ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 στάδια της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά

Από

Medbox

Υπάρχουν τέσσερα στάδια για να διέλθει μια πέτρα στα νεφρά: Η πέτρα σχηματίζεται, φεύγει από το νεφρό, φτάνει στην ουροδόχο κύστη και προκαλεί πίεση και, τέλος, εξέρχεται από το σώμα.

Μερικές φορές, μια πέτρα στα νεφρά διέρχεται από μόνη της, αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Υπάρχουν επίσης φορές που μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για να λάβετε βοήθεια για να διώξετε μια πέτρα στα νεφρά.

Αυτό το άρθρο θα περιγράψει τα στάδια της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά, καθώς και τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα σε κάθε στάδιο και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

p1
Τα 4 στάδια της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Τα νεφρά σας απομακρύνουν τα υγρά και τα απόβλητα από το σώμα σας. Εάν έχετε πάρα πολύ αλάτι, μέταλλα ή χημικές ουσίες στο σώμα σας και όχι αρκετά ούρα, το περιττό υλικό μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στα νεφρά σας.

Άλλα σωματίδια μπορεί να προσκολληθούν στους κρυστάλλους και να σχηματίσουν ένα σκληρό αντικείμενο (μια “πέτρα”) που το σώμα σας ενδέχεται να προσπαθήσει να διώξει.

Οι πέτρες στα νεφρά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το κύριο υλικό από το οποίο αποτελούνται. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι πέτρες ασβεστίου (οξαλικό), ουρικού οξέος και κυστίνης. Οι λίθοι από στρουβίτη αποτελούνται από εναμμώνιο φωσφορικό μαγνήσιο και συχνά συνδέονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αυτές οι πέτρες μπορεί να πάρουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στάδια της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά

Η ανάπτυξη και η φυσική διέλευση των λίθων στα νεφρά μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα στάδια.

1) Σχηματισμός πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να σχηματιστούν εάν τα ούρα συμπυκνωθούν επειδή δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα. Αυτό επιτρέπει στους κρυστάλλους να σχηματιστούν και να τραβήξουν άλλα υλικά.

Η δημιουργία μιας πέτρας στα νεφρά δεν είναι επώδυνη.

2) Η πέτρα εγκαταλείπει τα νεφρά

Το δεύτερο στάδιο της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά είναι όταν η πέτρα έχει εισέλθει στον σωλήνα που συνδέει τα νεφρά σας με την ουροδόχο κύστη (ουρητήρας).

Ο πόνος μπορεί να έρθει κατά κύματα καθώς ο ουρητήρας σφίγγεται στην προσπάθειά του να διώξει την πέτρα. Ο λίθος μπορεί να κολλήσει στη συμβολή του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου (ουρητηροπυελική συμβολή) ή στον ίδιο τον ουρητήρα ή κοντά στη συμβολή του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης.

p2
Τα 4 στάδια της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά

3) Αναπτύσσεται πίεση στην ουροδόχο κύστη

Όταν ο λίθος φτάσει στην ουροδόχο κύστη, η πίεση συσσωρεύεται στο συγκεκριμένο όργανο. Σε αυτό το στάδιο της διέλευσης μιας πέτρας στα νεφρά, θα νιώσετε την επείγουσα ανάγκη να ουρείτε συχνά. Συνήθως, ο πόνος στο μεγαλύτερο ποσοστό του βελτιώνεται ή υποχωρεί μόλις ο λίθος εξέλθει από τον ουρητήρα

4) Η πέτρα στα νεφρά εξέρχεται από το σώμα

Όταν ουρείτε, η πέτρα στα νεφρά μπορεί να ωθηθεί έξω από την ουροδόχο κύστη και να εξέλθει από το σώμα σας μέσω της ουρήθρας. Συνήθως υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διέλθει μια πέτρα στα νεφρά;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει μια νεφρική πέτρα εξαρτάται από το μέγεθος της πέτρας. Μια πέτρα μικρότερη από 4 χιλιοστά (mm) μπορεί να βγει σε μία ή δύο εβδομάδες. Οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να φύγουν.

Πώς είναι η αίσθηση που προκαλεί η διέλευση μιας πέτρας στα νεφρά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τον πόνο της διέλευσης μιας νεφρικής πέτρας με το στάδιο 4, ή όταν αυτή βγαίνει πραγματικά από το σώμα. Όμως ο πόνος συνδέεται περισσότερο με το στάδιο 2 (όταν βγαίνει από τον νεφρό).

Εάν η πέτρα είναι αρκετά μικρή, μπορεί να περάσει από όλα τα στάδια χωρίς καν να το καταλάβετε. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος από τη διέλευση μιας πέτρας στα νεφρά μπορεί να είναι έντονος. Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν χειρότερο από τον τοκετό.

Μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα από μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά:

 • Έντονος πόνος στην πλάτη, στο πλάι ή στην κοιλιά (συχνά στη μία πλευρά) που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά
 • Πόνος που έρχεται κατά κύματα αρκετές φορές την ώρα
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Αίμα στα ούρα σας
 • Ναυτία ή εμετός
 • Πυρετός και ρίγη (Αυτό μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία είναι επικίνδυνη εάν εμφανιστεί ταυτόχρονα με τη διέλευση πέτρας στα νεφρά και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα).

Όταν οι πέτρες στα νεφρά μετακινούνται στο σώμα σας, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο που μοιάζει σχεδόν σαν κάποιος να σας καρφώνει με μαχαίρι.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, καλέστε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας ζητήσει να πάτε στα επείγοντα περιστατικά.

Τι βοηθά τις πέτρες στα νεφρά να διέλθουν γρήγορα;

Εάν έχετε πέτρα στα νεφρά, μπορεί να είστε σε θέση να την αποβάλλετε μόνοι σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη διαδικασία:

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το να πίνετε άφθονο νερό ή άλλο ενυδατικό υγρό για να βοηθήσετε στην έξοδο μιας πέτρας στα νεφρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
 • Αποφύγετε τα ερεθιστικά ποτά. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και αναψυκτικών που πίνετε ενώ προσπαθείτε να διώξετε μια πέτρα στα νεφρά. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση νερού. Αν δεν σας αρέσει να πίνετε σκέτο νερό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Περιέχει κιτρικό άλας, μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση μιας πέτρας.
 • Προσοχή στη διατροφή σας. Προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε αλμυρά τρόφιμα ή να μην προσθέτετε αλάτι στα γεύματά σας, καθώς μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πέτρες στα νεφρά. Δεν θέλετε επίσης να τρώτε πάρα πολλές πρωτεΐνες, καθώς μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Παρόλο που οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να δημιουργηθούν από το ασβέστιο και τα οξαλικά άλατα, δεν θέλετε να κόψετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας. Απλά πρέπει να προσέχετε πόσο καταναλώνετε.
 • Κινηθείτε. Αν πονάτε πολύ μπορεί να μη θέλετε να κινηθείτε, αλλά το περπάτημα μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την πέτρα να φύγει γρηγορότερα.

Εάν δεν μπορείτε να διώξετε μια πέτρα στα νεφρά στο σπίτι

Εάν καταλήξετε να καλέσετε τον γιατρό σας ή να πάτε στα επείγοντα περιστατικά επειδή έχετε πέτρα στα νεφρά που δεν μπορεί να διέλθει, υπάρχουν μερικά πράγματα που ενδέχεται να δοκιμάσουν.

Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ονομάζεται ταμσουλοσίνη για να σας βοηθήσει να διώξετε μια μεγάλη πέτρα στα νεφρά. Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι σαφής σχετικά με το αν το φάρμακο είναι πάντα χρήσιμο για το σκοπό αυτό.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται λιθοτριψία με κρουστικά κύματα, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να διασπάσει την πέτρα σε μικρότερα κομμάτια, καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευσή της.

Οι χειρουργοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ειδική κάμερα που ονομάζεται ουρητηροσκόπιο (ένας στενός σωλήνας με κάμερα στην άκρη) για να φτάσουν στην πέτρα στον ουρητήρα ή στο νεφρό και να τη διασπάσουν χρησιμοποιώντας λέιζερ. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα σας χορηγηθεί ηρεμιστικό, ώστε να μην αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία.

Οι χειρουργοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα ενδοσκόπιο (στενός σωλήνας με κάμερα στο άκρο) για να φτάσουν στην πέτρα και να τη διαλύσουν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα σας χορηγηθεί ηρεμιστικό, ώστε να μην αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία.

Αφού αφαιρεθεί η πέτρα, θα πάει σε ένα εργαστήριο για να διαπιστωθεί από τι ήταν φτιαγμένη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε περισσότερες πέτρες στα νεφρά.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link