ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

10 μύθοι για την κατανάλωση αλκοόλ που πρέπει να σταματήσετε να αναπαράγετε

Από

Medbox

Σχετικά με το αλκοόλ, το όριο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας είναι συχνά θολό. Είτε πρόκειται για ένα πάρτι με φίλους είτε για αναφορές στην ποπ κουλτούρα, υπάρχουν αρκετά πράγματα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που παρερμηνεύονται.

Ζητήματα όπως οι δήθεν θεραπείες για το hangover, οι επιδράσεις των διαφόρων τύπων αλκοόλ και ακόμη και το πόσο αλκοόλ μπορούμε να αντέξουμε.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο να ζούμε σύμφωνα με κάποιες από αυτές τις “συμβουλές”, ορισμένοι από αυτούς τους μύθους για το αλκοόλ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

alcohol

Μύθος 1ος: Η κατανάλωση αλκοόλ σας ανεβάζει ψυχολογικά στα πάρτι

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις γύρω από το αλκοόλ είναι ότι σας δίνει ενέργεια, γεγονός που μπορεί να σας παρακινήσει να πιείτε περισσότερο, ειδικά σε κοινωνικές περιστάσεις.

Ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε κόπωση και υπερβολικό άγχος. Μπορεί να αναζητήσουμε το αλκοόλ σε ένα γιορτινό πάρτι για να διώξουμε αυτήν την κούραση, να ενισχύσουμε το επίπεδο ενέργειάς μας και να ανακουφιστούμε από το άγχος.

Όμως το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό για τον εγκέφαλο. Αρχικά δρα απενεργοποιώντας εκτελεστικές λειτουργίες όπως η κρίση, ο έλεγχος της διάθεσης και οι φυσικές αναστολές. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν αυτό ως μια αίσθηση συγκίνησης και ενθουσιασμού. Άλλοι όμως βιώνουν το αντίθετο: υπνηλία, λήθαργο και ακόμη και ένα αίσθημα κατάθλιψης.

Το συμπέρασμα; Το αλκοόλ παρεμβαίνει στη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε όταν πίνετε.

Μύθος 2ος: Μια μπύρα πριν τον ύπνο σας βοηθάει να κοιμηθείτε

Η χρήση οποιουδήποτε είδους αλκοολούχου ποτού προκειμένου να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, πάντα θα γυρίσει μπούμερανγκ, ακόμα κι αν προς στιγμήν νιώθετε ότι σας βοηθάει.

Η κατανάλωση μιας μπύρας πριν από τον ύπνο μπορεί να σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Ωστόσο, διακόπτει τον βαθύ ύπνο σας και θα ξυπνήσετε αργότερα με το αίσθημα ότι δεν είστε ξεκούραστοι και έχετε πονοκέφαλο.

Κανονικά, το σώμα σας περνά σε κύκλους από ελαφρές και βαθιές φάσεις ύπνου. Το αλκοόλ αναστέλλει τον αναζωογονητικό ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και αργότερα προκαλεί “REM rebound”, με εφιάλτες και προβλήματα ύπνου.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση αλκοόλ διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο και καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού προγράμματος ύπνου. Συχνά, αυτό οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ ή σε κατάχρηση ηρεμιστικών στην προσπάθεια για να κοιμηθούμε.

Μύθος 3ος: Ένας ιρλανδικός καφές ή ένα κονιάκ θα σας κρατήσει ζεστούς

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ένα αλκοολούχο ποτό – ειδικά κάτι όπως ένας ιρλανδικός καφές ή ένα κονιάκ – μπορεί να ζεστάνει το σώμα σας όταν κάνει κρύο. Αλλά αυτό είναι απλώς μια προσωρινή αίσθηση που νιώθετε.

Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να κάνει το δέρμα σας να αισθάνεται ζεστό. Ωστόσο, με απατηλό τρόπο μειώνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας.

Το σώμα σας κανονικά αποθηκεύει ζεστό αίμα στον πυρήνα του για να διαφυλάξει τις σημαντικές λειτουργίες των οργάνων. Το αλκοόλ διαστέλλει τεχνητά τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα σας, επιτρέποντας στο ζεστό αίμα να διαφύγει από τον πυρήνα σας στην περιφερική κυκλοφορία, όπου ψύχεται. Το αποτέλεσμα: Το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τα ζωτικά όργανα ζεστά, καθώς η συνολική σας θερμοκρασία πέφτει.

Με άλλα λόγια, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε δύσκολες καιρικές συνθήκες, μην βασίζεστε σε ένα ποτό για να σας κρατήσει ζεστούς.

Μύθος 4ος: Μια μπύρα είναι λιγότερο δυνατή από ένα ποτό

Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι γύρω από τους διαφορετικούς τύπους αλκοόλ και τον τρόπο που σας επηρεάζουν. και ενώ πίνοντας μια χαλαρή μπύρα με φίλους μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο έντονα σε σχέση με ένα αλκοολούχο κοκτέιλ, αυτά τα δύο είδη είναι πιο παρεμφερή από όσο νομίζετε.

Σύμφωνα με τους δικούς, είτε πίνετε μια pale ale είτε ένα Moscow Mule, συνήθως καταναλώνετε παρόμοια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό καταναλώνετε αυτό θα έχει παρόμοια επίδραση στο σώμα σας και στην ικανότητά σας να λειτουργείτε.

Αυτός ο μύθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής αν σας κάνει να πίνετε περισσότερο από όσο μπορείτε να αντέξετε – γι’ αυτό να προσέχετε πάντα την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στα ποτά σας και να είστε ειλικρινείς με το τι μπορεί να αντέξει ο οργανισμός σας.

Μύθος 5ος: Ο καφές μπορεί να σας ξεμεθύσει όταν έχετε πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι ο καφές σας επαναφέρει στην πραγματικότητα με πολλούς τρόπους, δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτόν για να διώξετε το αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, ο καφές δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας, το οποίο είναι ο κύριος παράγοντας για τον προσδιορισμό του επιπέδου της μέθης σας.

Η κατανάλωση καφέ ή άλλων προϊόντων καφεΐνης μετά από ένα ποτό μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας και να σας κάνει να αισθάνεστε ενεργοποιημένοι και πιο ξύπνιοι ή σε εγρήγορση.

Με άλλα λόγια, ο καφές μπορεί απλώς να καλύψει την αίσθηση ότι είστε μεθυσμένοι, κάτι που και πάλι δεν είναι καλό. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ξέρετε αν έχετε πιει πάρα πολύ ή όχι. Η εγρήγορση μπορεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι δεν είστε τόσο μεθυσμένοι ή ζαλισμένοι όσο είστε στην πραγματικότητα, και μπορεί να αποφασίσετε να πιείτε άλλο ένα ποτό ή να οδηγήσετε μέχρι το σπίτι.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να παρακολουθείτε πόση ώρα μπορεί να παραμείνει το αλκοόλ στον οργανισμό σας, να πίνετε πολύ νερό και να περιμένετε το σώμα σας να τα αποβάλει όλα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σύντομες λύσεις.

Μύθος 6ος: Όλα τα φύλα αντιδρούν στο αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο

Η κατανάλωση αλκοόλ τείνει να παράγει υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, λόγω της διαφοράς στο σωματικό βάρος και τη σύνθεση του σώματος. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό μέθης για τις γυναίκες.

Το αλκοόλ διαλύεται στο νερό και οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους από τους άνδρες. Έτσι, αν μια γυναίκα και ένας άνδρας με το ίδιο βάρος καταναλώσουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της γυναίκας θα αυξηθεί συνήθως ταχύτερα από τη συγκέντρωσή στο αίμα του άνδρα.

Αλλά ενώ οι γυναίκες μπορεί να φτάσουν το όριο της ” οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ” – έως 0,50 g/l στο αίμα ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και κάτω -το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση ακόμα κι όταν τα επίπεδά του στο αίμα είναι πολύ χαμηλότερα. Έτσι, το “”μην πίνετε και οδηγείτε”” παραμένει μια καλή συμβουλή για όλους.

Μύθος 7ος: Το ποτό μειώνει το στρες και το άγχος

Αν έχετε ακούσει ποτέ τη φράση ότι μερικά ποτά μπορεί να μας “χαλαρώσουν” μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, ίσως πιστεύετε το μύθο ότι το αλκοόλ μπορεί να σας ηρεμήσει. Και ενώ το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώσετε πιο χαλαροί και άνετοι (και πάλι επειδή είναι κατασταλτικό), τα αποτελέσματα δεν διαρκούν πολύ. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο άγχος την επόμενη μέρα.

Έτσι, ενώ μπορεί προσωρινά να αισθάνεστε άνετα τη στιγμή εκείνη, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο αγχωμένοι την επόμενη μέρα.

Εάν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως τρόπο να αμβλύνετε τα συμπτώματα του άγχους σας, αυτό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα στη συνέχεια – λόγω του γεγονότος ότι δεν μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε σωστά τα συναισθήματά σας.

Πολλοί από εμάς αναζητούμε μια γρήγορη λύση για να επιλύσουμε το πρόβλημά μας. Όλοι μας έχουμε αναπτύξει συνήθειες που ενισχύουν την άμεση ικανοποίηση και έχουμε ανάγκη από άμεσα αποτελέσματα. Ένα άλλο ζήτημα με την άμβλυνση των συμπτωμάτων του άγχους σας είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσουμε ανοχή στο αλκοόλ και απαιτείται να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ για να έχουμε το ίδιο αμβλυντικό αποτέλεσμα.

Μύθος 8ος: Το αλκοόλ βλάπτει μόνο το συκώτι σας

Αν ένα πρόσφατο ραντεβού με τον γιατρό σας αποκάλυψε ότι το συκώτι σας είναι σε καλή κατάσταση, μη νομίζετε ότι αυτό αποτελεί μια δικαιολογία για να πίνετε πολύ. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματός σας. Σε αυτά συγκαταλέγονται η καρδιά σας, η αρτηριακή σας πίεση, τα νεφρά και η ψυχική σας υγεία.

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ απορροφάται μέσω της βλεννογόνου μεμβράνης του λαιμού και του οισοφάγου σας, όπου εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και θέτει σε κίνδυνο όλα τα όργανα του σώματός σας.

Το αλκοόλ είναι επίσης φλεγμονώδες και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Μύθος 9ος: Η ανάμειξη ενεργειακών ποτών και αλκοόλ είναι ΟΚ

Μπορεί να νομίζετε ότι η ανάμειξη ενός ενεργειακού ποτού με το ποτό σας θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις επιδράσεις του αλκοόλ που προκαλούν υπνηλία. Αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αναμειγνύετε αλκοόλ με καφεΐνη, αυτός ο συνδυασμός ενεργειακού ποτού μπορεί επίσης να προκαλέσει συγκαλυμμένη μέθη – η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σας. Επίσης ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένη αφυδάτωση, διαταραχή του ύπνου, ακόμη και καρδιακά προβλήματα.

Μύθος 10ος: Η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ μπορεί να θεραπεύσει το hangover

Τέλος, η μέθοδος της “τρίχας του σκύλου” (ένα θεραπευτικό ποτηράκι για συμπτώματα μέθης) είναι άλλος ένας μύθος για το αλκοόλ που επαναλαμβάνεται πάρα πολλές φορές. Ουσιαστικά, αυτό το “κόλπο” υποστηρίζει ότι μπορείτε να εξαλείψετε το hangover σας με περισσότερο αλκοόλ. Από όλες τις σκιώδεις θεραπείες για το hangover που κυκλοφορούν εκεί έξω, αυτή μπορεί να είναι η πιο επιβλαβής.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ μπορεί να νιώθετε ότι απομακρύνετε το hangover και τη ναυτία σας κατεβάζοντας περισσότερα ποτά, κάνοντας κάτι τέτοιο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καθυστερήσετε τη διαδικασία ανάρρωσής σας. Το μόνο που κάνετε είναι να προσθέτετε περισσότερες τοξίνες στο σώμα σας που ήδη δουλεύει υπερωρίες για να καθαρίσει το αλκοόλ που έχετε ήδη καταναλώσει.

by

Medbox

Related Articles

Η ανάμειξη των αλκοολούχων ποτών προκαλεί hangover;

ΑΛΚΟΟΛ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ, ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Η ανάμειξη των αλκοολούχων ποτών προκαλεί hangover;

By Medbox

Share via
Copy link