Το άτμισμα μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στα γονίδια

Το άτμισμα μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στα γονίδια

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
3 Λεπτά

Για όσους πιστεύετε ότι το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα, ξανασκεφτείτε το.

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι το άτμισμα προκαλεί τις ίδιες αλλαγές στη ρύθμιση των γονιδίων που προκαλεί το κάπνισμα, οπότε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.

“Η μελέτη μας, για πρώτη φορά, διερευνά τις βιολογικές επιδράσεις του ατμίσματος σε ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την προηγούμενη τους έκθεση στο κάπνισμα”, δήλωσε ο συγγραφέας της αντίστοιχης μελέτης Ahmad Besaratinia.

Είναι καθηγητής επιστημών πληθυσμιακής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

“Τα δεδομένα που συλλέξαμε δείχνουν ότι το άτμισμα, όπως και το κάπνισμα, σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των μιτοχονδριακών γονιδίων και τη διαταραχή των μοριακών μονοπατιών που εμπλέκονται στην ανοσία και τη φλεγμονώδη αντίδραση, τα οποία καθορίζουν την κατάσταση της υγείας σε σχέση με την ασθένεια”, πρόσθεσε ο Besaratinia σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στις 23 Νοεμβρίου του 2021 στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στη ρύθμιση των γονιδίων στα κύτταρα του αίματος 82 υγιών ενηλίκων που ήταν είτε σημερινοί ατμιστές, με και χωρίς προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος, είτε άτομα που καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα, καθώς και μια ομάδα ελέγχου από άτομα που δεν κάπνισαν και δεν άτμισαν ποτέ.

“Διαπιστώσαμε ότι πάνω από το 80% των γονιδιακών δυσλειτουργιών στους ατμιστές συσχετίζονται με την ένταση και τη διάρκεια του υφιστάμενου ατμίσματος”, δήλωσε ο Besaratinia.

“Ενώ καμία από τις ανιχνευθείσες γονιδιακές απορρυθμίσεις στους ατμιστές δεν συσχετίστηκε με την ένταση ή τη διάρκεια του προηγούμενου καπνίσματος [τσιγάρου]”.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα μιτοχόνδρια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσία και τη φλεγμονή, σημείωσε.

“Όταν τα μιτοχόνδρια δυσλειτουργούν, απελευθερώνουν μόρια-κλειδιά”, εξήγησε η Besaratinia.

“Τα μόρια που απελευθερώνονται μπορούν να λειτουργήσουν ως σήματα για το ανοσοποιητικό σύστημα, πυροδοτώντας μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία δεν είναι μόνο σημαντική για τη διατήρηση της υγείας, αλλά παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, μεταβολικά νοσήματα και καρκίνο”.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Besaratinia και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αναπτύσσουν ορισμένες από τις ίδιες μοριακές αλλαγές στον ιστό του στόματος που σχετίζονται με τον καρκίνο όπως και οι καπνιστές τσιγάρων και ότι οι ατμιστές έχουν το ίδιο είδος χημικών αλλαγών στο γονιδίωμά τους που σχετίζονται με τον καρκίνο όπως και οι καπνιστές.

“Δεδομένης της μεγάλης απήχησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους νέους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, τα ευρήματά μας θα έχουν σημασία για τις ρυθμιστικές αρχές”, δήλωσε ο Besaratinia.

“Για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι εν λόγω οργανισμοί χρειάζονται επειγόντως επιστημονικά στοιχεία για την ενημέρωση σχετικά με τη θέσπιση κανονισμών για την κατασκευή, τη διανομή και την εμπορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.
Leave a comment