TSH Χαμηλή - TSH υψηλή Τι σημαίνουν αυτές οι τιμές;

TSH Χαμηλή – TSH υψηλή: Τι σημαίνουν αυτές οι τιμές;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
20 Λεπτά

Είναι σημαντική η κατανόηση του τι σημαίνει και η υψηλή αλλά και η χαμηλή τιμή της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις ασθενών με παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και για ανθρώπους που απλά διενεργούν εξετάσεις για να διερευνήσουν την πιθανότητα μίας πάθησης του θυρεοειδούς.

Υψηλή τιμή TSH μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση υποθυρεοειδισμού ή μπορεί να σημαίνει ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί.

Χαμηλή τιμή της TSH μπορεί να σημαίνει υπερθυρεοειδισμό ή έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτές τις ερμηνείες όπως επίσης και στο τι σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο η «φυσιολογική τιμή» της TSH.

TSH Χαμηλή - TSH υψηλή Τι σημαίνουν αυτές οι τιμές;
TSH Χαμηλή – TSH υψηλή Τι σημαίνουν αυτές οι τιμές;

Το παρόν άρθρο καλύπτει των φάσμα των αιτιών τόσο για τις υψηλές όσο και για τις χαμηλές τιμές της TSΗ καθώς και τους διάφορους παράγοντες στους οποίους οφείλονται τυχόν αλλαγές των τιμών της.

Ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί επίσης για τον έλεγχο παθήσεων του θυρεοειδούς καθώς και για μία σειρά παράγοντες που πιθανά να επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων του αδένα.

Τι είναι η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH);

Η TSH είναι μία ορμόνη η οποία λειτουργεί ως αγγελιοφόρος προς τον θυρεοειδή αδένα.

Όταν εκκρίνεται από την υπόφυση – η οποία είναι ένας μικρός αδένας στο μέγεθος φασολιού που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και ανάμεσα στα αυτιά – διεγείρει την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών.

Πώς αλλάζουν οι τιμές της TSH

Οι τιμή της TSH από μόνη της δεν είναι τόσο εύχρηστη ως εργαλείο στην κατανόηση της λειτουργείας του θυρεοειδούς.

 • Γιατί η υψηλή τιμή της TSH σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί;
 • Γιατί η χαμηλή τιμή της σημαίνει ότι ο αδένας είναι υπερδραστήριος;

Η ακριβής κατανόηση του πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να βοηθήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν λειτουργεί φυσιολογικά, ο θυρεοειδής αποτελεί τμήμα ενός μηχανισμού ανάδρασης ο οποίος περιλαμβάνει και την υπόφυση και αποτελείται από τις παρακάτω λειτουργίες:

Αρχικά, η υπόφυση αντιλαμβάνεται το επίπεδο το θυρεοειδικών ορμονών που εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αμέσως μετά, η υπόφυση εκκρίνει την TSH, την ειδική αγγελιοφόρο ορμόνη που εισέρχεται και αυτή στην κυκλοφορία του αίματος και η οποία διεγείρει τον θυρεοειδή να εκκρίνει επιπλέον ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Ακολούθως:

 • Εφόσον ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, η υπόφυση διεγείρει τον αδένα προκειμένου να το πράξει (αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα σε περιπτώσεις ασθένειας, στρες η μίας χειρουργικής επέμβασης).
 • Εάν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδοτρόπων ορμονών, η υπόφυση το αντιλαμβάνεται και αναστέλλει ή μειώνει την παραγωγή της TSH.

Ερμηνεία των τιμών της TSH

H κατανόηση του πότε και του γιατί εκκρίνονται (ή δεν εκκρίνονται) οι θυρεοειδοτρόπες ορμόνες βοηθά στην αποσαφήνιση του τι σημαίνει για τη λειτουργία του θυρεοειδούς μία υψηλή ή μία χαμηλή τιμή της TSH.

H τιμή της TSH υπολογίζεται σε mU/l.  Αυτή η συντομογραφία αντιστοιχεί σε χιλιοστά της μονάδας ανά λίτρο ή σε χιλιοστομονάδες ή μιλιμονάδες ανά λίτρο.

Το εύρος των φυσιολογικών τιμών της TSΗ κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 0,5 mU/l και 5 mU/l.

Όπως όμως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις και εξετάσεις, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών που θεωρούνται φυσιολογικά για έναν άνθρωπο, μπορεί να είναι υπό συγκεκριμένες συνθήκες μη φυσιολογικά για κάποιον άλλο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το ποιες θα έπρεπε να θεωρούνται φυσιολογικές τιμές της TSH.

H αντιπαράθεση για τις φυσιολογικές τιμές της TSH

Τη στιγμή που τα περισσότερα εργαστήρια καθορίζουν τις φυσιολογικές τιμές της TSΗ μεταξύ 0,5 και 5 mU/l, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ανώτατο φυσιολογικό όριο της TSH θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα, γύρω δηλαδή στα 2,5 mU/l.

Η αιτιολόγηση αυτής της θέσης είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενες παθήσεις του θυρεοειδούς, έχουν τιμές TSH που κυμαίνονται μεταξύ 0,45 και 4,12 mU/l.

Επιπρόσθετα, ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς θα έπρεπε να έχουν τιμές TSΗ μεγαλύτερες από 4 ή 5 mU/l, καθώς η παραγωγή της TSH υπό φυσιολογικές συνθήκες αυξάνεται όσο περνάν τα χρόνια.

Όλη αυτή η αντιπαράθεση είναι δυνατόν να αποφευχθεί, αν ο θεράπων ιατρός αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σαν μοναδική και ξεχωριστή περίπτωση.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με ξεκάθαρα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού τη στιγμή που η τιμή της TSH του είναι 4 mU/l, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του έχοντας ως στόχο μία τιμή της TSH γύρω στο 1 mU/l.

Αντίθετα, ένας ασθενής που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κινδυνεύει από παθήσεις της καρδιάς ή οστεοπόρωση, μπορεί να βελτιώσει την αντίστοιχη εικόνα του, θέτοντας για στόχο μία τιμή της TSH γύρω στο 5 ή 6 mU/l, δηλαδή πολύ υψηλότερα από την προηγούμενη περίπτωση.

Σε καταστάσεις εγκυμοσύνης δε θα πρέπει να επιτρέπεται στην τιμή της TSH να ξεπεράσει τα 3 mU/l, τόσο για το καλό της υγείας της μητέρας, όσο και για αυτής του μωρού.

Συνοψίζοντας, η φυσιολογική τιμή της TSΗ καθορίζεται μεταξύ των 0,5 και 5 mU/l αλλά οι απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα διίστανται καθώς για κάθε ξεχωριστό άνθρωπο ή έννοια του «φυσιολογικού» ποικίλει με βάση παράγοντες όπως η ηλικία και η συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

TSH υψηλή – Αίτια

Υψηλή τιμή της TSH πιθανόν να σημαίνει διαφορετικά πράγμα ανάλογα με το αν ο ασθενής έχει πάθηση του θυρεοειδούς της οποίας την ύπαρξη γνωρίζει ή όχι.

 • Σε ανθρώπους δίχως γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς

Υψηλές τιμές TSH σε ανθρώπους που δε λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για πάθηση του θυρεοειδούς, συνήθως αποτελούν ένδειξη ύπαρξης πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού.

Αυτή αποτελεί μακράν την πιο συνηθισμένη μορφή υποθυρεοειδισμού και εμφανίζεται επειδή ο θυρεοειδής αδένας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Η υπόφυση αντιλαμβάνεται το χαμηλό επίπεδο των ορμονών αυτών στο αίμα και αυξάνει την παραγωγή της TSH.

Μία υψηλή τιμή της TSH μπορεί επίσης να παρουσιάζεται ταυτόχρονα με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς λόγω της εμφάνισης αντισωμάτων, δηλαδή πρωτεϊνών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Σε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για πάθηση του θυρεοειδούς

Υψηλές τιμές TSH μπορούν να βρεθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία είτε για υπο- είτε για υπερθυρεοειδισμό.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, η υψηλή TSH συνήθως σημαίνει ότι η δόση της χορηγούμενης θυρεοειδικής ορμόνης πρέπει να αυξηθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο η δόση είναι σωστή αλλά το φάρμακο δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό του ασθενούς.

Για παράδειγμα, πολλές τροφές και φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης, επίσης γνωστής ως L-θυροξίνη, η οποία είναι μια επεξεργασμένη μορφή της ορμόνης του θυρεοειδούς, θυροξίνης.

Ο ασθενής είναι απαραίτητο να μάθει τι πρέπει να αποφεύγει κατά τη λήψη αυτής της αγωγής προκειμένου η τελευταία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, οι υψηλές τιμές της TSH συνήθως σημαίνουν ότι η θεραπεία – είτε πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, είτε για ραδιενεργό ιώδιο, είτε για φάρμακα- ήταν τόσο αποτελεσματική στον περιορισμό της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών ώστε ο ασθενής από υπερθυρεοειδικός, κατέστη υποθυρεοειδικός.

TSH χαμηλή – Αίτια

Οι χαμηλές τιμές της TSH συχνά σημαίνουν ότι το άτομο έχει υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

-Σε ανθρώπους δίχως γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς

Οι χαμηλές τιμές TSH πιο συχνά συσχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό. Αυτός μπορεί να οφείλεται σε ένα εύρος αιτίων που κυμαίνονται από αυτοάνοσα νοσήματα και όγκους του θυρεοειδή αδένα (τοξικό αδένωμα) μέχρι έναν διογκωμένο θυρεοειδή εκτός των φυσιολογικών ορίων (βρογχοκήλη).

Οι χαμηλές τιμές της TSH μπορούν επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης που εξελίσσεται φυσιολογικά  καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζονται από την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), ή αλλιώς, την «ορμόνη της εγκυμοσύνης».

Λιγότερο συχνά, η έλλειψη της TSH (λόγω δυσλειτουργίας της υπόφυσης) μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως υποθυρεοειδισμός κεντρικής αιτιολογίας.

Αυτή η περίπτωση αποτελεί εξαίρεση στο γενικό κανόνα ότι ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με υψηλές τιμές TSH.

Ο υποθυρεοειδισμός κεντρικής αιτιολογίας είναι σχετικά σπάνιος και συνήθως συνδέεται με ανεπάρκεια και άλλων ορμονών της υπόφυσης. Αυτή η συνολική ανεπάρκεια οδηγεί και σε πολλά άλλα συμπτώματα.

Σε ανθρώπους με πάθηση του θυρεοειδούς

Σε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για υποθυρεοειδισμό, οι χαμηλές τιμές TSH μπορεί να σημαίνουν:

 • Υπερβολική δόση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται για την αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών.
 • Αλληλεπίδραση που προκαλεί αυξημένη απορρόφηση ή δράση του φαρμάκου παρά τη σωστή δοσολογία
 • Υποθυρεοειδισμό κεντρικής αιτιολογίας

Σε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή υποθυρεοειδισμό, η χαμηλή τιμή της TSH συνήθως σημαίνει ότι απαιτείται συμπληρωματική αγωγή για τη μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών.

Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό ώστε να εξασφαλίσει την επιστροφή στα φυσιολογικά όρια τιμών των θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτό συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν οξεία ή υποξεία θυρεοειδίτιδα που σχετίζεται με εγκυμοσύνη ή με λήψη χημειοθεραπείας.

Παράγοντες που μπορούν να στρεβλώσουν τα αποτελέσματα για την TSH

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της TSH. Αυτοί οι παράγοντες καλό είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν καθώς οι τιμές που δίνει ένα εργαστήριο δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την πλήρη εικόνα για την κατάσταση ενός ασθενούς.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση που δε λαμβάνει υπόψιν τα συμπτώματα, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Λάθη στο εργαστήριο

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης της TSH είναι μη αναμενόμενη, η απλή επανάληψη της εξέτασης είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή.

Λάθη μπορούν να γίνουν κατά τη λήψη του αίματος, κατά την καταγραφή των αποτελεσμάτων ή το μπέρδεμα των δειγμάτων.

Από στατιστική άποψη, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος λαθών στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα θα πρέπει πάντα να ερμηνεύονται λαμβάνοντας υπόψιν τα κλινικά συμπτώματα και ευρήματα.

Αντισώματα

Τα αντισώματα θεωρείται ότι εμπλέκονται στην παραποίηση των ακριβών αποτελεσμάτων των εξετάσεων του θυρεοειδούς περίπου στο 1% των περιπτώσεων.

Σε μία επισκόπηση των μελετών του 2018 βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη παρεμβολή έλαβε χώρα στο 50% των ατόμων που έχουν αυτά τα αντισώματα οδηγώντας σε λάθος διάγνωση ή σε ακατάλληλες θεραπευτικές αγωγές:

 • Ετερόφιλα Αντισώματα: άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα ζωικής προέλευσης και θεραπείες με αντισώματα κατά κανόνα φέρουν αυτά τα ετερόφιλα αντισώματα.

Μία ασυμφωνία μεταξύ των τιμών της TSH και της ελεύθερης θυροξίνης (Free T4), ή μεταξύ των τιμών της TSH και των συμπτωμάτων του ασθενή θα πρέπει να προειδοποιεί τον θεράποντα ιατρό για μία πιθανή ανακρίβεια της εξέτασης.

 • Αντισώματα έναντι των υποδοχέων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης: αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές της TSH σε ανθρώπους που έχουν ή δεν έχουν παθήσεις του θυρεοειδούς.
 • Αντισώματα εναντίον συστατικών των αντιδραστηρίων πχ αντισώματα έναντι του ρουθηνίου, της στρεπταβιδίνης και της βιοτίνης.

Υγεία και συνήθειες

Αρκετοί ακόμα παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την TSH μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής:

 • H ώρα της ημέρας κατά την οποία διεξάγεται η εξέταση: Εάν ο ασθενής εξετάζεται μετά από νηστεία – πριν για παράδειγμα φάει οτιδήποτε για πρώτη φορά μέσα στην ημέρα – τα επίπεδα της TSH του μπορεί να είναι υψηλότερα από την περίπτωση κατά την οποία θα είχε φάει κάτι πριν την εξέταση.
 • Ασθένεια: Οξείες ή χρόνιες παθήσεις μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο ενδοκρινικό σύστημα και να οδηγήσουν σε παραποιημένα αποτελέσματα εξετάσεων.
 • Εγκυμοσύνη: Τα επίπεδα της TSH είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ανεξάρτητα από το εάν η έγκυος έχει ή όχι υποκείμενη πάθηση του θυρεοειδούς.
 • Φαρμακευτικές αγωγές: Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφένη μπορούν επίσης να τα επηρεάσουν.
 • Τροφές και συμπληρώματα διατροφής: τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο ή παράγονται από φύκια μπορούν να επιδράσουν στην εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιοτίνη.
 • Αλλαγές στον τρόπο που κοιμάται κανείς: η έλλειψη του καλού ύπνου έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Μέθοδος εξέτασης

Η εξέταση με λήψη αίματος με το τσίμπημα του δακτύλου είναι μία κάπως αμφιλεγόμενη πρακτική σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο εξετάσεων για την TSΗ.

Σε αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιείται το αίμα από ένα απλό τσίμπημα ενός δακτύλου αντί για το φλεβικό αίμα που συνήθως λαμβάνεται για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή.

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου θεωρούν ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίς να υπάρχει ανάγκη να ληφθεί η ποσότητα του αίματος που συνήθως λαμβάνεται στις απλές εξετάσεις.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτού του είδους η εξέταση δεν είναι προς το παρόν διαδεδομένη, δεν είναι γνωστό κατά πόσο είναι συγκρίσιμη με τις συμβατικές μεθόδους ελέγχου της TSH.

Ανακεφαλαίωση

Καμία εργαστηριακή εξέταση δεν είναι 100% συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την TSH.

O ασθενής θα πρέπει να συνεισφέρει από μέρους του στην ακρίβεια του αποτελέσματος όντας όσο το δυνατόν περισσότερο συνεπής στην απαιτούμενη τήρηση των κανόνων πριν εξεταστεί.

Για παράδειγμα οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα την ίδια ώρα της ημέρας, όχι σε ημέρες που ο εξεταζόμενος ασθενής, και πάντα μετά από έναν καλό ύπνο.

Όταν η TSH δεν αρκεί

Κατά τη διάγνωση, οι περισσότεροι θεράποντες ιατροί χρησιμοποιούν την εξέταση για TSH προκειμένου να αξιολογήσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να αποφασίσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, απλά και μόνο η γνώση της TSH του ασθενούς δεν αρκεί.

Για παράδειγμα, η ελεύθερη θυροξίνη συνήθως εξετάζεται παράλληλα με την TSH εφόσον ο γιατρός υποψιάζεται κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς λόγω πάθησης της υπόφυσης ή του υποθαλάμου.

Παρομοίως, εάν οι τιμές της TSH είναι φυσιολογικές αλλά ένα άτομο συνεχίζει να έχει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού, πιθανά να είναι καλό να ελέγχεται και η ελεύθερη θυροξίνη.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητα επαρκής ο έλεγχος της TSH για περιπτώσεις παρακολούθησης του υποθυρεοειδισμού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση συχνά ελέγχονται και η ολική και η ελεύθερη θυροξίνη.

Ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορούν να ζητηθούν κι άλλες εξετάσεις όπως αυτές της τριϊωδοθυρονίνης (T3), της ελεύθερης T3, της ανάστροφης ή αντίστροφης τριϊωδοθυρονίνης (rT3) και των θυρεοειδικών αντισωμάτων.

Σύνοψη

Το φυσιολογικό και βέλτιστο επίπεδο TSH για όλον τον κόσμο δεν είναι δυνατό να καθοριστεί.

Αυτό συμβαίνει διότι τα επίπεδα της TSH ποικίλουν με βάση διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η ηλικία, η κατάσταση του θυρεοειδούς, και πιθανώς και το αν κοιμάται κανείς καλά ή το πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγε.

Ο υπολογισμός του βέλτιστου επιπέδου για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά γίνεται αφού ο γιατρός συνυπολογίσει αυτούς τους παράγοντες όπως επίσης και όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζει αυτός που τον επισκέπτεται.

Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων μπορεί να βελτιωθεί με την διατήρηση σταθερών συνθηκών κατά την πραγματοποίηση των εξετάσεων.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές μεταξύ των οποίων κυμαίνεται η τιμή της TSH;

To φυσιολογικό εύρος τιμών για την TSH είναι μεταξύ 0,5 και 5 mU/l.

Τι σημαίνει η χαμηλή τιμή της TSH;

Μια χαμηλή τιμή της TSH – κάτω από 0,5 mU/l- είναι ενδεικτική ενός υπερλειτουργικού θυρεοειδούς, μίας κατάστασης που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Τι προκαλεί υψηλές τιμές TSH;

Μία υψηλή τιμή TSH – πάνω από 5 mU/l – είναι ενδεικτική ενός θυρεοειδούς που υπολειτουργεί, δηλαδή υποθυρεοειδισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Η εξέταση για την TSH είναι ο χρυσός κανόνας στη διάγνωση και στην παρακολούθηση παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Αλλά όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις ιατρικές εξετάσεις, υπάρχουν εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα, όπως επίσης υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανακριβή.

Είναι απολύτως πιθανό ο άνθρωπος να εμφανίζει συμπτώματα παρά τις φυσιολογικές τιμές της TSH. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ασθενής πρέπει να κινητοποιηθεί και να απευθυνθεί στον κατάλληλο γιατρό.

Ακόμα και μία «φυσιολογική» τιμή TSH μπορεί να είναι μη φυσιολογική για ένα συγκεκριμένο άτομο.

Και ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δε θα δώσει σημασία στην ανησυχία του ασθενούς, η δεύτερη γνώμη είναι πάντα μια καλή λύση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.