Τι μπορεί να χειροτερέψει την αλλεργία σας; Τι πρέπει να προσέξετε;

Προϊόντα με πρωτεΐνες που μοιάζουν με γύρη

Αν φτερνίζεστε και τραβάτε την μύτη σας, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα και με την κατανάλωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας και η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) εκτιμά ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και το 50%-75% των ατόμων που είναι αλλεργικά στη γύρη. Αυτή που ευθύνεται είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια ορισμένων νωπών προϊόντων, όπως τα μήλα, οι ντομάτες και το πεπόνι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), κάθε τύπος αλλεργίας στη γύρη έχει μια σειρά από τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία. Η γύρη και οι πρωτεΐνες των τροφίμων είναι σαν πρώτα ξαδέρφια. Έτσι, το σώμα σας νομίζει ότι καταπίνετε γύρη. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φαγούρα στο λαιμό και το στόμα καθώς και βήχα.

Το ξεφλούδισμα των προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αντίδρασή σας. Ακόμη και το μαγείρεμα των προϊόντων μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα.

Φακοί επαφής

Όταν η συγκέντρωση της γύρης είναι μεγάλη, ενδεχομένως να χρειαστεί να φορέσετε τα γυαλιά σας. Αν η γύρη παγιδευτεί στα μάτια σας και παραμείνει εκεί, μπορεί να αντιμετωπίσετε περισσότερα προβλήματα.

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην απορρόφηση αερομεταφερόμενων ερεθιστικών ουσιών, όπως η γύρη ή ο καπνός, επειδή είναι διαπερατοί. Ένας μαλακός φακός αφήνει περισσότερο οξυγόνο να περάσει, αλλά μπορεί να απορροφήσει τα πάντα στα δάκρυα.

Αν έχετε αποφασίσει να φοράτε φακούς επαφής και δεν σας αρέσουν οι σκληροί φακοί, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φακούς καθημερινής χρήσης για να αποφύγετε τη συσσώρευση γύρης με τις πολλαπλές χρήσεις των φακών.

Στρες

Το άγχος σας δημιουργεί νευρικότητα – και σας κάνει πιο επιρρεπείς στην καταρροή. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences δείχνει ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες -όπως η κορτιζόλη- διεγείρουν την παραγωγή μαστοκυττάρων, των κυττάρων που σχετίζονται με την αλλεργική φλεγμονή στη μύτη.

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει λύση για τον συγκεκριμένο εκλυτικό παράγοντα της αλλεργίας: χαλαρώστε. Όταν δεν αισθάνεστε καλά και είστε αγχωμένοι, τότε τα συμπτώματά σας τείνουν να είναι χειρότερα.

Αλκοόλ

Έχετε νιώσει ποτέ μπουκωμένοι μετά από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί; Δεν είστε οι μόνοι. Το αλκοόλ -το κόκκινο κρασί ειδικότερα- μπορεί να κάνει τις αλλεργίες να ξεσαλώσουν. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα θειώδη άλατα και αυτό κάνει τις αλλεργίες τους πολύ χειρότερες. Αυτές οι ενώσεις συναντώνται φυσικά τόσο στη μπύρα όσο και στο κρασί.

Λάθος φαρμακευτική αγωγή

Μια περιήγηση στο διαδίκτυο για την εύρεση της καλύτερης φαρμακευτικής λύσης για τις αλλεργίες σας μπορεί να σας μπερδέψει ακόμα περισσότερο – υπάρχουν δεκάδες φάρμακα από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε και όλα υπόσχονται να θεραπεύσουν το συνάχι και το φτέρνισμα σας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές επιλογές για φάρμακα κατά των αλλεργιών, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να καταταγούν σε μία από τρεις βασικές κατηγορίες: τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα κορτικοστεροειδή.

Το μυστικό είναι να γνωρίζετε ποια φάρμακα θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματά σας. Ένα αντιισταμινικό συνήθως ανακουφίζει από το φτέρνισμα, τον κνησμό και τη ρινική καταρροή, ενώ τα αποσυμφορητικά καταπολεμούν τη συμφόρηση από τις διογκωμένες ρινικές διόδους.

Τα κορτικοστεροειδή ανακουφίζουν από το πρήξιμο και τον κνησμό. Εάν τα ενοχλητικά συμπτώματα επιμένουν, τότε είναι που πρέπει πραγματικά να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο.

Αρώματα και κεριά

Τα προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα αρώματα μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση των βλεφάρων και των ρινικών διόδων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα αρώματα, τα αρωματικά κεριά, τα λιβάνια και τα διακοσμητικά των γιορτών.

Είτε βρίσκεστε σε ένα πολυκατάστημα είτε περπατάτε στο δρόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε κάθε μυρωδιά, οπότε η καλύτερη άμυνά σας είναι να εξαλείψετε αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες από το σπίτι σας και να παίρνετε φάρμακα για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα όταν τους αντιμετωπίζετε σε δημόσιο χώρο.

Χλώριο

Το κολύμπι σε μια χλωριωμένη πισίνα -και ακόμα και το να κάθεστε απλά κοντά σε μια τέτοια πισίνα- μπορεί να είναι εξίσου κακό για τις αλλεργίες σας με τα κεριά και τα αρώματα. Το χλώριο είναι ένα ερεθιστικό αέριο και θα κάνει το ίδιο πράγμα που κάνουν και οι αναθυμιάσεις. Αν μπορείτε να το μυρίσετε, αυτό σημαίνει ότι εισέρχεται στο σώμα σας.

Οι εσωτερικές πισίνες είναι χειρότερες από τις εξωτερικές, επειδή το χλώριο περιορίζεται σε κλειστό χώρο.

Επίσης, προσέξτε τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλωρίνη. Αν και το ποσοστό χλωρίου σε ένα τυπικό οικιακό σπρέι ή καθαριστικό είναι μικρότερο από αυτό σε μια πισίνα, η συγκέντρωση μπορεί να είναι αρκετή για να ερεθίσει μερικούς ανθρώπους.

Τα ρούχα σας

Το λεπτό μάλλινο πουλόβερ που φοράτε τρεις φορές πριν το πλύνετε; Είναι φρικτό για τις αλλεργίες σας. Τα ρούχα -ιδιαίτερα αυτά που είναι κατασκευασμένα από τραχιά ή κολλώδη υφάσματα όπως το μαλλί- προσελκύουν τη σκόνη και τη γύρη.

Το πλύσιμο μετά από κάθε φορά που τα φοράτε είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών, οπότε θα ήταν καλύτερα να προμηθευτείτε ρούχα από βαμβάκι ή άλλα υλικά που καθαρίζονται εύκολα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περνάτε τα ρούχα σας από το στεγνωτήριο. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Archives of Allergy and Immunology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μηχανικό στεγνωτήριο απομακρύνει αποτελεσματικά τη γύρη τόσο από τα υγρά όσο και από τα στεγνά υφάσματα.

Τσιγκουνιές στο ντους

Η γύρη δεν κολλάει μόνο στα ρούχα σας. Προσκολλάται επίσης στο δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια προσγειώνονται πάνω σας σαν σκόνη. Αν ξυπνάτε μπουκωμένοι κάθε πρωί, το ντους πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τα αλλεργιογόνα που προσκολλώνται στο σώμα σας – αν και μπορεί να μην τα απομακρύνετε όλα.

Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Review of Palaeobotany and Palynology, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να πλύνουν τα χέρια τους σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών.

Μετά από ένα πλύσιμο των χεριών, μεταξύ του 0,36% και του 2,74% του αρχικού φορτίου γύρης παρέμεινε στα χέρια και ίχνη ορισμένων γύρεων παρέμειναν μετά από πολλά πλυσίματα των χεριών. Αν και μπορεί να μην απομακρύνετε όλη τη γύρη με ένα ντους, το ξέπλυμα πριν από τον ύπνο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Ο καιρός

Οι αλλεργίες σας είναι πιθανό να είναι χειρότερες τις ξηρές, ηλιόλουστες και θυελλώδεις ημέρες, όταν τα δέντρα απελευθερώνουν γύρη στον αέρα και οι άνεμοι την εξαπλώνουν. Οι ημέρες με ψιλόβροχο και συννεφιά μπορούν επίσης να υποκινήσουν τα συμπτώματά σας: Η ελαφριά βροχόπτωση αναδεύει τη γύρη στον αέρα, προκαλώντας τη διάσπαση και τη διασπορά των μικροσκοπικών σωματιδίων.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2020 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες που συνδέονται με τις καταιγίδες, ιδιαίτερα, επιτρέπουν τη θραύση της γύρης και ότι τα θραύσματα γύρης παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες.

Καπνός τσιγάρου

Προσθέστε τα προβλήματα αλλεργίας στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ (NIEHS), “τόσο το κάπνισμα τσιγάρων όσο και το παθητικό κάπνισμα συνδέονται με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα και λοιμώξεις των ιγμορείων”.

Αν και οι λόγοι είναι ασαφείς, το NIEHS αναφέρει ότι ο καπνός από τα τσιγάρα περιέχει εκατοντάδες χημικές ουσίες και ορισμένες από αυτές δρουν ως ερεθιστικά και επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και αλλεργίες.

Share to...