Άντρες – Γιατί ουρώ τόσο πολύ (συχνουρία);

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Ένα σύντομο ταξιδάκι στην τουαλέτα αποτελεί ένα ήσσονος σημασίας πρόβλημα όταν πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας. Αλλά αν κάνετε τακτικά διαλείμματα για την τουαλέτα (συχνουρία) κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρόλα αυτά διαπιστώνετε ότι πρέπει να ουρήσετε πολλές φορές και τη νύχτα, τότε μπορεί να αρχίσετε να προβληματίζεστε.

Στην πραγματικότητα, η συχνότητα της ούρησης είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να κατουράτε μέσα στην ημέρα. Αλλά αν ο αριθμός των επισκέψεών σας στην τουαλέτα γίνεται πλέον ενοχλητικός και η ικανότητά σας να ουρείτε διαταράσσει την καθημερινότητά σας – ή ακόμα χειρότερα, αισθάνεστε πόνο όταν ουρείτε – τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό.

Τα προβλήματα με την ούρηση μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, αλλά αν είστε άνδρας, υπάρχουν συγκεκριμένες υποκείμενες αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στη συχνή σας ούρηση.

Τι σημαίνει “συχνουρία”;

Η συχνή ούρηση (συχνουρία) έχει διαφορετική εικόνα για τον καθένα, και δεν είναι πάντα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Το αν ουρείτε πολύ ή όχι εξαρτάται από το αν αυτό σας ενοχλεί ή όχι.

Οι περισσότεροι από τους άνδρες που παραπονιούνται για συχνουρία μπορεί να ενοχλούνται από την ούρηση κάθε μία ώρα, κάθε δύο ώρες ή μερικές φορές ακόμη και κάθε τρεις ώρες. Είτε σας ενοχλεί επειδή είναι εκνευριστικό είτε επειδή παρεμποδίζει την ικανότητά σας να μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα ή δραστηριότητες.

Τι προκαλεί συχνουρία στους άνδρες;

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που κρύβονται πίσω από τη συχνοουρία – και μερικές φορές, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο πίνετε και επεξεργάζεστε τα υγρά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπτωμάτων συχνουρίας.

Αν η κύστη σας γεμίζει πολύ γρήγορα ή αν η κύστη σας δεν χωράει μεγάλη ποσότητα ούρων, θα έχετε συχνουρία και μπορεί να έχετε επιτακτική ούρηση (έπειξη για ούρηση) . Αυτές τις καταστάσεις τις ονομάζουμε συμπτώματα αποθήκευσης.

Έπειτα, υπάρχει ένα ανεξάρτητο σύνολο συμπτωμάτων που τα ονομάζουμε συμπτώματα κένωσης. Πρόκειται για εκείνα τα συμπτώματα που σχετίζονται περισσότερο με τη δυσκολία που έχετε στην προσπάθεια να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη, όπως το να έχετε μια αδύναμη ροή ούρων ή μια αίσθηση ατελούς κένωσης.

Ακολουθούν ορισμένες συνηθισμένες αιτίες συχνουρίας:

Η ουροδόχος κύστη σας είναι γεμάτη

Όταν τρώτε φαγητό και πίνετε υγρά, τα προϊόντα που καταναλώνετε διασπώνται σε θρεπτικά συστατικά που στη συνέχεια τροφοδοτούν διάφορες βιολογικές διεργασίες στο σώμα σας και σας κρατούν ζωντανούς. Τα νεφρά σας απομακρύνουν τα μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (γνωστά και ως απόβλητα) από το αίμα σας και παράγουν ούρα τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη σας.

Η ουροδόχος κύστη σας είναι ένα κοίλο όργανο περίπου στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ στην περιοχή της λεκάνης σας. Καθώς γεμίζει με ούρα, διαστέλλεται. Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης σας συστέλλονται ώστε να μπορείτε να κατουρήσετε, και όταν τελειώσετε, η κύστη σας συρρικνώνεται ξανά.

Άντρες - Γιατί ουρώ τόσο πολύ (συχνουρία);
Άντρες - Γιατί ουρώ τόσο πολύ (συχνουρία);

Αν έχετε προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με συχνουρία, αδυναμία συγκράτησης των ούρων σας, τυχαία ούρηση ή διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων ή διαρροή ούρων όταν αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεται να πάτε στην τουαλέτα.

Μερικές φορές τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η κύστη σας γεμίζει γρήγορα ή δεν μπορεί να συγκρατήσει αρκετή ποσότητα των ούρων που επεξεργάζεται το σώμα σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως αν πίνετε πολλά υγρά, γι’ αυτό και είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να πίνετε υγρά δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων υγρών θα οδηγήσει σε υπερβολική και συχνή ούρηση. Η ουροδόχος κύστη χωράει μόλις μεταξύ 350 και 400 χιλιοστόλιτρα υγρού. Μόλις η κύστη γεμίσει, θα έχετε την ανάγκη να ουρήσετε. Και μόνο το ότι πίνετε πολύ νερό μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

Διουρητικά και ερεθιστικοί παράγοντες της ουροδόχου κύστης

Τα διουρητικά βοηθούν τους νεφρούς σας να απομακρύνουν επιπλέον αλάτι και νερό από το σώμα σας, κάνοντάς σας να κατουράτε περισσότερο. Τα διουρητικά, που συνταγογραφούνται, είναι πιο χρήσιμα εάν έχετε κάποια πάθηση που σας κάνει να κατακρατείτε νερό, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν όμως και φυσικά διουρητικά που βρίσκονται στις τροφές, ειδικά αν αυτές περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και το τσάι).

Όλα αυτά θα σας αναγκάσουν να παράγετε περισσότερα ούρα, γεγονός που θα κάνει την ουροδόχο κύστη σας να γεμίσει πιο γρήγορα.

Ορισμένα τρόφιμα δρουν επίσης ως ερεθιστικοί παράγοντες της ουροδόχου κύστης, όπως τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και τα τεχνητά γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα σάκχαρα ή οι αλκοόλες, ερεθίζουν την εσωτερική επένδυση της ουροδόχου κύστης. Όταν αυτές οι ουσίες εκκρίνονται στα ούρα, έρχονται σε επαφή με την εσωτερική επένδυση της ουροδόχου κύστης και αυτό μπορεί να κάνει την ουροδόχο κύστη να είναι σε κατάσταση εντονότερων σπασμών.

Όταν αυτές οι τροφές οδηγούν σε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της ουροδόχου κύστης σας να αποθηκεύει τα ούρα, επειδή θα προκαλέσουν σπασμούς της κύστης και θα προκαλέσουν την ανάγκη για ούρηση, ακόμη και αν η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.

Προβλήματα που αφορούν τον προστάτη

Οι αλλαγές στον προστάτη σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συχνότητα των ούρων. Οι άνδρες έχουν τον προστάτη που προσθέτει επιπλέον υγρό στην εκσπερμάτιση. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, και περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα σας).

Αν και συνήθως έχει το μέγεθος ενός καρυδιού, ο προστάτης έχει τάση να διογκώνεται γύρω στην ηλικία των 40 ετών (αυτό που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη). Εάν ο προστάτης σας γίνει πολύ μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να δυσχεράνει την ούρηση ή την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης σας.

Η διόγκωση του προστάτη συνδέεται συχνότερα με συμπτώματα κένωσης, όπως μια αδύναμη ροή ούρων, μια αίσθηση ατελούς κένωσης ή  διαρροή ούρων μετά την ούρηση και απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αποθήκευσης.

Όταν έχετε διογκωμένο προστάτη, δυσχεραίνεται η κένωση της ουροδόχου κύστης σας. Εάν δεν μπορείτε να αδειάσετε εντελώς την κύστη σας, η δεξαμενή θα γεμίσει ξανά γρήγορα, επομένως μπορεί να εμφανίζετε πιο συχνή ούρηση.

Με την πάροδο του χρόνου, το να πρέπει να σπρώχνετε τα ούρα έξω μέσω ενός σφιχτού προστάτη μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη, και αυτό μπορεί να οδηγήσει την ουροδόχο κύστη να γίνει υπερδραστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν καταπονημένο μυ.

Η διόγκωση του προστάτη, αν και δεν είναι καρκίνος, είναι αρκετά συχνή. Προσβάλλει το 50% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 50 ετών και το 80% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Διαβήτης

Όταν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη ζάχαρη (γλυκόζη), αυτή συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά (προδιαβήτης), κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη.

Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό, θα διαρρεύσει ουσιαστικά στα ούρα σας. Όταν υπάρχει ζάχαρη στα ούρα, στην ουσία τραβάει περισσότερο νερό από το σώμα σας και δρα ως διουρητικό.

Ακόμη και ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως το Farxiga® (δαπαγλιφλοζίνη), μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση περισσότερης ζάχαρης στα ούρα σας στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τη ζάχαρη από το σώμα σας.

Με τη λήψη αυτού του φαρμάκου, ίσως ο διαβήτης σας να ελέγχεται καλύτερα, αλλά μπορεί να σας κάνει να κατουράτε πιο συχνά.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Παρόλο που οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνές στις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν επίσης να εμφανίσουν ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Αυτές συνδέονται συχνότερα με συχνή ούρηση, επώδυνη ούρηση ή κάψιμο και δύσοσμα ούρα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη ή εμετό.

Νευρολογικές αιτίες

Αρκετές νευρολογικές παθήσεις διαταράσσουν τις νευρικές οδούς και συμβάλλουν στην υπερδραστηριότητα ή υποδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης (αυτό που αποκαλείται νευρογενής ουροδόχος κύστη). Ορισμένες από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις που προκαλούν συχνουρία είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος που προσβάλλει τους άνδρες . Παρόλο που η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, υπάρχουν πιο ενδεικτικά συμπτώματα όπως το αίμα στα ούρα σας, η επώδυνη ούρηση, η δυσκολία στην ούρηση και οι επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.