ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Καρκίνος του Μαστού: 14 Σημαντικές Ερωτήσεις για τον Γιατρό Σας

Από

Medbox

Αμέσως μόλις ακούσετε τον γιατρό σας να σας λέει: “Έχετε καρκίνο του μαστού“, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω λέξεις. Το μυαλό σας πιθανότατα έχει αναστατωθεί και δεν είστε προετοιμασμένες (κανείς δεν είναι) να κάνετε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με την πρόγνωση και τις επιλογές σας σε ιατρικό επίπεδο.

Αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας. Οι απαντήσεις που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Έχετε επίσης κατά νου ότι ο γιατρός σας μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις αμέσως. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Αλλά το να έχετε αυτές τις ερωτήσεις πρόχειρες μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη διάγνωσή σας και τη διαδικασία της θεραπείας – επομένως, αν ο γιατρός σας δεν έχει όλες τις απαντήσεις τώρα, κρατήστε τις πρόχειρες για να τις ξαναρωτήσετε αργότερα.

m1 2
Καρκίνος του Μαστού: 14 Σημαντικές Ερωτήσεις για τον Γιατρό Σας

1. “Τι είδους καρκίνο του μαστού έχω;”

Οι καρκίνοι του μαστού δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι γιατροί τους ταξινομούν με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από το από πού προέρχονται τα καρκινικά κύτταρα. Η προέλευσή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για το αν ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί ή όχι, και αυτό συμβάλλει στην υπαγόρευση του είδους της θεραπείας που θα λάβετε.

Διηθητικό/επιθετικό καρκίνωμα του πόρου (IDC): Έως και το 80% των καρκίνων του μαστού ξεκινούν από τους γαλακτοφόρους πόρους και στη συνέχεια αναπτύσσονται στον λιπώδη ιστό του μαστού σας. Από εκεί, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να κάνουν περαιτέρω μετάσταση (εξάπλωση) σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα (ILC): Άλλο ένα 10% των καρκίνων του μαστού ξεκινούν από τους γαλακτοπαραγωγούς αδένες σας, ή λοβίδια. Είναι επίσης σε θέση να εξαπλωθούν.

Σπανιότεροι καρκίνοι του μαστού μπορεί να αφορούν τη θηλή σας, τον συνδετικό ιστό του μαστού σας ή τις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων ή των λεμφαγγείων.

Και ορισμένοι καρκίνοι του μαστού είναι μη επεμβατικοί, δηλαδή περιορίζονται μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους σας και δεν έχουν εξαπλωθεί. Αυτό ονομάζεται καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS), μερικές φορές γνωστό ως καρκίνος του μαστού σταδίου 0.

Γενικά, η πρόγνωση για ασθενείς με DCIS είναι πολύ καλή.

2. “Πόσο μεγάλος είναι ο όγκος μου; “

Το μέγεθος του όγκου σας είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την πορεία της θεραπείας σας. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το μέγεθος του όγκου σας για να “σταδιοποιήσει” ή να κατηγοριοποιήσει περαιτέρω τον καρκίνο σας (εξηγείται λεπτομερώς στην επόμενη ερώτηση).

Για να προσδιορίσετε τις εκτιμώμενες διαστάσεις του όγκου σας, οι θεράποντες ιατροί σας θα πραγματοποιήσουν μια φυσική εξέταση και θα διενεργήσουν εξετάσεις που μπορεί να είναι οι εξής:

 • Μια μαστογραφία.
 • Υπερηχογράφημα μαστού.
 • Μια μαγνητική τομογραφία του μαστού σας.

Το ακριβές μέγεθος δεν θα είναι γνωστό μέχρι ο παθολογοανατόμος να μελετήσει τον όγκο μετά τη χειρουργική του αφαίρεση.

3. “Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος μου; “

Η σταδιοποίηση του καρκίνου είναι ένας τρόπος ταξινόμησης του καρκίνου σας, με τα στάδια 0 έως IV να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του όγκου σας και τον βαθμό στον οποίο έχει κάνει μεταστάσεις (εξαπλωθεί). Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιοποίηση περιλαμβάνουν επίσης βιολογικούς παράγοντες όπως οι ER/PR, HER2/neu και το βαθμό (οι οποίοι εξηγούνται αναλυτικά στις ερωτήσεις που ακολουθούν).

Ένα υψηλότερο στάδιο σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και ευρύτερη κατανομή των καρκινικών κυττάρων όπως όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το στήθος σας στο ήπαρ, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο.

4. “Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στους λεμφαδένες μου;”

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόβλεψης της σοβαρότητας του καρκίνου του μαστού είναι αν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας. Αυτά τα όργανα σε σχήμα φασολιού, που βρίσκονται στις μασχάλες σας και σε άλλα σημεία του σώματός σας, αποτελούν κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Λειτουργούν ως φίλτρο για το υγρό που ρέει μέσα από τα κύτταρα και τους ιστούς σας.

Η προσβολή των λεμφαδένων μπορεί δυνητικά να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας σας. Όταν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, μπορεί να συζητήσουμε πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η χημειοθεραπεία.

5. “Τι βαθμού είναι ο όγκος μου;”

Η ταξινόμηση του όγκου δεν ταυτίζεται με τη σταδιοποίηση. Και οι δύο αποτελούν δείκτες της σοβαρότητας και της πρόγνωσης του καρκίνου σας, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια.

Η σταδιοποίηση ασχολείται με το μέγεθος του όγκου, τη θέση και την κατανομή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα σας. Η ταξινόμηση βασίζεται στο πώς εμφανίζονται τα καρκινικά κύτταρα στο μικροσκόπιο. Τα κύτταρα με μη φυσιολογική εμφάνιση είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Ο βαθμός συνήθως κυμαίνεται από 1 έως 3 και ένας υψηλότερος βαθμός αντιπροσωπεύει πιο γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα – έναν πιο επιθετικό καρκίνο. Είναι δυνατόν να έχετε έναν όγκο σταδίου Ι που είναι σχετικά μικρός και περιορισμένος, αλλά που είναι επίσης βαθμού 3, πιο επιθετικός καρκίνος.

6. “Ποια είναι η κατάσταση των υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης;”

Οι ορμόνες του σώματός σας, ιδίως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο καρκίνος του μαστού σας.

Τα φυσιολογικά κύτταρα διαθέτουν υποδοχείς που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών σημάτων) από τις ορμόνες σας – κάτι σαν τον τρόπο με τον οποίο το κινητό σας τηλέφωνο λαμβάνει δορυφορικά σήματα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να διαθέτουν υποδοχείς ορμονών, γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιούν τη ρύθμιση της φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης από το σώμα σας.

Για να προσδιοριστεί η κατάσταση του υποδοχέα οιστρογόνων και του υποδοχέα προγεστερόνης (ER/PR), ο γιατρός σας θα παραγγείλει βιοψία μαστού με την οποία εξετάζεται ένα δείγμα καρκινικών κυττάρων.

Εάν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σας έχουν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, είναι ER/PR-θετικά και είναι ικανά να ανιχνεύουν το σήμα των οιστρογόνων και να το χρησιμοποιούν για να προωθήσουν την ανάπτυξή τους. Εάν τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αυτούς τους υποδοχείς, δηλαδή είναι ER/PR-αρνητικά, δεν μπορούν να λάβουν το μήνυμα του σήματος ανάπτυξης.

Περίπου το 70% των ασθενών με καρκίνο του μαστού είναι θετικές σε ER/PR. Οι προοπτικές για τους ER/PR-θετικούς όγκους είναι καλύτερες από τους ER/PR-αρνητικούς όγκους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί μπορούν να εκμεταλλευτούν την παρουσία των υποδοχέων, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο κατά των οιστρογόνων, όπως η ταμοξιφαίνη, για να μπλοκάρουν τους υποδοχείς, γεγονός που εμποδίζει το σήμα ανάπτυξης των οιστρογόνων. Ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα φάρμακα όπως οι αναστολείς της αρωματάσης, ένα είδος ορμονοθεραπείας που μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας για να στερήσει από τα καρκινικά κύτταρα το καύσιμο. Σε ER/PR-θετικούς όγκους, άλλα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς CDK4/6 μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ER/PR-θετικοί ασθενείς μπορεί να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν αντιοιστρογονικά χάπια για διάστημα 5-10 ετών.

Αλλά εάν ο καρκίνος σας είναι ER/PR-αρνητικός, αυτές οι θεραπείες δεν αποτελούν επιλογή.

Οι ER/PR-αρνητικοί όγκοι που είναι πιο επιθετικοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Επειδή δεν διαθέτουν υποδοχείς, τα αντιοιστρογονικά χάπια δεν λειτουργούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία είναι γενικά η προτιμώμενη θεραπεία.

m2 2
Καρκίνος του Μαστού: 14 Σημαντικές Ερωτήσεις για τον Γιατρό Σας

7. ‘Ποια είναι η κατάσταση HER2 μου;’

Το HER2, που σημαίνει υποδοχέας 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, είναι ένας άλλος τύπος υποδοχέα αυξητικού σήματος (μερικές φορές γνωστός ως κεραία) που μπορεί να υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού σας. Περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί.

Αυτή η διάγνωση φέρνει τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα νέα. Τα κακά: Οι HER2-θετικοί όγκοι τείνουν να αναπτύσσονται πιο επιθετικά από τους HER2-αρνητικούς όγκους. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως και στους ER/PR-θετικούς καρκίνους, πολλά φάρμακα μπορούν να απενεργοποιήσουν τον υποδοχέα ανάπτυξης HER2.

Ορισμένα φάρμακα που στοχεύουν στο HER2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε αυτό και έχουν βελτιώσει δραματικά την πρόγνωση για τους HER2-θετικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πλέον εξίσου καλά με εκείνα των HER2-αρνητικών όγκων.

Ορισμένοι HER2-θετικοί όγκοι – εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι από μισό εκατοστό ή που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας – θα χρειαστούν θεραπεία με χημειοθεραπεία και ένα από τα φάρμακα που στοχεύουν ειδικά τον υποδοχέα HER2, όπως η τραστουζουμάμπη ή η περτουζουμάμπη.

8. ‘Θα χρειαστώ χειρουργική επέμβαση; Τι είδους χειρουργική επέμβαση πρέπει να κάνω;’

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση, αλλά η απάντηση μπορεί να μην είναι οριστική, ιδίως στην αρχή. Θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να έχετε περισσότερες από μία επιλογές.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αν ο καρκίνος πρέπει να χειρουργηθεί και το είδος της επέμβασης μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως:

 • Το στάδιο του καρκίνου.
 • Το μέγεθος του όγκου.
 • Η κατάσταση HER2.
 • Εάν ο όγκος είναι τριπλά αρνητικός (δηλαδή εάν είναι και ER/PR-αρνητικός και HER2-αρνητικός).
 • Η θέση του όγκου.
 • Το μέγεθος του μαστού σας.
 • Η προσωπική σας επιλογή.
 • Τα αποτελέσματα των γενετικών δοκιμών.

Δεν μπορούν αρχικά να αφαιρεθούν χειρουργικά όλοι οι καρκίνοι του μαστού. Αλλά για τους καρκίνους του μαστού που είναι χειρουργήσιμοι, οι δύο μεγάλες κατηγορίες επιλογών είναι

 • Η χειρουργική αφαίρεση όγκου, μια χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού που συχνά συνδυάζεται με ακτινοβολία.
 • Η μαστεκτομή, η αφαίρεση του περισσότερου ή όλου του ιστού του μαστού (μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων των κοντινών λεμφαδένων).

9. ‘Θα χρειαστώ ακτινοβολία;’

Οι ογκολόγοι συστήνουν γενικά θεραπεία με ακτινοβολία σε άτομα με καρκίνο του μαστού που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μόνο για την αφαίρεση του όγκου τους (ογκεκτομή) ή των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Εάν έχετε υποβληθεί σε μαστεκτομή, η ακτινοβολία μπορεί να συνιστάται εάν θεωρείστε υψηλού κινδύνου, ιδίως εάν:

 • Ο όγκος σας είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά.
 • Οι λεμφαδένες σας είναι εμπλεκόμενοι.
 • Έχετε άλλα βιολογικά χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου.

10. ‘Θα χρειαστώ χημειοθεραπεία;’

Η χημειοθεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων ή την επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, αποτελεί μια επιλογή για ασθενείς με καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου.

 • Μπορεί να χρειαστείτε χημειοθεραπεία εάν:
 • Ο όγκος είναι υψηλότερου βαθμού, ER/PR-αρνητικός, HER2-αρνητικός ή τριπλά αρνητικός.
 • Ο όγκος είναι HER2-θετικός.
 • Συμμετέχουν οι λεμφαδένες σας.
 • Ο καρκίνος σας έχει υψηλή πιθανότητα υποτροπής, με βάση το αποτέλεσμα του γονιδιωματικού ελέγχου
 • Είστε κάτω των 40 ετών.

11. “Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν;”

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Η ειδική θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του όγκου σε επίπεδο ER/PR/HER2, το πόσο προχωρημένος είναι και άλλους παράγοντες.

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Εάν ο όγκος είναι τριπλά αρνητικός και τοπικά εξελιγμένος -δηλαδή είναι σταδίου ΙΙ και άνω- η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει μια ανοσοθεραπεία που ονομάζεται πεμπρολιζουμάμπη (Keytruda®) για τη συρρίκνωση του όγκου. Στη συνέχεια, η ανοσοθεραπεία συνεχίζεται για ένα έτος.

Εάν ο καρκίνος του μαστού σας είναι HER2-θετικός, η θεραπεία σας θα περιλαμβάνει φάρμακα που στοχεύουν στο HER2, όπως:

 • Trastuzumab (Herceptin®).
 • Περτουζουμάμπη (Perjeta®).
 • Trastuzumab emtansine (Kadcyla®).
 • Trastuzumab deruxteca (Enhertu®).
 • Νερατινίμπη (Nerlynx®).

Αλλά αυτά τα φάρμακα δεν είναι χημειοθεραπεία. Όσο τα παίρνετε, τα μαλλιά που χάσατε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας θα ξαναφυτρώσουν και το επίπεδο ενέργειάς σας θα βελτιωθεί

Εάν έχετε όγκο υψηλού κινδύνου που είναι θετικός σε ER/PR και αρνητικός σε HER2, θα σας συνταγογραφηθεί αντιοιστρογονική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ενημερώσει για νεότερα φάρμακα, όπως οι αναστολείς CDK 4/6. Αυτά περιλαμβάνουν την αμπεμακικλίμπη (Verzenio®) ή/και τη ριβοκικλίμπη (Kisqali®).

Εάν είστε φορέας του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 και έχετε όγκο υψηλού κινδύνου, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για νέα φάρμακα όπως η ολαπαρίμπη (Lynparza®).

12. “Τι γίνεται με τις μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές;”

Εάν έχετε ER/PR-θετικό όγκο του μαστού, οι ογκολόγοι συνιστούν ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της αντιοιστρογονικής θεραπείας για 5 έως 10 χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου σας, εκτός εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις (συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνετε).

Συνήθως, η αντιοιστρογονική θεραπεία είναι ένα χάπι μία φορά την ημέρα. Εάν δεν έχετε εισέλθει ακόμη στην εμμηνόπαυση, η ταμοξιφαίνη (Nolvadex® ή Soltamox®) είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο- οι μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς έχουν πολλές επιλογές.

Επιπλέον, χρησιμοποιούμε άλλα φάρμακα μακράς διάρκειας, όπως η ολαπαρίμπη για άτομα με μετάλλαξη του γονιδίου BRCA και η αμπεμακικλίμπη ή η ριβοκικλίμπη για άτομα με ER/PR-θετικούς, HER2-αρνητικούς όγκους με χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου. Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την προστασία των οστών, όπως το ζολεδρονικό οξύ, για την ενίσχυση των οστών και τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής για περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια.

13. “Πρέπει να συμμετάσχω σε μία κλινική δοκιμή;”

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, χάρη στην προθυμία των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε δοκιμές νεότερων θεραπευτικών επιλογών.

Για οποιοδήποτε στάδιο του καρκίνου του μαστού, μια καλά πραγματοποιημένη κλινική δοκιμή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη θεραπευτική σας επιλογή. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια δοκιμή, ο γιατρός σας μπορεί να σας απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που έχετε σχετικά με τη συμμετοχή, ώστε να μπορέσετε να διαπιστώσετε αν είναι κατάλληλη για εσάς.

14. “Τι είναι ο γονιδιωματικός έλεγχος και τι είδους εξέταση θα κάνω;”

Υπάρχουν δύο είδη γονιδιωματικών εξετάσεων: η βλαστική και η σωματική. Αυτές εξετάζουν πιθανές γενετικές μεταλλάξεις στα κύτταρά σας.

Οι εξετάσεις βλαστικής σειράς αποκαλύπτουν αν είστε φορέας ενός γονιδίου που σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή άλλους καρκίνους, όπως οι μεταλλάξεις BRCA1 ή BRCA2. Θα κάνετε αυτού του είδους τις εξετάσεις εάν:

 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών ή άλλων καρκίνων.
 • Είστε κάτω από 50 ετών.
 • Έχετε τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
 • Συνήθως, συνιστάται διαβούλευση με γενετικό σύμβουλο για να οριστικοποιηθεί ο κίνδυνος και το όφελος της γενετικής εξέτασης.

Οι γονιδιωματικές εξετάσεις όπως το Oncotype DX® ή το MammaPrint® μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα φροντίδας υγείας σας να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά του όγκου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πιθανότητας υποτροπής ή του οφέλους από διάφορες μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από τη χημειοθεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι εξετάσεις δεν γίνονται για HER2-θετικούς ή τριπλά αρνητικούς όγκους.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link