Άτμισμα, Ηλεκτρονικό τσιγάρο, Πούρο ή Απλό Τσιγάρο. Ποιο είναι το χειρότερο για τον οργανισμό σας

Ας ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο: Λιγότεροι Αμερικανοί 18 ετών και άνω καπνίζουν τσιγάρα σήμερα. 

Τα δυσάρεστα νέα; Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων (που ονομάζεται επίσης άτμισμα) έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Το ποσοστό του καπνίσματος τσιγάρων έχει μειωθεί μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) – από περίπου 21% τοις εκατό το 2005 σε 12,5% το 2020.

Το άτμισμα, ωστόσο, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Σύμφωνα με την Εθνική έρευνα για το κάπνισμα στους νέους του 2019, σχεδόν το 28% των μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.  

Το 2019, το 18,4% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 15 ετών και άνω ανέφερε ότι καπνίζει καθημερινά τσιγάρα. Μάλιστα, το 12,6% του πληθυσμού της ΕΕ κατανάλωνε λιγότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως, ενώ το 5,9% κατανάλωνε 20 ή περισσότερα τσιγάρα σε καθημερινή βάση.

Το 2019, περίπου ένα στα οκτώ άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω στη Βουλγαρία ήταν βαρείς καπνιστές.

Το ποσοστό των βαρέων καπνιστών μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω διέφερε κάπως το 2019, από 1,0 % στη Σουηδία και κοντά στο 3 % στη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, έως 9,7 % στην Κύπρο, 10,8 % στην Ελλάδα, 11,6 % στην Κροατία και 12,9 % στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το γενικό πρότυπο για όλους τους καθημερινούς καπνιστές, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι βαριοί καπνιστές από ό,τι οι γυναίκες.

Στο σύνολο της ΕΕ, το 2019, το 3,6 % των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω άτμισαν, εκ των οποίων λίγο περισσότεροι το έκαναν περιστασιακά και όχι καθημερινά. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό, 4,8 %, είχε ατμίσει στο παρελθόν.

Με άλλα λόγια, οι πρώην ατμιστές ήταν περισσότεροι από τους σημερινούς ατμιστές και μεταξύ των σημερινών ατμιστών ήταν περισσότεροι αυτοί που το έκαναν περιστασιακά παρά καθημερινά.

Μεταξύ των νυν ατμιστών, οι καθημερινοί ατμιστές ήταν περισσότεροι από τους περιστασιακούς ατμιστές στην Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Σε 20 κράτη μέλη, οι πρώην ατμιστές ήταν περισσότεροι από τους σημερινούς ατμιστές (περιστασιακούς και καθημερινούς μαζί). Τα επτά κράτη μέλη στα οποία οι σημερινοί ατμιστές ήταν περισσότεροι από τους πρώην ατμιστές ήταν η Λετονία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, οι Κάτω Χώρες, η Τσεχία και η Ιρλανδία.

Οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλέστερα από τα προϊόντα καπνού και οι καταναλωτές τα αγοράζουν. Αλλά τι ισχύει πραγματικά για τα τσιγάρα, τα πούρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ό,τι αφορά την υγεία σας;

 Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Σε αντίθεση με τα πούρα και τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (που ονομάζονται επίσης vapes ή Juuls®) δεν χρησιμοποιούν καπνό. Αντίθετα, είναι φορητές συσκευές που θερμαίνουν ένα υγρό φυσίγγιο (που ονομάζεται pod ή e-liquid) για να δημιουργήσουν ένα αερόλυμα το οποίο εισπνέετε στους πνεύμονές σας. 

Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μια μπαταρία τροφοδοτεί ένα πηνίο που θερμαίνει το e-υγρό. Με τον τρόπο αυτό παράγεται ατμός τον οποίο εισπνέουν οι χρήστες. Αυτή η διαδικασία μοιάζει με το κάπνισμα, αλλά δεν λαμβάνει χώρα πραγματική καύση.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν νικοτίνη στον οργανισμό χωρίς την πίσσα και τον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου καπνού. Αλλά ο χρήστης εξακολουθεί να λαμβάνει μια δόση νικοτίνης απευθείας στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, η “ομίχλη” που αναπνέετε από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι υδρατμοί.

Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών υγρών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αλλά γενικά περιέχουν νικοτίνη (την ίδια εθιστική ουσία που βρίσκεται στα πούρα και τα τσιγάρα) και αρωματικές ουσίες που τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νεότερων ενηλίκων και των εφήβων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να καπνίσουν THC, τη χημική ουσία στη μαριχουάνα που δημιουργεί “μαστούρα“.

Είναι το άτμισμα ασφαλέστερο από το κάπνισμα τσιγάρων;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι

Τα τσιγάρα, τα πούρα και τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν εθισμό.

Όλα περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (όπως η ακεταλδεΰδη και η φορμαλδεΰδη) και πνευμονικές παθήσεις (όπως η κρολίνη, το διακετύλιο και η διαιθυλενογλυκόλη).

Όντως, ορισμένα υγρά ατμίσματος (κάψουλες ή e-liquids) μπορεί να περιέχουν λιγότερη νικοτίνη από τα τσιγάρα και τα πούρα.

Αλλά εδώ είναι το θέμα – οι ατμοί μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπου δεν μπορείτε να καπνίζετε πούρα και τσιγάρα, όπως εστιατόρια, συναυλίες, καφέ και μπαρ αλλά και στο σπίτι σας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν χρειάζεται να ψάχνετε για αναπτήρα. Μπορείτε να τραβήξετε μια τζούρα σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε να λαμβάνετε περισσότερη νικοτίνη από ό,τι φαντάζεστε.

Φανταστείτε δύο συγκάτοικους που βλέπουν μια ταινία μια χιονισμένη μέρα. 

Ο συγκάτοικος 1 διακόπτει την ταινία, βάζει το παλτό, το καπέλο και τις μπότες του και βγαίνει έξω για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Το τελειώνει, παίρνοντας μια δόση νικοτίνης, και επιστρέφει μέσα για να ζεσταθεί και να συνεχίσει να βλέπει την ταινία του. Την επόμενη φορά που θα θελήσει να καπνίσει, όλη αυτή η διαδικασία ξεκινάει ξανά – σταματάει την ταινία, βρίσκει έναν αναπτήρα, κουκουλώνεται, καπνίζει, βγάζει τα χειμωνιάτικα ρούχα, ξεκινάει την ταινία, επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία. 

Το ίδιο και με ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο που τηρεί την νομοθεσία.

Ο συγκάτοικος 2 χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η συσκευή ατμίσματος βρίσκεται στα πόδια του ενώ παρακολουθούν την ταινία. Μπορεί να καπνίζει κατά βούληση χωρίς να υπάρχει κάποιο φυσικό σημείο τερματισμού, όπως το τέλος ενός τσιγάρου. Δεν χρειάζεται να διακόψει την ταινία ή να βγει στο κρύο για να θρέψει την επιθυμία του.

Η ευκολία του ατμίσματος σημαίνει ότι ο συγκάτοικος 2 μπορεί εύκολα να πάρει περισσότερη νικοτίνη από τον συγκάτοικο 1, χωρίς καν να το καταλάβει – ακόμη και αν χρησιμοποιεί υγρό ατμίσματος που ισχυρίζεται ότι έχει “χαμηλό” επίπεδο νικοτίνης.    

Η νικοτίνη που προσλαμβάνετε μπορεί να είναι μικρότερη με κάθε εισπνοή, αλλά είναι πιθανότερο να λαμβάνετε πολύ συχνές δόσεις νικοτίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι γίνεται με τα πούρα;

Ορισμένοι καπνιστές πούρων δεν εισπνέουν ή/και δεν καπνίζουν τόσο συχνά όσο οι καπνιστές τσιγάρων. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το κάπνισμα πούρων είναι κατά κάποιο τρόπο ασφαλέστερο. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το κάπνισμα πούρων ενέχει παραπλήσιους κινδύνους για την υγεία με το κάπνισμα τσιγάρων.

Η έρευνα συνδέει το κάπνισμα πούρων με

  • Καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του λάρυγγα και του πνεύμονα.
  • Στεφανιαία νόσο.
  • Ανεύρυσμα της αορτής.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους του καπνίσματος πούρων εξακολουθούν να είναι αυξημένοι ακόμη και για τους καπνιστές που δεν εισπνέουν τον καπνό του πούρου.

Βοηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο;

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρήθηκαν ως ένα πιθανό μέσο που θα βοηθούσε τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. 

Αλλά οι έρευνες δεν έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως συσκευή διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με τον FDA, “δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα ENDS (ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης) είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διακοπή του καπνίσματος”.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιμείνετε σε αποδεδειγμένες τεχνικές για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως: 

  • Θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (αυτοκόλλητα, παστίλιες, τσίχλες και άλλα).
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Άσκηση.
  • Τεχνικές χαλάρωσης. 

Γιατί απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι άνθρωποι καπνίζουν καπνό εδώ και αιώνες. Πιστεύεται ότι οι Μάγια κάπνιζαν πρωτόγονα πούρα τον 10ο αιώνα. Τα τσιγάρα υπάρχουν στις ΗΠΑ από το 1800 και έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πολύ πιο πρόσφατη εφεύρεση.

Το κάπνισμα τσιγάρων είναι το πιο καλά μελετημένο από τα τρία συστήματα χορήγησης νικοτίνης και αναμφίβολα ενέχει σοβαρούς και σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι έχουν καθοριστεί με σαφήνεια.

Αυτοί περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και για αγγειακές, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και προβλήματα επούλωσης τραυμάτων.

Οι ειδικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τους κινδύνους του ατμίσματος για την υγεία όσο περνάει ο καιρός. Και τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλά

Η έρευνα συνδέει χημικές ουσίες που βρίσκονται στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως η φορμαλδεΰδη, με καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού.

Οι συνηθισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και στις αρωματικές ουσίες τους, πληρούν τον ορισμό του FDA για το “γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές“. Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός του FDA ισχύει για την από του στόματος κατάποση, όχι για την εισπνοή τους στους πνεύμονές σας.

Οι ουσίες αυτές έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων και χρειάζονται περισσότερη μελέτη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά νέα προϊόντα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν εδώ και περίπου 15 χρόνια. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν θα γίνουν γνωστές με βεβαιότητα μέχρι να γίνουν μελέτες σε άτομα που ατμίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία και οι κίνδυνοι εθισμού που σχετίζονται με το άτμισμα εξακολουθούν να ερευνώνται, καθώς και οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των πνευμόνων και οι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου.

Το περιεχόμενο των υγρών που χρησιμοποιούν οι συσκευές ατμίσματος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών ατμίσματος και ηλεκτρονικών υγρών που διατίθενται. Οι διάφορες μάρκες χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές χημικές ουσίες και άλλα πρόσθετα στις συνταγές τους.

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού υγρού.

Υπάρχουν λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοποι αφιερωμένοι στο να διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να φτιάχνουν τα δικά τους e-υγρά ή να προσθέτουν βιταμίνες, THC και ακόμη και αλκοόλ στο μείγμα. (Σε περίπτωση που αναρωτιέστε – όχι, το να φτιάχνετε το δικό σας υγρό δεν είναι καλή ιδέα).

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο για τους επιστήμονες να εκτιμήσουν τι ακριβώς εισπνέουν οι άνθρωποι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους και ποια μπορεί να είναι τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

Το συμπέρασμα: Το κάπνισμα και το άτμισμα είναι κακό για την υγεία σας. Η νικοτίνη σε οποιαδήποτε μορφή είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται. 

Share to...