ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Αγαπάτε τον τζόγο; Μήπως είστε εθισμένοι σε αυτόν; Να πως να σταματήσετε.

Από

Medbox

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι μια ακίνδυνη μορφή ψυχαγωγίας, αλλά για τα άτομα με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, οι συνέπειες των τυχερών παιχνιδιών μπορεί να είναι σοβαρές και να επηρεάσουν αρνητικά την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, τα οικονομικά τους και τις σχέσεις τους.

Μολονότι ο εθισμός στον τζόγο είναι μια πραγματική και δυνητικά σοβαρή πάθηση της ψυχικής υγείας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναζητήσετε βοήθεια.

Αγαπάτε τον τζόγο; Μήπως είστε εθισμένοι σε αυτόν; Να πως να σταματήσετε.
Αγαπάτε τον τζόγο; Μήπως είστε εθισμένοι σε αυτόν; Να πως να σταματήσετε.

Είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια πραγματικός;

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια ή η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών είναι μία συμπεριφορική εξάρτηση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές της καθημερινής ζωής.

Έχοντας ομοιότητες -όπως τα σημεία, τα συμπτώματα και η κληρονομικότητα- με τις διαταραχές χρήσης ουσιών, η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών επαναπροσδιορίστηκε πρόσφατα ως διαταραχή που σχετίζεται με ουσίες και εθισμό στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5).

Η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών είναι μια κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες, χρεοκοπία, οικογενειακές συγκρούσεις και πολλά άλλα.

Οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις όπως η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών παραβλέπονται εύκολα. Λόγω του ότι ο τζόγος έχει κανονικοποιηθεί αρκετά τόσο κοινωνικά όσο και εμπορικά, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν πότε έχει ξεπεράσει τα όρια του εθισμού. Αλλά ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να είναι καταστροφικός.

Η οικονομική καταστροφή και ο χρόνος που χάνεται μπορεί να δώσει τέλος σε γάμους, να χαθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις και να οδηγήσει σε τεράστια ντροπή και μίσος για τον εαυτό μας.

Πρόσφατες νευροαπεικονιστικές μελέτες έχουν ρίξει φως σε σημαντικές αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που πάσχουν από εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Στις περιπτώσεις ατόμων με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, οι οδοί ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν εμπλέκονται σε δραστηριότητες τζόγου, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν με τον οποίο ένα άτομο με εθισμό στα ναρκωτικά μπορεί να ανταποκριθεί σε ερεθίσματα που προκαλούνται από ουσίες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν εθισμό στα τυχερά παιχνίδια εμφανίζουν παθολογική εμμονή και καταναγκασμό να παίζουν και μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια δυσκολία να σταματήσουν.

t2
Αγαπάτε τον τζόγο; Μήπως είστε εθισμένοι σε αυτόν; Να πως να σταματήσετε.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν έχω πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια;

Για πολλούς ανθρώπους, ο τζόγος μπορεί να είναι μια ακίνδυνη κοινωνική δραστηριότητα. Όμως σε περιπτώσεις ατόμων με εθισμό, τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα οικονομικά τους, στις οικογένειές τους και στις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, μπορεί να έχετε πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια εάν παρουσιάσετε τέσσερα από αυτά τα σημάδια μέσα σε διάστημα ενός έτους:

Συμπεριφορά που αναζητά τη συγκίνηση, ανάγκη να ανεβάζετε συνεχώς τα στοιχήματα κατά τη διάρκεια του τζόγου

  • Ευερεθιστότητα όταν προσπαθείτε να κοντρολάρετε τον τζόγο
  • Συχνές αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξετε τον τζόγο
  • Εμμονικές σκέψεις σχετικά με τον τζόγο
  • Στροφή στον τζόγο όταν είστε αναστατωμένοι
  • Ψέματα για να καλύψετε τη συνήθεια του τζόγου
  • Επιλογή του τζόγου έναντι των σχέσεων ή των ευθυνών
  • Αιτήματα προς την οικογένεια και τους φίλους για οικονομική βοήθεια

Όπως συμβαίνει με κάθε εθισμό, κάποιος που είναι σοβαρά εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια θα συνεχίσει πιθανότατα την καθοδική του πορεία μέχρι να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αναζητήσει βοήθεια.

Οι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια φαίνεται να έχουν την ίδια πιθανότητα με άλλους εθισμένους να χάσουν την περιουσία τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειες και τις σχέσεις τους.

Συμβουλές από ειδικούς για το πώς να σταματήσετε την επιθυμία για τζόγο

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί. Εκτός από τις οικονομικές απώλειες, την επιβάρυνση των σχέσεων και τον αντίκτυπο στην επαγγελματική ή σχολική απόδοση, η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.

Αυτό οφείλεται στις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, όπως είναι τα συναισθήματα βαθιάς απελπισίας, απόγνωσης, αδυναμίας και ντροπής.

Τα άτομα με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθούν έξι συμβουλές από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

1. Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Πριν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας για ανάκαμψη, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι οι συνήθειες του τζόγου είναι η πηγή της δυστυχίας σας. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και η επιθυμία για αλλαγή.

Μόλις αναγνωρίσετε τον εθισμό σας στα τυχερά παιχνίδια, υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την ανάκαμψη, όπως η συμβουλευτική αντιμετώπισης του εθισμού και τα προγράμματα 12 βημάτων.

2. Απαλλαγείτε από το στίγμα

Υπάρχει ένα σημαντικό κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Τα άτομα με εθισμό στον τζόγο συχνά αντιμετωπίζονται στερεοτυπικά ως άτομα με αδύναμη θέληση, ανεύθυνα και ένοχα για τον εθισμό τους.

Η εσωτερίκευση αυτών των χαρακτηρισμών μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ντροπής και χαμηλής αυτοεκτίμησης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αποτρέψουν τα άτομα από το να αναζητήσουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Η εξάλειψη αυτού του στίγματος δεν είναι εύκολη, . Όσα περισσότερα μοιράζονται με άλλους οι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια για τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσουν και να διευκολύνουν την κατανόηση από τους άλλους.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί αλλαγή. Καθώς αυξάνονται οι συζητήσεις αποστιγματοποίησης για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, το στίγμα μειώνεται αμοιβαία, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

3. Εκμυστηρευτείτε το πρόβλημα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Αφού αναγνωρίσετε το πρόβλημα τζόγου που αντιμετωπίζετε, εμπιστευτείτε έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή δεν είστε σε θέση να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, απευθυνθείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και ρωτήστε το αν μπορεί να σας βοηθήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το να μοιραστείτε την κατάστασή σας και να ζητήσετε βοήθεια για την πρόσβαση στους αναγκαίους πόρους μπορεί να σας βοηθήσει στην αποθεραπεία σας. Υπάρχει τεράστιος πόνος όχι μόνο στο να έχεις έναν εθισμό, αλλά και στο να κουβαλάς τον πόνο μόνος σου.

4. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν έχετε πρόβλημα να ελέγξετε τις συνήθειες του τζόγου σας, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

5. Συμμετέχετε σε ομάδες υποστήριξης και προγράμματα 12 βημάτων

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της υποστήριξης από την κοινότητα. Η ανεύρεση μιας ομάδας υποστήριξης ή η παρακολούθηση ενός προγράμματος 12 βημάτων μπορεί να είναι κρίσιμη για την αποθεραπεία σας.

Η σύνδεση με άλλους που αντιμετωπίζουν τον εθισμό -ακόμη κι αν δεν πρόκειται για εθισμό στα τυχερά παιχνίδια- μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι η απελευθέρωση από τον εθισμό είναι εφικτή.

6. Προσαρμόστε τις προσπάθειές σας ανάλογα με τις ανάγκες σας

Η πορεία σας προς την ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποια βαθμονόμηση καθώς οι ανάγκες σας αλλάζουν. Είναι σημαντικό να επανεκτιμάτε συνεχώς αν λαμβάνετε το σωστό είδος βοήθειας ή αν πρέπει να αλλάξετε τη θεραπευτική σας προσέγγιση.

Πηγές

What is Gambling Disorder? https://www.psychiatry.org/patients-families/gambling-disorder/what-is-gambling-disorder

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. (DSM-5) American Psychiatric Association. American Psychiatric Association Publishing. 2013.Gambling Disorderhttps://www.yalemedicine.org/conditions/gambling-disorder

by

Medbox

Related Articles

By Medbox

Share via
Copy link