ΦΑΡΜΑΚΑ

Αμοξυκιλλίνη – (Amoxil). Δράση, Δοσολογία, Παρενέργειες, Κίνδυνοι

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τι είναι η αμοξυκιλλίνη (Amoxil);

Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) είναι ένα αντιβιοτικό πενικιλλίνης που καταπολεμά τα βακτήρια. Η αμοξυκιλλίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία και λοιμώξεις του αυτιού, της μύτης, του λαιμού, του δέρματος ή του ουροποιητικού συστήματος.

Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές μαζί με ένα άλλο αντιβιοτικό που ονομάζεται κλαριθρομυκίνη (Biaxin) για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου που προκαλείται από λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιείται μερικές φορές με ένα φάρμακο που μειώνει τα οξέα του στομάχου και ονομάζεται λανσοπραζόλη (Λαπραζόλ).

Αμοξυκιλλίνη - (Amoxil). Δράση, Δοσολογία, Παρενέργειες, Κίνδυνοι
Αμοξυκιλλίνη – (Amoxil). Δράση, Δοσολογία, Παρενέργειες, Κίνδυνοι

Συστάσεις για το Amoxil

Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί στην αμοξυκιλλίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο αντιβιοτικό πενικιλλίνης, όπως η αμπικιλλίνη, η δικλοξακιλλίνη, η οξακιλλίνη, η πενικιλλίνη και άλλα.

Πριν χρησιμοποιήσετε την αμοξυκιλλίνη (Amoxil), ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικοί στις κεφαλοσπορίνες. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε άσθμα, ηπατική ή νεφρική νόσο, αιμορραγική διαταραχή ή διαταραχή πήξης του αίματος, μονοπυρήνωση ή οποιοδήποτε είδος αλλεργίας.

Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) μπορεί να κάνει τα αντισυλληπτικά χάπια λιγότερο αποτελεσματικά. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση μιας μη ορμονικής μεθόδου αντισύλληψης (όπως προφυλακτικό, διάφραγμα, σπερματοκτόνο) για την πρόληψη της εγκυμοσύνης ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Πάρτε αυτό το φάρμακο για όλη την προβλεπόμενη χρονική διάρκεια. Τα συμπτώματά σας μπορεί να βελτιωθούν πριν η λοίμωξη υποχωρήσει εντελώς. Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) δεν θα θεραπεύσει μια ιογενή λοίμωξη όπως είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Αυτό μπορεί να συμβεί όσο παίρνετε αμοξυκιλλίνη (Amoxil) ή μέσα σε λίγους μήνες μετά τη διακοπή της λήψης της. Πρόκειται ενδεχομένως για σημάδι νέας λοίμωξης.

Εάν έχετε διάρροια που είναι υδαρής ή αιματηρή, σταματήστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και καλέστε το γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα κατά της διάρροιας εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Πριν από τη λήψη αυτού του φαρμάκου

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την αμοξυκιλλίνη (Amoxil) εάν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε αντιβιοτικό πενικιλλίνης, όπως η αμπικιλλίνη, η δικλοξακιλλίνη, η οξακιλλίνη, η πενικιλλίνη ή η τικαρκιλλίνη.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε:

 • νεφρική νόσο,
 • μονοπυρήνωση
 • διάρροια που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών ή
 • τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες (ειδικά σε κάποιο αντιβιοτικό κεφαλοσπορίνης).

Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το φάρμακο θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος.

Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) μπορεί να κάνει τα αντισυλληπτικά χάπια λιγότερο αποτελεσματικά. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός μη ορμονικού αντισυλληπτικού (προφυλακτικό, διάφραγμα, τραχηλικό πώμα ή αντισυλληπτικός σπόγγος) για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να μην είναι ασφαλές να θηλάζετε ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν κινδύνους.

Πώς πρέπει να λαμβάνω την αμοξυκιλλίνη;

Πάρτε την αμοξυκιλλίνη (Amoxil) ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στην συνταγή σας και διαβάστε όλα τα  φύλλα οδηγιών χρήσης του φαρμάκου.

Πάρτε την αμοξυκιλλίνη (Amoxil) την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ορισμένες μορφές αμοξυκιλλίνης (Amoxil) μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς τροφή. Ελέγξτε τη σήμανση του φαρμάκου σας για να δείτε αν πρέπει να πάρετε το φάρμακο σας με τροφή ή όχι.

Ανακινήστε το πόσιμο εναιώρημα (υγρό) πριν να υπολογίσετε μια δόση.

Μετρήστε το υγρό φάρμακο με τη δοσομετρική σύριγγα που παρέχεται ή χρησιμοποιήστε μια συσκευή μέτρησης της δόσης του φαρμάκου (όχι κουτάλι κουζίνας). Μπορείτε να αναμίξετε το υγρό με νερό, γάλα, βρεφικό γάλα, χυμό φρούτων ή τζιτζιμπίρα. Πιείτε όλο το μείγμα αμέσως. Μην το φυλάξετε για μεταγενέστερη χρήση.

Πρέπει να μασήσετε το μασώμενο δισκίο πριν το καταπιείτε.

Καταπιείτε το κανονικό δισκίο ολόκληρο και μην το συνθλίψετε, μασήσετε ή σπάσετε.

Εάν λαμβάνετε αμοξυκιλλίνη (Amoxil) με κλαριθρομυκίνη και/ή λανσοπραζόλη για τη θεραπεία του έλκους στομάχου, χρησιμοποιήστε όλα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Διαβάστε τον οδηγό φαρμακευτικής αγωγής ή τις οδηγίες για τον ασθενή που παρέχονται με κάθε φάρμακο. Μην αλλάζετε τις δόσεις ή το πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για όλο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν γρήγορα. Η παράλειψη δόσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα. Η αμοξυκιλλίνη δεν θα θεραπεύσει μια ιογενή λοίμωξη όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα ορισμένων ιατρικών εξετάσεων. Ενημερώστε οποιονδήποτε γιατρό που σας θεραπεύει ότι χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο .

Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία, θερμότητα και φως.

Παρενέργειες της αμοξυκιλλίνης (Amoxil)

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε σημεία αλλεργικής αντίδρασης στην αμοξυκιλλίνη (κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό) ή σοβαρή δερματική αντίδραση (πυρετός, πονόλαιμος, κάψιμο στα μάτια, δερματικός πόνος, κόκκινο ή μωβ δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες και αποφλοίωση).

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

 • σοβαρό πόνο στο στομάχι ή
 • διάρροια που είναι υδαρής ή αιματηρή (ακόμη και αν εμφανιστεί μήνες μετά την τελευταία σας δόση).

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες της αμοξυκιλλίνης μπορεί να είναι οι εξής:

 • ναυτία, έμετος, διάρροια ή
 • εξάνθημα.

Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ όταν λαμβάνετε αμοξυκιλλίνη;

Ναι, μπορείτε να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη. Το αλκοόλ δεν θα σταματήσει τη δράση της αμοξικιλλίνης. Το παν είναι να είστε μετρημένοι.

Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες υγείας θα σας συστήσουν να αποφύγετε το αλκοόλ για να δώσετε στον οργανισμό σας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, να διακόψει τον κανονικό ύπνο και μπορεί να εμποδίσει τη φυσική ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπευτεί.

Υπάρχουν ορισμένα αντιβιοτικά στα οποία πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ, όπως η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη και το Bactrim, επειδή ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αντίδραση. Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ με αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο και ταχυκαρδία.

Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα παρενεργειών όταν το αλκοόλ λαμβάνεται με την αμοξυκιλλίνη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αμοξυκιλλίνης και της πενικιλλίνης;

Η κύρια διαφορά μεταξύ της αμοξυκιλλίνης (Amoxil) και της πενικιλλίνης είναι ότι η αμοξυκιλλίνη είναι αποτελεσματική έναντι ενός ευρύτερου φάσματος βακτηρίων σε σύγκριση με την πενικιλλίνη. Τόσο η αμοξυκιλλίνη όσο και η πενικιλλίνη ανήκουν στην κατηγορία των αντιβιοτικών που ονομάζονται πενικιλλίνες.

Καθώς τόσο η αμοξυκιλλίνη όσο και η πενικιλλίνη είναι πενικιλλίνες, έχουν πολλές ομοιότητες, για παράδειγμα: –

 • Και οι δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ή των λοιμώξεων του δέρματος και των μαλακών μορίων που προκαλούνται από ευαίσθητα βακτήρια
 • Και τα δύο έχουν παρόμοια συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, καούρα, ναυτία ή έμετο
 • Και τα δύο είναι διαθέσιμα ως γενόσημα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...