Αλλεργίες: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Ιατρική Ομάδα Medbox

Updated on:

Αλλεργίες

ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ

Αλλεργίες: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα συμπτώματα της αλλεργίας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αλλά όλα αποτελούν προϊόν μιας μη φυσιολογικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια κατά κανόνα αβλαβή ουσία (ένα αλλεργιογόνο).

Όταν ένα άτομο που είναι αλλεργικό συναντά το εκλυτικό αίτιο, ο οργανισμός αντιδρά απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που επηρεάζουν το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Αυτά μπορεί να εκτείνονται από ρινική καταρροή έως κνησμώδες εξάνθημα ή ακόμη και σε απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος ή αναφυλακτική αντίδραση.

Συνήθη συμπτώματα

Στα παιδιά, η αλλεργική νόσος εμφανίζεται αρχικά ως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή τροφικές αλλεργίες.

Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα διατρέχουν στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα- και τα δύο είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Συνήθως, η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί μέχρι την ενηλικίωση, όπως και πολλοί τύποι τροφικών αλλεργιών.

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα, ωστόσο, αρχίζουν συχνότερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης και είναι πιθανό να επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η σοβαρότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων, ωστόσο, μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται, ακόμη και να εξαφανίζεται προσωρινά.

Μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη των αλλεργικών συμπτωμάτων μεταξύ των τύπων αλλεργιών, οπότε είναι καλύτερο να εξετάσετε τι συνδέεται συχνότερα με ποιες καταστάσεις.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα, είναι συνήθως το πρώτο σημάδι αλλεργίας και παρατηρείται στο 10% έως 20% όλων των παιδιών, συχνά κατά τη βρεφική ηλικία.

Χαρακτηρίζεται από κνησμό, με σχηματισμό εξανθήματος στα σημεία του ξυσίματος.

Το εξάνθημα είναι συνήθως κόκκινο και ξηρό, μπορεί να έχει μικρές φουσκάλες και μπορεί να ξεφλουδίζει και να βγάζει υγρά στην πορεία.

Στα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά, το εξάνθημα αυτό αφορά το πρόσωπο (ιδίως τα μάγουλα), το στήθος και τον κορμό, το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να εμπλέκει τα χέρια και τα πόδια.

Η κατανομή αυτή αντικατοπτρίζει τα σημεία τα οποία το παιδί είναι σε θέση να ξύσει και, επομένως, συνήθως δεν επηρεάζει την περιοχή της πάνας.

Η εντόπιση του εξανθήματος αλλάζει σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες και κλασικά συμπεριλαμβάνει το δέρμα μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα.

Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα.

Τροφικές Αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες θα εμφανίσουν κάποιο δερματικό σύμπτωμα ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης της ένοχης τροφής.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση του εν λόγω τροφίμου, αν και μπορεί να καθυστερήσουν έως και αρκετές ώρες.

[ruby_related heading=”Μπορεί να σας ενδιαφέρει” total=5 layout=1]

Τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Κνίδωση
 • Πρήξιμο
 • Κνησμός
 • Ερυθρότητα του δέρματος

Άλλα συμπτώματα τροφικών αλλεργιών μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πόνους στο στομάχι
 • Διάρροια
 • Δυσκολία στην αναπνοή (συμπτώματα άσθματος)
 • Καταρροή από τη μύτη
 • Φτέρνισμα
 • Ζαλάδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή.

Αλλεργίες
Αλλεργίες

Ρινικές αλλεργίες

Η αλλεργική ρινίτιδα, που περιλαμβάνει την αλλεργική ρινίτιδα και τις εποχιακές αλλεργίες, εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 30% στους ενήλικες και σε ποσοστό έως και 40% στα παιδιά.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Φτέρνισμα
 • Ρινική καταρροή
 • Φαγούρα στη μύτη και τα μάτια
 • Ρινική συμφόρηση

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν οπισθορρινική καταρροή, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και μια γραμμή κατά μήκος της ρινικής ράχης από το τρίψιμο της παλάμης του χεριού στη μύτη προς τα πάνω, ένα σημάδι που ονομάζεται “αλλεργικός χαιρετισμός”.

Οι ιστοί των παραρρινικών κόλπων μπορεί επίσης να διογκωθούν σε μια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στο εσωτερικό του κρανίου και να προκαλέσει πονοκέφαλο από τα ιγμόρεια.

Η κόπωση από τον διαταραγμένο ύπνο είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα των ρινικών αλλεργιών.

sim2
Αλλεργίες: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Δερματίτιδα εξ επαφής

Ορισμένα συμπτώματα δερματικής αλλεργίας προκαλούνται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με έναν ερεθιστικό παράγοντα ή ένα αλλεργιογόνο.

Οι συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το νικέλιο, το λάτεξ, τα αρώματα, τον δηλητηριώδη κισσό, τα προϊόντα μαλλιών και τα φαρμακευτικά προϊόντα για το δέρμα.

Μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα δερματικά συμπτώματα:

 • Εξάνθημα
 • Φουσκάλες
 • Κάψιμο
 • Κνησμό

Συνήθως δεν εμφανίζετε την αντίδραση την πρώτη φορά που έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Αλλά σε μια μελλοντική έκθεση, θα παρουσιάσετε συμπτώματα.

Σπάνια συμπτώματα

Η αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε πολλές διαφορετικές ουσίες (αλλεργιογόνα).

Οι πιο συχνές αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία είναι οι αλλεργίες στα φάρμακα, στα τσιμπήματα εντόμων, στα τρόφιμα και στο λάτεξ.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι τα ακόλουθα:

 • Πρήξιμο του προσώπου, της γλώσσας, των χειλιών, του λαιμού ή των άκρων
 • Κνίδωση
 • Αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχας, συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή ζάλη

Άλλα συμπτώματα είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ο πόνος στο στήθος, η ναυτία, ο έμετος, οι κράμπες και οι πονοκέφαλοι.

Επιπλοκές

Οι αλλεργίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή επιδείνωση άλλων παθήσεων.

Άσθμα

Οι αλλεργίες αποτελούν σημαντική αιτία του άσθματος, μιας κατάστασης που εμφανίζεται περίπου στο 8% του συνόλου των ανθρώπων.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες στην προεφηβική ηλικία και στις γυναίκες στην εφηβεία.

Στην πραγματικότητα, το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια ασθένεια στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες.

Μερικές φορές το άσθμα είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πολύ μικρά παιδιά και μπορεί να χρειαστεί ένας γιατρός που είναι ειδικός στο άσθμα.

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι τα παρακάτω:

 • Βήχας: Αυτό μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα σε ορισμένα άτομα που έχουν αυτό που ονομάζεται Βήχας ισοδύναμος άσθματος. Ο βήχας είναι συχνά ξηρός, καυστικός και μπορεί να είναι χειρότερος όταν υπάρχουν αλλεργικά ερεθίσματα και μετά την άσκηση. Ο βήχας μπορεί να εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Ο κρύος αέρας μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.
 • Συριγμός: Πρόκειται για έναν ψηλό, σαν μουσικό όργανο ήχο που μπορεί να εμφανιστεί με την εισπνοή και την εκπνοή σε άτομα με άσθμα. Ο συριγμός εμφανίζεται συνήθως μαζί με άλλα συμπτώματα του άσθματος και μπορεί να χειροτερεύει με την άσκηση και τα αλλεργικά ερεθίσματα.
 • Δύσπνοια: Τα περισσότερα άτομα με άσθμα αισθάνονται κατά καιρούς σαν να μην παίρνουν αρκετό αέρα, ιδιαίτερα όταν ασκούνται σωματικά ή όταν υπάρχει κάποιο αλλεργικό ερέθισμα. Τα άτομα με πιο σοβαρό άσθμα έχουν δύσπνοια κατά την ανάπαυση ή ξυπνούν με αυτό το σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Σφίξιμο στο στήθος: Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως αίσθηση ότι κάποιος τους πιέζει ή τους αγκαλιάζει. Τα παιδιά μπορεί να λένε ότι το στήθος τους πονάει ή ότι το αισθάνονται “περίεργα”.

Επιπλοκές ρινικής αλλεργίας

Οι ρινικές αλλεργίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων των πνευμόνων, των λοιμώξεων των παραρρίνιων κόλπων, της ιγμορίτιδας και των λοιμώξεων του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα και μέση ωτίτιδα με συλλογή).

Ενδέχεται να προκληθεί εξασθένηση της ακοής.

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ρινικούς πολύποδες, οι οποίοι είναι όγκοι στα ιγμόρεια ή στο ρινικό τοίχωμα. Οι ημικρανίες σχετίζονται επίσης με τις αλλεργίες.

Όταν οι ρινικές αλλεργίες επηρεάζουν τον ύπνο, είναι δυνατόν να παρουσιάσετε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και κακή νοητική λειτουργία. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις στην απόδοσή σας.

Συνυπάρχουσες καταστάσεις

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να μην είναι ασφαλή για να τα λαμβάνετε εάν βρίσκεστε σε θεραπεία για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, θυρεοειδοπάθεια και άλλα.

Εάν βρίσκεστε σε θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση, μιλήστε με τον θεράποντα γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε ένα φάρμακο για τις αλλεργίες.

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αλλεργίες σας με την περιστασιακή χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επισκεφθείτε τον θεράποντα γιατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, μειώνουν την παραγωγικότητα στην εργασία ή το σχολείο ή διαταράσσουν τον ύπνο σας.

Τα συμπτώματα αλλεργίας σε παιδιά και ηλικιωμένους θα πρέπει πάντα να ελέγχονται από έναν γιατρό, ώστε να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, και να αποφεύγονται οι επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...