλεργικά και έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα.

Συμβουλές για την επιδερμίδα τον χειμώνα

Το δέρμα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και προσοχή το χειμώνα, είτε έχετε ψωρίαση είτε όχι. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές φροντίδας τον χειμώνα για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιή όταν έχει κρύο και ξηρό καιρό.

 • Καθαρίστε και κάνετε απολέπιση του δέρματος: Χρησιμοποιήστε απαλά, καθαριστικά χωρίς σαπούνι που δεν απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα. Κάντε απαλή απολέπιση στα νεκρά κύτταρα του δέρματος με ένα μαλακό πανί πλύσης ή ήπιο απολεπιστικό προϊόν για να αναδείξετε το φρέσκο, υγιές δέρμα από κάτω.
 • Παράλειψη των ζεστών λουτρών και ντους: Παρόλο που είναι δελεαστικό να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να κάνετε ζεστά ντους τις κρύες χειμερινές μέρες, το ζεστό νερό αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα. Κάντε μπάνιο ή ντους σε πιο χλιαρό νερό.
 • Ενισχύστε την ενυδατική κρέμα: Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήστε μια πιο ισχυρή ενυδατική κρέμα με βάση το λάδι τον χειμώνα για να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα.
 • Αφαιρέστε αμέσως τα υγρά ρούχα: Το να καθίσετε με βρεγμένα ρούχα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να οδηγήσει σε ρωγμές του δέρματος και πληγές. Αφαιρέστε αμέσως τυχόν βρεγμένα ρούχα. Και φορέστε αρκετά ρούχα, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια αν ζεσταίνεστε ώστε να αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση.
 • Βασιστείτε στον υγραντήρα σας: Ο ξηρός καιρός στεγνώνει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και φαγούρα. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να κάνετε τον χώρο όπου είστε, λιγότερο ξηρό. Η υγρασία βοηθά στο να διατηρήσει το δέρμα υγιή και υγραίνει τις βλέννες στη ρινική κοιλότητα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ιγμορίτιδας.

Σκεφτείτε καλά αν θα κάνετε τατουάζ

Τατουάζ και ψωρίαση

Μπορεί να σας αρέσει η εμφάνιση των τατουάζ, αλλά μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν έχετε ψωριαση. Το τρύπημα του δέρματος και η έγχυση χρώματος κάτω από το δέρμα σχετίζεται με τραύμα του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει ψωριαση.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν ψωρίαση αναπτύσσουν νέες ψωριασικές αλλοιώσεις 10 έως 14 ημέρες μετά το τατουάζ. Το τατουάζ στο δέρμα μπορεί επίσης να μολυνθεί. Οι δερματικές λοιμώξεις είναι επίσης δυνητικοί παράγοντες για την ψωρίαση

Δερματικό τραύμα και ψωρίαση

Άλλοι τύποι δερματικών τραυμάτων μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • κοψίματα και γρατζουνιές
 • σοβαρά ηλιακά εγκαύματα
 • τσιμπήματα από έντομα
 • τρύπες για κοσμήματα στο σώμα (piercing)

Αξιολογήστε τα φάρμακά σας

Μπορούν τα φάρμακα να προκαλέσουν ψωριαση;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ψωρίασης ή να επιδεινώσουν την ψωριαση. Ορισμένα φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, της αρθρίτιδας ή των διαταραχών της διάθεσης μπορεί να επηρεάσουν την ψωριαση.

Μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα ή μην προσαρμόζετε τη δόση ενός φαρμάκου χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας. Εάν έχετε πιστεύετε ότι ένα φάρμακο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψωριαση σας, συζητήστε την κατάσταση με το γιατρό σας.

Φάρμακα που προκαλούν ψωρίαση

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις ψωρίασης. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση σας.

 • Η κινιδίνη είναι ένα φάρμακο για την καρδιά που μπορεί να προκαλέσει ψωριαση.
 • Το Inderal είναι φάρμακο αρτηριακής πίεσης που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση σε περίπου 30% των ατόμων που το παίρνουν και έχουν και τις δύο παθήσεις.
 • Ανθελονοσιακά φάρμακα όπως η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη και η κινακρίνη μπορεί να σχετίζονται με φλεγμονή της ψωρίασης περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.
 • Η ινδομεθακίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση σε μερικούς ανθρώπους.
 • Το λίθιο είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της μανιοκατάθλιψης και άλλων τύπων διαταραχών της διάθεσης. Μπορεί να επιδεινώσει την ψωριαση σε περίπου 50% των ατόμων που την παίρνουν.

Διάγνωση και θεραπεία λοιμώξεων

Ψωρίαση από στρεπτόκοκκο

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απασχολημένο με την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, η ψωριαση μπορεί να εκδηλωθεί. Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι μια λοίμωξη που συνδέεται ιδιαίτερα με την εμφάνιση ψωρίασης.

Ψωρίαση και λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Οι λοιμώξεις που συνδέονται με εξάρσεις ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • αμυγδαλίτιδα
 • αναπνευστικές λοιμώξεις
 • πονοκέφαλος
 • βρογχίτιδα

Οι εξάρσεις της ψωρίασης τείνουν να υποχωρούν όταν η λοίμωξη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Αποφύγετε το τραύμα του δέρματος: κοψίματα και μώλωπες

Το φαινόμενο Koebner

Τα άτομα που πάσχουν από ψωριαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες στο σημείο τραυματισμού του δέρματος. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο του Koebner. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ψωριασικές βλάβες σε τραυματισμένες περιοχές του δέρματος όπου συνήθως δεν παρουσιάζουν έξαρση.

Η ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία του δέρματός σας από τραύματα και τραυματισμούς που μπορεί να αποφευχθούν μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Η προστασία του δέρματός σας από τραυματισμούς μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης ψωρίασης. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

 • Φορέστε αντηλιακό και μείνετε μακριά από τον ήλιο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.
 • Χρησιμοποιήστε απωθητικό για έντομα και φορέστε μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα από έντομα.
 • Κόψτε τα νύχια σε ευθεία γραμμή και αποφύγετε να κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά.
 • Προσέξτε όσο ξυρίζεστε ή ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε μηχανή ξυρίσματος για να ελαχιστοποιήσετε τα κοψίματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψωριαση.

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος

Κάπνισμα και ψωριαση

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ψωρίασης και κάνει την ασθένεια πολύ χειρότερη. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι περίπου το 20% των περιπτώσεων ψωρίασης σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι ενώσεις στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος για την προώθηση της ψωρίασης. Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει ένα άτομο την ημέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει ψωριαση.

Στατιστικά για το κάπνισμα και την ψωρίαση

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης και αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου. Ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ψωρίαση και το κάπνισμα.

 • Τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
 • Οι γυναίκες καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωριαση από τους άνδρες καπνιστές.
 • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ενός τύπου ψωρίασης που εντοπίζεται στα άκρα (ψωριαση στα χέρια και τα πόδια).
 • Οι γυναίκες που καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.
 • Οι άνδρες που καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είναι καπνιστές.
 • Περίπου το 78% των ατόμων που παρουσιάζουν ύφεση από ψωρίαση είναι μη καπνιστές. Μόνο το 22% των ατόμων που παρουσιάζουν ύφεση ψωρίασης είναι καπνιστές.

Το κάπνισμα δεν είναι καλό για κανέναν, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το σταματήσετε εάν έχετε ψωριαση.

Ισορροπήστε τις ορμόνες σας

Ορμόνες και ψωριαση

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει από ψωριαση, αλλά η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών και σε άτομα άνω των 50 ετών. Πιστεύεται ότι οι ορμόνες αλλάζουν σε αυτές τις ηλικιακές δεκαετίες, πριν από την έναρξη της ψωρίασης.

Οι ορμόνες επηρεάζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένα συμπτώματα ψωρίασης σε περισσότερο από 50% των γυναικών στις 30 εβδομάδες κύησης και επιδείνωση των συμπτωμάτων σε περισσότερο από το 20% των γυναικών.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν την ψωριαση;

Οι ορμόνες του σεξ και η προλακτίνη είναι από καιρό γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητα της ψωρίασης, αλλά πολλές άλλες ορμόνες έχουν εμπλακεί στη διαδικασία. Οι ορμόνες που έχουν επίδραση στην ψωριαση περιλαμβάνουν:

 • οιστρογόνα
 • προγεστερόνη
 • κορτιζόλη
 • επινεφρίνη
 • προλακτίνη
 • ορμόνες του θυρεοειδούς
 • λεπτίνη
 • γκρελίνη
 • ινσουλίνη

Εάν υποψιάζεστε ότι οι ανισορροπία ορμονών συμβάλλει στην εμφάνιση συμπτωμάτων της ψωρίασης, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν ενδοκρινολόγο για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Συμπτώματα της Ψωρίασης

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διάγνωση Ψωρίασης

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Ψωρίαση: 7 Τύποι της νόσου και σχετικές θεραπείες

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ψωρίαση: 7 Τύποι της νόσου και σχετικές θεραπείες

By Ιατρική Ομάδα Medbox