Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη.

Τα μαλλιά σας μεγαλώνουν σε κύκλους. Καθώς μερικές από τις τρίχες στο κεφάλι σας μεγαλώνουν ενεργά, άλλες βρίσκονται σε φάση ανάπαυλας.

Τελικά, οι τρίχες που βρίσκονται σε φάση ηρεμίας πέφτουν και στη θέση τους φυτρώνουν νέες τρίχες.

Σε διάφορες περιόδους της ζωής σας, αυτός ο κύκλος αλλάζει.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα περισσότερα μαλλιά σας παραμένουν στη φάση της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας συχνά φαίνονται φανταστικά – πυκνά, γεμάτα και υγιή.

Ωστόσο, μόλις γεννήσετε, μπορεί να σας περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη.

Τώρα που το μωρό σας γεννήθηκε, οι λαμπερές σας μπούκλες αποτελούν παρελθόν.

Τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη
Τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και αλλαγές στα μαλλιά μετά τον τοκετό

Όταν είστε έγκυος, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας αυξάνονται συνεχώς, μέχρι τελικά να κορυφωθούν περίπου τη στιγμή του τοκετού.

Αυτό προκαλεί πολλαπλές αλλαγές στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου και του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν χάνετε τόσα πολλά μαλλιά όσο πριν. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι αποκτάτε πολύ πλούσια, πιο πυκνά μαλλιά.

Αλλά μόλις γεννήσετε και για το διάστημα που ακολουθεί, μπορείτε να αναμένετε μια σταθερή μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι επιπλέον τρίχες τελικά χάνονται – όλες μαζί – κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Μετά τον τοκετό, το σώμα σας ξαφνικά επανέρχεται, και έτσι η τριχόπτωση μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη.

Αυτή η έντονη τριχόπτωση έχει και όνομα: telogen effluvium (διάχυτη αλωπεκία ή τελογενής τριχόρροια).

Σε αυτή την αρχική περίοδο, μερικές φορές ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι αφαιρείτε χούφτες μαλλιών στο ντους.

Στα άτομα με μακρύτερα μαλλιά, το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι αρκετά αισθητό.

Πόσο διαρκεί η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Συνήθως η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό αρχίζει μεταξύ ενός και έξι μηνών μετά τον τοκετό.

Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη. Παρά το γεγονός ότι η τριχόπτωση μπορεί να επιμείνει έως και για 18 μήνες, οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους επανέρχονται πολύ νωρίτερα.

Πώς να αποτρέψετε την απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό

Δυστυχώς, λόγω του ότι υπάρχει ορμονική αιτία, δεν μπορείτε να αποτρέψετε την τριχόπτωση μετά τον τοκετό. Η μόνη θεραπεία για την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη είναι η υπομονή.

Θεραπεία της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε την επιλόχεια τριχόπτωση, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε την εμπειρία ευκολότερη όσο περιμένετε την εξέλιξη των πραγμάτων.

  • Συνεχίστε να παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας

Το φυλλικό οξύ είναι μια σύνθετη βιταμίνη Β που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εμβρύων κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης που περιέχει φυλλικό οξύ, τη συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος, είναι τόσο σημαντική.

Μόλις γεννήσετε, όμως, μην εγκαταλείψετε ακόμη τις βιταμίνες. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

  • Αλλάξτε το χτένισμα και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε

Με ένα νεογέννητο να απαιτεί το χρόνο σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε χρόνο να αφιερώσετε πολλές ώρες για την περιποίηση των μαλλιών σας. Αλλά και πάλι να είστε προσεκτικές με τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Αναλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο χτενίζετε τα μαλλιά σας. Μην εφαρμόζετε πολλή θερμότητα ή χημικές ουσίες στα μαλλιά σας. Αν τα λεπτότερα μαλλιά σας σας ενοχλούν, δοκιμάστε ένα νέο κούρεμα ή επενδύστε σε ένα σαμπουάν που χαρίζει όγκο.

  • Αποφύγετε τις σφιχτές αλογοουρές και κοτσίδες

Αποφύγετε τις σφιχτές αλογοουρές ή τα χτενίσματα που τραβάνε πολύ δυνατά τα μαλλιά σας. Η αποφυγή αυτών των χτενισμάτων μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης. 

  • Αποφύγετε τα φυτικά συμπληρώματα

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε φυτικά συμπληρώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα – και είναι σημαντικό – κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Μπορείτε πραγματικά να ξοδέψετε μια περιουσία σε φυτικά συμπληρώματα ενώ δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική θεραπεία για τα πάντα.

Ειδικά αν θηλάζετε, θέλετε οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε πριν πάρετε το οτιδήποτε, επειδή υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στο πόσο καλά είναι ελεγμένα τα φυτικά συμπληρώματα.

Μπορεί η τριχόπτωση ή οι αλλαγές μετά τον τοκετό να αποτελούν ένδειξη κάποιου προβλήματος;

Μετά τον τοκετό, η ζωή σας δεν θα είναι η ίδια.

Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πάντα λίγο πιο αραιά τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν γίνετε μητέρα, επίσης.

Ωστόσο, θα μεγαλώσουν κανονικά.

Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε αν δείτε τα μαλλιά να μεγαλώνουν και σε άλλα μέρη εκτός από το κεφάλι σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη περισσότερων τριχών στην κοιλιά ή στο πρόσωπό σας.

Ευτυχώς, αυτό το επιπλέον χνούδι συνήθως εξαφανίζεται περίπου έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Η αποτρίχωση με κερί ή το ξύρισμα αυτών των τριχών είναι μια λύση αν σας ενοχλούν τόσο πολύ.

Παρόλο που η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική, παθήσεις όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός) ή η αναιμία είναι δυνατόν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Αν αισθάνεστε ότι χάνετε πολλά μαλλιά χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος, αναφέρετέ το στο γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν άλλα προβλήματα.

Share to...