Αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19 και εμβόλιο για τη γρίπη

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer-BioNTech επικαιροποίησε το αναμνηστικό εμβόλιο για την προστασία έναντι των νέων στελεχών του ιού COVID-19.

Εκτός από την αρχική σύνθεση, οι εν λόγω αναμνηστικές δόσεις διαθέτουν τώρα τις πρωτεΐνες ακίδας Omicron BA.4 και BA.5, οι οποίες θα δράσουν ώστε να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων και νόσου αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει ήδη εγκρίνει τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά εμβόλια, αλλά αυτό είναι το πρώτο αναμνηστικό εμβόλιο για την COVID-19 που είναι διαθέσιμο και εγκεκριμένο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει εμβολιασμούς ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των λοιμώξεων αυτόν τον χειμώνα.

Τα νέα λεγόμενα διδύναμα εμβόλια καταπολεμούν την έκδοση BA.1 της Omicron και τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Η σύσταση είναι να εγκριθούν τα εμβόλια για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον βασικό εμβολιασμό κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το τελικό πράσινο φως θα εξαρτηθεί από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να έρθει σύντομα.

Η Βρετανία έγινε τον Αύγουστο η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη διδύναμη δόση της Moderna. Η Ελβετία και η Αυστραλία ακολούθησαν γρήγορα.

Οι τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) γίνονται τη στιγμή που το αναμνηστικό της Pfizer, το οποίο έχει αναδιαμορφωθεί ώστε να στοχεύει τις κυρίαρχες σήμερα παραλλαγές BA.4/BA.5 μαζί με το αρχέγονο στέλεχος του κοροναϊού, έχει ήδη υποβληθεί για εξέταση από την ΕΕ, ενώ η υποβολή της πρότασης της Moderna επίκειται.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου την έγκριση ενός προσαρμοσμένου διδύναμου εμβολίου που στοχεύει στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Omicron πέραν του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 ως αναμνηστικό εμβόλιο.

Τα διδύναμα εμβόλια κωδικοποιούν την πρωτεΐνη ακίδας του τύπου SARS-CoV-2 καθώς και μια πρωτεΐνη ακίδας μιας υποπαραλλαγής της Omicron.

Στόχος τους είναι να παρέχουν ευρύτερη ανοσοποίηση κατά της COVID-19 που προκαλείται από τις σημερινές κυρίαρχες υποκατηγορίες Omicron και από προηγούμενες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

Ποιο εμβόλιο να επιλέξετε

Καθώς το φάσμα των εμβολίων μεγαλώνει, τα προσαρμοσμένα εμβόλια προσφέρονται ως ενισχυτικά.

Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί καθόλου, θα σας προσφερθεί ένα από τα αρχικά εμβόλια. Θα σας προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση, νοσοκομειακή περίθαλψη και θάνατο.

Για όσους πληρούν τα κριτήρια για επανεμβολιασμό τα κράτη μέλη θα προσφέρουν προσαρμοσμένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να επεκτείνουν την ανοσία έναντι των ανησυχητικών παραλλαγών, ιδίως της Omicron και των σχετικών υποομάδων, ανεξαρτήτως του ποια ανησυχητική παραλλαγή έχει ενσωματωθεί στο εμβόλιο.

Επομένως, ποιος θα πρέπει να λάβει την αναμνηστική δόση; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά τώρα στα άτομα ηλικίας 12+ να κάνουν το ενημερωμένο αναμνηστικό της Pfizer και στα άτομα ηλικίας 18+ να κάνουν την επόμενη δόση της Moderna.

Εάν λάβατε διαφορετική μάρκα εμβολίου για τις δύο πρώτες δόσεις σας, μην ανησυχείτε: Ο FDA ενέκρινε πρόσφατα τη χρήση εμβολιασμού με συνδυασμό εμβολίων για όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια COVID, αφού η νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματικές.

Εμβόλιο κατά της γρίπης ή ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19; Ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνετε πρώτα αυτό το φθινόπωρο;

Καθώς πλησιάζει η επίσημη έναρξη του φθινοπώρου, πρέπει να ληφθούν δύο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Η πρώτη είναι πότε θα κάνετε το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Οι ειδικοί λένε ότι η Αυστραλία ολοκληρώνει μια περίοδο γρίπης κατά την οποία η ασθένεια ξεκίνησε νωρίς και τελείωσε δυνατά.

Προειδοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα παρόμοιο μοτίβο καθώς πλησιάζει η χειμερινή μας περίοδος.

Η δεύτερη απόφαση είναι το πότε θα κάνετε τη νέα αναμνηστική δόση COVID-19 ειδικά για την Omicron, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι συστάσεις για την πραγματοποίηση και των δύο εμβολιασμών μπορεί να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα για τα άτομα.

Θα πρέπει να κάνετε και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα ή να τα κάνετε με χρονική απόσταση; Ποιο από τα δύο πρέπει να κάνετε πρώτα;

Πρέπει να κάνετε ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά της γρίπης και το αναμνηστικό COVID-19 για την Omicron;

Εν συντομία, η απάντηση είναι ότι δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την ταυτόχρονη χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης και των νέων αναμνηστικών εμβολίων COVID-19.

Ωστόσο, υπήρξε μια μελέτη με την ονομασία ComFluCov study που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση των παλαιότερων σκευασμάτων των εμβολίων COVID-19 με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο δεν οδήγησε σε αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών και η αύξηση των αντισωμάτων SARS-CoV-2 δεν διέφερε σημαντικά εάν τα εμβόλια γίνονταν με χρονική απόσταση μεταξύ τους ή εάν χορηγούνταν ταυτόχρονα.

Αυτή η βρετανική μελέτη μας δίνει κάποια διαβεβαίωση ότι – αν είναι πιο εύκολο για εσάς από υλικοτεχνικής άποψης – μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης και το νέο αναμνηστικό για την COVID-19 ταυτόχρονα.

Εάν όχι, ποιο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των εμβολιασμών κατά της γρίπης και της COVID-19;

Με βάση τη μελέτη COVID ComfluCov που αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να κάνετε τις δύο δόσεις ταυτόχρονα.

Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε να συζητήσουμε το ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ αυτού του νέου εμβολίου και του τελευταίου σας εμβολίου για το COVID-19, δεδομένου ότι είχαμε μια πιο συχνή στρατηγική αναμνηστικών εμβολίων το 2021 για τα εμβόλια COVID σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολίων ρουτίνας για τη γρίπη. Πολλοί ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 6 μήνες από την τελευταία σας λοίμωξη ή αναμνηστική δόση προτού λάβετε αυτό το ειδικό για την Omicron αναμνηστικό.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες κατά την διάρκεια της περιόδου της παραλλαγής Omicron συνεχίζουν να καταδεικνύουν το όφελος ενός παρατεταμένου διαστήματος μεταξύ των δόσεων όσον αφορά την αύξηση τόσο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των κυττάρων μνήμης Β.

Ένα αναμνηστικό προσφέρει προστασία από αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων σταθεροποιήθηκαν 6 έως 9 μήνες μετά τον εμβολιασμό για τους συμμετέχοντες στη μελέτη τόσο με όσο και χωρίς προηγούμενη λοίμωξη.

Ένας από τους στόχους των ειδικών εμβολίων για την Omicron είναι η αύξηση των αντισωμάτων και η πρόληψη ακόμη και ήπιων λοιμώξεων.

Το πλατώ των επιπέδων αντισωμάτων στο σημείο των 6 μηνών θα σηματοδοτούσε έτσι μια ιδανική στιγμή για την ενίσχυση με ένα εμβόλιο με επίκεντρο την BA.4/5.

Ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνετε πρώτα; Το εμβόλιο κατά της γρίπης ή το αναμνηστικό εμβόλιο για την COVID-19;

Η καλύτερη εποχή για να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ή τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η προστασία σας θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης μέχρι τον Μάρτιο.

Εάν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τελευταία δόση του εμβολίου COVID, η προστασία σας έχει αρχίσει να μειώνεται, οπότε η λήψη του ενημερωμένου αναμνηστικού εμβολίου COVID μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Share to...