Πιπίλα: Απορίες και απαντήσεις για τη χρήση της

Είναι ασφαλής, είναι χρήσιμη και μέχρι πότε πρέπει να χρησιμοποιείται;

Οι πιπίλες δεν αποτελούν καινούργια εφεύρεση.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αντικείμενα τύπου πιπίλας κατασκευασμένα από ασήμι, πηλό, ακόμη και μαργαριτάρι, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Παρά την μακροχρόνια ιστορία τους, οι πιπίλες καταφέρνουν ακόμα να προκαλούν συζητήσεις. Πρέπει να βάζετε εύκολα μία πιπίλα στο στόμα του μωρού σας ή να την αποφεύγετε;

Τι είναι η πιπίλα;

Όποια άποψη κι αν έχετε για τις πιπίλες, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί τόσοι πολλοί γονείς τις προτιμούν.

Αυτό το υποκατάστατο της θηλής ηρεμεί τα ευερέθιστα μωρά ικανοποιώντας τη φυσική τους ανάγκη για θηλασμό.

Ένα ήρεμο, ήσυχο μωρό μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για να υιοθετήσετε την πρακτική της πιπίλας.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. “Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιπίλες μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (sudden infant death syndrome – SIDS), ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής”, λένε οι ειδικοί.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, γνωστό και ως θάνατος στην κούνια, είναι ο αιφνίδιος και ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του.

Είναι κακές οι πιπίλες;

Παρά το γεγονός ότι οι πιπίλες έχουν κάποια μεγάλα οφέλη, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα.

Και δεδομένου ότι πολλά μωρά συχνά ερωτεύονται τις πιπίλες τους αμέσως, αξίζει να εξετάσετε τις παγίδες που αυτές κρύβουν πριν τις καθιερώσετε.

Σύγχυση θηλών: Αν ένα μωρό χρησιμοποιεί πιπίλα από πολύ νωρίς, μπορεί να διαταραχτεί η ικανότητά του να μάθει να προσκολλάται στο στήθος της μητέρας για να θηλάσει.

Για να αποφύγετε αυτή τη “σύγχυση θηλών”, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τις πιπίλες για τις πρώτες δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

Μόλις εμπεδωθεί καλά ο θηλασμός από την πλευρά του νεογνού, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση πιπίλας.

Εξάρτηση από την πιπίλα: Αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται με πιπίλα, σύντομα θα χρειαστεί την πιπίλα για να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι γονείς συχνά πρέπει να σηκώνονται πολλές φορές τη νύχτα για να αναζητήσουν μια πιπίλα που τους έπεσε.

Εξετάστε την πρακτική λύση να αφήνετε πολλές πιπίλες στο κρεβατάκι του μωρού τη νύχτα, ώστε να μπορείτε εσείς (ή και το μωρό σας) να πιάνετε εύκολα μια άλλη.

Προβλήματα με το αυτί: Ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, η χρήση πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης υγρού στα αυτιά.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων των αυτιών.

Μιλήστε στο γιατρό σας εάν το μωρό σας παθαίνει λοιμώξεις στα αυτιά.

Ίσως χρειαστεί να αποχωριστείτε την πιπίλα.

Προβλήματα με τα δόντια: Το πιπίλισμα της πιπίλας (ή του αντίχειρα) μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση των δοντιών του παιδιού.

” Πρόκειται για μια βάσιμη ανησυχία, αλλά όχι πριν το παιδί είναι μεταξύ 2 και 4 ετών”, λένε οι ειδικοί.

Για να αποφύγετε τα οδοντιατρικά προβλήματα φροντίστε να ξεκόψετε το παιδί σας από την πιπίλα μετά τα 2 του χρόνια.

Πότε να καθιερώσετε την πιπίλα στο μωρό σας

Τα μωρά γεννιούνται για να θηλάζουν και συνήθως μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πιπίλες αμέσως.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιπίλες δίνονται συχνά στα πρόωρα μωρά για να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τα αντανακλαστικά του πιπιλίσματος και της κατάποσης.

Εάν θηλάζετε, είναι χρήσιμο να αποφεύγετε τη χρήση πιπίλας για τις πρώτες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, μέχρι το μωρό σας να έχει καταλάβει πώς να τρέφεται.

Εάν, ωστόσο, ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε.

Η χρήση της πιπίλας είναι ασφαλής μέρα και νύχτα, ακόμη και όταν το μωρό κοιμάται.

Αλλά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την πιπίλα για να ηρεμήσετε ένα πεινασμένο μωρό.

“Οι πιπίλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ή να καθυστερήσουν τα γεύματα, γι’ αυτό συνιστάται να τις χρησιμοποιείτε μόνο όταν το μωρό δεν πεινάει”, υποστηρίζουν οι ειδικοί.  

Το μωρό μου δεν δέχεται την πιπίλα

Βασιζόσασταν στη χρήση πιπίλας.

Αλλά το μωράκι σας δεν δείχνει ενδιαφέρον. Πρέπει να ανησυχείτε; Προσπαθήστε να μην το πολυσκέφτεστε.

Μολονότι οι πιπίλες μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, δεν είναι το κυριότερο.

Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται ο ασφαλής ύπνος του μωρού.

Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα, σε σταθερό στρώμα, χωρίς κουβέρτες ή λούτρινα ζωάκια στην κούνια.

Εφόσον εξασφαλίζεται ο ασφαλής ύπνος, δεν θα έπρεπε να σας ανησυχεί το γεγονός ότι το μωρό δεν θέλει την πιπίλα.

Θέματα ασφάλειας για την πιπίλα: Ποια είναι η καλύτερη πιπίλα;

Τι πρέπει να αναζητάτε σε μια πιπίλα;

  • Σχήμα: Οι πιπίλες έχουν συνήθως μια θηλή από σιλικόνη ή καουτσούκ που συνδέεται με ένα μεγαλύτερο κομμάτι, που ονομάζεται ασπίδα. Οι ειδικοί συνιστούν να αναζητάτε μια πιπίλα που να αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι. Εάν η θηλή και η ασπίδα είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια, υπάρχει πιθανότητα να αποσπαστούν και να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού.
  • Μέγεθος: Βεβαιωθείτε ότι η ασπίδα της πιπίλας είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μωρό να μην μπορεί να την βάλει ολόκληρη στο στόμα του.
  • Καθαριότητα: Αναζητήστε μια πιπίλα που να καθαρίζει εύκολα χωρίς να μένουν υπολέιμματα πάνω της. Βράστε την πριν από την πρώτη χρήση. Αφού την πλύνετε, φροντίστε να αποστραγγίσετε το καυτό νερό πριν τη δώσετε στο μωρό.
  • Αντικατάσταση: Αν η λαστιχένια θηλή αρχίσει να φαίνεται τραχιά ή φθαρμένη, ήρθε η ώρα να πετάξετε την πιπίλα και να πάρετε μια καινούργια. Η θηλή πρέπει να είναι λεία και να μπορεί να είναι εμφανές το αν έχει καθαρίσει.

Συμβουλές για να απαγκιστρώσετε το παιδί σας από τις πιπίλες

Η ημέρα που θα αποφασίσετε να απομακρύνετε την πιπίλα από το μωρό σας μπορεί να είναι για το ίδιο, η πρώτη κρίση άγχους αποχωρισμού.

Είτε προχωρήσετε σε εν ψυχρώ διακοπή είτε ακολουθήσετε μια σταδιακή προσέγγιση, η πιπίλα θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

Η πιπίλα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σαγόνι του παιδιού σας υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα κάτω δόντια του παιδιού σας θα είναι προς τα μέσα και τα πάνω δόντια θα είναι προς τα έξω.

Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πιπίλες όλη την ημέρα για να επιτρέψουν στα δόντια τους να αναπτυχθούν με τον τρόπο που πρέπει, πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα.

Είναι φυσιολογικό να προσφέρετε στο μωρό σας μία πιπίλα την ώρα του ύπνου ή του μεσημεριανού ύπνου μέχρι την ηλικία του 1 έτους.

Εάν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να κρατήσετε την πιπίλα του μωρού σας μέχρι την ηλικία των 3 ετών, αλλά θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε μόνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί.

Τα μωρά και τα μικρά νήπια χρησιμοποιούν πιπίλες για να κοιμηθούν ή για να παρηγορηθούν μετά από μια ταραχή, ως τρόπο αντιμετώπισης της αναστάτωσης.

Ωστόσο, το μικρό σας παιδί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιπίλα όλη την ημέρα, όταν κυκλοφορεί στο σπίτι και όταν θα έπρεπε να αναπτύσσει γλωσσικές δεξιότητες.

Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να μιλούν στην ηλικία του 1 έτους και υπάρχει περίπτωση η πιπίλα να επιβραδύνει και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να χρησιμοποιούν πιπίλες από μόνα τους μεταξύ 2 και 4 ετών, αλλά κάποια άλλα χρειάζονται βοήθεια για να κόψουν τη συνήθεια αυτή.

Στείλτε το παιδί σας για ύπνο με την αγαπημένη του κουβέρτα ή το αρκουδάκι του αντί για πιπίλα.

Το αγκάλιασμα με αυτά τα ειδικά αντικείμενα τους προσφέρει ασφάλεια και άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ειδικοί συνιστούν ως μία εναλλακτική μέθοδο το κούνημα του παιδιού σας για να κοιμηθεί.

Η πανάρχαια τεχνική του κουνήματος του μωρού σας είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε τελικά από την πιπίλα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου της Αμερικής, η κίνηση του κουνήματος λειτουργεί ως φυσικό βοήθημα για τον ύπνο, επειδή θυμίζει στο παιδί σας ότι βρισκόταν μέσα στη μήτρα.

Τέλος, όταν το παιδί σας είναι χαρούμενο και βρίσκεται στο σπίτι, δοκιμάστε να αφαιρέσετε την πιπίλα.

Αυτή η σταδιακή προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει και να μην χρειαστεί να σταματήσετε την πιπίλα εν ψυχρώ.

Ξεκινήστε να περιορίζετε τη χρήση της πιπίλας μόνο τα πρωινά ή τα βράδια και στη συνέχεια, τελικά, αφαιρέστε την τελείως.

Αν χρειαστεί, ακολουθήστε μία δημιουργική στρατηγική.

Από τις “Νεράιδες της πιπίλας” (αντίστοιχες με τις “νεράιδες των δοντιών”) μέχρι τη διοργάνωση πάρτι αποχαιρετισμού για την πιπίλα τους, πάντα υπάρχει ένας διασκεδαστικός τρόπος για να απαλλαγείτε δημιουργικά από την πιπίλα μια και καλή.

Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά σε αυτήν την διαδικασία.

Share to...