ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 10 σημαντικότερα στοιχεία για τα ανδρικά προφυλακτικά

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα εξωτερικά προφυλακτικά είναι ένα αποτελεσματικό μέσο ελέγχου των γεννήσεων και μπορούν να σας προστατεύσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως ο HIV.

Όμως, πρέπει να χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά προφυλακτικά σωστά και με συνέπεια προκειμένου να λειτουργήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν σωστά ή με συνέπεια, ιδίως οι νέοι ενήλικες, το 55% των οποίων χρησιμοποιεί εξωτερικά προφυλακτικά, σύμφωνα με μελέτη του 2015 στο International Journal of STDs and AIDS.

Οι παρανοήσεις και οι παρεξηγήσεις ευθύνονται τουλάχιστον εν μέρει για τα λάθη στη χρήση εξωτερικών προφυλακτικών.

Η ουσία είναι ότι τα εξωτερικά προφυλακτικά λειτουργούν.

Ακολουθούν τα 10 κυριότερα στοιχεία που καταδεικνύουν γιατί πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για τη σεξουαλική σας υγεία.

Η ποιότητα των προφυλακτικών ελέγχεται αυστηρά.

Οι τύποι των προφυλακτικών μπορεί να διαφέρουν, αλλά για να πωληθεί ένα προφυλακτικό πρέπει να πληροί αυστηρά πρότυπα ποιότητας.

Οι κατασκευαστές εξωτερικών προφυλακτικών ελέγχουν ηλεκτρονικά κάθε προφυλακτικό για τρύπες και άλλα ελαττώματα.

Διεξάγουν επίσης πρόσθετες δοκιμές σε τυχαία προφυλακτικά από κάθε παρτίδα, που συνήθως περιλαμβάνουν έλεγχο διαρροής νερού για τον εντοπισμό οπών και δοκιμή διάρρηξης αέρα για τον έλεγχο της αντοχής του εξωτερικού προφυλακτικού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επιθεωρεί περιοδικά τις εγκαταστάσεις κατασκευής εξωτερικών προφυλακτικών και διενεργεί τυχαίες δοκιμές για να διασφαλίσει τη σταθερή ποιότητα.

Τα προφυλακτικά είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας ΙΙ.

Οι απαιτήσεις σχετικά με την κατασκευή τους διέπονται από αυστηρές ρυθμίσεις, οπότε τα προφυλακτικά εξωτερικής χρήσης πρέπει να πληρούν τα βιομηχανικά πρότυπα που ορίζονται από τον FDA προκειμένου να πωλούνται.

Τα 10 σημαντικότερα στοιχεία για τα ανδρικά προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά εξωτερικής χρήσης έχουν το κατάλληλο μέγεθος.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των εξωτερικών προφυλακτικών, το μέγεθος έχει σημασία.

Δεδομένου ότι το μέγεθος του πέους μπορεί να ποικίλλει, η χρήση του εξωτερικού προφυλακτικού με το σωστό μέγεθος είναι σημαντική για την εξασφάλιση τόσο της άνεσης όσο και της προστασίας.

Η δυσλειτουργία του εξωτερικού προφυλακτικού μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό προφυλακτικό με ακατάλληλο μέγεθος.

Εκείνα που είναι πολύ σφιχτά μπορεί να είναι πιο πιθανό να σπάσουν, ενώ τα εξωτερικά προφυλακτικά που είναι πολύ χαλαρά ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να γλιστρήσουν.

Ωστόσο, εάν ένα εξωτερικό προφυλακτικό σπάσει, το μέγεθος μπορεί να μην είναι η αιτία.

Αντίθετα, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε λάθος λιπαντικό, ότι χρησιμοποιείτε ληγμένο προφυλακτικό ή ότι αποθηκεύετε το προφυλακτικό σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου).

Τα παραπάνω μπορούν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα ενός προφυλακτικού και να αυξήσουν τον κίνδυνο να σπάσει.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό και πετάξτε οποιοδήποτε προφυλακτικό είναι σκισμένο ή φαίνεται κατεστραμμένο.

Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό προφυλακτικό.

Τα εξωτερικά προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά κατά των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η χρήση προφυλακτικών είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη των ΣΜΝ. Η μόνη “καλύτερη” μέθοδος είναι η αποχή.

Τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η ηπατίτιδα Β, ο HIV, η σύφιλη και η τριχομονάδα μεταδίδονται μέσω των εκκρίσεων των γεννητικών οργάνων, όπως και του σπέρματος.

Τα εξωτερικά προφυλακτικά παρέχουν εξαιρετική προστασία από αυτά τα ΣΜΝ, επειδή λειτουργούν ως φραγμοί.

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η συνεπής χρήση εξωτερικών προφυλακτικών μεταφράζεται σε συνολική μείωση του ποσοστού των ακόλουθων ΣΜΝ:

 • Γονόρροια: 90%
 • Ηπατίτιδα Β: 90%
 • Χλαμύδια: 50% έως 90%
 • Τριχομονάδες: 90%
 • Σύφιλη: 50% έως 90%
 • HIV: 85%
 • Σύφιλη: 50% έως 71%

Τα εξωτερικά προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό HPV και τον έρπητα.

Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων ή ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδονται μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα.

Έτσι, παρά τα όσα μπορεί να σας λένε κάποιοι, τα εξωτερικά προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των λοιμώξεων εφόσον καλύπτουν το μολυσμένο δέρμα.

Παρόλο που τα εξωτερικά προφυλακτικά μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας στην πρόληψη του έρπητα ή του HPV σε σύγκριση, ας πούμε, με τον HIV ή τη γονόρροια, μπορούν ωστόσο να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τη μη χρήση τους.

Μελέτες δείχνουν ότι η συνεπής χρήση εξωτερικών προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά 30%.

Παρά το γεγονός ότι τα οφέλη των εξωτερικών προφυλακτικών φαίνεται να είναι μικρότερα όσον αφορά τον HPV μεταξύ των ατόμων του γενικού πληθυσμού, προσφέρουν σημαντική προστασία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες:

 • Οι νεαρές γυναίκες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HPV εάν ο σύντροφός τους χρησιμοποιεί εξωτερικό προφυλακτικό τουλάχιστον το 50% του χρόνου. Εάν η χρήση εξωτερικού προφυλακτικού είναι τέλεια, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 70%. Η πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας σήμερα συνδέεται με στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, που συνήθως αποκτώνται όταν κάποιος είναι νεότερος.
 • Η συνεπής χρήση εξωτερικών προφυλακτικών σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες  σχετίζεται με 87% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο σύνολο που δεν χρησιμοποιούν σταθερά εξωτερικά προφυλακτικά.

Συγκεκριμένα προφυλακτικά είναι καλύτερα για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι εξωτερικών προφυλακτικών που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά:

 • Λατέξ
 • Πολυουρεθάνη
 • Πολυισοπρένιο
 • Αρνίσιο δέρμα

Ο FDA έχει εγκρίνει τα εξωτερικά προφυλακτικά από λατέξ, πολυουρεθάνη και πολυισοπρένιο ως αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση του ενδεχόμενου εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προφυλακτικά πολυουρεθάνης είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ με τα προφυλακτικά λατέξ.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο πιθανό να γλιστρήσουν και να σπάσουν λόγω της μειωμένης ελαστικότητάς τους (ιδίως αν είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά).

Τα προφυλακτικά πολυισοπρενίου είναι επίσης εξίσου αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά εξωτερικού λατέξ ως προς την προστασία φραγμού.

Έδωσαν μεγαλύτερη ελαστικότητα από τα εξωτερικά προφυλακτικά πολυουρεθάνης και είναι λιγότερο πιθανό να γλιστρήσουν ή να σπάσουν.

Τα εξωτερικά προφυλακτικά από δέρμα αρνιού περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους που είναι πολύ μικροί για να περάσει το σπέρμα, οπότε είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, τα βακτήρια ή οι ιοί μπορούν να περάσουν μέσα από τους πόρους, οπότε δεν προσφέρουν προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα εξωτερικά προφυλακτικά είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με το χάπι.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με συνέπεια, τα εξωτερικά προφυλακτικά είναι 98% αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι 2 στις 100 γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν συστηματικά εξωτερικά προφυλακτικά θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους χρήσης εξωτερικού προφυλακτικού.

Με την τυπική (πραγματική) χρήση, η αποτελεσματικότητα του εξωτερικού προφυλακτικού πέφτει περίπου στο 85%.

Τυπική χρήση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυνεπή χρήση του προφυλακτικού.

Συγκριτικά, το αντισυλληπτικό χάπι είναι 99% αποτελεσματικό με τέλεια χρήση.

Ωστόσο, η καθημερινή λήψη ενός χαπιού μπορεί να είναι δύσκολη, γι’ αυτό και 9 στις 100 γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι εμφανίζουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο.

Υπάρχουν εξωτερικά προφυλακτικά για άτομα με αλλεργίες.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 4% του γενικού πληθυσμού έχει αλλεργία στο λάτεξ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει εξωτερικά προφυλακτικά από λατέξ.

Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν τα εξωτερικά προφυλακτικά- υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια εξωτερικά προφυλακτικά από πολυουρεθάνη ή πολυισοπρένιο (ή εξωτερικά προφυλακτικά από δέρμα αρνιού, εάν ο στόχος είναι η πρόληψη της εγκυμοσύνης).

Άλλα πρόσθετα στα εξωτερικά προφυλακτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργία ή ερεθισμό, όπως τα σπερματοκτόνα και οι λιπαντικοί παράγοντες όπως τα parabens ή η γλυκερίνη.

Εάν εμφανιστεί μια τέτοια αντίδραση, μην απαρνηθείτε τα εξωτερικά προφυλακτικά.

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε άλλες μάρκες ή τύπους εξωτερικών προφυλακτικών.

Ή, μιλήστε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε με ακρίβεια σε ποιο συγκεκριμένο συστατικό είστε αλλεργικοί.

Η επιλογή του λιπαντικού έχει σημασία.

Σε ό,τι αφορά τα λιπαντικά για τα προφυλακτικά, υπάρχουν σωστές και λανθασμένες επιλογές.

Τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορούν να διασπάσουν γρήγορα τη δομή του λατέξ και να αυξήσουν τον κίνδυνο θραύσης του προφυλακτικoύ.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε λιπαντικό που περιέχει έλαια, λίπη ή λιπαντικές ουσίες με προφυλακτικό από λατέξ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως η βαζελίνη, το βρεφικό λάδι, οι λοσιόν χεριών, η κρύα κρέμα, το φυτικό λίπος ή το μαγειρικό λάδι.

Μόνο λιπαντικά με βάση το νερό, που διατίθενται στο διαδίκτυο και σε πολλά φαρμακεία, πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξωτερικά προφυλακτικά από λατέξ.

Τα λιπαντικά με βάση το λάδι είναι απολύτως κατάλληλα για χρήση με προφυλακτικά από πολυουρεθάνη ή πολυισοπρένιο.

Η ταυτόχρονη χρήση δύο προφυλακτικών μαζί μειώνει την αποτελεσματικότητα του εξωτερικού προφυλακτικού.

Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό, η “διπλή συσκευασία” προφυλακτικών δεν ισοδυναμεί με μεγαλύτερη προστασία.

Στην πραγματικότητα, αυτή η πρακτική μπορεί να κάνει τα εξωτερικά προφυλακτικά λιγότερο αποτελεσματικά.

Όταν δύο προφυλακτικά χρησιμοποιούνται μαζί, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη τριβή μεταξύ τους- αυτό καθιστά πιο πιθανό το ένα ή και τα δύο να σκιστούν.

Όχι μόνο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ένα προφυλακτικό κάθε φορά, αλλά ένα εξωτερικό προφυλακτικό δεν θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με ένα εσωτερικό προφυλακτικό (κολπικό) για τους ίδιους λόγους.

Η σωστή χρήση του εξωτερικού προφυλακτικού αυξάνει την ευχαρίστηση.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αποφεύγουν τα εξωτερικά προφυλακτικά επειδή είναι είτε άβολα, είτε επαχθή, είτε μειώνουν την ευαισθησία, είτε ” εμποδίζουν το πάθος”.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ανησυχίες μπορούν να ξεπεραστούν μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα εξωτερικά προφυλακτικά.

Μια μελέτη του 2011 στο Texas Medicine ανέφερε ότι το 67% των 180 φοιτητών που συμμετείχαν στη μελέτη απέτυχαν να εφαρμόσουν σωστά το εξωτερικό προφυλακτικό όταν εξετάστηκαν τόσο με ερωτηματολόγιο όσο και με επίδειξη του εξωτερικού προφυλακτικού.

Όταν χρησιμοποιούνται και έχουν σωστό μέγεθος, τα εξωτερικά προφυλακτικά δεν είναι μόνο εύκολα και γρήγορα στην εφαρμογή αλλά μπορούν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ευαισθησίας.

Εάν το εξωτερικό προφυλακτικό σας είναι άβολο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προφυλακτικών που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Πολλά εξωτερικά προφυλακτικά έχουν ακόμη και επιπλέον χαρακτηριστικά (όπως ειδική λίπανση ή εξογκώματα και γεφυρώσεις που προκαλούν μυρμήγκιασμα), τα οποία μπορεί πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική απόλαυση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...