Σύγκριση μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική ιατρική εξέταση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή δισδιάστατων ή τρισδιάστατων εικόνων των δομών στο εσωτερικό του σώματός σας με τη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων.

Η μαγνητική τομογραφία δίνει λεπτομερείς εικόνες των οργάνων, των ιστών και του σκελετού σας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διάγνωση και την παρακολούθηση μιας μεγάλης ποικιλίας ιατρικών παθήσεων.

Σκοπός της εξέτασης

Η μαγνητική τομογραφία επιτρέπει στους γιατρούς να δουν τις εσωτερικές δομές του σώματός σας χωρίς να κάνουν τομή μέσω λεπτομερών εικόνων υψηλής ανάλυσης.

Όλες οι περιοχές του σώματος μπορούν να σαρωθούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση ή γωνία με τη χρήση της τεχνολογίας της μαγνητικής τομογραφίας, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση πολλών καταστάσεων υγείας.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί με ή χωρίς σκιαγραφικό.

Το μέσο αντίθεσης είναι ένα υγρό που εγχέεται στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης και μπορεί να επιτρέψει τη λήψη πιο λεπτομερών εικόνων.

Για να δοθεί στους ιατρούς ένα σημείο σύγκρισης, πολλοί ασθενείς κάνουν μια μαγνητική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό και αμέσως μετά μια άλλη με σκιαγραφικό.

Διάγνωση

Οι λεπτομερείς εικόνες που παράγονται από μια μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση μιας ασθένειας που μπορεί να επηρεάζει τους μυς, τα όργανα ή άλλους τύπους ιστών.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε μια ασθένεια ή μια παθολογική διεργασία, μπορεί να σας ζητήσει μαγνητική τομογραφία για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να γίνει με μια μαγνητική τομογραφία και μπορεί να αποτρέψει ή να υποδείξει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ορισμένες από τις πολλές παθήσεις για τις οποίες χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία για να βοηθήσει στη διάγνωση είναι οι ακόλουθες:

 • Παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμοί του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ανευρύσματα του εγκεφάλου, όγκοι και εγκεφαλικές κακώσεις
 • Όγκοι ή ανωμαλίες σε όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας, το πάγκρεας, τα αναπαραγωγικά όργανα, τα νεφρά, οι χοληφόροι πόροι, η ουροδόχος κύστη, η καρδιά, το έντερο και τα επινεφρίδια
 • Προβλήματα δομής της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως το μη φυσιολογικό μέγεθος των αγγείων της αορτής, βλάβες από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή νόσο, φλεγμονές, αποφράξεις, συγγενείς καρδιοπάθειες, ανευρύσματα και άλλα καρδιακά προβλήματα
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
 • Ασθένειες του ήπατος όπως η κίρρωση
 • Καρκίνος του μαστού
 • Ανωμαλίες των αρθρώσεων και των οστών, όγκοι, ανωμαλίες και λοιμώξεις

Αξονική Τομογραφία

Η αξονική τομογραφία περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών εικόνων ακτίνων Χ που μεταφράζονται από έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε τρισδιάστατη εικόνα.

Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να εξετάσουν ένα όργανο, έναν τραυματισμό ή μια διόγκωση από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η αξονική τομογραφία επιτρέπει πιο διεισδυτικές αναλύσεις από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις χωρίς την ανάγκη επεμβατικών χειρισμών.

Χρησιμοποιείται για μια πληθώρα λόγων, όπως η ανίχνευση όγκων, ο εντοπισμός θρόμβων αίματος, η αξιολόγηση ενός κατάγματος οστού και πολλά άλλα.

Σκοπός της εξέτασης

Η αξονική τομογραφία είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση σχεδόν κάθε μέρους του σώματος.

Από την εισαγωγή της τεχνολογίας της αξονικής τομογραφίας το 1967, η απεικονιστική διαδικασία έχει εξελιχθεί από εργαλείο ιατρικής διάγνωσης σε εργαλείο που έχει εφαρμογές στην πρόληψη, τον έλεγχο και τη διαχείριση ασθενειών.

Συνήθως χρησιμοποιείται όταν η ακτινογραφία δεν μπορεί να παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες ενός τραυματισμού ή μιας διαταραχής, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας.

Μεταξύ των πολλών χρήσεων της αξονικής τομογραφίας:

 • Η αξονική τομογραφία της κοιλιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό όγκων στο ήπαρ, τους νεφρούς ή το πάγκρεας ή για την αναζήτηση αιτιών αιμορραγίας στο ουροποιητικό σύστημα (αιματουρία).
 • Η αξονική τομογραφία του καρδιαγγειακού συστήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση της ροής του αίματος (αξονική αγγειογραφία) και να βοηθήσει στη διάγνωση διαταραχών των νεφρών, ανευρύσματος της αορτής, αθηροσκλήρωσης ή πνευμονικού οιδήματος.
 • Η αξονική τομογραφία της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου ή να βοηθήσει στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας.
 • Η αξονική τομογραφία της κεφαλής και του εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση όγκων, αιμορραγίας, οστικού τραύματος, απόφραξης της ροής του αίματος και επασβέστωσης του εγκεφάλου (που συνήθως παρατηρείται σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον και άνοια).
 • Η αξονική τομογραφία των πνευμόνων μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση αλλαγών στην αρχιτεκτονική των πνευμόνων ως αποτέλεσμα ίνωσης (ουλές), εμφυσήματος, όγκων, ατελεκτασίας (κατάρρευση πνεύμονα) και υπεζωκοτικής συλλογής.
 • Η αξονική τομογραφία του σκελετικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ενός τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, παθολογικών καταγμάτων, όγκων των οστών ή βλαβών και να βοηθήσει στην αξιολόγηση ενός σύνθετου κατάγματος, της οστεοπόρωσης ή της βλάβης των αρθρώσεων που προκαλείται από αρθρίτιδα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση για διάφορους λόγους, όπως η εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτά ή άλλα ζητήματα, ένα συμβάν (όπως ένα σωματικό τραύμα), αποτελέσματα από άλλες εξετάσεις που υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης ή/και την ανάγκη παρακολούθησης μιας ήδη διαγνωσμένης κατάστασης.

Διαφορές και περιορισμοί

Η μαγνητική τομογραφία διαφέρει από την αξονική τομογραφία (CT), η οποία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ αντί για μαγνήτες για την παραγωγή εικόνων.

Ενώ και οι δύο εξετάσεις δείχνουν εικόνες των δομών του σώματός σας, η μαγνητική τομογραφία δείχνει καλύτερα την αντίθεση και τις λεπτομέρειες των μαλακών ιστών, όπως ο εγκέφαλος, οι μύες, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός, ενώ η αξονική τομογραφία είναι συνήθως καλύτερη για την απεικόνιση των οστών και των αιμοφόρων αγγείων.

Για παθήσεις που απαιτούν συχνή απεικόνιση, ιδίως παθήσεις του εγκεφάλου, η μαγνητική τομογραφία είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ή ακτινοβολία.

Για επείγουσες καταστάσεις, η αξονική τομογραφία είναι πολύ πιο γρήγορη, οπότε η μαγνητική τομογραφία προορίζεται συνήθως για καταστάσεις στις οποίες υπάρχει χρόνος για να ληφθούν λεπτομερείς εικόνες.

Μερικοί άλλοι περιορισμοί της μαγνητικής τομογραφίας περιλαμβάνουν:

 • Η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα θολές εικόνες χαμηλής ποιότητας, οπότε η χρησιμότητα των εικόνων εξαρτάται από την ικανότητά σας να μείνετε εντελώς ακίνητοι και να κρατήσετε την αναπνοή σας όταν σας ζητηθεί. Εάν πονάτε ή νιώθετε κλειστοφοβία ή άγχος, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
 • Εάν κάνετε μαγνητική τομογραφία του θώρακα, της κοιλιάς ή της λεκάνης, η αναπνοή και η κίνηση του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις στις εικόνες. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα νεότερα μηχανήματα.
 • Η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί πάντα να δείξει τη διαφορά μεταξύ καρκινικού ιστού και συσσώρευσης υγρών (οίδημα), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες ή/και διαφορετικές εξετάσεις.
 • Εάν είστε μεγαλόσωμος, ενδέχεται να μην χωράτε στο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα περίβλημα που μοιάζει με σωλήνα. Αντ’ αυτού, μπορεί να αποτελεί επιλογή ένας ανοιχτός σαρωτής, ο οποίος δεν διαθέτει πλευρές.
 • Σε γενικές γραμμές, οι μαγνητικές τομογραφίες διαρκούν περισσότερο και κοστίζουν περισσότερο από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία ή η ακτινογραφία.

Από την άλλη μεριά η τεχνολογία της αξονικής τομογραφίας προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου εικόνες υψηλής αντίθεσης μπορούν να παραχθούν κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι πληροφορίες μπορούν να ενημερώσουν τους ιατρούς για το αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή όχι.

Στο πλαίσιο της επείγουσας περίθαλψης, η αξονική τομογραφία είναι ανώτερη από τις ακτίνες Χ, τη μαγνητική τομογραφία (MRI) και την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Μόνο ο υπέρηχος μπορεί να συγκριθεί με την αξονική τομογραφία από άποψη ταχύτητας, αλλά έχει περιορισμούς όσον αφορά τους τύπους τραυματισμών ή διαταραχών που μπορεί να διαγνώσει.

Με αυτό το δεδομένο, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η αξονική τομογραφία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Για παράδειγμα, η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ καλύτερη στην απεικόνιση οργάνων και μαλακών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, των συνδέσμων, των νεύρων και των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Σε μια μη επείγουσα κατάσταση, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να παρέχει πιο διορατικές πληροφορίες από την αξονική τομογραφία.

Από την άλλη πλευρά, η μαγνητική τομογραφία κοστίζει δύο φορές περισσότερο και, επειδή χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά κύματα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με μεταλλικά εμφυτεύματα (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βηματοδοτών, τεχνητών αρθρώσεων και κοχλιακών εμφυτευμάτων).

Αντίθετα, οι τεχνολογίες PET και CT συχνά συνδυάζονται σε μια μονάδα διπλής χρήσης, που αναφέρεται ως PET-CT. Παρέχοντας τόσο ανατομικές όσο και μεταβολικές πληροφορίες, οι σαρωτές PET-CT μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες γνώσεις κατά τη διάγνωση ή τη σταδιοποίηση του καρκίνου.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις

Αξονική Τομογραφία

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση και τον έλεγχο, η αξονική τομογραφία ενέχει κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και την αντίδραση στα σκιαγραφικά.

 • Κίνδυνος καρκίνου

Η κύρια ανησυχία που έχουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με τις αξονικές τομογραφίες είναι η έκθεση σε “υψηλά” επίπεδα ακτινοβολίας και ο πιθανός κίνδυνος καρκίνου.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι αξονικές τομογραφίες σας εκθέτουν σε 100 έως 1.000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι μια συμβατική ακτινογραφία, αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ανάλογη αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από μία μόνο αξονική τομογραφία είναι πολύ μικρός.

Σε σύγκριση με τον μέσο κίνδυνο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής των Αμερικανών (ένας στους πέντε), ο κίνδυνος από μια αξονική τομογραφία κυμαίνεται περίπου στο ένα στους 2.000.

Τα παιδιά ενδέχεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λόγω του γεγονότος ότι έχουν περισσότερα χρόνια ζωής μετά τη διαδικασία σε σύγκριση, ας πούμε, με κάποιον 50άρη, 60άρη ή 70άρη.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών του 2012 έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτή την εικασία και δεν διαπίστωσε σαφή συσχέτιση μεταξύ της ιατρικής ακτινοβολίας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά.

Μολονότι αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, τα οφέλη μιας αξονικής τομογραφίας είναι σχεδόν πάντα περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.

Εάν έχετε υποβληθεί σε μία ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες στο παρελθόν, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν ζητηθεί νέα αξονική τομογραφία.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις Μαγνητικής Τομογραφίας

Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας δεν παράγει ακτινοβολία, επομένως οι κίνδυνοι από τη μαγνητική τομογραφία είναι πολύ μικροί για το μέσο άτομο.

Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πρέπει συνήθως να είναι σε καταστολή για μια μαγνητική τομογραφία, καθώς μπορεί να δυσκολευτούν να παραμείνουν ακίνητα κατά τη διάρκεια της σάρωσης, η οποία απαιτείται. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο και για ορισμένους ενήλικες. Εάν χρησιμοποιηθεί καταστολή ή αναισθησία, υπάρχει κίνδυνος υπερκαταστολής.
 • Εάν κάνετε την ένεση σκιαγραφικού στο πλαίσιο της μαγνητικής σας τομογραφίας, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης.
 • Εάν είστε κλειστοφοβικοί ή επιρρεπείς στο άγχος, μπορεί να δυσκολευτείτε να παραμείνετε σε έναν θάλαμο μαγνητικής τομογραφίας για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διενέργεια της εξέτασης.

Πιθανοί αποκλεισμοί

Καταστάσεις και συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλειά σας θα πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό σας πριν από τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Αυτές είναι οι εξής:

Μέταλλο στο σώμα σας: Εάν έχετε μεταλλική συσκευή ή εμφύτευμα, όπως βηματοδότη, απινιδωτή, κοχλιακά εμφυτεύματα ή μεταλλικά κλιπ ή πηνία, ενδέχεται να μην μπορείτε να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία.

Δεδομένου ότι το μηχάνημα χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς μαγνήτες για τη λήψη των εικόνων που απαιτούνται, οι μαγνήτες μπορούν ενδεχομένως να προσελκύσουν το μέταλλο που υπάρχει στο σώμα σας.

Αυτός ο περιορισμός ισχύει και για άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο σώμα σας, όπως θραύσματα σφαίρας, μεταλλικά θραύσματα και παρόμοια αντικείμενα.

Εάν εσείς ή ο γιατρός σας δεν είστε σίγουροι για την παρουσία μετάλλων στο σώμα σας (π.χ., σας αξιολογεί όταν είστε αναίσθητος), μπορεί να πραγματοποιήσει μια ακτινογραφία για να το ελέγξει πριν προχωρήσει στη μαγνητική τομογραφία.

Το τιτάνιο στο σώμα σας είναι συνήθως αποδεκτό για μια μαγνητική τομογραφία.

Εμφυτευμένες ιατρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές: Αυτές μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της απεικόνισης ή ακόμη και να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση για εσάς προκαλώντας δυσλειτουργία της συσκευής σας.

Ορισμένα εμφυτεύματα είναι ασφαλή για την εκτέλεση μαγνητικής τομογραφίας μόλις παρέλθει ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την εμφύτευση.

Παραδείγματα εμφυτευμάτων για τα οποία θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας είναι οι τεχνητές καρδιακές βαλβίδες, οι μεταλλικές προθέσεις αρθρώσεων, οι νευροδιεγέρτες και οι μεταλλικές καρφίτσες, πλάκες, συνδετήρες, βίδες και στεντ.

Εγκυμοσύνη: Είναι ασαφές τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα ισχυρά μαγνητικά πεδία στα αναπτυσσόμενα έμβρυα, ιδίως κατά τους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια διαφορετική απεικονιστική εξέταση εάν είστε ή πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είστε έγκυος.

Εντούτοις, οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1980 σε έγκυες γυναίκες και δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιδράσεις ούτε για τη μητέρα ούτε για το μωρό, οπότε αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται μερικές φορές για την παρακολούθηση των εμβρύων όταν είναι απαραίτητο.

Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να κάνουν την ένεση σκιαγραφικού που συνοδεύει μερικές φορές μια μαγνητική τομογραφία, εκτός αν το χρειάζονται οπωσδήποτε.

Τατουάζ: Ορισμένα σκούρα μελάνια περιέχουν μέταλλο, οπότε ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν το τατουάζ σας θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Νεφρική νόσος: Εάν έχετε ιστορικό νεφρικής νόσου, ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε την ένεση σκιαγραφικού με τη μαγνητική σας τομογραφία, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Ακτινογραφικά σκιαγραφικά μέσα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν μια χρωστική ουσία αντίθεσης για να διαφοροποιήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Τα ακτινογραφικά σκιαγραφικά μέσα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανάδειξη αγγειακών ανωμαλιών, όπως τα ανευρύσματα του εγκεφάλου ή οι βλάβες που σχετίζονται με οξεία σκλήρυνση κατά πλάκας, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο.

Τόσο στις αξονικές τομογραφίες όσο και στις μαγνητικές τομογραφίες, η σκιαγραφική ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα:

Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν σκιαγραφικό παράγοντα που μπορεί να περιέχει ιώδιο. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η έκθεση στο ιώδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές έως απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις.

Στις μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιείται ένας σκιαγραφικός παράγοντας που ονομάζεται γαδολίνιο.

Σε άτομα με νεφρική νόσο, η έκθεση στο γαδολίνιο μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά επιβλαβή κατάσταση που ονομάζεται νεφρογενής συστηματική ίνωση.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Μαγνητική Τομογραφία

 • Διαρκεί περίπου 45 λεπτά
 • Καμία έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία
 • Καλύτερη απεικόνιση μαλακών ιστών
 • Απαιτεί σκιαγραφικό παράγοντα γαδολινίου
 • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ορισμένα μεταλλικά εμφυτεύματα
 • Γενικά διπλάσιο κόστος από την αξονική τομογραφία
 • Πιο θορυβώδης

Αξονική Τομογραφία

 • Διαρκεί περίπου 10 λεπτά
 • Σας εκθέτει σε ιονίζουσα ακτινοβολία
 • Καλύτερη απεικόνιση των οστών και των αιμοφόρων αγγείων
 • Μπορεί να απαιτεί σκιαγραφικό ιωδίου
 • Δεν επηρεάζεται από μεταλλικά εμφυτεύματα
 • Περίπου η μισή τιμή της μαγνητικής τομογραφίας
 • Λιγότερο θορυβώδης
Share to...