7 παρανοήσεις σχετικά με τα φάρμακα και τη χρήση τους

Οι παρανοήσεις σχετικά με την ιατρική καθίστανται όλο και πιο συχνές, ιδίως με τόσες πολλές διαφορετικές πηγές στο διαδίκτυο να είναι διαθέσιμες και τις αναπόδεικτες θεωρίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα.

Όμως η σωστή πληροφόρηση είναι εξαιρετικά σημαντική όταν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Διασφαλίζοντας ότι γνωρίζετε τα γεγονότα και αποφεύγετε τους μύθους, θα παραμείνετε πιο ασφαλείς και υγιείς.

Μύθος: Αν πονάτε πραγματικά, μπορείτε να αγνοήσετε τις οδηγίες χρήσης και να πάρετε περισσότερα χάπια.

Όταν πονάτε πολύ, μπορεί να κοιτάξετε τη δόση στις οδηγίες χρήσης του παυσίπονου και να πείτε: “μια επιπλέον δόση αποκλείεται να μου κάνει κακό”.

 • Τα πραγματικά γεγονότα

Η αλήθεια είναι ότι αν πάρετε μεγαλύτερη δόση από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης είναι δυνατό να προκαλέσετε ζημιά.

Η συνιστώμενη δόση ενός μη συνταγογραφούμενου ή συνταγογραφούμενου φαρμάκου δεν είναι απλώς μια σύσταση – είναι ένας προσεκτικός υπολογισμός που βασίζεται σε χρόνια έρευνας, κλινικών δοκιμών και εφαρμογής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι γιατροί εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν την κατάλληλη δόση φαρμάκου για κάθε άτομο. Η λήψη των χαπιών σας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο από αυτόν που αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό παρά καλό.

 • Γιατί;

Πρώτον, η λήψη μεγαλύτερης από την αναγραφόμενη δόση με τη μία μπορεί να σας στερήσει τα οφέλη του φαρμάκου και να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών – με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χειρότερα ή να κινδυνεύετε σοβαρά.

Δεύτερον, μην παίρνετε τα χάπια πιο συχνά από ό,τι αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης, πιστεύοντας ότι θα γίνετε καλύτερα πιο γρήγορα.

Ποτέ μην πιστεύετε ότι η λήψη φαρμάκων σε συντομότερο χρονικό διάστημα (ειδικά όλα μαζί) θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερα – δεν λειτουργούν έτσι τα περισσότερα φάρμακα.

Η συγκεκριμένη ποσότητα της δοσολογίας σας και ο χρόνος που πρέπει να τη λαμβάνετε έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Τρίτον, είναι πολύ πιθανό να προκύψει υπερδοσολογία όταν παίρνετε περισσότερα χάπια από αυτά που σας έχουν συνταγογραφηθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα – γεγονός που μπορεί να έχει επικίνδυνες ή απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.

Μύθος: Μόλις νιώσετε καλύτερα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα.

Εάν τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει, αλλά η φαρμακευτική αγωγή σας δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενδεχομένως να μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε να παίρνετε τα χάπια σας.

 • Τα γεγονότα

Ο γιατρός σας συνταγογράφησε αυτό το φάρμακο επειδή το χρειάζεστε. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλα τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

 • Γιατί;

Εάν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας νωρίς, μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα υποτροπής της ασθένειας.

Μύθος: Τα φυσικά συμπληρώματα αποτελούν πάντοτε ασφαλή επιλογή.

Τα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να φαίνονται πιο ασφαλή και υγιεινά από τα φάρμακα, ίσως λόγω της λέξης “φυσικά”.

 • Τα γεγονότα

Η λέξη “φυσικό” δεν σημαίνει πάντα “ασφαλές”. Επίσης, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας γι’ αυτά.

 • Γιατί;

Πρέπει πάντα να απευθύνεστε στο γιατρό σας για οτιδήποτε φαρμακευτικό βάζετε στον οργανισμό σας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αν ενδιαφέρεστε για τα φυσικά συμπληρώματα, θα πρέπει και πάλι να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το ποια από αυτά είναι ασφαλή για τη συγκεκριμένη χρήση.

Επίσης, δεδομένου ότι τα κριτήρια για τα συμπληρώματα δεν είναι τόσο αυστηρά, η ποσότητα κάθε συστατικού μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Μπορεί να μην έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε τη σωστή ποσότητα που ταιριάζει ακριβώς σε εσάς.

Επίσης, οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να μην αναφέρονται στην ετικέτα. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών όταν συνδυάζονται με άλλες παθήσεις ή φάρμακα. Μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, ειδικά εάν έχετε άλλες παθήσεις ή λαμβάνετε άλλα φάρμακα.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά είναι η λύση για κάθε ασθένεια.

Μπορεί να έχετε ακουστά την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν θεραπεία για τα πάντα – αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

 • Τα γεγονότα

Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο σε ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος.

Οι περισσότερες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και ο πονόλαιμος, προκαλούνται από ιούς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα αντιβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν αποδίδουν στη θεραπεία πολλών, πάρα πολλών άλλων ασθενειών και οι γιατροί πρέπει να σταθμίζουν πολύ προσεκτικά το αν θα σας τα συνταγογραφήσουν ή όχι.

 • Γιατί;

Διαφορετικές ασθένειες (ακόμη και διαφορετικοί τύποι βακτηριακών ασθενειών) απαιτούν πολύ συγκεκριμένους τύπους θεραπείας. 

Οι γιατροί δεν θέλουν επίσης να συνταγογραφούν αντιβιοτικά όταν δεν είναι απαραίτητα, διότι η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικές, δύσκολα θεραπεύσιμες λοιμώξεις.

Εάν έχετε μια ασθένεια που σχετίζεται με ιούς, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα διαφορετικό φάρμακο εκτός από μια αντιβακτηριακή θεραπεία. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, το οποίο συνήθως θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας μέχρι να απομακρυνθεί ο ιός.

Ζητήστε από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας να σας συστήσει λύσεις που είναι ασφαλείς για εσάς και την κατάστασή σας, επειδή ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Εάν δεν αισθάνεστε πολύ καλύτερα σε 10 έως 14 ημέρες, καλέστε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να έχετε αναπτύξει μια δευτερογενή ασθένεια ή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να μεταπηδήσετε εντελώς σε διαφορετικό φάρμακο.

Μύθος: Δεν χρειάζεται να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις βιταμίνες που παίρνετε.

Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι και οι βιταμίνες είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικές, επειδή πολλές από αυτές βρίσκονται στα τρόφιμα, επομένως δεν χρειάζεται καν να μπείτε στον κόπο να τις αναφέρετε στον γιατρό σας.

 • Τα γεγονότα

Όταν συνταγογραφεί ένα νέο φάρμακο ή προτείνει ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, ο γιατρός σας χρειάζεται όντως να γνωρίζει πληροφορίες για τη διατροφή σας, τον τρόπο ζωής σας και όλα τα μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

 • Γιατί;

Αυτό βοηθά τον γιατρό σας να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο φάρμακο δεν θα αλληλεπιδράσει με την τρέχουσα αγωγή σας με επικίνδυνο τρόπο.

Ορισμένα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα μπορούν να εμποδίσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά, διασπά και αποβάλλει τα φάρμακα.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν άλλες επιπλοκές όταν η ποσότητα των βιταμινών που έχετε στο σώμα σας είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.

Μύθος: Είναι καλύτερο να έχετε τα φάρμακα πρόχειρα στο μπάνιο ή στο νεροχύτη της κουζίνας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να τοποθετείτε τα φάρμακα εκεί που θα τα βλέπετε κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμάστε να τα παίρνετε.

 • Τα γεγονότα

Παρόλο που αυτό μπορεί να σας θυμίζει να τα παίρνετε, δεν συνιστάται η αποθήκευση φαρμάκων και συμπληρωμάτων στον πάγκο του μπάνιου ή δίπλα στον νεροχύτη της κουζίνας.

Αν δεν σας έχουν υποδείξει το αντίθετο, θα πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα φάρμακα σε ξηρό χώρο, μακριά από θερμότητα και άμεσο φως – κάτι που γενικά σημαίνει να τα τοποθετείτε μακριά και εκτός οπτικού πεδίου.

 • Γιατί;

Όταν τα φάρμακα βρίσκονται έξω σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υποστούν φθορές τόσο από την υγρασία όσο και από το φως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο δρουν στον οργανισμό σας.

Αποθηκεύστε τα στο αρχικό δοχείο ασφαλείας στο οποίο τα αγοράσατε ή σε κουτί χαπιών που δεν μπορεί να ανοιχτεί από παιδικά χεράκια. Και να φυλάσσετε πάντα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σε μέρη που δεν μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Αν χρειάζεστε μια υπενθύμιση για να τα παίρνετε όταν δεν είναι ορατά, υπάρχουν πολλές εφαρμογές με συναγερμούς που μπορείτε να βάλετε στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας ως υπενθύμιση για να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Μύθος: Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο καταπίνετε ένα χάπι, αρκεί να φτάσει εκεί που πρέπει.

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να αλλάξετε τον τρόπο που παίρνετε τα χάπια σας (ή το τι τρώτε ή πίνετε με αυτά) είναι πιο βολικό ή δουλεύει καλύτερα από τον τρόπο που υποδεικνύει η συσκευασία.

 • Τα γεγονότα

Πρέπει να δίνετε προσοχή στον τρόπο λήψης των χαπιών και να τα παίρνετε πάντα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες και τη συνταγή της ετικέτας.

Το μέγεθος και η ποσότητα των χαπιών είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το χάπι να διαλύεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον οργανισμό σας, πιθανότατα όχι με τη μία.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεφλουδίζετε ή να σπάτε την εξωτερική επίστρωση. Μην κόβετε τα χάπια σε κομμάτια ή μην τα συνθλίβετε, εκτός εάν αναφέρεται στην ετικέτα ότι μπορείτε να το κάνετε.

 • Γιατί;

Η εσκεμμένη αλλαγή του μεγέθους ή της σύνθεσης του χαπιού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα χωνεύει ο οργανισμός σας και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δρουν.

Εάν έχετε πρόβλημα στην κατάποση ολόκληρων χαπιών, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τις εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως σας προτείνουν.

Τα περισσότερα χάπια πρέπει επίσης να λαμβάνονται πάντα με νερό για να βοηθηθούν να διαλυθούν σωστά στον οργανισμό σας. Μην παίρνετε τα χάπια με αλκοόλ, καθώς αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τα φάρμακα.

Αντί να πιείτε μια γουλιά και μετά να καταπιείτε το χάπι, καταπιείτε αρκετό νερό για να μην διαλυθεί το χάπι πριν φτάσει στο στομάχι σας. Έτσι θα αποφύγετε τον ερεθισμό του λαιμού σας.

Και να ελέγχετε πάντα τις οδηγίες για να δείτε αν η συνταγή σας λέει να παίρνετε το φάρμακο με γεμάτο ή με άδειο στομάχι.

Share to...