7 αλήθειες για την περίοδο, απέναντι σε πασίγνωστους μύθους

Συχνά οι μύθοι για την έμμηνο ρύση επισκιάζουν τα πραγματικά δεδομένα για την περίοδο. Η έμμηνος ρύση είναι η μηνιαία αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ της ηλικίας των 10 και 15 ετών. Οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περίοδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 40 ή τις αρχές της δεκαετίας των 50 ετών.

Στο παρελθόν, μόνο ψιθυριστά μιλούσαν για την περίοδο, έως και καθόλου. Ένα κορίτσι συνήθως μάθαινε για την έμμηνο ρύση από τη μητέρα του ή τις φίλες του. Ωστόσο, πολλά από αυτά που διαδίδονταν βασίζονταν σε διάφορες πολιτισμικές αντιλήψεις. Η συζήτηση για την περίοδο σε μια ανάμεικτη παρέα ήταν ταμπού.

Σήμερα, οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές σχετικά με την έμμηνο ρύση, αλλά ορισμένα πραγματικά στοιχεία για την περίοδο εξακολουθούν να αποσιωπούνται.

Αυτό το άρθρο εξετάζει γεγονότα και μύθους σχετικά με την περίοδο. Απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της και τι δεν πρέπει να κάνει. (Σπόιλερ: Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να κάνετε όταν έχετε περίοδο).

Πραγματικότητα για την περίοδο: Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στην περίοδό σας

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να κάνει μπάνιο ή ντους όταν έχει περίοδο. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Στην πραγματικότητα, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή σας από τις κράμπες.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά στις προηγούμενες γενιές, οι γυναίκες έλεγαν ότι μπορεί να αρρωστήσουν, να τυφλωθούν ή να χάσουν τα μαλλιά τους αν έκαναν μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια, αλλά μερικοί από αυτούς τους ανακριβείς μύθους έχουν διαδοθεί από γενιά σε γενιά.

Πραγματικότητα για την περίοδο: Μπορείτε να κολυμπήσετε κατά την περίοδο σας

Είναι ασφαλές να κολυμπάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Η παλαιότερη πεποίθηση ότι πρέπει να μείνετε μακριά από το νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να ξεκίνησε πριν από την επικράτηση των ταμπόν ή των εμμηνορροϊκών κυπέλλων.

Το κολύμπι χωρίς γυναικεία προστασία είναι ανθυγιεινό. Οποιοδήποτε σωματικό υγρό, όπως το αίμα, τα ούρα ή τα κόπρανα, μπορεί να μολύνει μια πισίνα.

Όσο για το κολύμπι στη θάλασσα όταν έχετε περίοδο, το οποίο σας κάνει στόχο για τους καρχαρίες: Αυτό είναι σίγουρα ένας αστικός μύθος. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό έχει συμβεί ποτέ.

Πραγματικότητα για την περίοδο: Μπορείτε να γυμναστείτε όταν έχετε περίοδο

Η πεποίθηση ότι πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση κατά την περίοδό σας προέρχεται από μια πολύ παλιά αντίληψη για την έμμηνο ρύση. Κάποτε η έμμηνος ρύση αντιμετωπιζόταν ως ασθένεια. Οι γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση έμεναν στο σπίτι. Ξεκουράζονταν και δεν μιλούσαν σε κανέναν.

Αυτή η ιδέα μπορεί να βασίζεται σε παλαιότερες πολιτισμικές αντιλήψεις. Η έμμηνος ρύση είναι φυσιολογική. Δεν είναι αναπηρία. Η περίοδός σας δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε πράγματα που κάνετε και τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους. Είναι ασφαλές και υγιεινό να ασκείστε ενώ έχετε περίοδο. Μάλιστα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες.

Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν εάν οι κράμπες σας σάς δυσκολεύουν να ασκηθείτε. Οι αθλήτριες συχνά αγωνίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ακόμη και οι Ολυμπιονίκες. 

Πραγματικότητα για την περίοδο: Μπορείτε να κάνετε σεξ στην περίοδό σας

Οι παρεξηγήσεις σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου έχουν πολιτισμικές ρίζες. Ορισμένα θρησκευτικά κείμενα δεν επιτρέπουν το σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν ότι οι άνδρες μπορεί να μολυνθούν ή να υποστούν βλάβη από οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα όταν κάνετε σεξ κατά την περίοδό σας λόγω της πιθανής “ακαταστασίας”. Είναι απολύτως λογικό να περιμένετε μέχρι να περάσει η περίοδός σας, αν εσείς ή ο σύντροφός σας αισθάνεστε κάπως έτσι.

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας δεν είναι ανθυγιεινό, ωστόσο. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες. Αν το επιλέξετε, το να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι απολύτως αποδεκτό.

Πραγματικότητα για την περίοδο: Μπορείτε και πάλι να μείνετε έγκυος

Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Πρέπει να έχετε ωορρηξία (να απελευθερώσετε ένα ωάριο) για να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά το τέλος της περιόδου σας. Μερικές φορές η περίοδος που είστε γόνιμη μπορεί να συμπίπτει με την περίοδό σας. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί οποιονδήποτε μήνα, αλλά είναι περισσότερο πιθανό αν η περίοδός σας δεν είναι τακτική ή αν έχετε μεγαλύτερη αιμορραγία από το μέσο όρο.

Αν δεν χρησιμοποιείτε αντισύλληψη, όπως το χάπι ή ένα σπιράλ ή αν δεν χρησιμοποιείτε σχολαστικά φυσικές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, κατανοήστε και λάβετε ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς ημέρες για να κάνετε σεξ χωρίς την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες μέθοδοι αντισύλληψης δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πάντα καλύτερο να κάνετε ασφαλές σεξ. 

Πραγματικότητα για την περίοδο: Τα κορίτσια μπορούν να χρησιμοποιούν ταμπόν

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα τοποθετείτε με τον σωστό τρόπο. Διαβάστε πρώτα τις οδηγίες χρήσης. Το ταμπόν σας δεν πρέπει να σας τσιμπάει ή να σας πονάει. Δεν θα το αισθανθείτε αν το βάλετε με τον σωστό τρόπο.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι παρθένες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ταμπόν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η χρήση ενός ταμπόν δεν προκαλεί την απώλεια της παρθενίας μιας γυναίκας και δεν θα προκαλέσει τη ρήξη του παρθενικού υμένα.

Πραγματικότητα για την περίοδο: Οι περίοδοι δεν είναι απαραίτητο να συγχρονίζονται

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο μαζί έχουν την ίδια περίοδο. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ανοιχτό ζήτημα.

Στη δεκαετία του 1970, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που ζούσαν μαζί είχαν την ίδια περίοδο. Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στις χημικές ουσίες του σώματος που ονομάζονται φερομόνες.

Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι ο συγχρονισμός της περιόδου είναι ένα τυχαίο γεγονός. Η ιδέα δεν πρόκειται να εκλείψει, αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να την εξηγήσουν. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, αυτό θα εξακολουθεί να είναι ένα ακόμα ανεξιχνίαστο ερώτημα.

Share to...