Θρόμβοι αίματος. Τι είναι, ποια είναι η λειτουργία τους και πώς μετατρέπονται σε κάτι το επικίνδυνο.

Τι είναι ο θρόμβος αίματος;

Ο θρόμβος αίματος είναι μια ημιστερεή μάζα κυττάρων αίματος και άλλων ουσιών που σχηματίζεται στα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι θρόμβοι αίματος σας προστατεύουν από την υπερβολική αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης.

Ωστόσο, μπορεί να αναπτύξετε θρόμβους αίματος και για άλλους λόγους, όπως το να υποφέρετε από συγκεκριμένες παθήσεις. Όταν συμβαίνει αυτό, οι θρόμβοι αίματος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και ενδέχεται να είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Λειτουργία

Τι κάνουν οι θρόμβοι αίματος;

Οι θρόμβοι αίματος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εάν κάτι βλάψει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία σας. Αν κοπείτε από το ξύρισμα, οι θρόμβοι αίματος είναι ο λόγος για τον οποίο η αιμορραγία συνήθως σταματά μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Μπορείτε να αναπτύξετε θρόμβο αίματος και για άλλους λόγους, όπως το να είστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να έχετε παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα σας δεν ρέει όπως θα έπρεπε.

Θρόμβοι αίματος. Τι είναι, ποια είναι η λειτουργία τους και πώς μετατρέπονται σε κάτι το επικίνδυνο.
Θρόμβοι αίματος. Τι είναι, ποια είναι η λειτουργία τους και πώς μετατρέπονται σε κάτι το επικίνδυνο.

Ανατομία

Από τι αποτελούνται οι θρόμβοι αίματος;

Οι θρόμβοι αίματος αποτελούνται από αιμοπετάλια και ινική (ή παράγοντας la ή ίνώδες). Τα αιμοπετάλια είναι μικρά άχρωμα θραύσματα κυττάρων που παράγει ο μυελός των οστών σας. Η ινική είναι μια πρωτεΐνη του αίματος.

Είναι κολλώδης και μπορεί να μοιάζει με μακριές κλωστές. Τα αιμοπετάλια και η ινική συνεργάζονται για να σφραγίσουν τις τραυματισμένες περιοχές των αιμοφόρων αγγείων σας.

Με τι μοιάζουν οι θρόμβοι αίματος;

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να μοιάζει με μια μάζα κοκκινωπού ζελέ που συγκρατείται στη θέση του με ένα δίχτυ. Μια πιο προσεκτική ματιά σε έναν θρόμβο αίματος μπορεί να αποκαλύψει κύτταρα που μοιάζουν με μικροσκοπικές πλάκες. Αυτά είναι τα αιμοπετάλια. Το δίχτυ είναι η ινική. Το κόκκινο χρώμα των θρόμβων αίματος προέρχεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παγιδεύονται στο ινώδες καθώς περνούν από την τραυματισμένη περιοχή.

Πού εντοπίζονται οι θρόμβοι αίματος;

Μπορεί να έχετε θρόμβο αίματος οπουδήποτε στο σώμα σας. Οι θρόμβοι αίματος που εμφανίζονται στις φλέβες σας μπορεί να αναπτυχθούν στα χέρια και τα πόδια σας. Πρόκειται για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Οι θρόμβοι αίματος που αναπτύσσονται στις αρτηρίες σας μπορεί να εμφανιστούν στους πνεύμονές σας. Αυτό αποτελεί την πνευμονική εμβολή. Οι θρόμβοι αίματος που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θρόμβοι αίματος στην καρδιά σας μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή.

Επομένως, πότε θα μπορούσα να παρατηρήσω έναν θρόμβο αίματος;

Σε γενικές γραμμές, θα παρατηρήσετε συμπτώματα θρόμβου αίματος από θρόμβους που σχηματίζονται στις φλέβες και τις αρτηρίες σας. Ο πόνος στα πόδια, τα πρησμένα πόδια και η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι συμπτώματα θρόμβωσης. Ο πόνος στο στήθος ή η δύσπνοια μπορεί να είναι συμπτώματα θρόμβων αίματος στους πνεύμονες ή την καρδιά σας.

Παθήσεις και Διαταραχές

Ποιες παθήσεις ή διαταραχές αφορούν θρόμβους αίματος;

Τα προβλήματα με τους θρόμβους αίματος σχετίζονται με πολλά διαφορετικά είδη παθήσεων. Μπορεί να αναπτύξετε θρόμβο αίματος επειδή κόπηκατε και το σώμα σας προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία σας.

Υπάρχουν παθήσεις που αφορούν κυρίως θρόμβους αίματος, όπως οι αιμορραγικές διαταραχές ή τα προβλήματα πήξης του αίματος. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Αιμορραγικές διαταραχές

Εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή, αυτό σημαίνει ότι το αίμα σας δεν πήζει όπως θα έπρεπε και κινδυνεύετε να αιμορραγήσετε ανεξέλεγκτα εάν τραυματιστείτε. Οι αιμορραγικές διαταραχές είναι οι εξής:

Η νόσος Von Willebrand: Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο von Willebrand κληρονόμησαν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο από έναν από τους βιολογικούς τους γονείς. Αλλά η νόσος von Willebrand είναι επίσης επιπλοκή του καρκίνου, των αυτοάνοσων διαταραχών και των ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Θρομβοπενία: Μπορεί να αναπτύξετε θρομβοπενία εάν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Κληρονομική αιμορροφιλία: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετές πρωτεΐνες πήξης για να βοηθήσει το αίμα σας να σχηματίσει θρόμβους.

Διαταραχές πήξης του αίματος

Η διαταραχή της πήξης του αίματος (υπερπηκτική κατάσταση) είναι μια κατάσταση που αναγκάζει το σώμα σας να παράγει περισσότερους θρόμβους αίματος από το φυσιολογικό. Οι άνθρωποι μπορεί να κληρονομήσουν διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος ή να αναπτύξουν διαταραχές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι συνήθεις διαταραχές πήξης του αίματος είναι οι ακόλουθες:

Παράγοντας V Leiden: Αυτή η κληρονομική διαταραχή είναι η πιο συχνή διαταραχή της πήξης του αίματος. Αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής.

Μετάλλαξη του γονιδίου της προθρομβίνης: Όπως και ο παράγοντας V Leiden, αυτή η κληρονομική πάθηση αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εκδήλωσης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο: Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.

Ποιοι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος. Για παράδειγμα, τα άτομα με σοβαρή νόσο του κορονοϊού 2019 (COVID-19) έχουν αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

 • Η ηλικία. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Η παχυσαρκία.
 • Ο καρκίνος.
 • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπεία.
 • Το κάπνισμα.
 • Η δυσκολία κίνησης.

Φροντίδα

Μπορώ να προλάβω τους θρόμβους αίματος;

Εάν έχετε γεννηθεί με μια κληρονομική (γενετική) μορφή διαταραχής της πήξης του αίματος, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να προλάβετε την πάθηση ή τις θρομβώσεις που προκαλούνται εξαιτίας της πάθησης. Μπορείτε όμως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος κάνοντας τα εξής:

 • Επισκεπτόμενοι έναν γιατρό για μια ετήσια φυσική εξέταση.
 • Συμμετέχοντας σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο.
 • Διατηρώντας ένα υγιές για εσάς βάρος.
 • Αποφεύγοντας το κάπνισμα.
 • Παραμένοντας ενυδατωμένοι.
 • Εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις χωρίς οιστρογόνα για την αντισύλληψη ή την ορμονοθεραπεία.
 • Παραμένοντας δραστήριοι.
Share to...