Μπορεί η ζαλάδα να είναι σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η ζαλάδα μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών διαφορετικών καταστάσεων. Αν και δεν θεωρείται σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της ή εξαιτίας φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τι ονομάζεται ζάλη ή ζαλάδα;

Η ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα μέθης  ή τάσης λιποθυμίας. Μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως:

 • ίλιγγο ή προβλήματα με το εσωτερικό αυτί
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
 • Αναιμία
 • Εγκυμοσύνη
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Παρενέργειες φαρμάκων

Είναι η ζαλάδα σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Η ζαλάδα δεν αποτελεί απευθείας ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Η ζάλη μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως παρενέργεια των φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή εξαιτίας ορισμένων επιπλοκών της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή, επηρεάζοντας σχεδόν 1 στους 2 σύγχρονους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο. Η αρρύθμιστη υπέρταση είναι ένας σοβαρός και σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια και νεφροπάθεια.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στην αρτηριακή σας πίεση και να διασφαλίζετε ότι βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται συνήθως ως ο “σιωπηλός δολοφόνος“, καθώς συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ρινορραγία, αλλά πιο συχνά η υπέρταση δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι η ζάλη δεν αποτελεί άμεσο σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιάσουν ζάλη από τις ακόλουθες σχετικές αιτίες:

 • Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής
 • Ορθοστατική υπόταση (ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν στέκεστε όρθιοι μετά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση)
 • Σοβαρές επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και των αρρυθμιών

Οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσουν ζάλη

Η μετάβαση από μια υψηλή αρτηριακή πίεση σε μια χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί οπωσδήποτε να οδηγήσει σε ζάλη, αίσθημα αστάθειας και μερικές φορές ακόμη και σε μια συγκοπή ή λιποθυμία.

Αυτού του είδους η ξαφνική αλλαγή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβεί όταν αλλάζετε θέση, όπως αν σηκωθείτε γρήγορα αφού έχετε ξαπλώσει για λίγο ή γονατίσει στον κήπο σας.

Συνήθως, το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές θέσης, διοχετεύοντας επαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλό μας για να ανταποκριθεί στις αλλαγές θέσης.

Μερικές φορές, όμως, το σώμα σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί, γεγονός που προκαλεί προσωρινά λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Τότε είναι που νιώθετε ζαλάδα.

Παρενέργειες φαρμάκων

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, γνωστά και ως αντιυπερτασικά φάρμακα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, ωστόσο η ζαλάδα αποτελεί πιθανή παρενέργεια όλων αυτών των φαρμάκων.

Για παράδειγμα, τα διουρητικά (ή χάπια νερού) όπως η χλωροταλιδόνη και η υδροχλωροθειαζίδη (HCTZ) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης.

Αυτά τα φάρμακα δρουν αυξάνοντας την απέκκριση νατρίου και νερού από τα νεφρά. Η αφυδάτωση και η ζάλη αποτελούν πιθανές παρενέργειες.

Επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη

Ορισμένες επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη. Σε αυτές ανήκουν οι εξής:

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προκληθούν από αιμορραγία στον εγκέφαλο ή από μπλοκαρισμένο αιμοφόρο αγγείο λόγω συσσώρευσης πλάκας χοληστερόλης ή από θρόμβο αίματος.

Το αποτέλεσμα είναι ο εγκεφαλικός ιστός να στερείται αίματος και οξυγόνου. Ανάλογα με το σημείο στον εγκέφαλο που συμβαίνει το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ζάλη μπορεί να αποτελεί ένα από τα συμπτώματα.

Καρδιακή προσβολή: Η καρδιακή προσβολή λαμβάνει χώρα όταν διακόπτεται η ροή του αίματος προς την καρδιά. Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν ζάλη μέσω πτώσης της αρτηριακής πίεσης ή μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Αρρυθμίες: Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, η καρδιά πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να διοχετεύσει το αίμα και, με την πάροδο του χρόνου, ο καρδιακός μυς παχαίνει και αλλάζει ως απάντηση στην αύξηση της πίεσης.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή, η οποία συνήθως προκαλεί ζάλη, καθώς και δύσπνοια, κόπωση και δυσανεξία στην άσκηση.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα ζάλης

Είναι φυσιολογικό να ζαλίζεστε περιστασιακά όταν σηκώνεστε όρθιοι. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, και ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι.

Για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη ζάλη όταν αλλάζετε θέση:

 • Πιείτε νερό. Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο σώμα σας, οπότε η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί.
 • Αλλάξτε θέση με αργό τρόπο. Για να αποφύγετε τη ζάλη, μη βιάζεστε όταν σηκώνεστε από καθιστή, γονατιστή ή ξαπλωμένη θέση.
 • Μην μένετε σε μια θέση για πολύ ώρα. Όταν βρίσκεστε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε είστε καθιστοί είτε όρθιοι, το αίμα αρχίζει να κατακάθεται στα πόδια σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη ζάλη όταν τελικά αλλάζετε θέση. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε διαλείμματα και αλλάξτε θέσεις.
 • Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Τα φάρμακά σας μπορεί να επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση. Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε εσάς.
Share to...