Ψείρες

Τι είναι οι ψείρες και οι κόνιδες της κεφαλής;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Οι ψείρες της κεφαλής (του τριχωτού της κεφαλής) είναι μικροσκοπικά, έρποντα έντομα που ζουν στις τρίχες του κεφαλιού ενός ατόμου.

Οι ψείρες τρέφονται με αίμα που απορροφάται από το τριχωτό της κεφαλής σας και γεννούν αυγά (που ονομάζονται κόνιδες) τα οποία προσκολλώνται σταθερά στις τρίχες που εκτίθενται στην επιφάνεια του δέρματός σας (άξονες των τριχών).

Η προσβολή από ψείρες της κεφαλής ονομάζεται φθειρίαση.

Ποιοι κινδυνεύουν να κολλήσουν ψείρες;

Οι ψείρες της κεφαλής μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε, αλλά εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς έρχονται σε επαφή με το κεφάλι με άλλα παιδιά όταν παίζουν μαζί και μπορεί να μοιράζονται αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά τους.

Πόσο συχνές είναι οι ψείρες;

Οι προσβολές από ψείρες στο κεφάλι είναι συχνές, καθώς επηρεάζουν περίπου 6 έως 12 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Οι ψείρες είναι πιο συχνές σε παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία είναι πιο πιθανό να έχουν στενή επαφή μεταξύ τους ή να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και άλλα αντικείμενα που αγγίζουν τα μαλλιά.

Ψείρες
Ψείρες

Ποια είναι τα συμπτώματα των ψειρών της κεφαλής;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των ψειρών της κεφαλής είναι η φαγούρα, ιδίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού σας και κοντά στα αυτιά σας – περιοχές όπου οι ψείρες είναι πιο πιθανό να ζουν.

Τα συμπτώματα των ψειρών της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα ότι κάτι στα μαλλιά σας κινείται (γαργαλητό).
 • Κνησμός.
 • Πληγές από τη φαγούρα και το ξύσιμο.
 • Δυσκολία στον ύπνο.

Οι ψείρες της κεφαλής είναι πιο δραστήριες τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του ατόμου που έχει κολλήσει.

Το συχνό ξύσιμο μπορεί να διαρρήξει το δέρμα στο κεφάλι σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Πώς κολλάει κάποιος ψείρες;

Ένα άτομο κολλάει ψείρες επειδή τα έντομα μεταφέρονται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων – όπως χτένες, βούρτσες και καπέλα – με άλλο άτομο που έχει ψείρες.

Η κακή υγιεινή δεν αποτελεί αιτία για τις ψείρες του κεφαλιού.

Πώς εξαπλώνονται οι ψείρες;

Οι ψείρες της κεφαλής δεν μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν, οπότε εξαπλώνονται έρποντας από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια στενής επαφής.

Αν και σπάνια, οι ψείρες της κεφαλής μπορούν να εξαπλωθούν μέσω προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες, σεντόνια, βούρτσες μαλλιών ή καπέλα.

Τα ζώα και τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τις ψείρες της κεφαλής στον άνθρωπο.

Πώς εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται οι ψείρες της κεφαλής;

Η διάγνωση των ψειρών γίνεται με οπτική εξέταση.

Εάν κοιτάξετε προσεκτικά τα μαλλιά του παιδιού σας στο τριχωτό της κεφαλής του, είναι πιθανό να μπορέσετε να δείτε τις μικροσκοπικές λευκές κόνιδες που είναι προσκολλημένες στα στελέχη της τρίχας.

Οι κόνιδες μοιάζουν με την πιτυρίδα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βουρτσιστούν ή να τιναχτούν από τα μαλλιά.

Οι ενήλικες ψείρες μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα και είναι δύσκολο να τις δείτε.

Μπορείτε να κάνετε έλεγχο για ψείρες στο σπίτι, αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ψείρες, περνώντας αργά μια λεπτή χτένα ή μια ειδική χτένα για ψείρες από τα μαλλιά του παιδιού σας για να εντοπίσετε τις κόνιδες ή τις ψείρες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες της κεφαλής;

Η θεραπεία για τις ψείρες της κεφαλής περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικών ή συνταγογραφούμενων σαμπουάν, λοσιόν ή κρεμών που εξαλείφουν τις ψείρες.

Τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σαμπουάν περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται πυρεθρίνη ή περμεθρίνη που σκοτώνει τις ψείρες και τις κόνιδες.

Οι ψείρες και οι κόνιδες προσκολλώνται στις τούφες των μαλλιών σας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, εκτός αν χρησιμοποιήσετε μια λεπτή χτένα για να τις αποκολλήσετε.

Αφού χρησιμοποιήσετε χτένα ή βούρτσα, μουλιάστε τη χτένα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.

Κόνιδες
Κόνιδες

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η θεραπεία είναι επιτυχής μόνο εάν ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της θεραπείας, το χρονικό διάστημα που πρέπει να την αφήσετε στα μαλλιά σας και το πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνετε τη θεραπεία.

Αντιμετώπιση των ανθεκτικών “σούπερ ψειρών”

Με την πάροδο των ετών, ορισμένες ψείρες (οι λεγόμενες “σούπερ ψείρες”) εξελίχθηκαν έτσι ώστε οι θεραπείες που χορηγούνται χωρίς συνταγή να μην τις εξοντώνουν αποτελεσματικά.

Διατίθενται ισχυρά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να εξοντώσουν τις σούπερ ψείρες με μία μόνο δόση.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν η πρώτη θεραπεία για τις ψείρες της κεφαλής σας δεν αποδίδει.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις ψείρες της κεφαλής με σαμπουάν;

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να απαλλαγείτε από τις ψείρες της κεφαλής με ένα μη συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό ή συνταγογραφούμενο σαμπουάν:

 • Διαβάστε τις οδηγίες στην ετικέτα της θεραπείας.
 • Εφαρμόστε τη θεραπεία στο τριχωτό της κεφαλής σας και τρίψτε το προϊόν σε όλα τα μαλλιά του κεφαλιού σας. Μην εφαρμόζετε το προϊόν σε άλλες τρίχες του σώματός σας.
 • Ακολουθήστε τις συνιστώμενες οδηγίες της θεραπείας για το πόση ώρα πρέπει να αφήσετε τη θεραπεία στα μαλλιά σας πριν την ξεπλύνετε.
 • Αφού ξεπλύνετε τη θεραπεία από τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε μια χτένα με λεπτά δόντια για να απομακρύνετε τις νεκρές ψείρες και τις κόνιδες.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες της θεραπείας ή τον γιατρό σας.

Χρειάζονται αρκετές θεραπείες για την πλήρη απομάκρυνση των ψειρών και των κόνιδων από τα μαλλιά σας.

Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να απαλλαγείτε από όλες τις ψείρες και τις κόνιδες.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη του νοικοκυριού σας εξετάζονται και λαμβάνουν θεραπεία για τις ψείρες της κεφαλής, εάν ένα μέλος του νοικοκυριού σας έχει ψείρες, καθώς οι ψείρες μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο.

ps3
Τι είναι οι ψείρες και οι κόνιδες της κεφαλής;

Πώς μπορώ να αποφύγω τις ψείρες;

Η καλύτερη πρόληψη είναι να μην μοιράζεστε χτένες, βούρτσες, πετσέτες ή καπέλα με άλλους και να αποφεύγετε τη σωματική επαφή με κάποιον που έχει ψείρες.

Βοηθά επίσης να εξετάζετε και να φροντίζετε όλα τα μέλη του νοικοκυριού σας που έρχονται σε επαφή με άτομο που έχει ψείρες.

Αφιερώστε χρόνο για να διδάξετε στα παιδιά σας για τις ψείρες στο κεφάλι και συμβουλέψτε τα:

 • Να αποφεύγουν την επαφή κεφάλι με κεφάλι όταν παίζουν.
 • Να μην μοιράζονται καπέλα ή αντικείμενα που βάζουν στο κεφάλι τους με άλλους.

Εάν κάποιος στο νοικοκυριό σας έχει ψείρες, μπορείτε να αποτρέψετε την εξάπλωση των ψειρών της κεφαλής με τους εξής τρόπους:

 • Πλένετε τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και τα υφάσματα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με θερμό πρόγραμμα στο στεγνωτήριο. Εάν υπάρχουν αντικείμενα όπως καπέλα ή λούτρινα ζωάκια που δεν μπορείτε να πλύνετε ή να στεγνώσετε, σφραγίστε τα αντικείμενα αυτά σε μια πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες.
 • Μουλιάστε τις βούρτσες και τις χτένες μαλλιών σε ζεστό νερό για έως και 10 λεπτά μετά τη χρήση τους.
 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τις περιοχές του σπιτιού σας και γύρω από τα έπιπλα όπου μπορεί να έχει καθίσει ή παίξει ένα άτομο με ψείρες.

Πόσο διαρκούν οι ψείρες της κεφαλής;

Με αποτελεσματική θεραπεία, οι ψείρες εξαφανίζονται πλήρως μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η διάρκεια εξαρτάται από το πόσες ψείρες εγκαταστάθηκαν στα μαλλιά σας.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο φαρμακευτικό σαμπουάν, τη λοσιόν ή την κρέμα σας για να απαλλαγείτε γρήγορα από τις ψείρες.

Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν έως και 30 ημέρες ή και περισσότερο στο κεφάλι σας, εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο μετά από ψείρες;

Τα παιδιά που έχουν ψείρες στο κεφάλι δεν χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι.

Καθώς όμως οι ψείρες της κεφαλής εξαπλώνονται από τη στενή επαφή, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το σχολείο, τον παιδικό σταθμό ή τη μπέιμπι σίτερ του παιδιού σας εάν το παιδί σας έχει ψείρες.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή κεφάλι με κεφάλι με άλλα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Οι υπόλοιποι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ψειρών της κεφαλής, ώστε να μπορούν να εξετάσουν και να περιποιηθούν τα παιδιά τους όπως απαιτείται.

Υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που απομακρύνουν τις ψείρες;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι σπιτικές θεραπείες, όπως η χρήση αλατιού ή άλλων προϊόντων διατροφής όπως το ελαιόλαδο ή η μαγιονέζα, απομακρύνουν τις ψείρες.

Η μόνη συνιστώμενη θεραπεία για τις ψείρες της κεφαλής είναι τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ή συνταγογραφούμενα σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.