Ακμή. Μήπως το λάδι τεϊόδεντρου είναι η λύση που ονειρεύεστε;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Τι είναι το έλαιο τεϊόδεντρου;

Το έλαιο τεϊόδεντρου (ή έλαιο μελαλέουκας) είναι ένα αιθέριο έλαιο που παράγεται από τον ατμό των φύλλων του αυστραλιανού τεϊόδεντρου. Είναι γνωστό για την έντονη – και για πολλούς ευχάριστη – μυρωδιά του που θυμίζει καμφορά. Εκτός από τη χρήση του στην αρωματοθεραπεία, το έλαιο τεϊόδεντρου αποτελεί παραδοσιακή φυτική θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως

 • Πιτυρίδα.
 • Έκζεμα.
 • Ψείρες.
 • Ψώρα.
 • Πόδι του αθλητή ή αλλιώς δερματοφυτία ποδιού
 • Τσιμπήματα εντόμων.
 • Μύκητες των νυχιών.
 • Μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι επίσης μια συχνή φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την ακμή. Πολλά προϊόντα έχουν την προέλευσή τους από το φυσικό περιβάλλον. Ουσίες όπως το έλαιο τεϊόδεντρου χρησιμοποιούνται από κοινωνίες και πολιτισμούς εδώ και εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια με καλό αποτέλεσμα και με ελάχιστες παρενέργειες.

t1
Ακμή. Μήπως το λάδι τεϊόδεντρου είναι η λύση που ονειρεύεστε;

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ελαίου τεϊόδεντρου στην ακμή

Τι είναι αυτό που κάνει το έλαιο τεϊόδεντρου (εκτός από τη μυρωδιά που τρυπάει τη μύτη) τόσο δημοφιλές;

Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου έχει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή για τη θεραπεία του δέρματος που παρουσιάζει ακμή. Για την ακρίβεια, μια μελέτη του 1990 συνέκρινε 5% έλαιο τεϊόδεντρου με 5% υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι – ενώ το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου δρούσε γρηγορότερα – τελικά και τα δύο είχαν αποτέλεσμα. Ειδικότερα, το έλαιο τεϊόδεντρου προκάλεσε λιγότερες παρενέργειες. Ωστόσο τα δεδομένα των δοκιμών είναι ελλιπή και ο αριθμός των ασθενών μικρός. Δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για έρευνα μεγάλης κλίμακας.

Το τεϊόδεντρο πιστεύεται ότι δαμάζει τη φλεγμονή και βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων Propioni acnes, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα ξεσπάσματα ακμής.

Ωστόσο, η πραγματική επίδραση που έχει το έλαιο τεϊόδεντρου στην ακμή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν γίνει μόνο λίγες μικρές μελέτες για το θέμα αυτό, σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση το 2015.

Η μία αξιοσημείωτη μελέτη που αναφέρθηκε από την εν λόγω ανασκόπηση ήταν μια μελέτη του 2007, η οποία διαπίστωσε ότι το έλαιο τσαγιόδεντρου 5% βελτίωσε την ήπια έως μέτρια ακμή σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο ή μια εικονική θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι αντιμετώπισαν την ακμή τους με τζελ τεϊόδεντρου είχαν 3,55 περισσοτερες φορές μείωση του αριθμού των σπυριών και 5,75 περισσοτερες φορές μείωση της σοβαρότητας των σπυριών.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες με ακμή να εφαρμόζουν προϊόντα με έλαιο τεϊόδεντρου στο πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση προϊόντων με έλαιο τεϊόδεντρου είχε βελτιώσει σημαντικά την ήπια έως μέτρια ακμή. Διαπίστωσαν επίσης ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή ήταν καλά ανεκτή.

Χρειάζεται να αραιώσετε το έλαιο τεϊόδεντρου;

Είναι πολύ σημαντικό το έλαιο τεϊόδεντρου που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας να είναι αραιωμένο. Το 100% έλαιο τεϊόδεντρου από μόνο του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ξηρότητα, φουσκάλες και εξανθήματα.

Εάν αραιώνετε το έλαιο τεϊόδεντρου μόνοι σας, θα πρέπει να προσθέσετε περίπου 12 σταγόνες έλαιο φορέα (όπως λάδι καρύδας, jojoba ή αργκάν – ό,τι είναι καλύτερο για το δέρμα σας) για κάθε μία έως δύο σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου. Αν προτιμάτε το έλαιο τεϊόδεντρου να έχει τη συνοχή ενός τόνερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτού αμαμηλίδα.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ δύσκολα, υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος που αναλαμβάνουν τη μίξη των υλικών για εσάς.

Για να χρησιμοποιήσετε το έλαιο τεϊόδεντρου για τη θεραπεία της ακμής:

 • Επιλέξτε ένα έλαιο τεϊόδεντρου με θεραπευτικό χαρακτήρα από μια αξιόπιστη εταιρεία.
 • Αραιώστε το έλαιο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το μη αραιωμένο έλαιο τεϊόδεντρου δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οι περισσότεροι αρωματοθεραπευτές συνιστούν την αραίωση του ελαίου τεϊόδεντρου σε έναν φορέα, όπως λάδι καρύδας ή γλυκό αμυγδαλέλαιο.
 • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα του αραιωμένου ελαίου σε καθαρό, στεγνό δέρμα, εστιάζοντας στις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή.
 • Αφαιρέστε την περίσσεια λαδιού από το δέρμα σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει το λάδι από το να φράξει τους πόρους σας και να επιδεινώσει την ακμή σας.
 • Όπως οι περισσότερες τοπικές θεραπείες ακμής, συνιστάται να εφαρμόζετε το έλαιο καθημερινά για καλύτερα αποτελέσματα.
t2
Ακμή. Μήπως το λάδι τεϊόδεντρου είναι η λύση που ονειρεύεστε;

Μειονεκτήματα και παρενέργειες

Όσο εντυπωσιακές και αν φαίνονται κάποιες από τις αρχικές πληροφορίες, το έλαιο τεϊόδεντρου δεν αποτελεί μια μαγική θεραπεία για την ακμή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι ότι απλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μερικά από τα άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Παρόλο που το έλαιο τεϊόδεντρου δείχνει πολλά υποσχόμενο ως αντιμικροβιακό, η ακμή δεν προκαλείται αποκλειστικά από βακτήρια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν τις εξάρσεις της ακμής.

Ένας από αυτούς είναι η ανώμαλη διαδικασία απολέπισης που παρατηρείται στο δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή. Ένας άλλος είναι οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες. Το έλαιο τεϊόδεντρου δεν επιδρά καθόλου στην αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων.

Επίσης, να θυμάστε ότι οι φυσικές θεραπείες δεν είναι εντελώς φιλικές. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ειδικά το ευαίσθητο δέρμα στο πρόσωπο. Μερικοί άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει έλαιο τεϊόδεντρου εμφάνισαν δερματίτιδα εξ επαφής – ένα ανάγλυφο, κνησμώδες εξάνθημα.

Τα συνήθη συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής περιλαμβάνουν:

 • Δέρμα που είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή φλεγμονώδες
 • Φουσκάλες
 • Κάψιμο
 • Ξηρό, ραγισμένο δέρμα

Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί επίσης να είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης. Εάν καταποθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως σύγχυση, αταξία (απώλεια συντονισμού του σώματος), και αναπνευστικά προβλήματα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό προϊόν με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και χρησιμοποιείται ευρέως. Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν ευεργετικό και βιώνουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακμής, μια αραιωμένη μορφή ελαίου τεϊόδεντρου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας. Απλώς φροντίστε να αγοράσετε το έλαιο τεϊόδεντρου από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή και κάντε πρώτα ένα patch test, καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί και άλλοι θεωρούν ότι ερεθίζει το δέρμα τους.

Εάν δεν βλέπετε βελτίωση στην ακμή σας μετά από περίπου 12 εβδομάδες, προτιμήστε να επισκεφθείτε έναν ιατρό, καθώς μπορεί να χρειάζεστε μια ισχυρότερη θεραπεία.

Και να θυμάστε, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι δηλητηριώδες όταν καταποθεί, οπότε βεβαιωθείτε ότι το αποθηκεύετε με ασφάλεια μακριά από κατοικίδια ζώα και παιδιά.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.