5 αντικείμενα οικιακής χρήσης που πρέπει πρώτα να καθαρίσετε μετά από ένα κρυολόγημα

Μετά από ένα κρυολόγημα, υπάρχουν μερικά βασικά αντικείμενα του νοικοκυριού που πρέπει να απολυμανθούν σωστά.

Όταν εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας έχει κρυολόγημα ή γρίπη, μια από τις κύριες ανησυχίες είναι το πώς θα αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης. Η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες, επομένως η απολύμανση ενός κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό είναι σημαντικό είτε προσπαθείτε να εμποδίσετε τα άλλα μέλη του νοικοκυριού να αρρωστήσουν, είτε απλώς προσπαθείτε να αποφύγετε τον δεύτερο γύρο της όποιας εποχικής ίωση κολλήσατε.

Ακολουθούν τα αντικείμενα οικιακής χρήσης που οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να απολυμαίνετε μετά από μια ασθένεια, καθώς και πρόσθετες συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό αυτήν την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.

Αντικείμενα που πρέπει να καθαρίσετε μετά από ένα κρυολόγημα

Αν και ο καθαρισμός ολόκληρου του σπιτιού σας από πάνω μέχρι κάτω θα ήταν ιδανικός για να πείτε “αντίο” στα εποχιακά μικρόβια, υπάρχουν μερικά αντικείμενα που χρήζουν πρώτα της προσοχής σας.

Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια

Αφού περάσετε το κρυολόγημά σας, φροντίστε να ρίξετε στο πλυντήριο όλα τα λευκά είδη κρεβατοκάμαρας.

Περνάμε πολύ χρόνο στα κρεβάτια μας αναπαυόμενοι όταν είμαστε άρρωστοι και πιθανότατα βήχουμε. Υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών εκεί και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο με τον καθαρισμό των κλινοσκεπασμάτων στο πλυντήριο.

Δεδομένου ότι η κρεβατοκάμαρα μπορεί γρήγορα να γίνει ένας από τους πιο μολυσμένους με μικρόβια χώρους του σπιτιού ενώ είστε άρρωστοι, είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Πετσέτες πλυσίματος

Ομοίως με τα σεντόνια του κρεβατιού και τα μαξιλάρια, οι πετσέτες μπορούν να μεταφέρουν υπολείμματα της λοίμωξης και να μεταδοθούν σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Είναι γενικά καλή πρακτική να πλένετε ή να αλλάζετε τις πετσέτες μία φορά την εβδομάδα, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν παθογόνα σωματικά υγρά, πόσο μάλλον όταν είστε άρρωστοι.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας, μπορούν να εκτοξεύσουν σωματικά υγρά στον αέρα, τα οποία συχνά προσγειώνονται σε οικιακά αντικείμενα όπως οι πετσέτες.

Ή, ίσως, έχετε χρησιμοποιήσει μια πετσέτα για να σκουπίσετε τη μύτη σας σε μια στιγμή πανικού – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι καλύτερο να ρίξετε τα λευκά είδη του μπάνιου στο πλυντήριο μαζί με τα σεντόνια σας.

Πλύνετε τα σκεύη φαγητού και τα ποτήρια

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να επαναχρησιμοποιείτε την ίδια κούπα για τσάι όλη την ημέρα (ή όλη την εβδομάδα), είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια καινούργια κούπα για κάθε αναπλήρωση.

Τα σκεύη φαγητού και ποτού μπορούν γρήγορα να φιλοξενήσουν μικρόβια. Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να αντικαθιστάτε αυτά τα σκεύη μετά από κάθε χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα φλιτζάνια/ σκεύη από κοινού με άλλους.

Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σχολαστικά τα σκεύη πριν τα μοιραστείτε με το υπόλοιπο νοικοκυριό μετά το κρυολόγημα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο διασποράς παθογόνων μικροοργανισμών.

Απολυμάνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και όλα τα παρελκόμενα (ποντίκια, πληκτρολόγια, bluetooth)

Οι πιθανότητες να είχατε συνεχώς μαζί σας το τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή ή το τάμπλετ σας είναι μεγάλες, καθώς ήσασταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι. Αυτές οι συσκευές μπορούν γρήγορα να γίνουν ένα σίγουρο καταφύγιο για τα μικρόβια.

Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι τα τηλέφωνα -τα οποία σπάνια καθαρίζονται- μπορεί να αποτελούν σημαντική δεξαμενή παθογόνων μικροοργανισμών.

Ένα κάλυμμα ή θήκη που μπορεί να καθαριστεί μπορεί να διευκολύνει τον καθαρισμό, αλλά τα απολυμαντικά μαντηλάκια μπορούν να σας επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευή με ασφάλεια μετά από μια ασθένεια.

Σκουπίστε οποιεσδήποτε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά

Και, μην ξεχάσετε να σκουπίσετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως οι πάγκοι του μπάνιου ή τα πόμολα.

Οι διακόπτες των φώτων, τα πόμολα και οι πάγκοι πρέπει να απολυμαίνονται για να εξοντωθούν τυχόν εναπομείναντες ιοί που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν αν κάποιος δεν πλύνει τα χέρια του με τον κατάλληλο τρόπο.

Παρόλο που ένα κρυολόγημα δεν παραμένει μολυσματικό για πολύ καιρό αν βρίσκεται σε μια επιφάνεια όπως ο πάγκος, ο ιός μπορεί να παραμείνει μέχρι και μια εβδομάδα.

Άλλοι τρόποι για να φρεσκάρετε το σπίτι σας μετά από μια ασθένεια

Παρά το γεγονός ότι το να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα κυριότερα “λοιμογενή αντικείμενα” είναι καθαρά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα κατά την ανάρρωση μετά από μια ασθένεια, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά επιπλέον βήματα που μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε ένα πλήρες φρεσκάρισμα του σπιτιού σας.

Οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε χωριστά τα σκουπίδια και τα σεντόνια, να αερίζετε το χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα και να απολυμαίνετε κάθε πιθανή επιφάνεια που μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλους.

Σκουπίστε τις επιφάνειες, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα, πλύνετε τα ρούχα, πλύνετε τα πιάτα και κάντε ένα σκούπισμα των επιφανειών του μπάνιου, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των τουαλετών, των νιπτήρων και των ντους. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και η προσθήκη ενός φυσικού διαχύτη με ευχάριστο άρωμα είναι μια ωραία πρόσθετη πινελιά για το φρεσκάρισμα του χώρου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οδηγίες για το πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον ιό.

Για παράδειγμα, θα απολυμαίναμε διαφορετικά ένα σπίτι ανάλογα με το αν κάποιος είχε COVID (επικεντρωθείτε στον αερισμό/αερισμό του σπιτιού), RSV (απολυμάνετε τις επιφάνειες, καθώς αυτός εξαπλώνεται μέσω της επαφής/αφής), νοροϊό (χρειάζεστε χλωρίνη ή ειδικά σποροκτόνα απολυμαντικά μαντηλάκια στις επιφάνειες) κ.λπ..

Share to...