Ραγάδες στο στήθος. Πώς θα τις ξεφορτωθείτε

Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες στο στήθος σας είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη διάταση του δέρματος στους περισσότερους ανθρώπους.

Οι νέες ραγάδες μοιάζουν με καμπύλες γραμμές ή ραβδώσεις που έχουν ροζ, κόκκινο ή μοβ χρώμα. Οι παλαιότερες ραγάδες εμφανίζονται πιο ανοιχτόχρωμες και ξεθωριάζουν με τον καιρό, αλλά μπορεί να μην εξαφανιστούν ποτέ εντελώς.

Γιατί παρουσιάζονται ραγάδες στο στήθος μου;

Οι ραγάδες στο στήθος σας αναπτύσσονται για πολλούς λόγους και οι λόγοι αυτοί δεν είναι ίδιοι για όλες τις γυναίκες.

Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, η οποία είναι το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Το χόριο έχει ένα πλέγμα συνδετικού ιστού που περιλαμβάνει κολλαγόνο, ελαστίνη και φιμπριλλίνη. Οι ραγάδες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν όταν υπάρχουν αλλαγές σε αυτόν τον συνδετικό ιστό.

Ραγάδες στο στήθος. Πώς θα τις ξεφορτωθείτε

Αυτές οι αλλαγές στο δέρμα μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους.

 • Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στο δέρμα κατά την εφηβεία είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για ραγάδες στο στήθος.

Οι ραγάδες αναπτύσσονται όταν το δέρμα σας τεντώνεται γρήγορα καθώς αναπτύσσεται το στήθος σας. Βλέπουμε επίσης ραγάδες στο στήθος σε έγκυες γυναίκες, καθώς το στήθος τους μεγαλώνει.

 • Κληρονομικότητα

Ρίξτε το φταίξιμο στους γονείς σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς γενετική προδιάθεση να εμφανίζουν ραγάδες.

 • Συνοδές παθήσεις (συννοσηρότητα)

Συννοσηρότητα είναι δύο ή περισσότερες παθήσεις που εμφανίζονται μαζί ή η μία αμέσως μετά την άλλη.

Ορισμένα άτομα που εμφανίζουν ραγάδες στο στήθος έχουν και άλλες καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία ή το σύνδρομο Cushing (το οποίο είναι μια διαταραχή που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης).

 • Φάρμακα

Οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν ραγάδες στο στήθος από τη λήψη φαρμάκων που τεντώνουν ξαφνικά το δέρμα τους. Αυτά τα φάρμακα αφορούν τη μακροχρόνια χρήση συστηματικών κορτικοστεροειδών.

 • Διακυμάνσεις του σωματικού βάρους

Η ξαφνική αυξομείωση του βάρους, όπως συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο ανάπτυξης κατα την εφηβεία, μπορεί να προκαλέσει ραγάδες στο στήθος. Η αύξηση του βάρους συνδέεται με την αύξηση του λίπους και του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί αύξηση του μεγέθους του μαστού και οδηγεί στην ανάπτυξη ραγάδων.

Από την άλλη πλευρά, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το επίπεδο κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ραγάδες.

 • Αύξηση της μυϊκής μάζας

Η ταχεία αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να συμβεί στους αρσιβαρίστες, είναι μια άλλη συχνή αιτία ραγάδων.

Μπορούν οι ραγάδες να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου;

Ακριβώς όπως και οι ουλές, οι ραγάδες αλλάζουν σε εμφάνιση όσο περισσότερο χρόνο τις έχετε:

 • Στάδιο 1: Όταν πρωτοεμφανίζονται, οι ραγάδες φαίνονται κόκκινες έως μωβ. Συνήθως πρόκειται για πολύ ελαφριές, ανάγλυφες βλάβες.
 • Στάδιο 2: Με την πάροδο του χρόνου, οι ραγάδες αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να παίρνουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
 • Στάδιο 3: Καθώς οι ραγάδες γερνούν, μπορεί να γίνουν υπόλευκες και να μετατραπούν σε ελαφρώς συμπιεσμένα, μικρότερα σημάδια. Η επιφάνεια μπορεί επίσης να γίνει πιο ρυτιδωμένη.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ραγάδες στο στήθος σας

Οι θεραπείες για τις ραγάδες στο στήθος στοχεύουν στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου και της ενυδάτωσης του δέρματος. Σε αυτήν την περίπτωση ο συγχρονισμός είναι το παν.

Όσο νωρίτερα επισκεφθείτε έναν δερματολόγο – όταν οι ραγάδες είναι ακόμα νέες και έχουν μωβ ή ροζ χρώμα – τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους. Μόλις μεγαλώσουν, δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από αυτές. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες, αλλά λίγες από αυτές είναι αποτελεσματικές.

Οι γυναίκες που θηλάζουν ή είναι έγκυες θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε θεραπεία για τις ραγάδες.

Τοπικές θεραπείες

Οι συντηρητικές θεραπείες είναι ως επί το πλείστον αυτοσχέδιες και έχουν διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας. Οι δερματολόγοι συνταγογραφούν μερικές φορές μια θεραπεία που βάζετε στο δέρμα σας (τοπική) και ονομάζεται τρετινοΐνη. Οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν επίσης μασάζ στο δέρμα και είναι οι εξής:

 • Το βούτυρο κακάο.
 • Λάδι καρύδας.
 • Προϊόντα που περιέχουν Centella Asiatica (γνωστή και ως χόρτο τίγρης).
 • Γλυκολικό οξύ.
 • Κρέμες για τις ραγάδες που περιέχουν εκχύλισμα κρεμμυδιού, όπως η Mederma®.
 • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ).

Αφαίρεση με λέιζερ

Ενώ οι θεραπείες με λέιζερ είναι συχνά πιο αποτελεσματικές από τις αντίστοιχες τοπικές, είναι επίσης πιο ακριβές.

Οι δερματολόγοι αντιμετωπίζουν τις ραγάδες του μαστού με λέιζερ παλμικών χρωστικών, αφαιρετικά λέιζερ, λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα και λέιζερ YAG.

Το παλμικό λέιζερ χρωστικής είναι το καλύτερο λέιζερ για τις νέες ραγάδες. Μπορείτε να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτά τα λέιζερ στοχεύουν στην ερυθρότητα και τον πορφυρό δυσχρωματισμό και είναι επίσης ασφαλή – και μάλιστα έχουν εγκριθεί για χρήση σε βρέφη.

Αν έχετε σκουρόχρωμο δέρμα, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, καθώς τα περισσότερα λέιζερ έχουν μελετηθεί σε λευκούς και μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα ή δυσχρωμία στο δέρμα. Αναζητήστε έναν δερματολόγο που κατανοεί τη δομή του δέρματός σας και τους διαφορετικούς τύπους δέρματος.

Θεραπείες για παλιότερες ραγάδες στο στήθος

Οι παλιότερες ραγάδες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσετε εντελώς τις μεγαλύτερης ηλικίας ραγάδες και πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες και ένας συνδυασμός θεραπειών για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν έχουμε βρει ακόμη την ιδανική λύση για να εξαλείψουμε τις παλαιότερες ραγάδες. Μπορεί να υπάρξει κάποια βελτίωση στην εμφάνιση, αλλά δεν θα είστε 100% ικανοποιημένες.

Οι γιατροί μπορούν να εξασφαλίσουν διάφορους βαθμούς επιτυχίας συνδυάζοντας θεραπείες με λέιζερ με άλλες λύσεις, όπως συσκευές ραδιοσυχνοτήτων, συσκευές microneedling, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), θεραπεία με υπεριώδες και υπέρυθρο φως.

Όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την εξάλειψη παλαιότερων ραγάδων, φροντίστε να σταθμίσετε προσεκτικά τους κινδύνους, τα οφέλη και το κόστος.

Το βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όσο νωρίτερα και πιο επιθετικά τις αντιμετωπίσετε, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Πώς να αποτρέψετε τις ραγάδες στο στήθος

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποτρέψετε τις ραγάδες στο στήθος σας, αλλά υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

 • Να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτό θα ενισχύσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του σώματός σας για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 • Ασκηθείτε τακτικά για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 • Χρησιμοποιήστε προληπτικά κρέμες για ραγάδες σε περιπτώσεις που θα διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να τις αναπτύξετε, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Share to...