Ψωριασική Αρθρίτιδα – Τρόποι για να αποτρέψετε την αναζωπύρωση της ψωριασικής αρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορούν να αναστατώσουν τη ζωή σας. Οι αρθρώσεις σας είναι σκληρές και πρησμένες. Ενδεχομένως να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Ακόμα και αν παίρνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας, μπορεί να εμφανίσετε μια έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας, μια προσωρινή περίοδο κατά την οποία τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε μια έξαρση; Και ποιους εκλυτικούς παράγοντες πρέπει να αποφεύγετε;

Τι είναι η έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Εάν πάσχετε από ψωριασική αρθρίτιδα, ενδέχεται να εμφανίσετε μια έξαρση.

Η έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι μια προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, η οποία συμπεριλαμβάνει πρήξιμο, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρήξιμο ολόκληρων των δακτύλων των ποδιών ή των δακτύλων λόγω της διόγκωσης των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση. Και μερικές φορές, η ψωρίαση, ένα δερματικό εξάνθημα, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί παράλληλα με την επιδείνωση που παρουσιάζουν οι αρθρώσεις σας.

Τα συμπτώματα των αναζωπυρώσεων της ψωριασικής αρθρίτιδας

Είναι δύσκολο να προβλέψετε πότε μπορεί να έχετε μια έξαρση – και ο βαθμός του πόνου και της δυσφορίας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα της έξαρσης της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος στις αρθρώσεις.
 • Οίδημα των αρθρώσεων.
 • Ευαισθησία στις αρθρώσεις.
 • Κόπωση.
 • Δυσκολία στην κίνηση.

Πόσο διαρκούν οι εξάρσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Μια τυπική έξαρση ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα. Εξαρτάται από το άτομο.

Και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πότε τις εμφανίζετε. Μπορεί να εμφανίζετε συχνά εξάρσεις, ενώ άλλοι μπορεί να μην τις παρουσιάζουν τόσο συχνά.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι εξάρσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Τι πυροδοτεί τις εξάρσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Τα αίτια των εξάρσεων της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το άγχος και το στρες.
 • Η παχυσαρκία.
 • Το κάπνισμα.
 • Το αλκοόλ.
 • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
 • Η έλλειψη ύπνου.
 • Η διατροφή.
 • Η παράλειψη της φαρμακευτικής αγωγής για την ψωριασική αρθρίτιδα.
 • Ορισμένα φάρμακα όπως οι β-αναστολείς.

Πώς να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα στην περίπτωση που πάσχετε από ψωριασική αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μία έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Πάρτε τη φαρμακευτική αγωγή σας

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τη φλεγμονή και τον πόνο. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Μπορείτε να καταφύγετε σε ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της ήπιας φλεγμονής. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας εάν έχετε αντενδείξεις για τη λήψη ΜΣΑΦ.
 • Κορτικοστεροειδή. Τα από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή ή οι ενέσεις κορτιζόνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα. Τα από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή πρέπει να αποφεύγονται σε μακροπρόθεσμη χρήση λόγω των παρενεργειών τους, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η θολή όραση και η δυσκολία στον ύπνο.
 • Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs). Εάν τα ΜΣΑΦ δεν φαίνεται να λειτουργούν ή εάν έχετε επίμονο πόνο, τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ψωριασικής αρθρίτιδας, μαζί με τη μείωση της φλεγμονής και τη μείωση της βλάβης που προκαλείται στους ιστούς.
 • Βιολογικά φάρμακα. Τα βιολογικά φάρμακα στοχεύουν στα μόρια που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις σας και μπορεί να αποτελούν μια επιλογή εάν δεν ανταποκρίνεστε στα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα.

Κοιμηθείτε αρκετά

Είναι γνωστό πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη γενική κατάσταση της υγείας μας. Αλλά όσον αφορά την ψωριασική αρθρίτιδα, η εξασφάλιση των συνιστώμενων επτά έως εννέα ωρών ύπνου ανά νύχτα είναι ζωτικής σημασίας.

Ο καλός ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση του σώματός σας και στην αποκατάσταση της ενέργειάς σας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης αρθρίτιδας. Ο ύπνος σας βοηθά επίσης να ξεκουράσετε τις αρθρώσεις σας. Και τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα τείνουν να έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά για να βοηθήσετε τη διάθεσή σας.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και τηρήστε το – κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τις οθόνες τη νύχτα.

Επικεντρωθείτε στο πώς αισθάνεστε

Ακούστε το σώμα σας.

Η ξεκούραση είναι πιο σημαντική κατά τη διάρκεια μιας αναζωπύρωσης. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς, ώστε οι φλεγμονώδεις ή πρησμένες αρθρώσεις σας να μην υποβάλλονται σε καταπόνηση. Ωστόσο, η άσκηση είναι σημαντική σε άλλες χρονικές περιόδους για την ενδυνάμωση των μυών. Όταν οι μύες γύρω από τις αρθρώσεις είναι δυνατοί, ασκείτε λιγότερη πίεση στην άρθρωση.

Αν δεν έχετε εξάρσεις, φροντίστε να κινείστε, είτε περπατώντας, είτε κάνοντας γιόγκα, είτε κάνοντας ασκήσεις εύρους κίνησης – ό,τι νιώθετε ότι σας βολεύει καλύτερα. Η άσκηση όχι μόνο μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτοί οι τύποι τροφίμων μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Και υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτές οι τροφές είναι το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ζάχαρη.

Περιορίστε το αλκοόλ

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να χαλαρώνετε μετά τη δουλειά με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μια μπύρα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε.

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες, επομένως μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει φλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση της νόσου.

Φροντίστε το δέρμα σας

Ένα από τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η ψωρίαση, μια αυτοάνοση δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και φαγούρα. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ξηρό, παχύ και φολιδωτό.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας υγρό και ενυδατωμένο. Και είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τον τραυματισμό του δέρματός σας, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ψωρίασης σε εκείνη την περιοχή.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα κατά τους χειμερινούς μήνες και να εφαρμόζετε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν στο δέρμα σας.

Συνολικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε ή να μειώσετε την έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ακόμη και αν νομίζετε ότι τα φάρμακά σας δεν έχουν αποτέλεσμα, συνεχίστε να τα παίρνετε μέχρι να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Και μπορεί να υπάρξουν φορές που θα μπορείτε να διαχειριστείτε με επιτυχία μια έξαρση στο σπίτι και άλλες φορές που θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Εάν έχετε επίσης πυρετό και εάν η έξαρση επηρεάζει μία μόνο άρθρωση, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί αν πρόκειται για λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρέσετε το υγρό από την άρθρωση προκειμένου να γίνει έλεγχος. Επίσης, εάν η έξαρση της νόσου σας είναι επίμονη ή μοιάζει διαφορετική από τις προηγούμενες, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Share to...