Σπερματοκήλη. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την πάθηση των όρχεων

Η σπερματοκήλη είναι μια κύστη γεμάτη με υγρό που αναπτύσσεται σε μια ελικοειδή, σωληνοειδή δομή στο εσωτερικό των όρχεων που ονομάζεται επιδιδυμίδα.

Είναι μια συχνή, συνήθως ανώδυνη πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Το υγρό στο εσωτερικό της κύστης είναι γαλακτώδες ή διαυγές και περιέχει νεκρά σπερματοζωάρια.

Η σπερματοκήλη είναι συνήθως καλοήθης (μη καρκινική) και δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων ή υπογονιμότητας.

Εάν η κύστη προκαλεί δυσφορία, μπορεί να συνταγογραφηθούν παυσίπονα. Ιατρικές πράξεις, όπως χειρουργική επέμβαση, μπορεί να συνιστώνται εάν η σπερματοκήλη είναι εξαιρετικά μεγάλη ή επώδυνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπερματοκήλης;

Μια σπερματοκήλη συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Σε ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση βάρους ή πληρότητας στο όσχεο (ο σάκος από δέρμα που φιλοξενεί τους όρχεις). Αλλά ως επί το πλείστον, μια σπερματοκήλη θα είναι ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα) και μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης των όρχεων ή κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους.

Η ίδια η κύστη θα έχει την αίσθηση ότι είναι μαλακή, λεία και ανώδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχει μία μόνο κύστη, συνήθως μικρότερη από 1 εκατοστό (cm). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια σπερματοκήλη είναι γνωστό ότι μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και 5 εκατοστά.

Εάν μια σπερματοκήλη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει έναν αμβλύ, επώδυνο ή “τραβηγμένο” πόνο (αντί για οξύ πόνο). Ο πόνος μπορεί να είναι πιο αισθητός στο τέλος της ημέρας.

Κατά κανόνα, οι σπερματοκήλες δεν αποτελούν σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Σπερματοκήλη vs. Επιδιδυμική κύστη

Η σπερματοκήλη μπορεί επίσης να αναφερθεί ως κύστη επιδιδυμίδας. Ωστόσο, μια κύστη επιδιδυμίδας μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά πριν και μετά την εφηβεία. Η σπερματοκήλη διαφέρει στο ότι εμφανίζεται μόνο μετά την εφηβεία, όταν παράγονται τα σπερματοζωάρια.

Οι σπερματοκήλες ευθύνονται για την υπογονιμότητα;

Οι σπερματοκήλες δεν σχετίζονται με υπογονιμότητα. Μια διετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Men’s Health ανέφερε ότι μεταξύ 65 ανδρών με σπερματοκήλες, η παρουσία της κύστης δεν προκάλεσε χαμηλότερο αριθμό ή ποιότητα σπέρματος σε σύγκριση με άνδρες που δεν είχαν σπερματοκήλες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κύστεις τείνουν να αναπτύσσονται στην κεφαλή της επιδιδυμίδας, πιο κοντά στον όρχι. Εκεί βρίσκονται έως και 15 μικροσκοπικοί σωλήνες που ονομάζονται εκφορητικοί αγωγοί και μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στο κύριο σώμα της επιδιδυμίδας. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους σωλήνες είναι φραγμένοι, το σπέρμα μπορεί παρόλα αυτά να βρει το δρόμο του μέσω των υπόλοιπων σωλήνων.

Ωστόσο, εάν μια κύστη είναι μεγάλη ή αναπτύσσεται σε άλλο σημείο της επιδιδυμίδας, μπορεί να προκαλέσει την πλήρη απόφραξη του σπέρματος. Ακόμα και έτσι, ο εναπομείναντας όρχις είναι συνήθως παραπάνω από ικανός να παράγει αρκετό σπέρμα για την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Επιπλοκές της σπερματοκήλης

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια σπερματοκήλη μπορεί να προκαλέσει ένα επείγον ιατρικό περιστατικό, γνωστό ως συστροφή της επιδιδυμίδας. Αυτό συμβαίνει όταν μια μεγάλη σπερματοκήλη περιστρέφεται, συστρέφοντας την επιδιδυμίδα και διακόπτοντας τη ροή του αίματος.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός έξι έως οκτώ ωρών, η συστροφή της επιδιδυμίδας μπορεί να προκαλέσει νέκρωση (θάνατο των ιστών) και μη αναστρέψιμη βλάβη στην επιδιδυμίδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συστροφής των όρχεων, μια κατάσταση κατά την οποία ο σπερματικός μυελός (που τροφοδοτεί με αίμα τον όρχι) συστρέφεται, προκαλώντας πιθανή απώλεια του όρχεως.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε σημεία συστροφής της επιδιδυμίδας, η οποία μπορεί να είναι δυσδιάκριτη από τη συστροφή του όρχεως.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ξαφνικός, έντονος πόνος στο όσχεο που επιδεινώνεται με την κίνηση
 • Έντονο πρήξιμο του οσχέου
 • Ο όρχις ανεβαίνει ψηλά στην προσβεβλημένη πλευρά
 • Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα
 • Ναυτία και εμετός
 • Πυρετός

Η συστροφή της σπερματοκήλης είναι σπάνιο φαινόμενο.

Πώς διαγιγνώσκονται οι σπερματοκήλες;

Δεδομένου ότι οι σπερματοκήλες συνήθως δεν προκαλούν πόνο, συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά το πλύσιμο ή κατά την αυτοεξέταση των όρχεων. Δεδομένου ότι ένα εξόγκωμα στο όσχεο μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε, από κύστη έως καρκίνο, απαιτείται πάντοτε διάγνωση από ουρολόγο.

Η διάγνωση θα περιλαμβάνει την εξέταση του ιατρικού σας ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο ουρολόγος θα ψηλαφήσει (θα αγγίξει ελαφρά) τη μάζα για να διαπιστώσει αν είναι σκληρή ή μαλακή, ελεύθερα κινούμενη ή σταθερή, ή επώδυνη ή μη επώδυνη.

Ο ουρολόγος μπορεί επίσης να στρέψει ένα φως με στυλό προς το όσχεό σας για να διαπιστώσει αν η μάζα είναι στερεή ή γεμάτη υγρό (μια τεχνική γνωστή ως διαφανοσκόπηση). Εάν το φως διέρχεται μέσα από τη μάζα, η εξέταση είναι θετική για μια δομή γεμάτη υγρό, πιθανότατα μια σπερματοκήλη, ή ενδεχομένως μια υδροκήλη (υγρό γύρω από τον όρχι).

Ο συνδυασμός μιας μαλακής, ελεύθερα κινούμενης και ανώδυνης μάζας με μια θετική εξέταση διαφανοσκόπησης μπορεί να είναι αρκετός για τη διάγνωση μιας σπερματοκήλης.

Ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι ουρολόγοι θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση με ένα μη επεμβατικό υπερηχογράφημα όρχεων, το οποίο απεικονίζει την κύστη χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας.

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει αμφιβολία, ο ουρολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει αναρρόφηση κατά την οποία εισάγεται μια βελόνα μέσω του δέρματος και μέσα στην κύστη για να αφαιρεθεί δείγμα υγρού. Εάν η μάζα είναι σπερματοκήλη, στο υγρό θα βρεθούν νεκρά σπερματοζωάρια.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροδιάγνωση της σπερματοκήλης από παρόμοιες καταστάσεις όπως:

 • Μια απλή επιδιδυμική κύστη
 • Υδροκήλη (συσσώρευση υγρού γύρω από έναν όρχι)
 • Κιρσοκήλη (διόγκωση των φλεβών στο εσωτερικό του σπερματικού μυελού)
 • Καρκίνος των όρχεων (συνηθέστερα όγκοι των γεννητικών κυττάρων)
 • Λέμφωμα όρχεων (μια σπάνια μορφή non-Hodgkin λεμφώματος)

Σπερματοκήλη vs. κιρσοκήλη vs. υδροκήλη

Παρόλο που οι σπερματοκήλες, οι κιρσοκήλες και οι υδροκήλες μπορούν εύκολα να συγχέονται μεταξύ τους, μια κιρσοκήλη συχνά δίνει την αίσθηση ενός “σάκου με σκουλήκια” όταν ψηλαφείται, ενώ μια υδροκήλη μοιάζει περισσότερο με ένα μπαλόνι γεμάτο νερό χωρίς ψηλαφητή μάζα.

Η κιρσοκήλη διαφέρει επίσης στο ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, πιθανώς αυξάνοντας τη γενική θερμοκρασία του οσχέου.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση του όσχεου

Αν και μια μάζα στο όσχεο μπορεί να είναι ακίνδυνη, υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA) συνιστούν τη μηνιαία αυτοεξέταση των όρχεων (γνωστή και ως αυτοεξέταση του όσχεου) για την ανεύρεση ανωμαλιών που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Η AUA συνιστά να διδάσκονται τα παιδιά πώς να κάνουν αυτοεξέταση ενώ βρίσκονται στην εφηβεία τους, ακολουθώντας τις εξής οδηγίες:

 • Κάντε την εξέταση αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, όταν το όσχεο είναι χαλαρό.
 • Ενώ στέκεστε όρθιοι, αναζητήστε σημάδια πρηξίματος ή οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες αλλαγές (όπως αλλαγή στο μέγεθος ή τη θέση ενός όρχεως).
 • Κυλήστε σταθερά αλλά απαλά κάθε όρχι έναν κάθε φορά ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας για να ψηλαφήσετε ολόκληρη την επιφάνειά του.
 • Για να βρείτε την επιδιδυμίδα, φτάστε προς το πίσω μέρος του όρχεως, όπου θα αισθανθείτε ένα μάτσο από σφιχτά συσπειρωμένους σωλήνες.
 • Αν βρείτε εξογκώματα, ανωμαλίες ή όγκους, σημειώστε πού βρίσκονται και πώς τα αισθάνεστε και αναφέρετε το σε έναν γιατρό.
Share to...