Αλκοόλ και Καρδιά: Μπορεί το αλκοόλ να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής ζωής;

Αλκοόλ και Καρδιά

ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Αλκοόλ και Καρδιά: Μπορεί το αλκοόλ να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής ζωής;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το αλκοόλ είναι μια “κατασταλτική” ουσία, γεγονός που σημαίνει ότι ο έλεγχος του σώματός σας από τον εγκέφαλό σας επιβραδύνεται.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες όπως η ομιλία και η κίνηση. Η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων ταυτόχρονα μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Αν πίνετε τακτικά, μπορεί να αισθάνεστε ότι το αλκοόλ δεν σας επηρεάζει τόσο πολύ, αλλά αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει ανοχή σε ορισμένες από τις επιδράσεις.

Να θυμάστε, όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορείτε να προκαλέσετε.

Αν απολαμβάνετε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα ή ένα κοκτέιλ πού και πού, να έχετε κατά νου ότι πρέπει να κρατάτε το μέτρο για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Αλκοόλ και Καρδιά
Αλκοόλ και Καρδιά

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει κατά μέσο όρο ένα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Οι διάφοροι τύποι μπύρας, κρασιού και λικέρ έχουν διαφορετικές ποσότητες αλκοόλ. Αλλά γενικά, ένα ποτό είναι μία κανονική μπύρα 330 ml, 150 ml κρασί ή 30-40 ml οινοπνευματώδους ποτού 40 αλκοολικών βαθμών, όπως είναι το μπέρμπον, το ουίσκι, η βότκα ή το τζιν.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του μαστού, ηπατική νόσο, κατάθλιψη, αυτοκτονία, ατυχήματα, διαταραχή της χρήσης αλκοόλ και αλκοολισμό.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την καρδιά μου;

Υπάρχει μια πολύ σαφής σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) επιβαρύνει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο , η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσοι πίνουν τακτικά και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τις ποσότητες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παθήσεων, είναι πιθανό να τους ζητηθεί να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθούν ορισμένες από τις παρενέργειες του αλκοόλ στην καρδιά σας:

  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει η καρδιά σας είναι να διατηρεί ένα σταθερό ρυθμό. Κατά μέσο όρο, ένας κανονικός καρδιακός ρυθμός είναι περίπου 60 έως 100 παλμοί ανά λεπτό όταν το σώμα σας βρίσκεται σε ηρεμία.

Όμως το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αλματώδη αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού και αν ξεπεράσει τους 100 παλμούς ανά λεπτό, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ταχυκαρδία. Πάρα πολλά επεισόδια ταχυκαρδίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή εμφάνιση μη φυσιολογικών ρυθμών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Μπορεί εκείνο το τέταρτο ποτό στο μπαρ να αισθάνεστε ότι σας χαλαρώνει, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει τον οργανισμό σας διαφορετικά απ’ ό,τι νομίζετε. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, προκαλώντας την προσωρινή της αύξηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν επιδίδεστε σε κραιπάλη (που ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα ποτά μέσα σε δύο ώρες για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα ποτά μέσα σε δύο ώρες για τους άνδρες).

Και φυσικά, όλοι μας έχουμε περάσει μια βραδιά κάπου όπου ήπιαμε ένα ποτό παραπάνω και το ξέρουμε. Αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι νύχτες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο πίνετε, κρατήστε σημειώσεις για να συντονιστείτε με το πόσο πίνετε κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα περίπου. Αν είναι περισσότερο από το συνιστώμενο, προσπαθήστε να περιορίσετε συνειδητά την κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να βοηθήσετε στον περιορισμό της αύξησης της αρτηριακής σας πίεσης που προκαλεί το υπερβολικό αλκοόλ.

Και αν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι καλύτερο να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ ή να πίνετε μόνο περιστασιακά και με μέτρο.

  • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Είτε πρόκειται για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με την μπριζόλα σας είτε για μια πρόποση με σαμπάνια για το νέο έτος, το αλκοόλ δίνει σίγουρα πιο έντονα το παρόν κατά την περίοδο των γιορτών.

Και παρ’ όλο που η απόλαυση των γιορταστικών αλκοολούχων ποτών με μέτρο είναι φυσιολογική για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να πέσετε θύμα του καρδιακού συνδρόμου των διακοπών αν το παρακάνετε.

Αυτό συμβαίνει όταν η υπερκατανάλωση τροφής και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγούν σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς.

Το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών μπορεί να προκληθεί αν δεν πίνετε συνήθως αλκοόλ, αλλά πιείτε λίγο σε ένα γιορτινό πάρτι ή αν πιείτε πολύ.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακανόνιστου καρδιακού παλμού, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας.

al2
Αλκοόλ και Καρδιά: Μπορεί το αλκοόλ να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής ζωής;
  • Η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ (πονοκέφαλος, ναυτία, τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε) είναι εύκολο να εντοπιστούν. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου και οι οποίοι είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητοί.

Μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά σας είναι η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.

Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία η λειτουργία της καρδιακής σας αντλίας γίνεται ασθενέστερη και η καρδιά σας μεγαλώνει λόγω των αλλοιώσεων από τη βαριά χρήση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

OK, μην πανικοβάλλεστε. Αν πίνετε περιστασιακά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά ίσως αξίζει τον κόπο να μάθετε τι θεωρείται κραιπάλη και αν μπορεί να πίνετε πάρα πολύ και να μην το ξέρετε καν.

Υπάρχει κάποιο όριο στην κατανάλωση αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλές ή ακόμα και ωφέλιμο;

Είναι αλήθεια ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί καλύτερη επιλογή από το σκληρό αλκοόλ. Μπορεί όμως μια βόλτα στο μπαρ να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας;

Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείτε το κρασί ή οποιοδήποτε άλλο αλκοόλ ως έναν τρόπο για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Και, μάλιστα, οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση ενός ή λιγότερων ποτών την ημέρα σχετίζεται με τη μικρότερη πιθανότητα θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να είναι πραγματικά ασφαλής. Ο μύθος ότι το κρασί είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς δεν ισχύει πλέον.

Δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ σε μια προσπάθεια να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Είναι προτιμότερο να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ.

Το ίδιο συνιστά και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Έχω πρόβλημα με την καρδιά μου. Πρέπει να κόψω το αλκοόλ;

Εάν έχετε ήδη μια πάθηση που προκαλεί αρρυθμίες, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε όσους έχουν κληρονομικές παθήσεις που σχετίζονται με τον καρδιακό ρυθμό.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ (κραιπάλη) μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα πρώτο επεισόδιο αρρυθμίας- όταν αυτό συμβεί για πρώτη φορά, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον.

Όταν σταματήσετε να πίνετε ή μειώσετε την ποσότητα που πίνετε, θα δείτε ταχεία βελτίωση στην αρτηριακή σας πίεση (θα πρέπει να παρατηρήσετε τη μείωση μέσα σε λίγες ημέρες).

Εάν πάσχετε από αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση ή ακόμη και σε ίαση για πολλούς ασθενείς.

Έχω κάνει εγχείρηση καρδιάς. Πότε μπορώ να ξαναπιώ αλκοόλ;

Στο νοσοκομείο, τα φάρμακά σας ρυθμίζονται για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά δεν πίνετε αλκοόλ εκείνη την περίοδο. Επιστρέφοντας στο σπίτι σας, εάν αρχίσετε να πίνετε ξανά τακτικά και η αρτηριακή σας πίεση αλλάξει, ο γιατρός σας μπορεί να τροποποιήσει τα φάρμακά σας.

Ο γιατρός σας συχνά θα σας ενημερώσει πότε είναι ασφαλές να αρχίσετε να πίνετε ξανά αλκοόλ, από ιατρικής άποψης.

Από ψυχολογικής άποψης, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένη διάθεση μετά την έξοδό τους από την κλινική, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Μέχρι να περάσει αυτό το συναίσθημα, είναι συνήθως καλύτερο να μην αρχίσετε να πίνετε ξανά αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει πολύ αυτά τα συναισθήματα και να τα κάνει να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπορεί το αλκοόλ να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα για την καρδιά μου;

Σε αρκετούς ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα επί μακρόν, το αλκοόλ μπορεί να κάνει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.

Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη ή λαμβάνετε ένα αντιπηκτικό όπως η βαρφαρίνη, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα φάρμακα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Το αλκοόλ προκαλεί επίσης βλάβη στο συκώτι με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν πίνετε πολύ.

Φάρμακα όπως οι στατίνες που δρουν απευθείας στο ήπαρ μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη όταν συνδυάζονται με αλκοόλ. Εάν πίνετε, παραμείνετε εντός των ορίων χαμηλού κινδύνου.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...