5 τεχνικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Η αυτοφροντίδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, έχει να κάνει με τη φροντίδα του εαυτού σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται τόσο οι σωματικές όσο και οι συναισθηματικές σας ανάγκες. Ακόμα και αν ακολουθήσετε όλες τις δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος δεν πρόκειται να βοηθηθείτε αν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός δεν θα σας ωφελήσει αν δεν κοιμάστε επαρκώς. Μάλιστα, όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε, μπορεί να αποκοιμηθείτε επειδή δεν φροντίζετε την ανάγκη του σώματός σας για ύπνο.

5 τεχνικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Ομοίως, το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο μια στο τόσο δεν θα σας απαλλάξει από το άγχος, αν δεν τροφοδοτείτε τακτικά το σώμα σας με υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Πρέπει πρώτα να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες, αν θέλετε οι δραστηριότητες για την ανακούφιση από το στρες να είναι αποτελεσματικές.

Αυτό το άρθρο αναλύει μερικούς από τους διάφορους τύπους αυτοφροντίδας και γιατί είναι τόσο σημαντικοί. Περιλαμβάνει επίσης μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταρτίσετε ένα δικό σας σχέδιο αυτοφροντίδας.

Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα έχει οριστεί ως “μια πολυδιάστατη, πολύπλευρη διαδικασία στοχευμένης ενασχόλησης με στρατηγικές που προάγουν την υγιή λειτουργία του οργανισμού και ενισχύουν την ευεξία του ατόμου”. Ουσιαστικά, αυτοφροντίδα σημαίνει μια συνειδητή πράξη που κάνουν οι άνθρωποι για να προάγουν τη σωματική, νοητική και συναισθηματική τους υγεία.

Η σωστή αυτοφροντίδα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Θα μπορούσε να είναι το να εξασφαλίζετε ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ ή να βγαίνετε έξω για λίγα λεπτά για καθαρό αέρα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν.

Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας απέναντι στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής που δεν μπορείτε να εξαλείψετε. Όταν έχετε λάβει μέτρα για να φροντίσετε το μυαλό και το σώμα σας, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ζήσετε τη ζωή σας με τον καλύτερο τρόπο.

Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την αυτοφροντίδα ως πολυτέλεια και όχι ως προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, αισθάνονται καταβεβλημένοι, κουρασμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζετε τον εαυτό σας σε διάφορους τομείς, ώστε να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Οι διάφοροι τύποι αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο η εξεύρεση τρόπων χαλάρωσης. Έχει να κάνει με τη φροντίδα του εαυτού σας διανοητικά, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Για να φροντίσετε την υγεία και την ευημερία σας, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία που σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με καθέναν από αυτούς τους τομείς. Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη αυτοφροντίδα σε έναν συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να αποκαταστήσετε την ισορροπία ή να βρείτε ανακούφιση από έναν στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή σας.

Οι επτά πυλώνες της αυτοφροντίδας εμπίπτουν στους ακόλουθους τομείς: σωματικός, κοινωνικός, νοητικός, πνευματικός, συναισθηματικός, ψυχαγωγικός και περιβαλλοντικός.

Σωματική αυτοφροντίδα

Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας αν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Έχετε κατά νου ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του μυαλού σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα αισθάνεστε επίσης καλύτερα.

Η σωματική αυτοφροντίδα αφορά τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείτε το σώμα σας με καύσιμα, πόσο κοιμάστε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες. Η παρακολούθηση των ραντεβού με τους γιατρούς, η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και η διαχείριση της υγείας σας αποτελούν μέρος της σωματικής αυτοφροντίδας.

Όσον αφορά τη σωματική αυτοφροντίδα, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να αξιολογήσετε αν υπάρχουν κάποιοι τομείς που πρέπει να βελτιώσετε:

 • Κοιμάστε επαρκώς;
 • Η διατροφή σας παρέχει καλή θρέψη στον οργανισμό σας;
 • Ελέγχετε την υγεία σας;
 • Ασκείστε αρκετά;

Κοινωνική αυτοφροντίδα

Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Όμως, συχνά, είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για τους φίλους σας και είναι εύκολο να παραμελήσετε τις σχέσεις σας όταν η ζωή σας είναι γεμάτη.

Οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευεξία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στην οικοδόμηση των σχέσεών σας με τους άλλους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώνετε στους φίλους σας ή να προσπαθείτε για τις σχέσεις σας. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Το μυστικό είναι να καταλάβετε ποιες είναι οι δικές σας κοινωνικές ανάγκες και να ενσωματώσετε αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σας για να δημιουργήσετε την καλύτερη δυνατή κοινωνική ζωή.

Για να αξιολογήσετε την κοινωνική σας αυτοφροντίδα, σκεφτείτε:

 • Βρίσκετε αρκετό χρόνο για να δείτε από κοντά τους φίλους σας;
 • Τι κάνετε για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένειά σας;

Ψυχική αυτοφροντίδα

Ο τρόπος που σκέφτεστε και τα πράγματα με τα οποία φορτώνετε το μυαλό σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική σας ευεξία.

Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει να κάνετε πράγματα που κρατούν το μυαλό σας σε εγρήγορση, όπως παζλ, ή να μελετάτε ένα θέμα που σας συναρπάζει. Μπορεί να βρείτε ότι η ανάγνωση βιβλίων ή η παρακολούθηση ταινιών που σας εμπνέουν τροφοδοτεί το μυαλό σας.

Η ψυχική αυτοφροντίδα συνεπάγεται επίσης να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Η εφαρμογή της αυτοσυμπόνιας και της αποδοχής, για παράδειγμα, σας βοηθά να διατηρήσετε έναν πιο υγιή εσωτερικό διάλογο.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε όταν αναλογίζεστε την ψυχική σας αυτοφροντίδα:

 • Βρίσκετε αρκετό χρόνο για δραστηριότητες που σας διεγείρουν ψυχικά;
 • Κάνετε προληπτικά πράγματα που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς;

Πνευματική αυτοφροντίδα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας τρόπος ζωής που εμπεριέχει θρησκευτικότητα ή πνευματικότητα είναι γενικά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Η φροντίδα του πνεύματός σας, ωστόσο, δεν χρειάζεται να συνεπάγεται τη θρησκευτικότητα. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθά να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με τον κόσμ.6

Είτε σας αρέσει ο διαλογισμός, είτε σας αρέσει να παρακολουθείτε μια θρησκευτική λειτουργία, είτε να προσεύχεστε, η πνευματική αυτοφροντίδα είναι σημαντική.

Καθώς εξετάζετε την πνευματική σας ζωή, αναρωτηθείτε:

 • Ποιες ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας σχετικά με τη ζωή και τα βιώματά σας;
 • Ασχολείστε με πνευματικές πρακτικές που σας γεμίζουν;

Συναισθηματική αυτοφροντίδα

Είναι σημαντικό να διαθέτετε υγιείς τεχνικές αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ο θυμός, το άγχος και η θλίψη. Η συναισθηματική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας συχνά και με ασφάλεια.

Είτε μιλάτε σε έναν σύντροφο ή στενό φίλο για το πώς αισθάνεστε, είτε αφιερώνετε χρόνο για ψυχαγωγικές δραστηριότητες που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τη συναισθηματική αυτοφροντίδα στη ζωή σας.

Όταν αξιολογείτε τις στρατηγικές συναισθηματικής αυτοφροντίδας σας, σκεφτείτε αυτές τις ερωτήσεις:

 • Έχετε υγιείς τρόπους να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας;
 • Ενσωματώνετε στη ζωή σας δραστηριότητες που σας βοηθούν να αισθάνεστε ανανεωμένοι;

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Η αποτελεσματική αυτοφροντίδα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

 • Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
 • Μείωση του στρες και βελτίωση της ανθεκτικότητας
 • Βελτίωση της ευτυχίας
 • Αύξηση της ενέργειας
 • Μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης
 • Ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοφροντίδα είναι σημαντική επειδή μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη των ασθενειών και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια ασθένεια.

Συγκεκριμένες μορφές αυτοφροντίδας έχουν επίσης συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία και την ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Η άσκηση, η εξεύρεση σκοπού στη ζωή και ο ύπνος έχουν συνδεθεί με την αύξηση της διάρκειας ζωής.

Share to...