Αντηλιακό: Λάθη που κάνουμε με τη χρήση του και τα οποία βλάπτουν το δέρμα μας

Ένα καλό αντηλιακό με αποτελεσματικό αποκλεισμό της UVA και της UVB ακτινοβολίας μπορεί να σας προστατεύσει από εγκαύματα, να ελαχιστοποιήσει την ανάπτυξη ρυτίδων και άλλων σημείων γήρανσης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αυτό το τελευταίο μέρος είναι σημαντικό, επειδή περισσότερες από πέντε εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων) διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να επιλέγετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και ανθεκτικό στο νερό, με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο.

Τα αντηλιακά ορυκτών, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως φυσικά αντηλιακά, προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου και τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά και πιο ενυδατικά από τα χημικά αντηλιακά, τα οποία λειτουργούν απορροφώντας τις ακτίνες και μετατρέποντάς τες σε θερμότητα στο σώμα.

Αντηλιακό

Ωστόσο, η αποστολή σας δεν έχει ολοκληρωθεί όταν επιλέξετε την τέλεια συσκευασία αντιηλιακού.

Πάρα πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να τα θαλασσώσουν κατά τη διαδικασία εφαρμογής – βάζοντας πολύ μικρή ποσότητα, παραλείποντας ευάλωτα σημεία του δέρματος και πολλά άλλα.

Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα της απουσίας αντηλιακού είναι ο καρκίνος του δέρματος, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να το χρησιμοποιείτε.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα ηλιακά εγκαύματα βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο γερασμένο, πιο ρυτιδωμένο, ξηρό, αποχρωματισμένο και δερματώδες.

Η γήρανση που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου στο δέρμα είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να είστε επιμελείς στην εφαρμογή του αντηλιακού.

“Υπάρχουν αρκετές σημαντικές μελέτες που δείχνουν ότι η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει τη φωτογήρανση με την πάροδο του χρόνου – την ερυθρότητα, τις καφέ κηλίδες και τις ρυτίδες.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ευθύνεται για το 80% περίπου των ορατών σημείων γήρανσης στο πρόσωπο.

Παρακάτω, δερματολόγοι αναφέρουν τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε συνήθως με το αντηλιακό και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αποφύγουμε.

1. Περιμένετε μέχρι να βρεθείτε στην παραλία για να εφαρμόσετε αντηλιακό

Αν είστε μέχρι τον αστράγαλο στην άμμο όταν βάζετε αντηλιακό, υπολογίστε ότι θα γυρίσετε στο σπίτι σας κατακόκκινοι.

Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε στην ύπαιθρο, επειδή τόσο χρόνο χρειάζεται το δέρμα σας για να απορροφήσει τα προστατευτικά συστατικά.

Απλώστε το όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα πριν ντυθείτε, για να αποφύγετε να παραλείψετε σημεία του δέρματος.

2. Είστε πολύ φειδωλοί όταν εφαρμόζετε το αντηλιακό σας

Για να πετύχετε τον διαφημιζόμενο δείκτη προστασίας, δεν αρκεί μια μικρή σταγόνα αντηλιακού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ μικρή ποσότητα, η οποία μπορεί να αφήσει ραβδώσεις και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο δείκτη προστασίας.

Τις ημέρες στην παραλία, καλύψτε το σώμα σας πλήρως με τουλάχιστον 30 ml (ένα ποτήρι σφηνάκι) αντηλιακό. 

Όσο για το πρόσωπό σας, το Skin Cancer Foundation προτείνει να χρησιμοποιήσετε  μια ποσότητα στο μέγεθος ενός νομίσματος του ενός ευρώ για να καλύψετε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή.

3. Παραλείπετε σημαντικές περιοχές

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές που θα εκτεθούν στον ήλιο και υπάρχουν μερικά σημεία που οι άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων δεν εφάρμοσαν αντηλιακό στα βλέφαρά τους, και οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν ιδέα ότι είχαν παραλείψει αυτό το σημείο.

Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή το δέρμα στα βλέφαρα έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ανά μονάδα επιφάνειας.

Τα χείλη είναι μια άλλη συχνά παραγνωρισμένη περιοχή που είναι ευάλωτη σε βλάβες επειδή δεν έχουν πολλή μελανίνη, η οποία είναι μια προστατευτική χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα που έχουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά τη χρήση βάλσαμου για τα χείλη ή κραγιόν με SPF 15 ή υψηλότερο.

Το να φοράτε lip gloss χωρίς καμία κάλυψη συνιστά μεγάλο σφάλμα.

Όσο πιο ενυδατωμένα είναι τα χείλη σας, τόσο πιο εύκολο είναι για τις υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν βαθύτερα στο απροστάτευτο δέρμα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, τα γυαλιστερά, υγρά χείλη προσελκύουν τις βλαβερές ακτίνες UV.

Είναι σαν να εφαρμόζετε λάδι μωρού στο δέρμα.

Ακολουθούν 5 σημεία που πιθανώς ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό:

  • Τα αυτιά σας

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυτιά είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη θέση εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του αυτιού.

  • Τα βλέφαρά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα βλέφαρά σας είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Αλλά αν προσπαθείτε να αποφύγετε τις γραμμές μαυρίσματος στο πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε μια κρέμα ματιών που περιέχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF), ένα αντηλιακό στικ και/ή ένα από τα αντηλιακά με ορυκτά/αντηλιακά με φυσικούς αναστολείς – διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου.

  • Τα χείλη σας

Ένα lip balm που περιέχει SPF θα προστατεύσει τα χείλη σας. Φροντίστε να το εφαρμόζετε συχνά εάν τρώτε ή πίνετε.

[ruby_related heading=”More Read” total=5 layout=1]

Οι καρκίνοι του δέρματος των χειλιών εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το κάτω χείλος είναι περίπου 12 φορές πιο πιθανό να προσβληθεί, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής του στο ηλιακό φως, αναφέρει το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

  • Οι κορυφές των ποδιών σας

Ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων του δέρματος προστατεύει τα πέλματα των ποδιών μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αλλά η άλλη πλευρά των ποδιών σας αντιμετωπίζει απευθείας τον ήλιο όταν φοράμε σαγιονάρες και άλλα παπούτσια που αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο.

Αυτό καθιστά αυτή την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στις ακτίνες του ήλιου.

  • Το τριχωτό της κεφαλής σας

Τα μαλλιά σας αποτελούν μόνο μια μέτρια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Το τριχωτό της κεφαλής σας – ειδικά αν είστε φαλακροί – έχει άμεση έκθεση στον ήλιο, όπως και οι επιφάνειες των ποδιών σας.

Αν δεν θέλετε να φορέσετε καπέλο, φροντίστε να βάζετε κάποιο αντηλιακό.

4. Δεν μπαίνετε στον κόπο να απλώσετε ξανά το αντηλιακό σας

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 από την AAD διαπίστωσε ότι μόλις το 33% περίπου των Αμερικανών εφαρμόζουν ξανά το αντηλιακό τους όσο συχνά συνιστάται, γεγονός που αφήνει το δέρμα απροστάτευτο.

Ο χρυσός κανόνας: Επαναλάβετε την εφαρμογή του αντηλιακού τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, αλλά και πιο συχνά αν ιδρώνετε πολύ ή αν κολυμπάτε.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, ακόμη και τα αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη “ανθεκτικά στο νερό” διατηρούν τον δείκτη προστασίας τους μόνο για έως και 80 λεπτά.

(Η ετικέτα στα ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά αναφέρει αν παραμένουν αποτελεσματικά για 40 λεπτά ή 80 λεπτά στο νερό, σύμφωνα με τον FDA).

Η επαναληπτική εφαρμογή θα σας βοηθήσει επίσης να επιτύχετε μια πιο ομοιόμορφη επάλειψη.

5. Δεν απλώνετε το αντηλιακό σας αρκετά ομοιόμορφα

Αν δεν απλώσετε το αντηλιακό ομοιόμορφα, δεν θα αξιοποιήσετε την προστασία που υπόσχεται η συσκευασία.

Δώστε μεγάλη προσοχή κατά την εφαρμογή του και περάστε πολλές φορές από τις εκτεθειμένες περιοχές για να μεγιστοποιήσετε την κάλυψη.

Τα αντηλιακά σπρέι που δεν απαιτούν επάλειψη μπορούν να αμβλύνουν αυτό το πρόβλημα – απλώς πρέπει να είστε σχολαστικοί κατά την εφαρμογή τους.

Η AAD αναφέρει ότι τα σπρέι είναι βολικά, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε αν έχετε καλύψει όλες τις εκτεθειμένες περιοχές.

Συνεχίστε να ψεκάζετε μέχρι να εμφανιστεί μια γυαλάδα σε όλο το σώμα σας, συνιστά το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

6. Παραλείπετε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό όταν έχει συννεφιά

Ακόμη και όταν ο ήλιος δεν είναι ορατός πουθενά, το 80% των υπεριωδών ακτίνων του εξακολουθεί να πλήττει το δέρμα σας, λέει η AAD. Και μόλις το 20 % των Αμερικανών εφαρμόζουν αντηλιακό όταν έχει συννεφιά, σύμφωνα με την AAD.

Τα παράθυρα εμποδίζουν τις ακτίνες UVB, αλλά τα περισσότερα αφήνουν τις ακτίνες UVA να περάσουν, οπότε είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό όποτε βγαίνετε έξω – ανεξάρτητα από το αν έχει συννεφιά.

Οι άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται.

Δεν συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να ξαπλώνετε στην παραλία για να απολαύσετε τον ήλιο.

Οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετείτε το αντηλιακό σας ακριβώς δίπλα στην οδοντόκρεμά σας ως υπενθύμιση για την καθημερινή εφαρμογή του.

7. Αγνοείτε την ημερομηνία λήξης

Χρησιμοποιείτε το ίδιο μπουκάλι αντηλιακού από χρόνο σε χρόνο;

Τότε μπορεί να εκθέτετε το δέρμα σας σε κίνδυνο. Ο FDA απαιτεί το αντηλιακό να διαρκεί μέχρι και τρία χρόνια.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να μην παρέχει την αναγραφόμενη στο μπουκάλι προστασία.

Συμβουλευτείτε την ημερομηνία λήξης πριν από την εφαρμογή του, και αν δεν την βλέπετε, υποθέστε ότι λήγει τρία χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.

Η AAD συνιστά να σημειώνετε την ημερομηνία αγοράς στο μπουκάλι, ώστε να μπορείτε να την παρακολουθείτε.

Share to...