9 λόγοι για τους οποίες ξύνεται και σας φαγουρίζει το τριχωτό της κεφαλής και πώς να ανακουφιστείτε

Όταν το τριχωτό της κεφαλής σας φαγουρίζει, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να αισθάνεστε ότι η φαγούρα δεν θα σταματήσει ποτέ, αλλά η ανακούφιση είναι εφικτή. Η απαλλαγή από τη φαγούρα αρχίζει με το να ανακαλύψετε γιατί το τριχωτό της κεφαλής σας φαγουρίζει. Ακολουθούν 10 λόγοι που προκαλούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μαζί με τις συμβουλές των δερματολόγων για το τι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Πιτυρίδα

Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό και σας προκαλεί φαγούρα και βλέπετε νιφάδες στα μαλλιά ή τα ρούχα σας, μπορεί να έχετε πιτυρίδα.

Η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματός σας στην υπερανάπτυξη του μύκητα προκαλεί τον κνησμό και το ξεφλούδισμα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις. Ο μύκητας φυσιολογικά ζει στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός μύκητα.

Πώς να ανακουφιστείτε: Εάν έχετε πιτυρίδα, η χρήση ενός σαμπουάν για την πιτυρίδα και οι θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής μπορούν να σας βοηθήσουν.

Για ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο σαμπουάν που περιέχει σελήνιο ή πυριθιόνη ψευδαργύρου – συστατικά που βοηθούν στον έλεγχο του μύκητα. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ένα συνταγογραφούμενο αντιμυκητιασικό σαμπουάν, τοπική κορτιζόνη ή φαρμακευτικό αφρό, διάλυμα, κρέμα ή αλοιφή.

9 λόγοι για τους οποίες ξύνεται και σας φαγουρίζει το τριχωτό της κεφαλής και πώς να ανακουφιστείτε

Αντίδραση σε κάποιο προϊόν περιποίησης μαλλιών

Ένα τριχωτό της κεφαλής με φαγούρα, ξηρότητα και φολίδες μπορεί να σας δείχνει ότι πρέπει να ξεπλύνετε καλύτερα το σαμπουάν από τα μαλλιά σας. Η παραμονή κάποιου σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να το ερεθίσει.

Εάν έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και εξάνθημα, μπορεί να έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο μεταξύ των ανθρώπων που βάφουν τα μαλλιά τους. Συχνά ο ένοχος είναι ένα συστατικό της βαφής που ονομάζεται παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD), η οποία βρίσκεται στις μαύρες βαφές μαλλιών.

Θα μπορούσατε επίσης να έχετε αλλεργία σε ένα σαμπουάν, conditioner ή άλλο προϊόν που έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής σας. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα θα έχετε ένα κνησμώδες (που σας φαγουρίζει) εξάνθημα στο τριχωτό της κεφαλής σας και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δέρματος το οποίο έρχεται σε επαφή με το προϊόν.

Πώς να ανακουφιστείτε: Για να σταματήσει η φαγούρα, πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν που προκαλεί την αντίδραση. Εάν δυσκολεύεστε να το εντοπίσετε, ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Κνίδωση

Πρόκειται για κόκκινα, ανάγλυφα και έντονα κνησμώδη εξογκώματα που μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Η κνίδωση τείνει να έρχεται και να φεύγει μέσα σε λίγες ώρες. Μερικές φορές, η κνίδωση φεύγει και επανέρχεται. Εάν οι κνίδωση έρχεται και φεύγει για περισσότερο από 6 εβδομάδες, ονομάζεται χρόνια (μακροχρόνια) κνίδωση.

Πώς να ανακουφιστείτε: Οι κνίδωση συχνά υποχωρεί από μόνη της, αλλά αν είναι μακροχρόνια, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Οι δερματολόγοι αντιμετωπίζουν συχνά την κνίδωση.

Οι θεραπείες για την κνίδωση και το αγγειοοίδημα μπορεί να περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα:

 • Φάρμακα κατά της φαγούρας. Η συνήθης θεραπεία για την κνίδωση και το αγγειοοίδημα είναι τα αντιισταμινικά που δεν σας προκαλούν υπνηλία. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον κνησμό, το πρήξιμο και άλλα συμπτώματα της αλλεργίας. Διατίθενται σε μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα σκευάσματα.
 • Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν τα αντιισταμινικά δεν είναι αποτελεσματικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που μπορεί να ηρεμήσει ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Για σοβαρή κνίδωση οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μια σύντομη αγωγή με ένα από του στόματος κορτικοστεροειδές φάρμακο – όπως η πρεδνιζόνη – για να μειωθεί το πρήξιμο, η φαγούρα και η φλεγμονή.

Ψείρες στο κεφάλι

Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το πιο κοινό σύμπτωμα για τις ψείρες της κεφαλής. Εάν υποψιάζεστε ότι οι ψείρες προκαλούν τη φαγούρα, ζητήστε από κάποιον να εξετάσει προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας για ενδείξεις αυτών των μικροσκοπικών ζωυφίων.

Πώς να ανακουφιστείτε: Για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα, πρέπει να απαλλαγείτε από τις ψείρες.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε στο φαρμακείογια να απαλλαγείτε από τις ψείρες και τις κόνιδες τους. Αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Οι δερματολόγοι προσφέρουν τις ακόλουθες συμβουλές για τη χρήση αυτών των προϊόντων:

Πρώτη θεραπεία

 • Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Η χρήση ενός σαμπουάν για τις ψείρες συνήθως συνεπάγεται τη δημιουργία αφρού από το σαμπουάν στα μαλλιά και την παραμονή του σαμπουάν για λίγα λεπτά πριν από το ξέβγαλμα.
 • Εφαρμόστε το προϊόν στο κεφάλι ενός πλήρως ντυμένου ατόμου και ξεπλύνετε το προϊόν με ένα λάστιχο ψεκασμού ή με τρεχούμενο νερό από έναν νεροχύτη. Αυτά τα προϊόντα δεν προορίζονται για χρήση κατά τη διάρκεια ντους ή μπάνιου. Θέλετε να περιορίσετε την επιφάνεια του δέρματος που αγγίζει το προϊόν.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο ένα προϊόν. Η χρήση δύο προϊόντων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των ψειρών της κεφαλής μπορεί να είναι επιβλαβής. Εάν είναι απαραίτητα δύο διαφορετικά προϊόντα, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας πει ποια μπορούν να συνδυαστούν.
 • Χρησιμοποιήστε την ποσότητα που αναγράφεται στο προϊόν. Η χρήση περισσότερου προϊόντος μπορεί να είναι επιβλαβής.
 • Χρησιμοποιήστε τη χτένα για τις ψείρες που συνοδεύει το σαμπουάν. Τα δόντια της χτένας για τις ψείρες είναι πιο κοντά μεταξύ τους από τα δόντια μιας κανονικής χτένας. Η τοποθέτηση των δοντιών πιο κοντά μεταξύ τους διευκολύνει την αφαίρεση των ψειρών και των κόνιδων τους.
 • Ελέγξτε τα μαλλιά 8 έως 12 ώρες μετά τη θεραπεία. Εάν οι ψείρες φαίνονται το ίδιο ενεργές όπως ήταν πριν από τη θεραπεία, το φάρμακο μπορεί να μην έχει δράσει. Μην ξανακάνετε θεραπεία. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας. Μπορεί να είναι απαραίτητο ένα διαφορετικό φάρμακο για τις ψείρες.

Την επόμενη μέρα

Εάν το φάρμακο φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να::

 • Περιμένετε δύο ημέρες για να λούσετε τα μαλλιά σας. Αυτό επιτρέπει στο φαρμακευτικό προϊόν να συνεχίσει να δρα.
 • Συνεχίσετε να χτενίζετε τα μαλλιά με τη χτένα για τις ψείρες μία φορά την ημέρα. Το να το κάνετε αυτό για δύο έως τρεις εβδομάδες βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα απαλλαγείτε από τις ψείρες.

Ψώρα

Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό έντομο που ονομάζεται άκαρι της ανθρώπινης φαγούρας. Εάν αυτά τα ακάρεα εισχωρήσουν στο τριχωτό της κεφαλής σας, το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να αποκτήσει έντονη φαγούρα. Η φαγούρα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της ψώρας και μπορεί να είναι τόσο έντονη που να σας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα.

Πώς να ανακουφιστείτε: Για να βεβαιωθείτε αν έχετε ψώρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Εάν έχετε ψώρα, θα χρειαστείτε θεραπεία, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο με συνταγή γιατρού.

Επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής

 Η επιδερμοφυτία είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητα. Εάν πάθετε επιδερμοφυτία στο τριχωτό της κεφαλής σας, πιθανότατα θα έχετε ένα κόκκινο και έντονα κνησμώδες εξάνθημα.

Πώς να ανακουφιστείτε: Για να ανακουφιστείτε, χρειάζεστε ακριβή διάγνωση και θεραπεία για την επιδερμοφυτία.

Η θεραπεία της επιδερμοφυτίας στο τριχωτό της κεφαλής απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Περίπου το 50% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση κατά πλάκας εμφανίζουν κάποια στιγμή έξαρση στο τριχωτό της κεφαλής. Στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να έχετε κοκκινωπές κηλίδες, απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα, αργυρόλευκα λέπια και ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνά κνησμώδης, με τη φαγούρα να κυμαίνεται από ήπια έως έντονη.

Πώς να ανακουφιστείτε: Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Ορισμένοι άνθρωποι ανακουφίζονται από ένα φαρμακευτικό σαμπουάν ή από άλλες θεραπεία που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα ακόλουθα σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή τζελ για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής:

 • Κορτικοστεροειδή.
 • Λιθανθρακόπισσα.
 • Λοσιόν ή σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ.
 • Ανθραλίνη.

Σε πιο σοβαρές ή εκτεταμένες περιπτώσεις ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Ενέσεις με φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν την αδαλιμουμάμπη, την ετανερσέπτη ή την ουστεκινουμάμπη.
 • Από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα. Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα είναι χάπια ή δισκία που καταπίνετε με νερό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι η ασιτρετίνη, η κυκλοσπορίνη ή η μεθοτρεξάτη.
 • Φωτοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδες φως (UV), συνήθως υπεριώδες Β (UVB), από ειδικές λάμπες. Τα κύματα υπεριώδους φωτός του ηλιακού φωτός μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Ατοπική δερματίτιδα

Εάν έχετε έναν τύπο εκζέματος γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ), αυτό μπορεί να αναπτυχθεί στο τριχωτό της κεφαλής σας. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχετε ερυθρότητα και λέπια στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το τριχωτό της κεφαλής τους καίει και έχει φαγούρα.

Πώς να ανακουφιστείτε: Η θεραπεία της νόσου μπορεί να φέρει ανακούφιση. Επειδή το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας διαφέρει από το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματός σας, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για ένα σχέδιο θεραπείας.

Πρόβλημα με τα νεύρα

Μια έντονη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς σημάδια εξανθήματος ή άλλης δερματικής αντίδρασης μπορεί να αποτελεί ένδειξη νευρικού προβλήματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ότι έχετε νευροπάθεια. Είναι ο ιατρικός όρος για ένα πρόβλημα κατά μήκος ενός νεύρου που οφείλεται σε βλάβη, ασθένεια ή ανωμαλία στον τρόπο λειτουργίας του νεύρου. Οι ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα σας είναι μεταξύ άλλων ο έρπητας ζωστήρας και ο διαβήτης.

Οι ουλές μπορούν να βλάψουν τα νεύρα. Εάν έχετε τριχόπτωση που έχει προκαλέσει ουλές που είναι βαθιές, οι ουλές μπορεί να έχουν βλάψει τα νεύρα σας. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Πώς να ανακουφιστείτε: Ένας δερματολόγος μπορεί να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος.

Share to...