ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή στην πλάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Από

Medbox

Τι είναι η ακμή στην πλάτη;

Η ακμή στην πλάτη είναι η ακμή που αναπτύσσεται στην πλάτη σας. Προκαλεί σπυράκια που εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα, λευκά στίγματα ή μαύρα στίγματα. Αυτά τα σπυράκια είναι συνήθως αντιαισθητικά, ενοχλητικά και επώδυνα.

Η ακμή εμφανίζεται όταν το λίπος, η βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια φράζουν τους πόρους του δέρματός σας.

Η ακμή στην πλάτη προκύπτει συνήθως όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από ένα πουκάμισο ή μια αθλητική φόρμα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της έντονης δραστηριότητας. Τα ρούχα τρίβονται πάνω στο ιδρωμένο δέρμα σας, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία σπυριών ή στην επιδείνωσή τους εφόσον υπάρχουν ήδη.

Ακμή στην πλάτη
Ακμή στην πλάτη

Ποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν ακμή στην πλάτη;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ακμή στην πλάτη. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε άτομα όλων των φύλων. Αλλά είναι πιο συχνή σε άντρες εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τι προκαλεί την εμφάνιση ακμής στην πλάτη;

Η ακμή στην πλάτη αναπτύσσεται όπως και οι άλλοι τύποι σπυριών. Οι πόροι του δέρματός σας (μικροσκοπικές οπές) φράζουν με τη βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τον ιδρώτα και ένα έλαιο που ονομάζεται σμήγμα. Το σώμα σας παράγει σμήγμα για να μην ξηραίνονται το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Αν το σώμα σας παράγει πολύ σμήγμα ή αν δεν το καθαρίζετε, ενδεχομένως οι πόροι σας να φράξουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ακμής, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε σπυράκια.

Τριβή: Τα πουκάμισα, τα σακίδια πλάτης, ο αθλητικός εξοπλισμός και άλλα ρούχα που τρίβονται πάνω στο ιδρωμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή στην πλάτη.

Ορμόνες: Οι έγκυες γυναίκες και οι νέοι που διανύουν την εφηβεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάρσεις ακμής, καθώς αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό τους.

Φάρμακα: Μερικά φάρμακα, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ακμή στην πλάτη ή να την επιδεινώσουν.

Κακή υγιεινή: Τα άτομα με απεριποίητα μαλλιά μπορεί να εμφανίσουν ακμή στην πλάτη όταν τα έλαια από τα μαλλιά τους τρίβονται στην πλάτη τους. Η ακμή στην πλάτη μπορεί επίσης να προκύψει από βρώμικα σεντόνια, πετσέτες ή ρούχα.

Προϊόντα περιποίησης του δέρματος: Ορισμένες λοσιόν και κρέμες είναι δυνατόν να φράξουν τους πόρους του δέρματος και να προκαλέσουν ακμή.

Στρες και άγχος: Όταν έχετε πολύ άγχος ή στρες, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, το σώμα σας παράγει περισσότερο σμήγμα.

Παγιδευμένος ιδρώτας: Ο ιδρώτας μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στο δέρμα σας και τα ρούχα σας. Όταν συμβαίνει αυτό, οι πόροι σας μπορεί να φράξουν. Τα άτομα που έχουν υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακμή στην πλάτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής στην πλάτη;

Μπορεί να έχετε σπυράκια μόνο κατά μήκος των ώμων και του άνω μέρους της πλάτης σας. Ή ίσως αυτά αναπτύσσονται σε όλη την πλάτη και τον κορμό σας μέχρι τη μέση σας.

Αυτά τα σπυράκια μπορούν να είναι επώδυνα και να εμφανίζονται σε ομάδες. Μπορεί να εμφανίζετε έναν τύπο σπυριών ή έναν συνδυασμό τους:

 • Μαύρα σπυράκια.
 • Κύστεις, οι οποίες προκύπτουν από έναν τύπο ακμής που ονομάζεται κυστική ακμή. Οι κύστεις σχηματίζουν εξογκώματα βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.
 • Οζίδια, τα οποία προκύπτουν από έναν σοβαρό τύπο ακμής που ονομάζεται οζώδης ακμή. Τα οζίδια ακμής σχηματίζουν σκληρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα σας.
 • Κόκκινα εξογκώματα που δεν έχουν “κεφάλι”.
 • Λευκά σπυράκια.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή στην πλάτη;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ήπια ακμή στην πλάτη μόνοι σας στο σπίτι. Θα πρέπει:

 • Να αποφεύγετε να σπάζετε ή να πιέσετε τα σπυράκια: Μπορείτε να βλάψετε το δέρμα σας με το σκάσιμο των σπυριών. Η συμπίεση ή το σπάσιμό τους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλές ακμής, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές. Το σκάλισμα ενός σπυριού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.
 • Κρατήστε το δέρμα σας καθαρό: Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό σώματος χωρίς λιπαρές ουσίες που είναι “μη φαγεσωρογόνο”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους σας. Κάντε ντους και φορέστε καθαρά ρούχα μετά την άσκηση. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να τρίψετε το δέρμα σας με σκληρά καθαριστικά. Το τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
 • Δοκιμάστε τοπικές κρέμες, τζελ και καθαριστικά: Τα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζοϋλίου μπορούν να καθαρίσουν την ακμή στην πλάτη. Όταν χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αφήστε το φάρμακο να παραμείνει στα σπυράκια για έως και πέντε λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια γέλη ρετινοειδών ή ένα αυτοκόλλητο ακμής που απελευθερώνει σαλικυλικό οξύ στο σπυράκι για αρκετές ώρες.
 • Χρησιμοποιήστε καθαρά κλινοσκεπάσματα: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, ώστε να μη δημιουργούνται βακτήρια. Προσπαθήστε να πλένετε τα σεντόνια και τις πετσέτες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εάν η ακμή στην πλάτη επιμένει ή επανέρχεται συνεχώς, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Εκείνος μπορεί να σας συστήσει άλλα συνταγογραφούμενα προϊόντα περιποίησης του δέρματος για την αντιμετώπιση της σοβαρής ακμής. Ή μπορεί να χρειαστείτε αντιβίωση ή άλλα φάρμακα από το στόμα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την εμφάνιση ακμής στην πλάτη;

Ενδέχεται να μην μπορείτε να αποτρέψετε την ακμή στην πλάτη. Ρωτήστε όμως τον γιατρό σας αν τυχόν φάρμακα που παίρνετε (όπως τα κορτικοστεροειδή) μπορούν να προκαλέσουν ακμή στην πλάτη. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής στην πλάτη κάνοντας τα εξής:

 • Αλλάζοντας τα ρούχα σας αφού ιδρώσετε.
 • Διατηρώντας το δέρμα σας καθαρό.
 • Περιορίζοντας τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού και βαριών σακιδίων πλάτης.
 • Διαχειριζόμενοι τα επίπεδα του στρες.
 • Με το να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας.
 • Χρησιμοποιώντας προϊόντα που δεν είναι φαγεσωρογόνα (δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος).
 • Φορώντας φαρδιά, ή βαμβακερά πουκάμισα που δεν εγκλωβίζουν τον ιδρώτα και αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό μου για την ακμή στην πλάτη;

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν:

 • Η ακμή στην πλάτη είναι σοβαρή, ή αν φεύγει και επανέρχεται.
 • Αισθάνεστε σκληρούς ή επώδυνους όζους ή έχετε σπυράκια βαθιά κάτω από το δέρμα σας.
 • Έχετε έντονο πόνο ή φλεγμονή.

Έχετε σημάδια λοίμωξης, όπως πυρετό.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link