ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Τα παγκόσμια περιστατικά άνοιας θα τριπλασιαστούν έως το 2050

Από

Medbox

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 40 ετών που πάσχουν από άνοια σχεδόν θα τριπλασιαστεί παγκοσμίως και θα διπλασιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε 195 χώρες δείχνουν ότι μέχρι το 2050, 153 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εκδηλώσουν άνοια παγκοσμίως – από 57 εκατομμύρια το 2019.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 100%, από 5,3 εκατομμύρια το 2019 σε 10,5 εκατομμύρια το 2050.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση και τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και η αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και το κάπνισμα, θα μπορούσαν να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη του είδους της, προβλέπει αύξηση της άνοιας σε κάθε χώρα που περιλαμβάνεται στην ανάλυση.

Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (367%) και την υποσαχάρια Αφρική (357%).

Οι μικρότερες αυξήσεις θα σημειωθούν στις χώρες με υψηλό εισόδημα στην Ασία και τον Ειρηνικό (53%) και στη Δυτική Ευρώπη (74%).

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν την 37η χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες, η αναμενόμενη αυτή αύξηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη και απαιτεί προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων“, δήλωσε η Emma Nichols, MPH, συν-ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στο The Lancet Public Health.

Επιπολασμός της άνοιας

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις του επιπολασμού της άνοιας ανά χώρα από τη μελέτη Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) 2019 για να προβλέψουν τον επιπολασμό της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο, ανά περιοχή του κόσμου και σε επίπεδο χωρών.

Χρησιμοποίησαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις προβλεπόμενες τάσεις σε τέσσερις σημαντικούς παράγοντες κινδύνου άνοιας (υψηλός δείκτης μάζας σώματος, υψηλή γλυκόζη πλάσματος νηστείας, κάπνισμα και εκπαίδευση) για να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον επιπολασμό της άνοιας μεταξύ 2019 και 2050.

Παρά τη μεγάλη αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού ατόμων που ζουν με άνοια, ο κατά ηλικία τυπικός επιπολασμός και για τα δύο φύλα παρέμεινε σταθερός μεταξύ 2019 και 2050, με συνολική ποσοστιαία μεταβολή 0,1% (-7,5 έως 10,8).

Ο επιπολασμός της άνοιας ήταν υψηλότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και αυξανόταν με την ηλικία, διπλασιαζόμενος περίπου κάθε 5 χρόνια μέχρι την ηλικία των 85 ετών τόσο το 2019 όσο και το 2050 (αναλογία γυναικών προς άνδρες, 1,67 [1,52-1,85]).

Οι προβλεπόμενες αυξήσεις των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού και στη γήρανσή του, αν και η σχετική σημασία αυτών των παραγόντων ποικίλλει ανά περιοχή του κόσμου.

Η αύξηση του πληθυσμού συνέβαλε περισσότερο στις αυξήσεις στην υποσαχάρια Αφρική και η γήρανση του πληθυσμού συνέβαλε περισσότερο στις αυξήσεις στην ανατολική Ασία.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναμενόμενη ποσοστιαία μεταβολή στον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων άνοιας μεταξύ 2019 και 2050 ήταν οι εξής:

– Κατάρ (1926%)

– Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1795%)

– Μπαχρέιν (1084%)

– Ομάν (943%)

– Σαουδική Αραβία (898%)

– Κουβέιτ (850%)

– Ιράκ (559%)

– Μαλδίβες (554%)

– Ιορδανία (522%)

– Ισημερινή Γουινέα (498%)

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link