5 προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής που μπορεί να μην γνωρίζετε

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Όπως δεν υπάρχουν δύο καρδιές που χτυπάνε με τον ίδιο τρόπο, έτσι δεν υπάρχουν και δύο καρδιακές προσβολές που να είναι ίδιες, ακόμη και για το ίδιο άτομο. Η καρδιακή προσβολή είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο και τα προειδοποιητικά σημάδια που βιώνει κάποιος πριν από μια καρδιακή προσβολή μπορεί να διαφέρουν δραματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά σας, μπλοκάρονται. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα και το οξυγόνο δεν μπορούν να φτάσουν στην καρδιά και έτσι προκαλείται βλάβη στον καρδιακό μυ.

5 προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής που μπορεί να μην γνωρίζετε
5 προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής που μπορεί να μην γνωρίζετε

Η δυσφορία ή ο πόνος στο στήθος (γνωστός και ως στηθάγχη) είναι το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής. Μπορεί να νιώθετε δυσάρεστη πίεση, πόνο, μούδιασμα, συμπίεση ή πληρότητα στο στήθος σας.

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με αυτό το προειδοποιητικό σημάδι, καθώς είναι το κλασικό σημάδι που συχνά παρουσιάζεται στην τηλεόραση ή στις ταινίες.  Μερικές φορές οι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο ή τη δυσφορία ως “έναν ελέφαντα που κάθεται στο στήθος μου”. Μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι ή την πλάτη σας, να κρατήσει για αρκετά λεπτά ή να έρχεται και να φεύγει κατά κύματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε ορισμένους ανθρώπους, μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή μπορεί να ξεκινήσει αργά με έναν ήπιο απλώς πόνο ή δυσφορία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου πόνο στο στήθος.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν κάποια λιγότερο προφανή και λιγότερο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανίσουν οι άνθρωποι πριν από μια καρδιακή προσβολή; Ακολουθούν πέντε που ίσως να μην τα περιμένατε:

1. Ζάλη, αίσθημα ελαφρότητας ή τάση λιποθυμίας

Εάν ξαφνικά δεν στέκεστε σταθερά στα πόδια σας, το δωμάτιο αρχίζει να περιστρέφεται ή η όρασή σας αρχίζει να εξασθενεί, το σώμα σας μπορεί να σας προειδοποιεί για επικείμενο έμφραγμα. Ενημερώστε κάποιον αμέσως εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα.

2. Ναυτία, δυσπεψία ή έμετος

Η δυσπεψία, η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι συμπτώματα πολλών καταστάσεων, αλλά είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε, καθώς μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι μιας απειλητικής για τη ζωή καρδιακής προσβολής.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε αν αυτό που βιώνετε είναι κρίσιμο είναι να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια. Οι ιατρικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν την αιτία των συμπτωμάτων σας, και αν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, όσο νωρίτερα λάβετε βοήθεια, τόσο το καλύτερο.

3. Δύσπνοια

Η δύσπνοια μπορεί να προκληθεί από τη σωματική δραστηριότητα, τις ακραίες θερμοκρασίες ή τα μεγάλα υψόμετρα. Μπορεί επίσης να αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Ωστόσο, το σφίξιμο στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή ή η δύσπνοια με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος μπορεί περιστασιακά να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής. Εάν αντιμετωπίζετε δύσπνοια που δεν είναι φυσιολογική για εσάς, είναι καλύτερο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

4. Ιδρώτας ή κρύος ιδρώτας

Η εφίδρωση ή το να σας πιάσει κρύος ιδρώτας -δηλαδή μια ξαφνική ψύχρα στο σώμα σας, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος- μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής.

5. Δυσφορία σε άλλες περιοχές του σώματός σας

Μια καρδιακή προσβολή δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά σας – στην πραγματικότητα μπορείτε να αισθανθείτε τις επιπτώσεις της σε όλο το σώμα σας. Αυτό όμως μπορεί να κάνει την αναγνώριση μιας καρδιακής προσβολής περίπλοκη.

Μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία στα:

 • Χέρια (το ένα ή και τα δύο)
 • Πλάτη
 • Λαιμό
 • Σαγόνι
 • Στομάχι

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο στην πλάτη τους από καρδιακή προσβολή σαν να αισθάνονται σαν να τους δένουν ένα σχοινί γύρω τους. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε μια βαριά πίεση στην πλάτη σας. Όπως και να έχει, αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα καρδιακής προσβολής, μην τα αγνοήσετε.

Δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά σημάδια

Τέλος, είναι απολύτως πιθανό να υποστείτε μια “σιωπηλή καρδιακή προσβολή”, όπου μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, η καρδιακή προσβολή μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αργότερα.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα ή μόνο ένα. Συνήθως διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά και μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Και ξέρατε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από τα συμπτώματα που δεν αφορούν τον πόνο στο στήθος που αναφέρονται παραπάνω, μαζί με το αίσθημα κόπωσης ή κούρασης;

k2
5 προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής που μπορεί να μην γνωρίζετε

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι το ίδιο με αυτό των ανδρών – κάποιο είδος πόνου, πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά ή έρχεται και φεύγει.

Όμως ο πόνος στο στήθος δεν είναι πάντα σοβαρός ή έστω το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα, ιδίως στις γυναίκες. Οι γυναίκες συχνά περιγράφουν τον πόνο της καρδιακής προσβολής ως πίεση ή σφίξιμο. Και είναι δυνατόν να πάθετε καρδιακή προσβολή χωρίς να έχετε πόνο στο στήθος.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής που δεν σχετίζονται με τον πόνο στο στήθος, όπως

 • Δυσφορία στον αυχένα, το σαγόνι, τον ώμο, το άνω μέρος της πλάτης ή το άνω μέρος της κοιλιάς
 • Δύσπνοια
 • Πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια
 • Ναυτία ή εμετό
 • Ιδρώτα
 • Ζαλάδα ή ζάλη
 • Ασυνήθιστη κόπωση
 • Καούρα (δυσπεψία)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και να μην είναι τόσο αισθητά όσο ο συντριπτικός πόνος στο στήθος που συχνά συνδέεται με τις καρδιακές προσβολές. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν απόφραξη όχι μόνο στις κύριες αρτηρίες τους αλλά και στις μικρότερες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά – μια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή νόσος των μικρών αγγείων ή στεφανιαία μικροαγγειακή νόσος.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα όταν ξεκουράζονται ή ακόμη και όταν κοιμούνται Το συναισθηματικό στρες μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Επειδή τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής των γυναικών μπορεί να διαφέρουν από τα συμπτώματα των ανδρών, οι γυναίκες ενδεχομένως να διαγιγνώσκονται λιγότερο συχνά με καρδιακή νόσο απ’ ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν καρδιακή προσβολή χωρίς σοβαρή απόφραξη σε μια αρτηρία (μη αποφρακτική στεφανιαία νόσος).

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την υγεία της καρδιάς για να μειώσετε την πιθανότητα καρδιακής προσβολής:

 • Μην καπνίζετε
 • Να γυμνάζεστε τακτικά 
 • Να τρώτε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή
 • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
 • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
 • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
 • Διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη
 • Για άτομα με διαβήτη, διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής ποικίλλουν και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζετε, καθώς η αγνόησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία. Η γνώση των συμπτωμάτων και η ταχεία αντιμετώπισή τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.