Οι ενήλικες άνω των 60 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά ασπιρίνη από μόνοι τους

Η Ομάδα Εργασίας των Υπηρεσιών Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών (USPSTF) οριστικοποίησε τις επικαιροποιημένες συστάσεις της σχετικά με την καθημερινή χρήση ασπιρίνης για ηλικιωμένους ενήλικες.

Η Ομάδα Εργασίας των Υπηρεσιών Πρόληψης των ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 1984, είναι μια ανεξάρτητη, εθελοντική ομάδα εθνικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα πρόληψης και ιατρικής βασισμένης σε στοιχεία.

Η Ομάδα Εργασίας εργάζεται για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο με τη διατύπωση τεκμηριωμένων συστάσεων σχετικά με κλινικές προληπτικές υπηρεσίες, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και προληπτικά φάρμακα.

Όλες οι συστάσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της Task Force ή/και σε επιστημονικά αξιολογημένο έντυπο.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι τα άτομα άνω των 60 ετών δεν πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη χαμηλής δόσης για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων – συγκεκριμένα για την πρόληψη της πρώτης καρδιακής προσβολής ή του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μέλος της Ομάδας Εργασίας John Wong, MD, προσωρινά επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και κλινικός ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Tufts, δήλωσε ότι όσον αφορά τη λήψη ασπιρίνης, οι ειδικοί “θέλουν οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ενός σοβαρού αιμορραγικού επεισοδίου και ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται καθώς οι ενήλικες μεγαλώνουν”.

Ωστόσο, εάν είστε μεταξύ 40 και 59 ετών, η ειδική ομάδα συμβουλεύει να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να υποστείτε ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και εάν η λήψη ασπιρίνης θα ήταν κατάλληλη για εσάς.

Ακόμη και για τα άτομα που μπορεί να ωφεληθούν από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, ο Wong δήλωσε ότι η θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών αιμορραγικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων αιμορραγία στον εγκέφαλο, το στομάχι και το έντερο (εσωτερική αιμορραγία).

“Όποιος κι αν είναι ο κύριος κίνδυνος -είτε πρόκειται για προηγούμενο έλκος, είτε για φάρμακα που μπορεί να προδιαθέτουν σε αιμορραγικά επεισόδια, όπως φάρμακα για την αραίωση του αίματος, για ηπατική νόσο, για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη- η καθημερινή λήψη ασπιρίνης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Wong. “Καθώς οι ενήλικες γίνονται 60 ετών και άνω, αυτό το φαινόμενο πολλαπλασιασμού του κινδύνου μεγενθύνεται”.

Γιατί αλλάζουν τώρα οι κατευθυντήριες οδηγίες;

Η Ομάδα Εργασίας των Υπηρεσιών Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών  (USPSTF) επικαιροποιεί τις συστάσεις της περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Η τελευταία επικαιροποίηση των συστάσεών της για την ασπιρίνη κυκλοφόρησε το 2016.

Για πολλά χρόνια, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούσαν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη χαμηλής δόσης ή “παιδική” ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης ασπιρίνη για να βοηθήσουν στην πρόληψη των θρόμβων στο αίμα.

Ωστόσο, καθώς οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερα για την ασπιρίνη και τις επιδράσεις της μέσω κλινικών δοκιμών και μέσω της πραγματικής εμπειρίας από ανθρώπους που λαμβάνουν το φάρμακο καθημερινά, έχουν κάνει προτάσεις βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία για την αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της USPSTF υποστηρίζονται από τρεις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν το 2018.

Οι μελέτες εξέτασαν τη χρήση ασπιρίνης σε ασθενείς που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου:

  • Στην πρώτη μελέτη, οι ασθενείς είχαν διαβήτη
  • Στη δεύτερη μελέτη, οι ασθενείς είχαν υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο να υποστούν πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή
  • Στην τελευταία μελέτη συμπεριλήφθηκαν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας

Ο Wong δήλωσε ότι από τις τρεις μελέτες, οι δύο δεν διαπίστωσαν σημαντική μείωση όσον αφορά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή την πρώτη καρδιακή προσβολή με την καθημερινή χρήση ασπιρίνης.

Ωστόσο, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή αιμορραγία.

Η μελέτη που περιελάμβανε ενήλικες με διαβήτη διαπίστωσε ότι υπήρξε μείωση των καρδιαγγειακών ή καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και του πρώτου εμφράγματος) μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη- ωστόσο, ο Wong δήλωσε ότι ο κίνδυνος μείζονος αιμορραγίας “αντισταθμίζει αυτό το πιθανό όφελος”.

“Πέρα από τις τρεις μελέτες, είναι αρκετά σαφές ότι τα αιμορραγικά επεισόδια αυξάνονται καθώς οι ενήλικες μεγαλώνουν”, δήλωσε ο Wong.

“Και όταν εξετάζουμε το σύνολο των στοιχείων, διαπιστώνουμε ότι η λήψη μιας χαμηλής δόσης ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο για μια μείζονα γαστρεντερική αιμορραγία -δηλαδή αιμορραγία από το στομάχι ή το λεπτό έντερο- κατά 60% και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγία εντός του εγκεφάλου κατά περίπου 20% ή 30%“.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν ισχύουν για όλους

Ο Wong δήλωσε ότι οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη – δεν ισχύουν για άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Τα άτομα που λαμβάνουν σήμερα καθημερινή ασπιρίνη δεν πρέπει να σταματήσουν να τη λαμβάνουν, εάν έχει συνταγογραφηθεί από τον θεράποντα γιατρό, καθώς η ασπιρίνη μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη.

Ωστόσο, ο Wong δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ρωτήσουν τους θεράποντες ιατρούς τους αν η συνέχιση της λήψης ασπιρίνης είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς.

“Ορισμένοι ενήλικες τη λαμβάνουν [την ασπιρίνη] επειδή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Μόλις υποστείτε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή, τότε δηλώνετε ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε και άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο ή και άλλη καρδιακή προσβολή”, δήλωσε ο Wong.

“Η ισορροπία των αρνητικών συνεπειών και των πλεονεκτημάτων είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την περίπτωση που δεν είχατε ποτέ ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια πρώτη καρδιακή προσβολή”.

Οι ασθενείς που είχαν σοβαρή αιμορραγία στο παρελθόν ή που διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν τέτοια αιμορραγία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν ένα πρώτο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει άτομα που:

  • Έχουν γνωστό έλκος
  • Είχαν προηγούμενη γαστρεντερική αιμορραγία
  • Είχε προηγηθεί αιμορραγία στον εγκέφαλο
  • Παίρνουν φάρμακα που ευνοούν το έλκος και την αιμορραγία από έλκος (π.χ. ορισμένα στεροειδή)

Η ασπιρίνη μπορεί να αποτελεί επιλογή για εσάς εάν είστε μεταξύ 40 και 59 ετών, ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μικρότερος σε σχέση αυτόν που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και διατρέχετε σημαντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρέπει να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη;

Η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του παχέος εντέρου και στην πρόληψη θρόμβων αίματος- ωστόσο, τα οφέλη αυτά ισχύουν μόνο για ορισμένα άτομα.

Για παράδειγμα, ο Khera δήλωσε ότι οι άνθρωποι που είναι ηλικίας 40 έως 59 ετών και αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου άνω του 10% μπορεί να ωφεληθούν από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης.

Επιπλέον, η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, εφόσον δεν είχαν αιμορραγικά προβλήματα στο παρελθόν.

Ο Wong δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι με χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας, παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη ή σοβαρό οικογενειακό ιστορικό πρώιμων καρδιαγγειακών επεισοδίων μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την καθημερινή ασπιρίνη.

Για να προσδιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Khera πρότεινε μια διαδικτυακή αξιολόγηση που ονομάζεται ASCVD Risk Estimator Plus.

“Ο καθένας μπορεί να ψάξει ποιος εκτιμάται ότι θα είναι ο κίνδυνος τα επόμενα 10 χρόνια να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε ο Khera.

“Και αν είναι πάνω από 10%, τότε ο κίνδυνος σας είναι λίγο μεγαλύτερος και η ασπιρίνη μπορεί να εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για εσάς, εφόσον δεν έχετε αιμορραγικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Khera, η συνταγογράφηση καθημερινής ασπιρίνης “δεν θα πρέπει να αποτελεί ρουτίνα” για τους παρόχους.

“Το να χορηγούμε ασπιρίνη δεν θα πρέπει να είναι η προεπιλογή – θα πρέπει να είναι επιλεκτική διαδικασία”.

Άλλοι τρόποι πρόληψης των καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), ο διαβήτης, το κάπνισμα, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, η κακή διατροφή, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικοί όπως ο Khera ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να γυμναστούν, να χάσουν βάρος, να κόψουν το κάπνισμα και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Ο Wong δήλωσε ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να ελέγχουν τους ασθενείς για υψηλή αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και διαβήτη και να τους ξεκινούν προληπτικά μέτρα και θεραπεία όταν χρειάζεται.

Άλλα εργαλεία, όπως τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ενήλικες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Share to...