Θηλασμός

15 Μύθοι για τον θηλασμό. Αλήθεια εναντίον Φαντασίας

MEDBOX NEWSROOM
Από MEDBOX NEWSROOM
9 Λεπτά

Πάντα πονάει στην αρχή

Πολλές γυναίκες που κάνουν παιδί βιώνουν πόνο στη θηλή στην αρχή, όταν προσπαθούν να μάθουν πώς να αρπάζει το μωρό τη θηλή τους και πώς να την τοποθετούν.

Contents
Πάντα πονάει στην αρχήΤο μωρό σας θα ξέρει αυτόματα τι να κάνειΘα δεθείτε αμέσως με το μωρό σαςΠρέπει να διακόψετε τον θηλασμό αν μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετεΠρέπει να έχετε τέλεια διατροφή για να θηλάσετεΕίναι σύνηθες να μην έχετε αρκετό γάλα για το μωρό σαςΘα πρέπει να περιμένετε ότι θα έχετε προβλήματα με το θηλασμόΔεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αν θηλάζετεΤο μωρό σας στην πραγματικότητα σας χρησιμοποιεί ως πιπίλα αν διαπιστώσετε ότι θέλει να θηλάζει συχνάΘα πρέπει να απογαλακτίσετε το μωρό σας μόλις αρχίσει να τρώει στερεά τροφή.Θα καταλήξετε με πεσμένο στήθος μετά το θηλασμόΟ θηλασμός σας βοηθά να χάσετε βάροςΟ σύντροφός σας δεν θα έχει κανένα ρόλο ή δεν θα έχει τρόπο να βοηθήσει αν θηλάζετεΑν δεν μπορείτε να αντλήσετε πολύ γάλα, τότε μάλλον δεν έχετε αρκετό γάλα.Εάν το μωρό σας θέλει να θηλάζει συχνά, δεν έχετε αρκετό γάλα ή το γάλα σας δεν είναι αρκετά λιπαρό ή χορταστικό

Αλλά όταν το μωρό έχει προσκολληθεί καλά στο στήθος, αυτό δεν πρέπει να πονάει.

Είναι συνηθισμένο να υπάρχει κάποιο μικρό τράβηγμα όταν το μωρό σας προσκολλάται για πρώτη φορά, αλλά αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Το μωρό σας θα ξέρει αυτόματα τι να κάνει

Τα μωρά γεννιούνται με αντανακλαστικά που τα βοηθούν με το τάισμα, όπως το αντανακλαστικό αναζήτησης, το αντανακλαστικό του θηλασμού και το αντανακλαστικό του βηματισμού (αυτό βοηθά το μωρό σας να συρθεί στο στήθος!), σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας θα γεννηθεί γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Εσείς και το μωρό σας μαθαίνετε μαζί.

th1 1
15 Μύθοι για τον θηλασμό. Αλήθεια εναντίον Φαντασίας

Θα δεθείτε αμέσως με το μωρό σας

Ο θηλασμός απαιτεί να κρατάτε το μωρό σας κοντά σας σε τακτική βάση. Επίσης, απελευθερώνει “καλές” ορμόνες όπως η προλακτίνη και η οξυτοκίνη που σας βοηθούν να δεθείτε με το μωρό σας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση ερευνών του 2020.

Αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι όλες οι μητέρες που θηλάζουν θα νιώσουν αυτόματα δεμένες με τα μωρά τους. Το να αγαπήσετε το μωρό σας είναι μια διαδικασία και δεν πειράζει αν σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο.

Πρέπει να διακόψετε τον θηλασμό αν μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε

Ο όρος “απογαλακτισμός” αναφέρεται στη διαδικασία να συνηθίσει το μωρό σας σε τροφές εκτός του μητρικού γάλακτος.

Πολλές μητέρες επιλέγουν να απογαλακτίσουν το μωρό αν μείνουν έγκυες ενώ θηλάζουν (και αυτό δεν είναι κακό!). Η συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης μια ορθή επιλογή.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) αναφέρει ότι ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένος και εφόσον η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και χαμηλού κινδύνου, δεν υπάρχει λόγος απογαλακτισμού.

Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να θηλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές επιλέγουν να θηλάζουν και τα δύο μωρά μαζί μετά τον ερχομό του νέου μωρού.

Πρέπει να έχετε τέλεια διατροφή για να θηλάσετε

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας όσο θηλάζετε. Θα παράγετε θρεπτικό γάλα για το μωρό σας ανεξάρτητα από το πώς τρώτε.

Θα χρειαστείτε επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια του θηλασμού και θα διψάτε περισσότερο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Είναι σύνηθες να μην έχετε αρκετό γάλα για το μωρό σας

Τα προβλήματα με την παροχή γάλακτος είναι υπαρκτά και ορισμένες μητέρες που θηλάζουν έχουν ιατρικά, ορμονικά ή ανατομικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την παραγωγή επαρκούς γάλακτος.

Ωστόσο, οι περισσότερες θηλάζουσες γονείς είναι σε θέση να παράγουν αρκετό γάλα για τα μωρά τους εάν θηλάζουν συχνά και διασφαλίζουν ότι τα μωρά τους είναι καλά προσκολλημένα στο στήθος.

Θα πρέπει να περιμένετε ότι θα έχετε προβλήματα με το θηλασμό

Μπορεί να έχετε ακούσει αυτό που ακούγεται πολύ συχνά (σαν κλισέ αστικός μύθος) για νέους που αντιμετώπισαν προβλήματα με το θηλασμό, και αυτό όντως συμβαίνει.

Αλλά υπάρχουν εξίσου πολλοί γονείς που έχουν ελάχιστα προβλήματα ή είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις όποιες προκλήσεις με μερικές μικροαλλαγές. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε το θηλασμό περιμένοντας τα χειρότερα.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αν θηλάζετε

Εάν θηλάζετε αποκλειστικά και μόνο κατά απαίτηση ( ακόμα και τη νύχτα), δεν σας έχει έρθει ακόμα περίοδος και το μωρό σας είναι κάτω των 6 μηνών, είναι απίθανο να είστε γόνιμη, σύμφωνα με το CDC.

Αλλά αυτά είναι πολλά “αν”, και ακόμη και αυτά τα κριτήρια δεν είναι αλάνθαστα. Επομένως, ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε, και είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις αν δεν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος κατά αυτήν την περίοδο.

Το μωρό σας στην πραγματικότητα σας χρησιμοποιεί ως πιπίλα αν διαπιστώσετε ότι θέλει να θηλάζει συχνά

Παρόλο που μερικά μωρά δεν έχουν πρόβλημα με την κατανομή των θηλασμών τους κάθε 3 ώρες περίπου, πολλά έχουν ανάγκη να θηλάζουν πιο συχνά από αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Δεν μπορείτε να θηλάζετε ένα μωρό πάρα πολύ συχνά!

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο θηλασμός δεν αφορά μόνο τη διατροφή: είναι χαρακτηριστικό ότι το μωρό σας έρχεται σε εσάς για παρηγοριά αλλά και για φαγητό, το οποίο είναι επίσης μια πραγματική και έγκυρη ανάγκη.

th2 1
15 Μύθοι για τον θηλασμό. Αλήθεια εναντίον Φαντασίας

Θα πρέπει να απογαλακτίσετε το μωρό σας μόλις αρχίσει να τρώει στερεά τροφή.

Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να τρώνε στερεές τροφές κάποια στιγμή στα μέσα του πρώτου έτους της ζωής τους.

Αλλά το μητρικό γάλα (ή η βρεφική τροφή) θα πρέπει να παραμείνει η κύρια τροφή τους τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.

Μετά τους 12 μήνες, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια του θηλάζοντος γονέα.

Τα μωρά συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντική διατροφή και ανοσολογική προστασία από το μητρικό γάλα όσο συνεχίζουν να θηλάζουν.

Θα καταλήξετε με πεσμένο στήθος μετά το θηλασμό

Όποια γυναίκα περνάει από εγκυμοσύνη θα παρατηρήσει αλλαγές στο στήθος της.

Το γεγονός αυτό, καθώς και τα φυσικά αποτελέσματα της γήρανσης και της αύξησης του βάρους είναι αυτά που προκαλούν χαλάρωση των μαστών, όχι ο ίδιος ο θηλασμός.

Ο θηλασμός σας βοηθά να χάσετε βάρος

Ο θηλασμός συχνά διαφημίζεται ως ένας τέλειος τρόπος για να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης σας.

Η αλήθεια είναι ότι μερικές γυναίκες χάνουν βάρος ενώ θηλάζουν, σύμφωνα με έρευνα του 2013. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, όμως, άλλες γυναίκες δεν τα καταφέρνουν.

Ο θηλασμός απαιτεί επιπλέον θερμίδες και ορισμένοι γονείς διαπιστώνουν ακόμη και ότι παίρνουν βάρος.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι να επικεντρωθείτε στην καλή διατροφή και όχι στα νούμερα της ζυγαριάς.

Ο σύντροφός σας δεν θα έχει κανένα ρόλο ή δεν θα έχει τρόπο να βοηθήσει αν θηλάζετε

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός σημαίνει ότι ο σύντροφός τους δεν θα έχει τίποτα να κάνει.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Ναι, εσείς είστε αυτή που παράγει και προσφέρει το γάλα, αλλά και ο σύντροφός σας έχει πολλά να κάνει.

Μπορεί να σας φέρνει το μωρό σας για τάισμα, να σας παραδίδει όλα τα σνακ και τα ποτά, να κάνει το μωρό να ρεύεται, να του αλλάζει την πάνα, να το ξανακοιμίζει, να το λικνίζει στον ύπνο, να το ηρεμεί όταν είναι ανήσυχο… ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Αν δεν μπορείτε να αντλήσετε πολύ γάλα, τότε μάλλον δεν έχετε αρκετό γάλα.

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην άντληση και δεν μπορούν όλοι να “χαλαρώσουν” τόσο εύκολα για την άντληση όσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Έτσι, το πόσα γραμμάρια αντλείτε δεν είναι πάντα ένα καλό μέτρο για το πόσο γάλα είστε σε θέση να παράγετε για το μωρό σας. Εάν το μωρό σας αναπτύσσεται και μεγαλώνει με το γάλα σας, έχετε αρκετό γάλα.

Εάν το μωρό σας θέλει να θηλάζει συχνά, δεν έχετε αρκετό γάλα ή το γάλα σας δεν είναι αρκετά λιπαρό ή χορταστικό

Μερικές γυναίκες θεωρούν ότι αν το μωρό τους “πεινάει συνέχεια”, δεν έχουν αρκετό γάλα.

Και πάλι, μερικά μωρά απλώς θηλάζουν πιο συχνά από άλλα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Άλλα μωρά θα συγκεντρώσουν τα γεύματά τους όλα μαζί, συνήθως το βράδυ.

Τα μωρά θηλάζουν επίσης πιο συχνά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απότομης ανάπτυξης ή κατά τη διάρκεια ενός αναπτυξιακού άλματος.

Το καλύτερο μέτρο για το αν παράγετε αρκετό γάλα είναι να παρατηρήσετε το μωρό σας. Εάν κατουράει, αναπτύσσεται και πληροί τα αναπτυξιακά ορόσημα, τα πάτε περίφημα.

Μοιραστείτε το Άρθρο